North East GK-100 Important MCQs For Assam TET, Police, DSE, DME & APSC


Objective Type Questions on North East States

  1. In which year the first Manipuri coloured film Langlein Thadoi released?
  2. 1981
  3. 1982
  4. 1983
  5. 1984

Ans: d) 1984

North East GK

2.  The Jiribam railway station was inaugurated in the year

  1. 1996
  2. 1994
  3. 1992
  4. 1990

Ans: d) 1990

 3.  The foundation stone of the railway line between karong in Senapati district and Diphu in

      Assam through Dhansiri was laid on

  1. 1 April 1994
  2. 17 November 1998
  3. 11 January 1996
  4. 1 december 1997

Ans: b) 17 November 1998

4.  The National Highway No 150 is also known as

  1. Indo- Burma Road
  2. Dimapur Road
  3. Badarpur-Imphal Road
  4. Jessami Tipaimukh Road

 Ans: d) Jessami Tipaimukh Road

5.  Which of the following is the highest point on the Indo Myanmar road?

  1. Thoubal
  2. Tengnoupal
  3. Moreh
  4. Thoubal

Ans: c) Tengnoupal

 6.  The All India Radio in Imphal station was inaugurated and started on

  1. 15 August 1962
  2. 15 August 1963
  3. 15 August 1965
  4. 15 August 1958

Ans: b) 15 August 1963

 7. Where is the Kangla Fort?

  1. Manipur
  2. Nagaland
  3. Mizoram
  4. Tripura

 Ans: a) Manipur

 8. In which year, the historic Polo tournament was held in Manipur?

  1. 1990
  2. 1987
  3. 1989
  4. 1985

 Ans: a) 1990

 9. In which year was the Nupilan i.e Women’s war fought?

  1. 1901
  2. 1902
  3. 1903
  4. 1904

Ans: d) 1904

 10. During whose reign the Barauni festival was introduced in Manipur?

  1. Maharaja Churachand Singh
  2. Maharaja Gambhir Singh
  3. Maharaja Bhagyachandra
  4. Maharaja Chandra Kirti Singh

 Ans: d) Maharaja Chandra Kirti Singh

 11. In which year the Khasis struggle for freedom begin?

  1. 1857
  2. 1905
  3. 1878
  4. 1868

 Ans: a) 1857

 12. The Garo hills district was separated as East Garo Hills and West Garo Hills on

  1. October 1972
  2. October 1979
  3. October 1976
  4. October 1981

 Ans: c)  October 1976

 13.  Who was the first Assamese translator of Ramayana?

  1. Ananta Kandali
  2. Bhattadev
  3. Madhab Kandali
  4. Ram Saraswati

  Ans: c) Madhab Kandali

  14.  Who was the writer of Banphool (1953), the first Assamese Poetry Book to be awarded

         Sahitya Academy?

  1. Jatindra Nath Duarah
  2. Mafijudden Ahmed Hazarika
  3. Padmanath Gohain Barua
  4. Radhanath Barua

 Ans: a) Jatindra Nath Duarah

 15.  Who was the first Chief Justice of the Supreme Court from North East India?

  1. Parvati Kumar Goswami
  2. Dambarudhar Pathak
  3. Haliram Deka
  4. S.N. Phukan

 Ans: a) Parvati Kumar Goswami

 16. Name the first Assamese printed book which was published in 1913 by Atmaram Sarma

  1. Ram charitra
  2. Arunodoi
  3. Dharma Pustak
  4. Ram Navami

 Ans: c) Dharma Pustak

 17.  First Assamese paly to be broadcasted over the All India Radio in 1935 was

  1. Lahori
  2. Bon Kunwari
  3. Been Bairagi
  4. Jivanar Batat

 Ans: c) Been Bairagi

 18. In which year was the Guwahati high Court established?

  1. 1954
  2. 1952
  3. 1948
  4. 1933

 Ans: c) 1948

 19. Assam Medical College (AMC) was established in

  1. 1847
  2. 1947
  3. 1948
  4. 1949

 Ans: b) 1947

 20. By what name is Durga Puja locally known in Manipur?

  1. Heikru Hidongba
  2. Yaoshang
  3. Kwak Yatra
  4. None of the above

  Ans: c) kwak Yatra

21. Which tribe in Manipur celebrate the Chou festival?

  1. Misnukut
  2. Darreo
  3. Aimol
  4. Thadou

 Ans: d) Thadou

 22. The first newspaper in Manipur, Dainik Manipur Patrika was published in the year

  1. 1950
  2. 1949
  3. 1948
  4. 1933

 Ans: d) 1933

      23. In which year N. Kunjarani Devi received the Arjuna Award?

  1. 1992
  2. 1990
  3. 1989
  4. 1998

 Ans: b) 1990

 24. Jivanar Batat was written by?

  1. Birendra Kr. Bhattacharya
  2. Birinchi Kumar Barua
  3. Rajani Kanta Bordoloi
  4. Mohim Bora

 Ans: b) Birinchi Kumar Barua

 25. After Arunodoi, which monthly magazine was published in 1871?

  1. Jonaki
  2. Bahi
  3. Asom Bilasni
  4. Abahan

 Ans: c) Asom Bilasni

 26. Which of the following languages is added into the list of official language by the 71st

       Amendment to the constitution of India?

  1. Tamil
  2. Konkani
  3. Punjabi
  4. Urdu

  Ans: b) Konkani

  27. Which book was authored by Daniel Dafoe?

  1. David Copperfield
  2. Robinson Crusoe
  3. The Prince
  4. The Himalayan Blunder

 Ans:  b) Robinson Crusoe

 28. Bordoisila, a type of dance belongs to which community?

  1. Ahoms
  2. Bodos
  3. Mising
  4. Garos

 Ans: b) Bodos

  29. Whose pen name is Shilabhadra?

  1. Surendra Nath Medhi
  2. Birinchi Kr. Baruah
  3. Kishori Mohan Pathak
  4. Rebati Mohan Dutta Choudhury

  Ans: d) Rebati Mohan Dutta Choudhury

 30. Who is known as the Scout of Assamese Literature?

  1. Benudhar Sharma
  2. Binanda Rao
  3. Lakshmi Nath Bezbaruah
  4. Rajani Kanta Bordoloi

 Ans: d) Rajani Kanta Bordoloi

31. Which king used the title Siem?

  1. Kanchari kings
  2. Koch kings
  3. Bhutia kings
  4. Khasi kings

      Ans: d) Khasi kings

      32. The name of Jamini Roy is associated with

  1. Painting
  2. Music
  3. Dance
  4. Literature

      Ans: a) Painting

     33. The patron of Madha Kandali was

  1. Naranarayan
  2. Mahamanikya
  3. Durlabh Narayan
  4. Chilarai

      Ans: b) Mahamanikya

      34. Prahlad Charitra was written by

  1. Hem Saraswati
  2. Haridhar Bipra
  3. Sankardeva
  4. Sreeedhar Kandali

      Ans: a) Hem Saraswati

      35. Which one of the following assamese writers is an expert in historical writing?

  1. Ananda Chandra Baruah
  2. Surya Kumar Bhuyan
  3. Atul Ch. Hazarika
  4. Mohim Bora

      Ans: b) Surya Kumar Bhuyan

      36. The first work from Madhavdev’s pen was

  1. Namghosa
  2. Janma Rahasya
  3. Rajsuya
  4. Chorhdara

      Ans:b) Janma Rahasya

      37. Pulitzer Prize goes for better performance in

  1.  Music
  2. Art & painting
  3. Journalism
  4. Literature

      Ans: c) Journalism

      38. Rudra Kandali belongs to

  1. Prak Vaishnavite period
  2. Vaishnavite period
  3. Uttar vaishnavite period
  4. Orunudoi period

      Ans: a) Prak Vaishnavite period

      39. Namghosas contains a collection of versus numbering

  1. One Thousand
  2. Five Hundred
  3. One hundred
  4. Five Thousand

      Ans: a) One Thousand

      40. Assamese, its formation and development is a doctoral dissertation of Assamese

           language. Who is the author?

  1. Lambodhar Bora
  2. Dr. Surya Kr. Bhuyan
  3. Dr. Birinchi Kr. baruah
  4. Dr. Banikanta Kakati

      Ans: d) Dr. Banikanta Kakati

      41. Who is the author of the first assamese social drama Ramnavami?

  1. Hem Chandra Barua
  2. Chandra Kumar Agarwala
  3. Gunabhiram Barua
  4. Lakshmi Nath Bezbaruah

      Ans: c) Gunabhiram Barua

      42. The original name of the Mahabharata was

  1. Jay Samhita
  2. Brihat Katha
  3. Sashatra samhita
  4. Raj Tarangni

      Ans: a) Jay Samhita

      43. Freedom from fear is a book written by

  1. Aung San Suu Kyi
  2. Benazir Bhutto
  3. Nayantara Sehgal
  4. Mahatma Gandhi

      Ans: a) Aung San Suu Kyi

      44. Swarnalata s historical novel was written by

  1. Tilottama Mishra
  2. Jogesh Das
  3. Dhrubajyoti Bora
  4. Troilkya Bhattacharyya

      Ans: a) Tilottama Mishra

     45. Deodhani is a peculiar dance form of which tribe state?

  1. Tripura
  2. Arunachal Pradesh
  3. Assam
  4. Manipur

      Ans: c) Assam

     46. Gita Rahasya was written by

  1. Swami Vivekananda
  2. Swami Dayananda
  3. Bal Gangadhar Tilak
  4. Ananda Ram Baruah

      Ans: c) Bal Gangadhar Tilak

      47. Solung is the folk festival of Adi tribe of which state?

  1. Assam
  2. Arunachal Pradesh
  3. Tripura
  4. Meghalaya

      Ans: b) Arunachal Pradesh

      48. The old name of Cachar was

  1. Hidimba
  2. Khaspur
  3. Silchar
  4. Dhanashree

      Ans: a) Hidimba

      49. Which is the second assamese feature film directed by Rupkonwar Jyoti Prasad

            Agarwala?

  1. Labhita
  2. Loti-Ghoti
  3. Joymoti
  4. Indramalati

      Ans: d) Indramalati

      50. The autobiography of Lakshmi Nath Bezbaruah is known as

  1. Jibanar rahasya
  2. Rasarajor Diary
  3. Mor Jiban Sonwaran
  4. Brikodarar Jiban

      Ans: c) Mor Jiban Sonwaran

      51. Manipur became the 20th state of Indian subcontinent in the year

  1. 1977
  2. 1969
  3. 1970
  4. 1972

      Ans: d) 1972

      52. Mention the country Manipur shares international boundary with

  1. Bhutan
  2. Nepal
  3. Myanmar
  4. Bangladesh

      Ans: c) Myanmar

      53. The length of Mac Mohan line on the Indo China Border is

  1. 1150 km
  2. 1202 km
  3. 1492 km
  4. 1030 km

      Ans: d) 1030 km

      54. Arunachal Pradesh shares its boundary with three countries namely China, Burma and

  1. Bangladesh
  2. Bhutan
  3. Nepal
  4. Indonesia

      Ans: b) Bhutan

      55. Which is the largest district of Nagaland?

  1. Tuensang
  2. Dimapur
  3. Zunheboto
  4. Phek

      Ans: a) Tuensang

      56. Name the highest peak in Nagaland?

  1. Glory peak
  2. Saramati Peak
  3. Both a and b
  4. None of the above

      Ans: b) Saramati Peak

     57. Which of the following is the biggest river in Nagaland?

  1. Siloi
  2. Dhan siri
  3. Doyang
  4. None of the above

      Ans: c) Doyang

      58. In which of the following places is the world’s tallest Rhododendron tree measuring

            30.79 m and 2.41 m in growth has been found?

  1. Veda Peak
  2. Japfu mountain
  3. Mount Tuyi
  4. Ungma village

      Ans: b) Japfu mountain

      59. Who is the first personality of Nagaland who holds the post of Hon’ble Supreme Court

            Judge?

  1. A. Kevichusa
  2. Dr. Rev Noksangla
  3. H.K. Sema
  4. Dr. Talimeren Ao

      Ans: a) A. Kevichusa

      60. Which of the following rivers do not flow through Garo hills?

  1. Dareng
  2. Kheri
  3. Krishnai
  4. Gonal

      Ans: b) Kheri

     61. East Garo hills district of Meghalaya was formed in the year?

  1. 1 jan 1972
  2. 2 Oct 1976
  3. 22 April 1973
  4. 22 Oct

      Ans: b) 2 Oct 1976

      62. Which is not a part of Meghalaya?

  1. Garo hills
  2. Khasi Hills
  3. Lushai hills
  4. Jaintia hills

      Ans: c) Lushai hills

      63. Which is the main river of Meghalaya?

  1. Jinari
  2. Simsang
  3. Krishnai
  4. Umiam

      Ans: b) Simsang

     64. Where will you find the majestic B.T.K. waterfalls in Arunachal Pradesh?

  1. Tawang
  2. West Siang
  3. Papumpare
  4. Changlang

      Ans: Tawang

      65. The largest district of Assam is

  1. Sivasagar
  2. Jorhat
  3. Goalpara
  4. Karbi Anglong

      Ans: d) Karbi Anglong

      66. The smallest district of Assam is

  1. Morigaon
  2. South Salmara Mankachar
  3. Goalpara
  4. Karimganj

      Ans: b) South Salmara Mankachar

      67. In which year did the writer Birendra Kumar Bhattacharjya won the Jnanpith award for

            his novel Mrityunjoy?

  1. 1980
  2. 1981
  3. 1983
  4. 1979

      Ans: d) 1979

      68. Ojapali is dramatic form famous in

  1. Assam
  2. Mizoram
  3. Nagaland
  4. Meghalaya

      Ans: a) Assam

      69. The first social assamese drama was

  1. Labhita
  2. Ram navami
  3. Manomoti
  4. Miri Jiori

      Ans: b) Ram navami

      70. Who was the author of the award winning book Congressor Kanchioli Rodot?

  1. Ganesh Ch. Gogoi
  2. Hem Ch. Goswami
  3. Dr. Lakhminandan Bora
  4. Benudhar Sharma

      Ans: d) Benudhar Sharma

      71. The royal symbol of the kings of ancient kamrupa was

  1. Lion
  2. Tiger
  3. Elephants
  4. Parrot

      Ans: c) Elephants

      72. Kathanibari ghat a collection of short stories was written by

  1. Saurabh Kr. Chaliha
  2. Kamalakanta Bhattacharjya
  3. Mohim Bora
  4. Mamoni Roisam Goswami

      Ans: c) Mohim Bora

      73. Name of the first Assamese writer who received the Sahitya Academy award?

  1. Raghubath Choudhury
  2. Syed Abdul Malik
  3. Binanda Barua
  4. Jatindra Nath Duarah

      Ans: d) Jatindra Nath Duarah

      74. The Sangeet Natak Academy award was established in the year of

  1. 1952
  2. 1961
  3. 1957
  4. 1963

      Ans: a) 1952

      75. The first assamese daily newspaper was

  1. Dainik Janambhumi
  2. Dainik batori
  3. Asom batori
  4. Dainik Asom

      Ans: b) Dainik batori

      76. The line Satyameva Jayate has been taken from

  1. Puranas
  2. Vedas
  3. Mundaka upanishad
  4. Isha Upanishad

     Ans: c) Mundaka Upanishad

     77. The first assamese children magazine is

  1. Mukuta
  2. Rang chopora
  3. Mou
  4. Lora bandhu

      Ans: d) Lora bandhu

      78. Whose autobiography is My Presidential Year?

  1. Rajendra Prasad
  2. R. Venkataraman
  3. N. Sanjeeva Reddy
  4. Dr. Sankar Dayal Sharma

      Ans: b) R. Venkataraman

      79. The first editor of the magazine Abahan was

  1. Birendra Kr. Bhattacharjya
  2. Binanda Barua
  3. Dinanath Sarmah
  4. Trailokya Nath Sharma

      Ans: c) Dinanath Sarmah

      80. Who among the following is popularly known as the poet of Sagar Dekhisa

  1. Biren Borkakati
  2. Hem Baruah
  3. Devakanta Barua
  4. Nilomani Phukan

      Ans: c) Devakanta Barua

      81. Where is the common Railway station for Manipur and Nagaland?

  1. Landing
  2. Dimapur
  3. Haflong
  4. Diphu

      Ans: b) Dimapur

      82. What is the altitude of Aizawl from sea level?

  1. 2000 ft
  2. 3000 ft
  3. 4000 ft
  4. 5000 ft

      Ans: c) 4000 ft

      83. Where is Neermahal Palace situated?

  1. Tripura
  2. Meghalaya
  3. Sikkim
  4. Assam

      Ans: a) Tripura

      84. Mention the main inhabitants of Sikkim?

  1. Nepalis
  2. Bhutias
  3. Lepchas
  4. All of these

      Ans: d) All of these

      85. Name the market where both Indian as well as Burmese note currencies are accepted?

  1. Tura Market
  2. Amarpur Market
  3. Moreh Market
  4. Ima Market

      Ans: c) Moreh Market

      86. What is the biggest agro based industry in Assam?

  1. Jute Industry
  2. Tea Industry
  3. Brick Industry
  4. Oil Industry

      Ans: b) Tea Industry

      87. Which is the largest and only producer of Muga Silk in the world?

  1. Assam
  2. Sikkim
  3. Nagaland
  4. Mizoram

      Ans: a) Assam

      88. Which is the biggest stock market in North East India?

  1. Guwahati Stock Market
  2. Shillong Stock Market
  3. Dimapur Stock Market
  4. Agartala Stock Market

      Ans: a) Guwahati Stock Market

      89. Which place is the business hub of Nagaland?

  1. Kohima
  2. Mokokchung
  3. Tuensang
  4. Dimapur

      Ans: d) Dimapur

      90. Inner Line Permit (ILP) is important in certain NE states

  1. Arunachal Pradesh, Assam, Nagaland
  2. Arunachal Pradesh, Tripura, Nagaland, Mizoram
  3. Arunachal Pradesh, Nagaland, Mizoram
  4. Arunachal Pradesh, Nagaland, Mizoram, Meghalaya

      Ans: c)  Arunachal Pradesh, Nagaland, Mizoram

      91. Which N E state has the highest reserves of medicinal plants?

  1. Arunachal Pradesh
  2. Assam
  3. Meghalaya
  4. Nagaland

      Ans: a) Arunachal Pradesh

      92. In the middle of 13thg century, there was a rise of a petty chief known as

  1. Haradatta and Biradatta
  2. Baro Bhuyans
  3. Sukapha
  4. None of these

      Ans: b) Baro Bhuyans

      93. Who among the following was Governor of Assam at the time of India’s Independence?

  1. Sir Akbar Hydari
  2. Fakruddin Ali Ahmed
  3. L.P. Singh
  4. Tarun Ram Phukan

      Ans: a) Sir Akbar Hydari

      94. Which of the following year Sylhet was transferred to East Pakistan?

  1. 1946
  2. 1947
  3. 1948
  4. 1950

      Ans: b) 1947

      95. Arunachal Pradesh attained statehood in

  1. 1971
  2. 1975
  3. 1979
  4. 1987

      Ans: d) 1987

      96. In which year Nagaland was separated from Assam?

  1. 1958
  2. 1963
  3. 1972
  4. 1975

      Ans: b) 1963

      97. Then Prime Minister Smt Indira Gandhi inaugurated the full state of Meghalaya on 21st

            January?

  1. 1972
  2. 1974
  3. 1975
  4. 1976

      Ans: a) 1972

      98. Mizoram was made a Union Territory in 1972 having the way of full statehood in

  1. 1981
  2. 1984
  3. 1986
  4. 1988

      Ans: c) 1986

      99. Who was the first Bar Barua of Ahom Kingdom?

  1. Kirti Chandra
  2. Momai Tamuli
  3. Purnananda
  4. None of these

      Ans: b) Momai Tamuli

      100. When was Jyoti Prasad Agarwala born?

  1. 1903
  2. 1901
  3. 1898
  4. 1897

      Ans: 1903

Share This Post:
whatsapp


Comments


Deprecated: Theme without comments.php is deprecated since version 3.0.0 with no alternative available. Please include a comments.php template in your theme. in /home/assamtips/public_html/wp-includes/functions.php on line 5411

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *