Top North East GK Questions & Answers- Assam GK Questions Papers


1.    The famous ropeway JIG BACK Ropeway operates between the Main secretariat, Deer Park, Sikkim Legislative Assembly and the Tibetology at Deorali was inaugurated on

a)   7 Dec 2003

b)   26 Jan 2001

c)   1 Jan 2001

d)   15 March 2004

Ans: 7 Dec 2003

 

2. Which one of the following lakes lie between the mountains, below the Jelep La Pass

a)   Khecheopalri Lake

b)   Menmecho Lake

c)   Changu Lake

d)   None of these

      Ans: b) Menmecho Lake

 

3. The Holy Hot Springs means

a)   Yam Thang

b)   Phurchachu Reshi

c)   Chung Thang

d)   All of the above

      Ans: b) Phurchachu Reshi

 

4. Which of the following festivals is celebrated by the Bhutias?

a)   Losong

b)   Losar

c)   Tendong Lho Rum faat

d)   Saga Dawa

      Ans: a) Losong

 

5. Name the festival which is celebrated by both Lepchas and Bhutias

a)   Bumchu

b)   Phang Lhabsol

c)   Losong

d)   Losar

      Ans: Phang Lhabsol

 

6. Which one of the following viewpoints is located about six km away from Gangtok on the outstanding view of the Mt. Khangchendzonga range:

a)   Nathula Pass

b)   Jelep La Pass

c)   Pelling

d)   Tashi View Point

      Ans: d) Tashi View Point

 

7. Which tribe of Arunachal Pradesh was a musical instrument Jews Jarp made of Split bamboo?

a)   Akas

b)   Apatanis

c)   Wanchos

d)   Monpas

      Ans: b) Apatanis

 

8. Which of the following Puja is largely celebrated among the tribal people of Tripura?

a)   Sarda Utsav

b)   Garia Puja

c)   Kharchi Puja

d)   Ganga Puja

      Ans: b) Garia Puja

 

9. Who was the first governor of Tripura

a)   Lalan Prasad Singh

b)   Prakash Chandra Mehrotra

c)   Braja Kumar Nehru

d)   Romesh Bhandari

      Ans: c) Braja Kumar Nehru

 

10. How many National Highway passes through Tripura?

a)   One

b)   Six

c)   Three

d)   four

      Ans: b) Six

 

11. The total length of National Highways passing through Tripura is

a)   854 km

b)   1220 km

c)   560 km

d)   680 km

      Ans: a) 854 km

 

12. In which of the following state, Bhuveneshwari temple is located at the bank of Gomti river?

a)   Tripura

b)   Nagaland

c)   Arunachal Pradesh

d)   Mizoram

      Ans: a) Tripura

 

13. In 1917, which of the following Maharajas built the Kunjaban Palace?

a)   Kumar Mahendra Chandra

b)   Maharaja Birchandra Manikya

c)   Maharaja Kalyan Manikya

d)   Maharaja Birendra Kishore Manikya

      Ans: d) Maharaja Birendra Kishore Manikya

 

14. In 1501 A.D, Maharaja Dhanya Manikya built a temple. Name the temple.

a)   Sundari Temple

b)   Kali Temple

c)   Chaturdasha Temple

d)   Bhuvaneswari Temple

      Ans: a) Sundari Temple

 

15. How many wildlife sanctuaries are there in Meghalaya?

a)   Two

b)   Three

c)   Four

d)   Five

      Ans: c) Four

 

16.The main attraction of the Trishna Wildlife Sanctuary is

a)   Picnic spot

b)   Bison

c)   Barking deer

d)   Migratory Birds

      Ans: b) Bison

 

17. In which of the following wildlife sanctuary has a 300 sq. km water reservoir

a)   Gomati Wildlife Sanctuary

b)   Rowa Wildlife Sanctuary

c)   Sepahijala Wildlife Sanctuary

d)   Trishna Wildlife Sanctuary

      Ans: a) Gomati Wildlife Sanctuary

 

18. What is the total area of Nagaland?

a)   16,579 sq. km

b)   16,700 sq. km

c)   17,200 sq. km

d)   16,290 sq. km

      Ans: 16,579 sq. km

 

19. When did Nagaland attain statehood?

a)   Jan 21, 1972

b)   March 8, 1974

c)   Dec 1, 1963

d)   Dec 10, 1966

      Ans: Dec 1, 1963

 

20. Nagaland is popularly known as the

a)   Scotland of the East

b)   Kashmir of North East

c)   Switzerland of the East

d)   None of the above

      Ans: c) Switzerland of the East

 

