North East GK-100 Important Questions For Assam TET, Police, DSE, DME & APSC


North East GK-100 Important Questions

This time Assam Tips tried to collect the most important 100 GK questions from North East Assam. These GKs help candidates in Assam TET, Police, DSE, DME & APSC examinations. Keep learning these GKs

North East GK-100 Important Questions
  1. Which of the following states is a landlocked hilly state in NE Region?
  2. Manipur
  3. Tripura
  4. Sikkim
  5. Assam

      Ans: b) Tripura

      2.   When did Tripura attain statehood?

  1. 21 January 1972
  2. 25 February 1973
  3. 14 March 1972
  4. 8 November 1974

      Ans: a) 21 January 1972

      3.   Which of the following is the principal crop of Tripura?

  1. Coffee
  2. Wheat
  3. Rubber
  4. Paddy

      Ans: d) Paddy

      4.   Mention the name of the epic where Tripura finds its name

  1. Rigveda
  2. Arthashastra
  3. Mahabharata and the Puranas
  4. Ramayana and Shi Purana

      Ans: c)  Mahabharata and the Puranas

      5.   Novel Laureate Rabindranath Tagore gave Rajashree title to a king. Name the king

  1. King Birendra Manikya
  2. King Kalyan Manikya
  3. King Dhanya Manikya
  4. King Govinda Mnaikya

      Ans: d) King Govinda Mnaikya

      6.   In which of the following places Chaturdash Temple is situated?

  1. Boxa Nagar
  2. Udaipur
  3. Agartala
  4. Ambassas

      Ans: c) Agartala

      7.   Which of the following places is a holy place in Tripura?

  1. Jampui
  2. Amarpur
  3. Unakoti
  4. Badar Mokam

      Ans: d) Badar Mokam

      8.  The huge lake Kamala Sagar was excavated by

  1. Bikram Kishor Manikya
  2. Birendra Kishor Manikya
  3. Radha Kishor Manikya
  4. Dhanya Manikya

      Ans: d) Dhanya Manikya

      9.  The tribal dance of Halam Community is

  1. Hak Hak dance
  2. Hozagiri dance
  3. Lebung Boomani dance
  4. Bizu dance

      Ans: a) hak hak dance

     10.  Hozagiri dance is especially for

  1. Halam Community
  2. Reang Community
  3. Chakma Community
  4. None of the above

      Ans: b) Reang Community

     11.  Who was the author of Jibanar Batat?

  1. Padmanath Gohain Barua
  2. Gunabhiram barua
  3. Bina Barua
  4. Rajnikanta Bordoloi

      Ans: c) Bina Barua

     12.  For which of the following Dr. Birendra Kumar Bhattacharya received the Academy

            award?

  1. Rajpathe Renginiai
  2. YaruiNgam
  3. Mrityunjoy
  4. Aai

      Ans: b) YaruiNgam

     13.  The first postal stamp released in the name of Assamese writer is

  1. Mitradev Mahanta
  2. Surjya Kumar Bhuyan
  3. Hem Baruah
  4. Lakshmi Nath Bezbaruah

      Ans: d) Lakshmi Nath Bezbaruah

      14. For which book did Syed Abdul Mallik receive the Academy award?

  1. Dhanya Nara Tanu Bhal
  2. Adharshila
  3. Aghori Atmar Kahini
  4. Suruj Mukhir swapna

      Ans: c) Aghori Atmar Kahini

      15. The novel Abijatri is based on the life and deeds of

  1. Nalini Bala Devi
  2. Rajbala Handique
  3. ChandraPrabha Saikiani
  4. Aideu Handique

      Ans: c) ChandraPrabha Saikiani

      16. Which of the following Assamese women is awarded by Sangeet Natak Academy

            Award?

