Top 80 Computer MCQs-Important Computer Network & Architecture MCQs

 

1.  What is the size of Floppy Diskette which is used normally?

1)    3

2)    5”

3)    4”

4)    3”

Ans: 1) 3

 

2. A compact disc is a data storage system of the type

1)    Magnetic

2)    Optical

3)    Electrical

4)    Electromechanical

Ans: 2) Optical

 

3. Where is the National Institute of Excellence in the field of Information Technology and Allied Sciences proposed to be set up?

1)    Bangalore

2)    Hyderabad

3)    Pune

4)    Allahabad

Ans: 4) Allahabad

 

4. Which of the following devices is used as a ‘Memory Device’ in computers?

1)    Rectifier

2)    Flip Flop

3)    Comparator

4)    Attenuator

Ans: 2) Flip Flop

 

5. Which of the following is not reckoned as a ‘value added’ telecommunication service?

1)    Electronic Mail

2)    STD

3)    FAX

4)    Radio-Paging Service

Ans: 3) FAX

 

6. The basic function of an ‘AND’ gate in computer is for:

1)    Addition

2)    Subtraction

3)    Multiplication

4)    Division

Ans: 3) Multiplication

 

7. Who developed the concept of e-mail?

1)    Bill Gates

2)    Arthur C. Clark

3)    Ray Tomlinson

4)    Sabir Bhatia

Ans: 3) Ray Tomlinson

 

8. What is an organisation’s introductory web page called?

1)    Portal

2)    Vortal

3)    Homepage

4)    Website

Ans: 4) Website

 

9. The first computer language developed was

1)    COBOL

2)    BASIC

3)    FORTRAN

4)    PASCAL

Ans: 3) FORTRAN

 

10. Who among the following developed World Wide Web (WWW), which gave a new type of information exhibition?

1)    Bob Cohen

2)    Tim Berners-Lee

3)    Robert Morris Jr.

4)    Michael Derstuses

Ans: 2) Tim Berners-Lee

 

11. Which among the following is a distinctive feature by which a CD ROM drive is classified in a personal computer?

1)    Software bundle

2)    Data transfer rate

3)    Memory capacity

4)    Storage period

Ans: 2) Data transfer rate

 

12. What is ‘Teletext’ ?

1)    Flashing of telephone conversation on TV screen

2)    Printing the text of the message on the Telex machine

3)    Connecting the local telephone with outstation telephones without STD codes

4)    Flashing of the text of news and information on the TV screen

Ans: 4) Flashing of the text of news and information on the TV screen

 

13. Which of the following mobile telephone network is not based on GSM technology ?

1)    Idea

2)    BPL Mobile

3)    Airtel

4)    Reliance Infocomm

Ans: 4) Reliance Infocomm

 

14. WLL stands for

1)    Walking Land Line

2)    Walking Loop Line

3)    Wireless Land Line

4)    Wireless in Local Loop

Ans: 4) Wireless in Local Loop

 

15.  A computer virus is

1)    A chemical that attacks silicon

2)    A micro-organism that destroys integrated circuits

3)    data that the computer fails to handle

4)    A special kind of computer programme

Ans: 4) A special kind of computer programme

 

16. Which of the following companies announced sometime back the launch of India’s first personal computer with one terabyte hard drive capacity ?

1)    Infosys Technologies

2)    Wipro

3)    HCL Infosystems

4)    IBM

Ans: 3) HCL Infosystems

 

17. Nanotechnology deals with objects with dimensions in the range of

1)    m

2)    m

3)    m

4)    m

Ans: 3) m

 

18. An Intelligent terminal

1)    has a microprocessor, but cannot be programmed by the user

2)    can process small data processing jobs, with the use of large CPU

3)    interacts with the user in English

4)    cannot take data from the user

Ans: 2) can process small data processing jobs, with the use of large CPU

 

19. Processor’s speed of a computer is measured in

1)    BPS

2)    MIPS

3)    Baud

4)    Hertz

Ans: 2) MIPS

 

20. ‘C’ language is a

1)    Low level language

2)    High level language

3)    Machine level language

4)    Assembly level language

Ans: 2) High level language

 

21. Windows 7, an operating system from Microsoft Corporation has……..Indian languages fonts

1)    14

2)    26

3)    37

4)    49

Ans: 4) 49

 

22. In a 14” TV or computer monitor, the dimension of 14” stands for

1)    The length of the screen

2)    The breadth of the screen

3)    The diagonal of the screen

4)    The maximum length of the screen

Ans: 3) The diagonal of the screen

 

23. Who is called the Father of Computer ?

1)    Charles Babbage

2)    Stephen Hawking

3)    W.G. Grace

4)    John Lennon

Ans: 1) Charles Babbage

 

24. What is clickjacking ?

1)    Malicious technique of tricking web user into revealing confidential information

2)    A device that sends and receives data in a bit of second

3)    A form of computer engineering

4)    A digital process that is used to display an image on monitor

Ans: 1) Malicious technique of tricking web user into revealing confidential information

 

25. Where was India’s first computer installed

1)    Indian Institute of Technology, Delhi

2)    Indian Institute of Science, Bangalore

3)    Indian Iron & Steel Co. Ltd., Burnpur

4)    Indian Statistical Institute, Calcutta

Ans: 4) Indian Statistical Institute, Calcutta

 

26. A Group Ware is a

1)    Hardware

2)    Network

3)    Software

4)    Firmware

Ans: 3) Software

 

27. Microsoft Office’s personal information manager is

1)    Outlook

2)    Internet Explorer

3)    Organizer

4)    Access

Ans: 1) Outlook

 

28. WIKILEAKS, a whistleblowers website is an international organisation based in

1)    U.S.A.

2)    U.K.

3)    Sweden

4)    Norway

Ans

: 1) U.S.A.

 

29. A parallel port is most often used by a

1)    Printer

2)    Monitor

3)    Mouse

4)    External storage device

Ans: 1) Printer

 

30. The symbols used in an assembly language are

1)    Codes

2)    Mnemonics

3)    Assembler

4)    Machine codes

Ans: 2) Mnemonics

 

31. The ‘NOSHADE’ attribute in HTML

1)    defines the thickness of the line

2)    displays the line in red

3)    displays the line in dark grey

4)    displays the example in red

Ans: 2) displays the line in red

 

32. Which of the following is a system software?

1)    Database programs

2)    Word processors

3)    Spreadsheets

4)    Compilers

Ans: 4) Compilers

 

33. Who introduced “MMX” technology

1)    IBM

2)    Apple

3)    Microsoft

4)    Intel

Ans: 4) Intel

 

34. ‘IC-Chips’ for computer are usually made of

1)    Silicon

2)    Lead

3)    Chromium

4)    Gold

Ans: 1) Silicon

 

35. If you undergo a CAT scan, then you have been subjected to

1)    a computer aided test

2)    a computerised axial topology

3)    a computer aided tomography

4)    a computerised axial tomography

Ans: 4) a computerised axial tomography

 

36. Information Technology is the combination of

1)    computing, business and communications

2)    business, internet and software

3)    Microelectronics, computing and communications

4)    database management, communications and internet

Ans: 4) database management, communications and internet

 

37. A technique for producing animation in which one image changes into another is called

1)    Embedding

2)    Linking

3)    Morphing

4)    Scanning

Ans: 3) Morphing

 

38. Information in a combination of graphics, text, sound, video and animation is called

1)    Multiprogram

2)    Multifacet

3)    Multimedia

4)    Multiprocess

Ans: 3) Multimedia

 

39. How much data does a standard floppy disk hold ?

1)    512KB

2)    1.44MB

3)    20MB

4)    1GB

Ans: 2) 1.44MB

 

40. Consider the following statements:

            A.         Adam Osborne produced the first portable computer.

            B.         Ian Wilmut created the cloned sheep.

      Which of the statements given above is(are) correct?

1)    A only

2)    B only

3)    Both A and B

4)    Neither A nor B

Ans: 3) Both A and B

 

41. What is the full form of RAM?

1)    Ready to Access Memory

2)    Read At-a time Memory

3)    Random Access Memory

4)    Readily Available Memory

Ans: 3) Random Access Memory

 

42. The period of second generation computers was from

1)    1946-1958

2)    1940-1960

3)    1959-1964

4)    1965-1975

Ans: 3) 1959-1964

 

43. LAN stands for

1)    Land Area Network

2)    Local Area Network

3)    Local Access Network

4)    Local Area Netware

Ans: 2) Local Area Network

 

44. Correct expansion of ‘http’ in computer address is

1)    Higher text transfer protocol

2)    Higher transfer text protocol

3)    Hybrid text transfer protocol

4)    Hypertext transfer protocol

Ans: 4) Hypertext transfer protocol

 

45. The term PC means:

1)    Private computer

2)    Personal computer

3)    Professional computer

4)    Personal calculator

Ans: 2) Personal computer

 

46. 1024 bytes equals

1)    1 TB

2)    1 GB

3)    1 MB

4)    1KB

Ans: 4) 1KB

 

47. The term PC-XT means:

1)    Personal Computer External Technology

2)    Personal Computer Extended Technology

3)    Personal Computer Expanded Technology

4)    Personal Computer Embedded Technology

Ans: 2) Personal Computer Extended Technology

 

48. ENIAC stands for

1)    An electronic  calculator

2)    An electronic computer

3)    A memory device

4)    An engine

Ans: 2) An electronic computer

 

49. One byte consists of

1)    One bit

2)    Four bits

3)    Eight bits

4)    Ten bits

Ans: 3) Eight bits

 

50. The first operational electronic computer was

1)    ENIAC

2)    EDVAC

3)    EDSAC

4)    UNIVAC

Ans: 1) ENIAC

 

51. DTP stands for

1)    Daily Text Printing

2)    Desk Top Publishing

3)    Desk Top Printing

4)    Daily Text Printing

Ans: 2) Desk Top Publishing

 

52. Which of the following is not a computer network?

1)    Wide area network

2)    Local area network

3)    Personal network

4)    Metropolitan area network

Ans: 3) Personal network

 

53. When a group of computers is connected together in a small area without the help of

      telephone lines, then it is called as

1)    Remote Connection Network (RCN)

2)    Local Area Network (LAN)

3)    Wide Area Network (WAN)

4)    Value Added Network (VAN)

Ans: 2) Local Area Network (LAN)

 

54. Fifth generation computers do not have

1)    Speech recognition

2)    Artificial intelligence

3)    Very large scale integration

4)    Vacuum tubes

Ans: 4) Vacuum tubes

 

55. Where does the computer add, compare and shuffle data?

1)    Memory chip

2)    CPU chip

3)    Floppy disk

4)    Hard disk

Ans: 2) CPU chip

 

56. Double is a __________ data type

1)    Primitive

2)    User defined

3)    System defined

4)    Local

Ans: 1) Primitive

 

57. PDAstands for

1)    Personal digital assistant

2)    Personal development agency

3)    Personal data authority

4)    Personal data array

Ans: 1) Personal digital assistant

 

58. The device that converts computer output for transmission over telephone lines is called

1)    Interface

2)    Interpreter

3)    Modem

4)    Input/ Output port

Ans: 3) Modem

 

59. A ‘bug’in a programme is a

1)    Statement

2)    Error

3)    Signature

4)    Both (2) and (3)

Ans: 2) Error

 

60. DOS is a

1)    Direct operating system

2)    Dual operating system

3)    Disk operating system

4)    Dial-Up operating system

Ans: 3) Disk operating system

 

61. What is the process of defining tables called?

1)    Data definition

2)    Data normalisation

3)    Index definition

4)    Data administration

Ans: 3) Index definition

 

62. What are the signals that inform the operating system that some activity has taken place,called?

1)    Informers

2)    Interrupts

3)    Events

4)    Handlers

Ans: 4) Handlers

 

63. Small and cheap computers built into several home appliances are of which type?

1)    Mainframes

2)    Mini computers

3)    Micro computers

4)    None of these

Ans: 3) Micro computers

 

64. Which one of the following is an optical disk?

1)    Jaz disc

2)    Super disc

3)    Worm disk

4)    Zip disk

Ans: 2) Super disc

 

65. The term APIrefers to

1)    Application program interface

2)    Application program interaction

3)    Applied program interaction

4)    Application process interface

Ans: 1) Application program interface

 

66. Pick the odd one out:

1)    Java clients

2)    Worms

3)    Trojan horse

4)    Virus

Ans: 3) Trojan horse

 

67. The rate at which scanning is repeated in a CRT is called

1)    Refresh rate

2)    Resolution

3)    Pitch

4)    Bandwidth

Ans: 1) Refresh rate

 

68. Telnet is a

1)    Browser

2)    Protocol

3)    Gateway

4)    Search engine

Ans: 2) Protocol

 

69. The term ODBCstands for

1)    Object da

tabase communication

2)    Open database communication

3)    Open database connectivity

4)    Object database connectivity

Ans: 3) Open database connectivity

 

70. Both ALU and the control unit have special purpose storage locations called as:

1)    Registers

2)    Accumulators

3)    Bus

4)    Address

Ans: 1) Registers

 

71. A translator for the machine language is called?

1)    Assembler

2)    Compiler

3)    Interpreter

4)    Linker

Ans: 1) Assembler

 

72. ___________ is a program that places programs into memory and prepared them for execution.

1)    Assembler

2)    Compiler

3)    Loader

4)    Microprocessor

Ans: 3) Loader

 

73. Icons are _________

1)    Typed

2)    Verbal

3)    Picture

4)    Imaginary

Ans: 3) Picture

 

74. An address consists of

1)    An offset

2)    A
base register

3)    An index register

4)    All of the above

Ans: 4) All of the above

 

75. A ____________ is an input device that is used for converting pictures, maps and drawings into digital form for storage in computers.

1)    OCR

2)    OMR

3)    MICR

4)    Digitizer

Ans: 4) Digitizer

 

76. In C language, the formatting character should be preceded by the symbol

1) + symbol

2) / symbol

3) {37632549f10ffff720969b4ab77e00ced6668940cd3eefd99db86ec5b5daf659} symbol

4) – symbol

Ans: 3) {37632549f10ffff720969b4ab77e00ced6668940cd3eefd99db86ec5b5daf659} symbol

 

77. “ Booting the system” means

1)     loading the operating system

2)    Dismissing the computer

3)    Running an application program called “Booting”

4)    Physically kicking the computer

Ans: 1) loading the operating system

 

78. An attribute that uniquely identifies the rows of a table is known as

1)    Primary

2)    Candidate

3)    Composite

4)    Foreign

Ans: 1) Primary

 

79. In MS Excel, _______ provide a visual representation of the values in a worksheet

1)    Charts

2)    Formulas

3)    Templates

4)    Views

Ans: 1) Charts

&nbs

p;

80. Speed of a processor chip is measured in

1)    Mbps

2)    Mhz

3)    bits/second

4)    bytes/second

Ans: 2) Mhz