Geography Questions-MCQ | Quiz questions & NCERT Solutions-UPSC Gk

1. Which district in Uttar Pradesh is famous for oil refineries?

a)    Bareilly

b)    Varanasi

c)    Mahoba

d)    Mathura 

ANS: d

 

Geography Questions-MCQ | Quiz questions & NCERT Solutions-UPSC Gk

2.  Where is ‘Silicon Valleyof India located?

a)    Chennai

b)    Bengaluru

c)    Noida

d)    Mohali 

ANS: b

 

3.  Where in Uttar Pradesh ‘Electronics City‘ is being established?

a)    Agra

b)    Noida

c)    Bareilly

d)    Kanpur 

ANS: b

 

4. Which is the longest river in India?

a)    Ganga

b)    Godavari

c)    Yamuna

d)    Brahmaputra 

ANS: a

 

5.  Which of the following is called ‘Light House of the Mediterranean‘?

a)    Stromboli of Sicily

b)    Mount Pelee of West Indies

c)    Paracutin of Mexico

d)    Vesuvius of Italy 

ANS: a

 

6.  The ash grey soils of high latitude coniferous forests are known as:

a)    Red and Yellow Soil

b)    Tundra Soil

c)    Podsols

d)    Grey Brown Soil 

ANS:c

 

7.  Day and Night are equal at:


a)    Poles

b)    Prime Meridian

c)    Antartic

d)    Equator 

ANS: d

 

8.  Which among the following industries is the maximum consumer of water inIndia?

a)    Paper and Pulp Industry

b)    Textile Industry

c)    Thermal Power Industry

d)    Engineering 

ANS: c

 

9.  Evergreen type forests are found in:

a)    Monsoon Climatic Area

b)    Desert Region

c)    Mediterranean Region

d)    Equatorial Region 

ANS: d

 

10.  Tehri Dam,the tallest dam in India is situated in the Indian state of

a)    Uttarakhand

b)    Andhra Pradesh

c)    Telangana

d)    Punjab 

ANS: a

 

11.  The capital of India Union Territory Lakshadweep is

a)    Kavarati

b)    Minicoy

c)    Bangaram

d)    Agatti 

ANS: a

 

12.  Arrange the following tributaries of Indus from North to South.

1)    Chenab

2)    Jhelum

3)    Ravi

4)    Sutlej

Select the correct option from the code given: 

a) 4,3,1,2

b)  2,3,1,4

c)   1,2,3,4

d) 2,1,3,4 

ANS: d

 

13.  How do you define Seismic gaps?

a)    Parts of plate boundaries in oceans where tsunamis occur frequently.

b)    section of plate boundaries that have ruptured repeatedly in the recent past.

c)    section of plate boundaries that have not ruptured in the recent past.

d)    plate boundaries having no volcanic activity. 

ANS: c

 

14.  In the absence of Cold Labrador Current, which one among the following would happen?

a)    There will be no North-East Atlantic fishing grounds.

b)    There will be no North-East Atlantic fishing grounds.

c)    There will be no fishing ground in the North Atlantic Ocean.

d)    Semi-arid condition of the Atlantic Coast of the USA and Canada would prevail. 

ANS: d

 

15.  Sanjay Gandhi National Park is situated in the Indian State of-

a)    Gujarat

b)    Maharashtra

c)    Madhya Pradesh

d)    Haryana

e)    Andhra Pradesh 

ANS:b

Check speial assam gk mcq

 

16.  Consider the following statements with regard to cold waves in the winter season in northern India:

a)    There is a lack of maritime influence.

b)    Northern India is nearer to the Himalayan region.

c)    Air mass comes from polar regions to Northern India. Which of the statements given above is/arecorrect?

 

a)    1 only

b)    2 and 3

c)    1 and 3

d)    1 and

ANS: d

 

17.The horizontal wind circulation near the Earth’s surface is due to the- 

1)pressure gradient

2)frictional force 

3)Coriolis force


Select the correct answer using the correct code:


a)    1 only

b)    2 and 3

c)    1 and 3

d)    1,2 and 3 

ANS: a

 

18.  The National Police Academy is located at

a)    Abu Road

b)    Hyderabad

c)    Dehradun

d)    Bangalore 

ANS: b

 

19.  Which of the following refers to the white salt which covers the land in some areas during dry season?

a)    usar

b)    reg

c)    reh

d)    erg 

ANS: c

 

20.  In Database Management System (DBMS), the content and the location of data is defined by:

a)    Multi-dimensional data

b)    Sub data

c)    Sequence Data

d)    Metadata 

ANS: d

 

21.  One of the regions that receive rainfall from north-easterly monsoon is

a)    Assam

b)    Kerela

c)    West Bengal

d)    Tamil Nadu 

ANS: d

 

22.  Which of the following is the longest National highway in India?


a)      NH-7

b)  &n

bsp; NH-10

c)    NH-12

d)    NH-55 

ANS: a


23.  The first Olive Oil Refinery of India has been set up in which state?

a)    Telangana

b)    Madhya Pradesh

c)    Rajasthan

d)    Gujarat 

ANS: c

 

24.  The ‘Okhla Bird Sanctuary’ is situated in the Indian State of–

a)    Haryana

b)    Uttar Pradesh

c)    Rajasthan

d)    Delhi 

ANS: b

 

25.  ‘Lal Bahadur Shastri Stadium’ formerly known as ‘Fateh Maidan’ is situated in the city of

a)    Nanded

b)    Agra

c)    Patna

d)    Hyderabad 

ANS: d

 

26.  ‘Kanchenjunga’ is the third highest mountain in the world. It is situated on the borders of Indian state Sikkim and                                            

 

a)    Pakistan

b)    Nepal

c)    China

d)    Bhutan 

ANS: b

 

27.  The term ‘active layer’ is associated with             

 

a)    Fluvial Deposition

b)    Periglacial Processes

c)    Plate tectonic

d)    Processes of soil formation 

ANS: b

 

28.  Hydration Process belongs to                 

 

a)      Physical and Biological Processes

b)     Physical and Chemical Processes

c)      Biological and Chemical Processes

d)     Chemical Process 

ANS:b

 

29.  What is the major wind-related phenomenon responsible for summer drought in the Mediterranean?


a)    Shifting of trade winds polewards insummer.

b)    Shifting of trade winds towards the equator in summer

c)    Blowing of Westerlies from the continents in summer.

d)    Blowing of South Westerly. 

ANS: a

 

30.  Find out the correct sequence of Planetary winds from equator to the poles.

a)    Westerlies, Trade, Polar Winds

b)    Trade, Westerlies, PolarWinds

c)    Trade, Polar Winds, Westerlies

d)    Polar Winds, Westerlies, Trade Winds 

ANS: b

 

31.  The rain-fed and rain-shadow areas are the characteristics of the-

a)    Cyclonic Rainfall

b)    Convectional Rainfall

c)    Orographic Rainfall

d)    Thermal Rainfall ANS:c

 

32.  The wave-cut platform is found in-

a)    California Coast

b)    Hokkaido Coast

c)    Madagascar Coast

d)    Malabar Coast 

ANS: a

 

33.  The average depth of ‘equatorial counter’ current is

 

a)    50 m

b)    100 m

c)    150 m

d)    200

ANS: b

 

34.  The term ‘Cosmography’ was coined by

a)    Mackinder Halford J.

b)    Humbolt

c)    Kant Emmanuel

d)    Ptolemy 

ANS: b

 

35.  What is the ideal temperature for the growth of sugarcane in India?

a)    10 degree Celcius

b)    15 degree Celcius

c)    20 degree Celcius

d)    25 degree Celcius 

ANS: c

 

36.  Who developed the technique to measure agricultural efficiency?

a)    S. S Bhatia

b)    R.L. Singh

c)    S.M. Ranullah

d)    L.D. Stamp 

ANS: d

 

37.  What do you mean by ‘Lebensraum’ in political geography?

a)    Dead Space

b)    Leaving Space

c)    Administrative United    Religious Organisation 

ANS: b

 

38.  Which of the following name of shifting cultivation in Odisha is correct?

a)    Podu

b)    Bewar

c)    Pendo

d)    Jhum 

ANS: a

 

39.  Which of the following is not a factor to affect the atmospheric pressure?

a)    Altitude

b)    Presence of Water Vapour

c)    Temperature

d)    Rainfall 

ANS: d

 

40.  In India, the first census of population was held in which year? 


a) 1870

b)  1872

c)   1880

d) 1876 

ANS: b