21. What is the official language of Nagaland?

a)   Nagamese

b)   Hindi

c)   English

d)   Assamese

      Ans: c) English

 

22. In which of the following year, the first Christian Missionary came to Nagaland?

a)   March 2, 1876

b)   November 11, 1850

c)   April 2, 1880

d)   May 20, 1860

      Ans: a) March 2, 1876

 

23. How many members represent Meghalaya in the Meghalaya Legislative Assembly?

a)   56

b)   58

c)   60

d)   61

      Ans: c) 60

 

24. Out of the following. Who had been the Chief Minister of Nagaland once upon a time

a)   T. N. Angami

b)   Hokishe Sema

c)   P. Shilu Ao

d)   None of these

      Ans: c) P. Shilu Ao

 

25. Who was the first Governor of Nagaland?

a)   Gen S.M. Srinagesh

b)   Mr. Vishnu Sahay

c)   Mr. B.K. Nehru

d)   Dr. M.M. Thomas

      Ans: b) Mr. Vishnu Sahay

 

26. Who was the first Justice of the High Court?

a)   Mr H. K. Sema

b)   Mr. Hokishe Sema

c)   Mrs Rano M. Shaiza

d)   Dr. Kuhoi Ahimoni

      Ans: a) Mr. H.K. Sema

 

27. Who was the first Khasi male I.P.S.?

a)   Mr. T.N. Angami

b)   Dr. V.K. Nuh

c)   Mr. Tali Sunup

d)   Dr. Rev Noksangla

      Ans: c) Mr. Tali Sunup

 

28. Which of the following town is situated at the highest altitude?

a)   Mon

b)   Pfutsero

c)   Workha

d)   Zunheboto

      Ans: b) Pfutsero

 

29. How many national parks are there in Nagaland?

a)   One

b)   Two

c)   Three

d)   Four

      Ans: One

 

30. In which year did Jawaharlal Nehru visit Nagaland?

a)   1947

b)   1953

c)   1955

d)   1964

     Ans: b) 1953

 

31. Which of the following countries cover the boundaries of Nagaland?

a)   Bangladesh

b)   Myanmar

c)   China And Bhutan

d)   All of these

      Ans: b) Myanmar

32. The Assamese writer who was offered the title Sadasya Mohian from Asom Sahitya Sabha after Krishnakanta Handique

a)   Dimbeswar Neog

b)   Dr. Maheswar Neog

c)   Mitradev Mahant

d)   Mahendra Bora

Ans: c) Dr. Maheswar Neog

 

33. The decadal growth rate of Mizoram between 1991 to 2001 was

a)   28.11{37632549f10ffff720969b4ab77e00ced6668940cd3eefd99db86ec5b5daf659}

b)   20.19{37632549f10ffff720969b4ab77e00ced6668940cd3eefd99db86ec5b5daf659}

c)   18.98{37632549f10ffff720969b4ab77e00ced6668940cd3eefd99db86ec5b5daf659}

d)   29.18{37632549f10ffff720969b4ab77e00ced6668940cd3eefd99db86ec5b5daf659}

Ans: d) 29.18{37632549f10ffff720969b4ab77e00ced6668940cd3eefd99db86ec5b5daf659}

 

34. As per the 2011 census, the literacy rate of Mizoram is

a)   95.22{37632549f10ffff720969b4ab77e00ced6668940cd3eefd99db86ec5b5daf659}

b)   91.58{37632549f10ffff720969b4ab77e00ced6668940cd3eefd99db86ec5b5daf659}

c)   90.19{37632549f10ffff720969b4ab77e00ced6668940cd3eefd99db86ec5b5daf659}

d)   94.54{37632549f10ffff720969b4ab77e00ced6668940cd3eefd99db86ec5b5daf659}

Ans: b) 91.58{37632549f10ffff720969b4ab77e00ced6668940cd3eefd99db86ec5b5daf659}

 

35. Which one of the following lakes is the largest natural lake in Mizoram?

a)   Lake Palak

b)   Tamdil Lake

c)   Tawi

d)   None of these

Ans: a) Lake Palak

 

36. Which among the following is the highest peak of Mizoram?

a)   Blue Mountain

b)   Lunglei

c)   Saiha

d)   None of these

Ans: a) Blue Mountain

 

37. Which state is known as the peace garden of the North-East?

a)   Arunachal Pradesh

b)   Sikkim

c)   Mizoram

d)   Meghalaya

Ans: c) Mizoram

 

38. From where did the Mizos historically come from?

a)   China

b)   Bhutan

c)   Myanmar

d)   Bangladesh

Ans: a) China

 

39. Which of the North-East states does celebrate the festival of merriment Chapchar Kut

a)   Nagaland

b)   Sikkim

c)   Tripura

d)   Mizoram

Ans: d) Mizoram

 

40. What is the height of Aizawl from sea level?

a)   3550 ft.

b)   4000 ft.

c)   4500 ft.

d)   42000 ft.

Ans: b) 4000 ft.

 

41. The Lingaraja Temple built during the medieval period is at

a)   Bhubaneshwar

b)   Khajuraho

c)   Madurai

d)   Mount Abu

Ans: a) Bhubaneshwar

 

42. The age of a tree can be determined by

a)   measuring its height

b)   measuring its diameter

c)   analysing its sap

d)   counting the annual growth rings of its stem

Ans: d) counting the annual growth rings of its stem

 

43. Which one of the following is essentially a solo dance?

a)   Kathak

b)   Kuchipudi

c)   Mohiniattam

d)   Manipuri

Ans: c) Mohiniattam

 

44. During the Mughal period, which one of the following was the first to come to India as traders?

a)   Portuguese

b)   English

c)   Dutch

d)   Danish

Ans: a) Portuguese

 

45. Who among the following Delhi Sultans is known for introducing market control mechanisms?

a)   Alauddin Khilji

b)   Firoze Tughlaq

c)   Iltutmish

d)   Balban

Ans: a) Alauddin Khilji

 

46. Who is the author of the book ‘The Man Who Divided India’?

a)   Arun Shourie

b)   Salman Rushdie

c)   Dominique Lapierre

d)   Rafiq Zakaria

Ans: d) Rafiq Zakaria

 

47. The deficiency of which of the following vitamins causes delayed clotting of blood and haemorrhaging?

a)   Vitamin C

b)   Vitamin K

c)   Vitamin E

d)   Vitamin A

Ans: b) Vitamin K

 

48. What is the gun involved in the Bofors Case?

a)   FN 77B-160mm

b)   FH 80B-155mm

c)   FH 77B-155mm

d)   None of the above

Ans: c) FH 77B-155mm

 

49. Cultural and Education Rights have been dealt with under Articles

a)   31 and 32

b)   30 and 31

c)   29 and 30

d)   33 and 34 of the constitution of India

Ans: c) 29 and 30

 

50. The capital of King Kanishka was

a)   Taxila

b)   Multa

c)   Gandhara

d)   Purushapura

Ans: d) Purushapura

 

51. The region which receives high rainfall due to the North-East monsoon is

a)   Tamil Nadu coast

b)   Assam

c)   Gangetic Plain

d)   Kashmir

Ans: a) Tamil Nadu coast

 

52. The main responsibility for the enforcement of Fundamental Rights lies with

a)   Supreme Court

b)   High Courts as well as Supreme Court

c)   The President of India along with Supreme Court

d)   All of the above

Ans: a) Supreme Court

 

53. The great poet Firdausi adorned the court of

a)   King Solomon

b)   Qutub-ud-din

c)   Alauddin

d)   Sultan Mahmud

Ans: d) Sultan Mahmud

 

54. The only developing country to win the right to impose sanctions on a G-7 trading partner through the WTO dispute settlement mechanism in the famous Banana dispute is

a)   Brazil

b)   India

c)   Ecuador

d)   Columbia

Ans: b) India

 

55. Which of the following award is given for Agricultural Research ?

a)   Dr. Homi Bhabha Award

b)   Borlaug Award

c)   Ramon Magsaysay Award

d)   Shanti Award

Ans: b) Borlaug Award

 

56. The largest single-site grassroots refinery in the world is owned by

a)   Reliance Petroleum Limited

b)   Shell in Brazil

c)   British Petroleum

d)   Indian Oil Corporation

Ans: a) Reliance Petroleum Limited

 

57. Who explored the Miri Village in 1825 A.D. ?

a)   V.R. Wilcox

b)   Captain Wood

c)   David Scott

d)   None of these

Ans: a) V.R. Wilcox

 

58. When was the Still Well Road constructed?

a)   1945

b)   1946

c)   1948

d)   1952

Ans: a) 1945

 

59. Where is the Jairampur World War-II Cemetery located?

a)   Jairampur-Mampang Road

b)   Khonsa

c)   Siang Valley

d)   Sela Peak

Ans: a) Jairampur-Mampang Road

 

60. When was the census conducted for the first time in Arunachal Pradesh?

a)   1981

b)   1991

c)   1961

d)   2001

Ans: c) 1961

 

61. The 14th Dalai Lama visited Itanagar in the year

a)   1993

b)   1990

c)   1987

d)   1983

Ans: d) 1983

 

62. Who was the President of India when the president’s rule was imposed on Arunachal Pradesh in November 1979?

a)   N. Sanjeeva Reddy

b)   S.S. Sarmah

c)   V.V. Giri

d)   S.S. Radha Krishnan

Ans: a) N. Sanjeeva Reddy

 

63. In which of the following place, Asia’s third largest Orchidarium is located?

a)   Bhalukpong

b)   Tipi

c)   Bomdila

d)   Pasighat

Ans: b) Tipi

 

64. Which town of Arunachal Pradesh is known as Bowl of Apple?

a)   Tipi

b)   Tezu

c)   Ziro

d)   Dirang

Ans: d) Dirang

 

65. When was the stupa of Vijaynagar in Changlang district excavated?

a)   1971

b)   1972

c)   1973

d)   1974

Ans: a) 1971

 

66. Which Cave is a famous holy place of worship of Lord Shiva especially during the Makar Sankranti and Shivratri?

a)   Tetengkol

b)   Pope Raja

c)   Meghna Cave

d)   None of these

Ans: c) Meghna Cave

 

67. What is the location of Tawang from sea level?

a)   3500 mtrs.

b)   4000 mtrs.

c)   6200 mtrs.

d)   4500 mtrs.

Ans: a) 3500 mtrs.

 

68. Name the world’s second-highest pass?

a)   Chaukan Pass

b)   Sela Pass

c)   Pangsau Pass

d)   Tanglang La Pass

Ans: d) Tanglang La Pass

 

69. When is the Hot Spring in Arunachal Pradesh located?

a)   Bhalukpong

b)   Dirang

c)   Itafor

d)   Pasighat

Ans: b) Dirang

 

70. What is the name of a beautiful place situated at a height of 8500 feet, which is also the headquarters of West Kameng district?

a)   Daporijo

b)   Along

c)   Bomdila

d)   Bhismaknagar

Ans: c) Bomdila

 

71. King dance is associated with the following tribes

a)   Membas

b)   Adi

c)   Sherdukpen

d)   Khowa

Ans: c) Sherdukpen

 

72. Mamthu is a dance of the husking of paddy. Which tribes perform it?

a)   Apatanies

b)   Singphos

c)   Sherdukpens

d)   Khamties

Ans: b) Singphos

 

73. Horse dance is associated with

a)   Hill Miris

b)   Khampa

c)   Tangsas

d)   Wancho

Ans: b) Khampa

 

74. Who among the following is regarded as the Father of Arunachal Pradesh?

a)   Dr. Daying Ering

b)   Prem Khandu Thungon

c)   Chowkhamein Gohain

d)   Lummer Dai

Ans: a) Dr. Daying Ering

 

75. Which of the following place, the paper mill of Arunachal Pradesh is located?

a)   Pasighat

b)   Ruksim

c)   Seppa

d)   Tezu

Ans: d) Tezu

 

76. The biggest cathedral of Nagaland is

a)   Catholi Cathedral

b)   Workha Cathedral

c)   Tuensang Cathedral

d)   None of the above

      Ans: a) Catholi Cathedral

 

77. Among the following, which one of the following is the biggest and most populous villages in Assam?

a)   Longwa Village

b)   Khezhakeno Village

c)   Tuophema Village

d)   Bara basti

      Ans: d) Bara basti

 

78. In which of the following place, the Milky white-water falls is located?

a)   Nohkalikai Falls (Cherrapunji)

b)   Fambrog Waterfalls

c)   Triple Falls (Dimapur)

d)   Kynrem falls (Shillong-Shella Road)

      Ans: a) Nohkalikai Falls (Cherrapunji)

 

79. Which among the following one tribe is the most orthodox vegetarian tribes of Arunachal Pradesh?

a)   Akas

b)   Adis

c)   Sherdukpen

d)   Sulung

      Ans: c) Sherdukpen

 

80. Which one of the following tribes priest puts on a woman dress during the recitation of prayer?

a)   Nocte

b)   Mishmis

c)   Tusta

d)   Adis

Ans: d) Adis

 

81. The cement factory of Arunachal Pradesh is located in:

a)   Changlang

b)   Upper Dibang

c)   Teju

d)   Along

      Ans: c) Teju

 

 

 

 

 

  

Share This Post:
whatsapp


Comments


Deprecated: Theme without comments.php is deprecated since version 3.0.0 with no alternative available. Please include a comments.php template in your theme. in /home/assamtips/public_html/wp-includes/functions.php on line 5411

Comments are closed.