GK North East India-Crack Assam Police PNRD DHS DME DTE Recruitment Assam Examination | Learn Assam GK


GK NORTH EAST INDIA: If you are applying for various sarkari jobs in Assam then you may like below Assam GK. If you have applied for  Assam Police,  PNRD,  DHS,  DME,  DTE,  Recruitment Assam then you must prepared for below questions related to Assam GK and from here there might be chance for arriving one or two questions in the upcoming examinations such as Assam Police, PNRD, DHS, DME, DTE etc.

Assam Police Questions Papers-Check 


1. Which is the largest state in North East India?

a) Meghalaya

h) Arunachal Pradesh

c) Assam

d) None of these Answer

Ans: Arunachal Pradesh

2. How many states are there in North East India?

a) 8

b) 7

 c) 6

d) None of these

Answer a) 8

3. Which is the smallest North East state in India?

a) Manipur

b) Nagaland

c) Sikkim

d) None of these

Answer c) Sikkim

4. Which state is not included under the seven sisters of North East India?

a) Tripura

h) Nagaland

c) Sikkim

d) None of these

Answer c) Sikkim

5. Find the odd one ,

a) Arunachal Pradesh- Itanagar

b) Assam — Dispur

c) Manipur-Imphal

d) Meghalaya —shimla

Answer d) Meghalaya —shimla Meghalaya Capital is Shillong.

6. When did Arunachal Pradesh became part of India?

a) 21 January 1972

b) 21 January 1975
c) 31 January 1971

d) None of these

Answer a) 21 January 1972

7. Arunachal pradesh does not share border with which country?

a) Bhutan

b) Nepal

c) Myanmar

d ) China

Answer  b) Nepal

8. Who is the Chief Minister of Arunachal Pradesh?

A)  Neiphiu Rio Pinarayi

b) Vijayan

c) Pema  Khandu

c) None of these

Answer c) Prema  Khandu. Present CM of the state Pema Khandu. Governor — B. D. Mishra

9. Assam shares border with which country?

a) Bangladesh

b) Bhutan

c) Both a and b

d) None of these

Answer c) Both a and b

.10. Who is the Chief Minister of Assam?

 a) Tarun Gogoi

b) Sarbananda Sonowal

c) Jagdish Mukhi

d) None of these

 Answer b) Sarbananda Sonowal

11. When did Tripura became a constituent state of the Indian Union?

 a) 21 January 1972

b) 15 oct 1947

c) 15 August 1949

d) None of these Answer a) 21 January 1972

12. Who is the Chief Minister of Tripura?

a) Manik Sarkar

b) Biplab Kumar Deb

 c) Kiren Rijiju

d) None of these

Answer b) Biplab Kumar Deb

13. The Hornbill Festiva is a celebration held every year from 1 — 10 December in which state of India? a) Sikkim

b) Manipur

c) Nagaland

d) None of these

Answer c) Nagaland

14. What is the capital of Nagaland?

a) Kohima

b) Dimapur

c) Wokha

d) None of these

Answer a) Kohima

15. Which is the highest peak of Meghalaya plateau?

a) Shillong Peak

b) Nokrek Peak

c) Manaslu

d) None of these

Answer a) Shillong Peak

16. What is the folk dance of Meghalaya?

 a) Nongkrem

b) Lavani

c) Chhau

d) None of these

Answer a) Nongkrem

17. Who is the Chief Minister Meghalaya?

 a) Conrad Sangma

b) Agatha Sangma

c) P. A. Sangma

d) None of these

Answer a) Conrad Sangma

18. The only floating lake in the World is one of the most famous tourist attractions, is located in which state of India?

a) Maharastra

b) Manipur

c) Meghalaya

d) None of these

Answer b) Manipur

19. What is the Official  Language of Nagaland?

a) English

b) Hindi

c) French

d) None of these

Answer a) English

20. Who is the governor of Nagaland?

a) Padmanabha Acharya

b) T. R. Zeliang

c) Neiphiu Rio

d) None o these

 Answer a) Padmanabha Acharya CM- Neiphiu Rio

21. Who is the Chief Minister of Manipur?

a) Okram Ibobi Singh

b) N. Biren Singh

 c) Jai Ram Thakur

d) None of these

Answer b) N. Biren Singh

22. What is the famous dance of Mizoram?

a) Dumhal

b) Bihu

c) Cheraw

d) None of these

 Answer c) Cheraw

23. What is the capital of Mizoram?

 a) Aizawl

b) Imphal

c) Guwahati

d) None of these

 Answer a) Aizawl

24. When did Sikkim became an associated state of India?

 a) 16 May 1957

b) 16 MaY 1975

c) 16 MaY 1972

d) None of these

Answer b) 16 May 1975

25. Which is the biggest river of north east India?

a) Indus River

b) Godavari River

c) Brahmaputra

d) None of these

Answer c) Brahmaputra

26. What is the folk dance of Assam?

 a) Bihu

b) Chhau dance c

Dollu Kunitha

d) None of these

Answer a) Bihu

27. in which of the following state Majuli  river island is situated?

a) Assam

b) Sikkim

c) Arunachal Pradesh

 d) None of these

Answer a) Assam

28. Nathu La is a mountain pass is located in which state?

a) Sikkim

b) Arunachal Pradesh

c) Meghalaya

d) None of these

Answer a) Sikkim

29. Jampui hills is located in which state in india?

 a) Tripura

b) Manipur

 c) Assam

d) Nome of these

Answer a) Tripura

30. Who is the Chief Minister of Sikkim?

a) Prem Das Rai

b) Nar Bahadur Bhandari

 c) Pawan Kumar Chamling

d) None of these

Answer c) Pawan Kumar Chamling

31.  In which year the British crown invaded Assam ?

A 1826

B 1857

C 1859

D 1860

Answer: Option [A]

31.  Who was the political leader from Assam to be the president of India ?

 a)  Nelam Sanjiba Reddy

b) Fakhruddin Ali Ahmed

C)  Debakanta Barua

d) V.V. Girl,

Answer: Option [B]

32.  In which of the following States `Arnbu Bachi Mela’ is organised in every year ?

a)  Tripura

b) Assam

C) Arunachal Pradesh

d) Sikkim

Answer: Option [B]

32. Which state is known as the peace garden of North-East

A Mizoram

B Sikkim

C Arunachal Pradesh

D Meghalaya

Answer: Option [A]

33. Which is the biggest stock market in North-East India ?

A Dimapur Stock Exchange

B Guwahati Stock Exchange

C Agartala Stock Exchange

 D Shillong Stock Exchange Answer: Option [B]

34. Which of the following national parks located in Sikkim?

 A Intangki National Park

B Blue Mountain National Park

C Khangchendzonga National Park

D Kaziranga National Park

Answer: Option [C]

35. Who is the writer of book “The Comprehensive History of Assam”?

 A. Dambaradhar Nath

B. Swarnalata Barua

C. S.K. Bhuyan

D .H.K. Barpujari

Answer: Option [D]

36. Which of the following is the highest rubber producing state of India?

A. Tripura

B. Manipur

 C. Kerala

D. Assam

Answer: Option [C]

37. Which state does Celebrate Hornbill Festival ?

A.  Assam

 B Arunachal Pradesh

C Nagaland

D Meghalaya

 Answer: Option [C]

`38. . Which of the following part is known as the nerve centre of North-East business activities ?

 A.  Imphal

B.  Dimapur

C.   Shillong

D . Guwahati

Answer: Option (A)

39. Which one of the following states does organise a holy fail ‘Maghey Sangkranti Mela ?

A. Sikkim

B. Meghalaya

C. Assam

D. Mizoram

Answer: Option [A]

39. Name the market place where both Indian and Burmese note currencies are being accepted?

A. Ima Market

B. Tura Market

C.  Moreh Market

D. Amarpur Market

Answer: Option [C]

40. Which of following year Govt. Ayurvedic Governmen college at Guwahati was set up ?

 A 1901

B 1948

C 1962

D 1975

 Answer: Option [B]

41 Which of the NE States has the highest reserves of medicina herbs ?

 A Assam

B Arunachal Pradesh

C Nagaland halaya Mk,

Answer: Option [B]

42 What is the classical dance of Manipur ?

A Wangal dance

 B Changsang

C Ajhi Lhamu

D Raas Lila

Answer: Option [D]

43. What is the biggest argo-based industry in Assam?

A Oil industry

B Jute industry

C Brick industry

D Tea industry

Answer: Option [D]

 44. Who was the most popular and most influential Parliamentarian from Assam ?

A Fakharuddin Ali Ahmed

B Hem Barua

C Debakanta Barua

D Dinesh Ch. Goswami

Answer: Option [B]

45. Which is the largest and only producer of golden-Coloured Muga Silk in the world ?

A Assam

B Meghalaya

C Sikkim

D Arunachal Pradesh

Answer: Option [A]

46. Which river is the biggest tributary of the river Brahmaputra?

A Kameng

B Dhansiri

C Subansiri

D Manas

Answer: Option [C]

47, in which year Sohra was declared by the British to be the capital of Assam?

A 1832

B 1867

C 1900

D 1922

Answer: Option [A]

48. Mention the name of the largest district of Assam ?

 A Karbi Anglong

B Kamrup

 C BarPeta

D Sivasagar

Answer: Option [A]

 49. Who was the first Justice of Supreme Court from Assam?

A Haliram Deka

B S.N. Phukan

C Dambarudhar Pathak

D Parvati Kumar Goswami

Answer: Option [D]

 50. The most interesting event of Durga Puja celebration in Manipur is ?

A Heikru Hitongba

B Yaoshang

C Kwak Yatra

D None of these

Answer: Option [C]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share This Post:
whatsapp


Comments


Deprecated: Theme without comments.php is deprecated since version 3.0.0 with no alternative available. Please include a comments.php template in your theme. in /home/assamtips/public_html/wp-includes/functions.php on line 5411

Comments are closed.