  1.  Sudakshina Sharma
  2.  Anupama Bhattacharya
  3.  Aideu Handique
  4.  Pratima Barua Pandey

      Ans: b)  Anupama Bhattacharya

      17.  When was the Chandrakanta Abhidhan first published?

  1.  1920
  2.  1944
  3.  1915
  4.  1933

      Ans: d) 1933

      18.  In which place is the Sikh Gurudwara in Assam situated?

  1.  Dibrugarh
  2.  Tezpur
  3.  Dhubri
  4.  Guwahati

      Ans: c) Dhubri

      19. Who is the first editor of the newspaper Janambhumi?

  1. Prafulla Baruah
  2. Dulal Ch. Bhuyan
  3. Kanak Sharma
  4. Manoram Baruah

      Ans: b) Dulal Ch. Bhuyan

      20. Who is known to be the compiler of war poetry in assamese literature?

  1. Hiteshwar Barbaruah
  2. Haridhar Bipra
  3. Madhab Kandali
  4. Atmaram

      Ans: b) Haridhar Bipra

      21. The place where the Asom Sahitya Sabha was held four times is

  1. Diphu
  2. Jorhat
  3. Sivasagar
  4. Dibrugarh

      Ans: b) Jorhat

      22. The richest man Bill Gates wrote a book named

  1. The Road Ahead
  2. The Money- Making Policy
  3. The Road to Computer
  4. Making of a Computer

      Ans: a) The Road Ahead

      23. Another name of Lakshmi Nath Bezbaruah is Kripabar Baruah. Which of the following

            the author took the name of Notun Kripabar?

  1. Satyanath Bora
  2. Atul Ch. Hazarika
  3. Ratna Kanta Borkakoti
  4. Nilmoni Phukan

      Ans: c) Ratna Kanta Borkakoti

      24. Name the only assamese filmmaker who has won National award for all his feature

            Films?

  1. Munin Baruah
  2. Bhabendra Nath Saika
  3. Dara Ahmed
  4. Jahni Baruah

      Ans: b) Bhabendra Nath Saika

      25. Who composed the drama Bhogjara?

  1. Bishnu Rabha
  2. Nakul Ch. Bhuyan
  3. Phani Sarma
  4. Jyoti Prasad Agarwala

      Ans: c) Phani Sarma

      26. The first Eastman colour Assamese film is

  1. Bhaity
  2. Sonmoina
  3. Bowari
  4. Ajoli Nobou

      Ans: d) Ajoli Nobou

       27. I came, I saw, I conquered- who said this?

  1. Mosolini
  2. Julius Caesar
  3. Napolean Bonaparte
  4. Puru

      Ans: b) Julius Caesar

      28. Newspaper is said in democracy as

  1.  Fourth state
  2.  Media
  3.  first citizen
  4.  Prahari

      Ans: a)  Fourth state

      29. Karengar Ligiri is a play written by

  1. Bishnu Prasad Rabha
  2. Parbati Prasad rabha
  3. Phani Sarma
  4. Jyoti Prasad Agarwala

      Ans: d) Jyoti Prasad Agarwala

      30. Chira Cheneli Mor Bhasa Janani is a patriotic song written by

  1. Birendra Kumar Bhattacharya
  2. Mitradev Mahanta
  3. Bishnu Prasad Rabha
  4. Lakshmi Nath Bezburuah

      Ans: b) Mitradev Mahanta

      31. Mohoda Gosain is a character created by

  1. Arun Goswami
  2. Birendra Kumar Bhattacharya
  3. Mohim Bora
  4. Saurabh Kumar Chaliha

      Ans: a) Arun Goswami

      32. Doordarshan of Manipur started in the year

  1. 28th April 1992
  2. 30th April 1992
  3. 1st April 1995
  4. 14th April 1991

      Ans: b) 30th April 1992

      33. Name the first Khasi female to become the Chairman of the Union Public Service

            Commission?

  1. Devilla B. Marak
  2. Rose Millian Bathew Kharbuli
  3. Ladashisha Nongrang
  4. Clara Reade Sylem

      Ans: b) Rose Millian Bathew Kharbuli

      34. The first Garo to become the Chief Minister of Meghalaya and Governor of Mizoram?

  1. Purno A. Sangma
  2. Captain William A. Sangma
  3. Darwin Diengdoh Nongrang
  4. None of these

      Ans: b) Captain William A. Sangma

      35. Who was the first Governor of Meghalaya?

  1. L.P. Singh
  2. William A. Sangma
  3. B.L Pandit
  4. B.K. Nehru

      Ans: d) B.K. Nehru

      36. The earliest mention of the pwrd Khasi is found in a holy book written by Srimanta

            Sankardeva. Mention the name-

  1. Kirtan
  2. Kalika Puran
  3. Bhagvata Puran
  4. Rukmini Haran

      Ans: c) Bhagvata Puran

      37. The President’s rule was imposed in Meghalaya in the year

  1. 1995
  2. 1990
  3. 1991
  4. 1993

      Ans: c) 1991

      38. Who was the last king of the Jaintia Kingdom?

  1. U. Tirot Singh
  2. Dhan Malik
  3. Rajendra Singh
  4. None of these

      Ans: c) Rajendra Singh

      39. In which year did the Christian Missionary come to the Khasi Hills for the first time?

  1. 1805
  2. 1813
  3. 1825
  4. 1826

      Ans: b) 1813

      40. The traditional dress worn by the Khasi Lady which flows loosely to the ankles is called

            As

  1. Jansem
  2. Rigitok
  3. Ripok
  4. Thoh Karawang

      Ans: a) Jansem

      41. The small brass ring worn by both Garo male and female is called-

  1. Natasni
  2. Rigitok
  3. Nadongbi
  4. Nadirong

      Ans: d) Nadirong

      42. Paila, a string of thick red coral beads is worn around the neck on festive occasions by

  1. Garos
  2. Jaintias and Khasis
  3. Khasis
  4. Khasis and Garos

      Ans: b) jaintias and Khasis

      43. Which of the following is worn by Khasi male?

  1. Dhuti
  2. Jymphong
  3. Daksari
  4. Ka Jansem Dhara

      Ans: b) Jymphong

      44. Name the religious hunting ritual performed by the Jaintias

  1. Duitara
  2. Beh Ser Soopen
  3. Chugna
  4. Meing

      Ans: b) Beh Ser Soopen

      45. What is the naming ceremony of the Khasis called?

  1. Ka Jer Khun
  2. Ja Pulkhie
  3. Mangona
  4. Ai Kwai Khaddour

      Ans: a) Ka Jer Khun

      46. Umiam Lake is also known as

  1. Para sailors Paradise
  2. Wrestlers Paradise
  3. Anglers Paradise
  4. None of these

      Ans: c) Anglers Paradise

      47. Which among the following is a popular sport for the people of Meghalaya?

  1. Mountaineering
  2. Hunting
  3. Angling
  4. Parachuting

      Ans: c) Angling

      48. The state flower of Meghalaya is recognised as

  1. Rose
  2. Lady Sliper orchid
  3. Lotus
  4. Lily

      Ans: b) Lady Sliper orchid

      49. Where is Sweet falls located?

  1. Happy valley
  2. Tura
  3. Cherrapunjee
  4. Nongkwar

      Ans: a) Happy valley

      50. Which falls of Meghalaya is also known as the Seven Sister Falls?

  1. Elephant Falls
  2. Dainthlen Falls
  3. Nohsngithiang falls
  4. Sweet falls

      Ans: c) Nohsngithiang falls

      51. Which is the highest peak in Jaintia Hills?

  1. Norek peak
  2. Shillong peak
  3. Tura Peak
  4. Marangsih Peak

      Ans: d) Marangsih Peak

      52. Name the longest cave of the Indian subcontinent which is situated at Meghalaya?

  1. Syndoi
  2. Mawsmai
  3. Krem Mawmluh
  4. Krem Umshanghtat

      Ans: c) Krem Mawmluh

      53. Which of the following place Mawsonai Falls located?

  1. Tura
  2. Dawki
  3. Cherrapunji
  4. Shillong

      Ans: c) Cherrapunji

      54. Where is the sacred forest of Meghalaya located?

  1. Mairang
  2. Jowai
  3. Mawphlang
  4. Mawlai

      Ans: c) Mawphlang

      55. Which river demarcates the East Khasi hills district of Meghalaya from Bangladesh?

  1. Umngot
  2. Rilang
  3. Jiniram
  4. Umlein

      Ans: a) Umngot

      56.Jaintia Hills Cement factory is located at

  1. Nongstoin
  2. Mairang
  3. Sutnga
  4. Jowai

      Ans: c) Sutnga

      57. In which year was the Shillong Golf Course established?

  1. 1861
  2. 1868
  3. 1872
  4. 1898

      Ans: d) 1898

      58. Who was the first Chief Minister of Mizoram?

  1. Ch. Chhunga
  2. Laldenga
  3. Brig T. Sailo
  4.  ZoramThanga

      Ans: a) Ch. Chhunga

      59. Mention the name of first Governor of Mizoram

  1. S.P. Mukherjee
  2. General K.B. Krishna Rao
  3. Capt. W.A. sangma
  4. Swaraj Kaushal

      Ans: a) S.P. Mukherjee

      60. How many National Highways pass through Mizoram?

  1. 2
  2. 3
  3. 4
  4. 5

      Ans: b) 3

      61. In which of the following districts the Blue Mountain National Park is situated?

  1. Aizawl
  2. Mamit
  3. Chhimtuipui
  4. Lunglei

      Ans: c) Chhimtuipui

      62. Which newspaper was  first published in India?

  1. Bombay
  2. Pioneer
  3. Times of India
  4. Bengal Gazette

      Ans: d) Bengal Gazette

      63. The first newspaper in assamese Arunodoi published from Sivasagar was published in

            the year

  1. 1858
  2. 1860
  3. 1846
  4. 1864

      Ans: c) 1846

      64. Belimar, an assamese drama by Lakshmi Nath bezbaruah is

  1. A tragedy depicting the fall of the ahom Kingdom
  2. Description of the beauty of the sunset
  3. Biographical representation of a legend king
  4. None of the above

      Ans: a) A tragedy depicting the fall of the ahom Kingdom

      65. Name of the writer who was titled Kabyabharati?

  1. Nalini Bala Devi
  2. Nirmal Prabha Bordoloi
  3. Dharmeshwari Devi Baruani
  4. Jamuneswari Khataniar

      Ans: c) Dharmeshwari Devi Baruani

      66. Kamala Kanta Bhattacharjya is known as

  1. Bidrohi Kobi
  2. Dhwani Kobi
  3. Agni Kobi
  4. Bihagi Kobi

      Ans: c) Agni Kobi

      67. The Adi Grantha was composed by?

  1. Guru Arjun Dev
  2. Guru Jaidev
  3. Guru Nanak Dev
  4. Guru Gobind singh

      Ans: a) Guru Arjun Dev

      68. Indira P. P. Bora is distinguished in the field of

  1. Drama
  2. Music
  3. Dance
  4. Painting

      Ans: c) Dance

      69. The language used the Sultans of Delhi in their court of justice was

  1. Urdu
  2. Parsi
  3. Turkey
  4. Arabic

      Ans: b) Parsi

      70. The first Assamese dictionary was compiled by

  1. Nathan Brown
  2. Miles Bronson
  3. Hem Chandra Baruah
  4. None of the above

      Ans: b) Miles Bronson

      71. Sarothi, a well known book on moral precepts in Assamese was authored by

  1. Benudhar Sharma
  2. Banikanta Kakati
  3. Satyanath Bora
  4. Lambodhar Bora

      Ans: c) Satyanath Bora

     72. The Arthashastra of Kautilya was compiled based on

  1. Medicine
  2. Grammar
  3. Politics and Govt.
  4. Architecture

      Ans: c) Politics and Govt.

      73. The founder editor of the Assam Tribune was

  1. Lakshmi Nath Phukan
  2. Satish Ch. Kakoti
  3. Kirti Nath hazarika
  4. Radha Gobinda Baruah

      Ans: a) Lakshmi Nath Phukan

      74. The first novel by Rajani Kanta Bordoloi was

  1. Miri Jiori
  2. Dandua Droh
  3. Nirmal Bhakat
  4. Monomoti

      Ans: a) Miri Jiori

      75. The Borgeets are written in versus called

  1. Khanda
  2. Pada
  3. Dhrung
  4. None

      Ans: b) Pada

      76. Nongkrem is the national dance of which tribe?

  1. Dimasas
  2. Garos
  3. Khasis
  4. Manipuris

      ANs: c) Khasis

      77. The Arjun Bhanjan of Madhabdeva is a

  1. Yatra
  2. Natak
  3. Jhumura
  4. Rupak

      Ans: b) Natak

      78. The first assamese sonnet writer is

  1. Kanchan Baruah
  2. Lakshmi Nath Bezbaruah
  3. Hemchandra Goswami
  4. Chandra Kumar Agarwala

      Ans: c) Hemchandra Goswami

      79. For which of the following works Hiren Bhattacharya got the sahitya Academy Award?

  1. Sugandhi Pokhila
  2. Nirbachita Kobita
  3. Mor Desh Manuhor Desh
  4. Soichor Pothor Manuh

      Ans: d) Soichor Pothor Manuh

      80. Dada Saheb Phalke award is given for distinguished works on

  1. Sports
  2. Cinema
  3. Vocal music
  4. Art & Culture

      Ans: b) Cinema

      81. Subhalakshmi Baruah is well known in the field of

  1. Drama
  2. Literature
  3. Dance
  4. Instrument

      Ans: c) Dance

      82. The Assamese poet known as Sewali Kobi is

  1. Debakanta Baruah
  2. Ratnakanta  Borkakoti
  3. Ananda Chandra Baruah
  4. Sailadhar Rajkhowa

      Ans: b) Ratnakanta  Borkakoti

      83. Who is the author of Kalidasa and Kalki Purana?

  1. Ghanshyam Khargharia Phukan
  2. Hiterswar Barbaruah
  3. Gopal Dev
  4. Ananta Knadali

      Ans: a) Ghanshyam Khargharia Phukan

      84. Who was the first publisher of Jonaki

  1. Dinanath Sharma
  2. Benudhar Sharma
  3. Chandra Kumar Agarwala
  4. Lakshmi Nath Bezbaruah

      Ans: c) Chandra Kumar Agarwala

      85. Who was the first editor of Asom Batori?

  1. Atul Ch. Hazarika
  2. Binanda Baruah
  3. Gunabhiram Baruah
  4. Hem Ch. Baruah

      Ans: d) Hem Ch. Baruah

      86. Who was the writer of the famous novel; Ananya Prantar?

  1. Hem Baruah
  2. Homen Borgohain
  3. Medini Choudhury
  4. Bhabendra Nath Saikia

      Ans: c) Medini Choudhury

      87. Which of the following female writers wrote Abhiyatri?

  1. Nirmal prabha Bordoloi
  2. Nirupama Borgohain
  3. Tillotama Mishra
  4. Mamoni Roisam Goswami

      Ans: b) Nirupama Borgohain

      88. First assamese colour film was

  1. Agnishana
  2. Duranir Rang
  3. Pyoli Phukan
  4. Bhaiti

      Ans: d) Bhaiti

      89. In which year Saraighat bridge was constructed?

  1. 1948
  2. 1952
  3. 1962
  4. 1964

      Ans: c) 1962

      90. The first Assamese short story collection Suravi was written by

  1. Lakshmi Nath Bezbaruah
  2. Rajani Kanta Bordoloi
  3. Jatindranath Duarah
  4. Padmanath Gohain Barua

      Ans: a) Lakshmi Nath Bezbaruah

      91. When the Asomia Bhasa Unnati Sadhini Sabha was born?

  1. 15 Aug 1898
  2. 20 Aug 1905
  3. 1 Aug 1901
  4. 25 Aug 1888

      Ans: d) 25 Aug 1888

      92. Jonaki magazine was first published on

  1. 1888
  2. 1889
  3. 1890
  4. 1891

      Ans: b) 1889

      93. Who discovered the Kindergarten education system?

  1. Frobel
  2. Byars
  3. Snell
  4. Hinton

      Ans: a) Frobel

      94. Rajatarangini, a story of Kashmir Kings, was written by?

  1. Bhasa
  2. Bana
  3. Aswaghosa
  4. Kalhana

      Ans: d) Kalhana

      95. Who took the nickname Azagar?

  1. Krishna Bhuyan
  2. Syed Abdul Malik
  3. Jogesh Das
  4. Mohim Bora

      Ans: b) Syed Abdul Malik

     96. Which among the following is not considered as mythological literature?

  1. Puranas
  2. Mahabharat
  3. Ramayana
  4. Atharva Veda

      Ans: d) Atharva Veda

      97. How many Indian languages are taken into account for the Jnanpith award?

  1. 12
  2. 10
  3. 22
  4. 8

      Ans: c) 22

      98. Which Indian classical dance form is saved from extinction by Rabindranath Tagore?

  1. Bharat Natyam
  2. Manipuri
  3. Odissi
  4. Kathak

      Ans: b) Manipuri

      99. The Assamese person who won the Dada Saheb Phalke award is

  1. Jyoti Prasad Agarwala
  2. Dr, Bhabendra Nath Saikia
  3. Dr. Bhupen Hazarika
  4. Parbati Prasad Barua

      Ans: Dr. Bhupen Hazarika

     100. In which year Manipur hosted the National Games?

  1. 1998
  2. 2004
  3. 2001
  4. 1996

      Ans: a) 1998

Share This Post:
whatsapp


Comments


Deprecated: Theme without comments.php is deprecated since version 3.0.0 with no alternative available. Please include a comments.php template in your theme. in /home/assamtips/public_html/wp-includes/functions.php on line 5411

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *