Child Development & Pedagogy MCQs-Important GK For Assam TET Exam


Assam TET Child Development & Pedagogy Exam Question’s Answers

1. The Process of Child Development begins at the stage of-

a. Embryonic

b. Natal

c. Childhood

d. Babyhood

Ans: a. Embryonic

2. The basic elements of development is-

a. Growth

b. Maturity

c. Experience

d. All of above

Ans: d. all of above

3. Everything which influences childs development is categorised under the ‘Environment’ other than Heridity This statement is given by-

a. Woodworth

b. John Dewey

c. Boring

d. Percy Nun.

Ans. : c. Boring.

4. The period of first five years of human life is called –

a. Neonatal

b. Early childhood

c. Infancy

d. Babyhood

Ans. : c. Infancy.

5. Develoment is a process, which continue-

a. Life long

b. Childhood

c. At a time

d. Adulthood

Ans: a. Life long

6. The basic element of development is –

a. One

b. Two

c. Three

d. Four

Ans. : d. Four

7. The body length of a child at the time of birth is-

 a. 20 inches

b. 30 inches

c. 40 inches

d. 45 inches

Ans.: 20 inches.

8. The duration of infancy in the process of child development is-

a. From womb to birth

b. From birth to 5 years

c. From 5 to 12 years.

d. From 12 to 21 years.

Ans. : b. From birth to 5 years.

9. After six months of the birth of a child his body weight increases in proportion to birth rate is-

a. Approximately 2 times

b. Approximately 3 times

c. Approximately 4 times

d. Approximately 5 times

Ans. : a. Approximately 2 times.

10. From birth, upto two months is –

a. Neonate stage

b. Infancy

c. childhood

d. Adolescent

Ans. : Neonate stage.

11. Generally the child’s brain attains its maturity at the age of-

a. 3 years

b. 6 years

c. 10 years

d. 15 years

Ans. : 6 years

12. The dependability is a character of –

a. Infancy

b. childhood

c. Adolescence

d. Adult

Ans. : a. Infancy

13. The stage of 6 years to 12 years is known as –

a. Infancy

b. Adolescence

c. childhood

d. Adult

Ans. : childhood

14. Narcissism is a character of –

a. Babyhood

b. childhood

c. Adolescence

d. Infancy

Ans. : d. Infancy

15. During infancy which of the following aspect of development is not completed?

a. Emotional development

b. Moral development

c. Language development

d. Social development

Ans. : b. Moral development.

16. Gang Loyalty is one of the characteristics of –

a. Infancy

b. childhood

c. Adolescence

d. None of these

Ans. : b. childhood.

17. Who holds the view that sex instinct is latent in a person since his infancy?

a. Montessori

b. Herbert Spencer

c. Aristotle

d. Freud

Ans. : d. Freud.

18. Which one of the following stage of child’s development is popularly nicknamed a Mysterious period of life?

a. Infancy

b. childhood

c. Adolescence

d. Adulthood

Ans: b. childhood.0

 19. The psychologists agree about the duration of childhood as –

a. 6-12 years

b. 1-6 years

c. 12-18 years

d. 8-18 years

Ans. : a. 6-12 years.

20. In early childhood, the children should be given education through-

a. Paper-pencil

b. Book-pen

c. Toys and games

d. Models

Ans. : c. Toys and games.

21. In which month of the development the child learns the pronunciation of the mono syllabus?

a. About 20 months

b. About 24 months

c. About 15 months

d. About 36 months

Anss. : d. About 36 months.

22. Which one of the following is the defect of language development in children?

a. Stammering

b. Talk activeness

c. Scribbled writing

d. Reserve nature

Ans. : a. Stammering.

23. The development of a vocabulary of the child up to age of 2 years is –

a. 70 words

b. 100 words

c. 120 words

d. 140 words

Ans. : b. 100 words.

24. The motor development during infancy is—

A. Head movement

B. Arm and leg movement

C. Eye movement

D. All of the above

Ans : D. All of the above.

25. Which one is not a physical development of infancy?

A. Bones development

B. Emotional development

C. Muscles and fat

D. Sense organ development

Ans: B. Emotional development.

26. Developmental tasks during babyhood and early childhood is—

A. Learning to take solid food

B. Learning to walk

C. Learning to talk

D. All of the above

Ans : D. All of the above.

27. According to Elizabeth Hurlock ‘pre-natal period’ extends to—

A. Conception to birth

B. Birth to the end of the second week

C. One to three years

D. Two to six years.

Ans : A. Conception to birth.

28. Generally in infancy the childs main feature—
A. Instinctive In nature

B. High emotional displays

C. Cognitive difficulties

D. Instabilities of focussing attention

Ans : A. Instinctive in nature

29. According to Ross the duration of ready childhood is—
A. 3-5 years

B. 5-6 years

C. 5-9 years

D. 5-12 years

Ans : B. 5-6 years.

30. Generally in children the simple principles of daily conduct arc being development up to the stage of—

A. 3-4 years

B. 4-5 years

C. 7-8 years

D. 9-10 years

Ans : C. 7-8 years.

31. The special feature of Childs behaviours during childhood is—

A. Introvert personality

B. Extrovert personality

C. Absence personality

D. Neutral personality

Ans : B. Extrovert personality.

32. The prenatal period is about—

A. Ten calendar months and ten days

B. Nine calendar months and ten days

C. Nine calendar months and nine days

D. Ten calendar months and nine days

Ans : C. Nine calendar months and nine days.

33. The word `infant’ suggests—

A. Extreme helpful

B. Extreme helplessness

C. Extreme playful

D. Extreme emotional

Ans : B. Extreme helplessness.

34. The first ‘social’ relationship that most infants form is with their—

A. Mother

B. Father

C. Grand Mother

D. Grand Father

Ans : A. Mother.

35. According to ‘Elizabeth Hurlock’ early childhood stage extends from—

A. 6-10 years

B. 10-12 years

C. 2-6 years

D. 10-14 years

Ans : C. 2-6 years.

36. When babyhood ends with the second birthday, the individual becomes a—

A. Child

B. Adolescent

C. Adult

D. ‘Baby

Ans : A. Child.

37. According to ‘Elizabeth Hurlock’ childhood is divided in to—

A. Two separate periods

B. Three separate periods

C. Four separate periods

D. Five separate periods

Ans : A. Two separate periods.

38. According to “Elizabeth Hurlock” Late childhood stage extends from—A. 2-6 years

B. 6-10 years

C. 8-12 years

D. 10-14 years

Ans : B. 6-10 years.

39. Babies arc neither moral nor immoral, they are only-

A. Normal

B. General

C. Abnormal

D). All of the above.

Ans : A. Normal.

40. The word ‘puberty’ derived from the Latin word

A. Puber

C. Pubertas

C. Puberty

Ans: B. Pubertas

41. The period from conception to birth is-

A. Babyhood

B. Childhood

C. Adulthood

D. None of the above

Ans : D. None of the above.

42. Development includes three things- Growth, maturation and-

A. Teaching

B. Learning

C. Reading

D. Writing

Ans : B. Learning.

43. The period of life from eighteen to forty years is called-

A. Childhood

B. Adolescence

C. Puberty

D. Adulthood

Ans : D. Adulthood.

44. The period from ten or twelve to thirteen or fourteen years is called-

A. Babyhood

B. Childhood

C. Adolescence

D. Puberty

Ans : D. Puberty.

45. When parents pay more attention to the new born, the young child feels-

A. Joy

B. Jealousy

C. Crazy

D. Happy

Ans : B. Jealousy.

46. Jean Piaget was a powerful proponent of the school of-

A. Emotional Development

B. Motor Development

C. Cognitive Development

D. Social Development

Ans : C. Cognitive Development.

47. The psychologist who has given much importance to individual difference in children is-

A. Galton

B. Freud

C. Robert

D. Young

Ans : A. Galton.

48. Which one of the following is ture alternative according to Hurlock about the child development?

A. Equal potentialities are never found in two individuals

B. Two children are almost similar who are of the same age group.

C. There are found two type of qualities among two children.

D. Two children arc never uniform in nature.

Ans : A. Equal potentialities are never found in two individuals.

49, In Which age group a child can differentiate between the anger and affection?

A. In infancy

B. In childhood

C. In adolescence

D. In adulthood.

Ans A, In infancy,

50. The child can be seen in the role of activity  family member

A. When the child becomes of two years old and share with visiting adult persons at house.

B. When child becomes of five years of age and accompanying the parents in the market.

C. When the child become 1-11/4 years of age and work as a piece of entertainrnent.

 D. When the child bind up in linguistic relationship with family members. Ans : A. When the child becomes of two years old and share with visiting adult persons at house.

51. The cause of unreasonal emotional development of children is-

A, Rejection of the children by their parents

B. The excessive of anxieties given by the parents to their children

C. The over protection of children given by the parents

D. All of the above.

Ans : D. All of the above.

52. Which one of the following is not associated with the social development in children?

A. Gang formation

B. Formation of sex groups

C. Desire for social acceptance in children.

D. Attraction towards girls in boys

Ans: D. Attraction towards girls in boys.

53. Who among the following scientists is very famous for making contributions in the field of individual psychology?

A. Freeman

B. Thomdike

C. Galton

D. Young

Ans : C. Galton.

54. In the pre-primary school system the criterion of a small child’s adjustment is—

A. He takes his own care and fulfills needs.

B. He remains happy with his social constraints.

C. Tendency to play in separate groups.

D. Development of independence among the children

Ans : D. Development of independence among the children.

55. When your children are passing through adolescence what type of attitude, you want to keep towards them?

A. You feel it more comfortable that your children are able to independent decisions

B. You feel comfortable when adolescents tell their decisions to you and all the pros and cons should be discussed in advance.

C. You feel comfortable when you take all the decisions on behalf of your adolescents.

D. You feel comfortable when pi] think that the decisions of young children should not be influenced by the parents up to great extent.

Ans : C. You feel comfortable when you take all the decisions on behalf of your adolescents.

56. The one advantage which get through study of individual differences is—

A. The size of the classroom is shrinking

B. The responsibility of the teachers is enhanced to a great extent

C . The teacher has reduced their work-load.

D. Both the A. and B.

Ans : D. Both the A. and B.

57. Which school of psychology is associated with the name of Sigmund freud?

a. Hypnotism

b. Gestaltism

c. Psychoanalysis

d. Behaviourism

Ans. : c. Psychoanalysis.

Serial Number Mismatch will be corrected soon…

65. M.A. means—

a. Mind Age

b. Master of Arts

c. Mental Age

d. None of the above

Ans. : c. Mental Age.

66. Gang Loyalty is one of the characteristics of –

a. Infancy

b. childhood

c. Adolescence

d. Adulthood

Ans. : b. childhood.

67. C.A. means—

a. Chartered Accountant

b. Chronological Age

c. Captain of Army

d. All of the above

Ans. : b. Chronological Age.

68. Imitativeness is a characteristics of –

a. childhood

b. Adulthood

c. Adolescence

d. Infancy

Ans. : d. Infancy

69. The questioning age indicates intellectual development of the-

a. Infancy

b. childhood

c. Adolescence

d. Adulthood

Ans. : a. Infancy

70. The term hygiene is originated from—

a. Greek term ‘Hugieine’

 b. Latin term ‘Hugieine’

c. English term ‘Hugieine

d. None of the above

Ans.: a. Greek term ‘Hugieine’.

71. Sigmund freud was an—

a. Indian psychologist

b. Australian psychologist

c. Russian psychologist

d. Pakistani psychologist

Ans. : b. Australian psychologist.

72. Hygeia was a—

a. Greek Goddess

b. Latin Goddess

c. US Goddess

d. Russian Goddess

Ans. : a. Greek Goddess.

73. Mental health means—

a. Mentally free

b. Mentally illness

c. Mentally abnormal

d. Absense of mental illness

Ans. : d. Absense of mental illness.

74. Which one of the following is not the function of mental hygiene?

a. Preventive

b. Psychiatrist

c. Curative

d. Preservative

Ans. : b. Psychiatrist.

75. Mental hygiene helps to know the

a. Causes of mental disorders

b. Causes of mental disturbances

c. None o the A and B

d. Both of the A and B

Ans. : d. Both of the A and B.

76. The primary emotion of a child is not –

a. Fear

b. Escape

c. Anger

d. Joy

Ans. : h. Escape.

77. I.Q means—

a. MA/CA x 100%

b. CA/MA x 100%

c. MA/Ca + 100%

d. CA/MA + 100%

Ans. : a. MA/CA x 100% .

78. The best controlling powers of emotionality are displayed by-

a. Gifted children

b. Mentally retarded

c. Physically powerful children

d. Backward children

Ans. : a. Gifted children.

79. According to Bridges, the development of all emotions takes place in children in the age group of –

a. Two years

b. Three years

c. Four years

d. Five years Ans. : b. Three years.

80. Army Alfa and Army Beta tests are—

a. Personality tests

b. Intelligence test

c. Imagination tests

d. Memory tests.

Ans. : b. Intelligence test.

81. Generally the children are in a state of anxiety during their childhood for –

a. Scoding by parents

b. School going

c. Home work given by school Teachers

d. Future programmes and their implementation

Ans. : d. Future programmes and their  implementation.

82. Which one of the following qualities is essentially developed during childhood?

a. Roaming tendencies

b. Playing tendencies

c. Reading and studying tendencies

d. All the above

Ans. : d. All the above.

83. The basic needs of infants are –

a. Physical need

b. Need of love

c. Need of freedom

d. All the above

Ans. : d. All the above.

84. Individual differences are originated due to-

a. Environment and Habit pattern

b. Heredity and Interest

c. Heredity and Environment

d. Heredity and Habit pattern

Ans. : c. Heredity and Environment

85. The factor responsible for the individual difference are-

a. Environment

b. Heredity

c. Family

d. School

Ans. : b. Heridity

86. The meaning of individual differences are-

a. Similarities between any two persons

b. Dissimilarities between any two persons .

c. Unformity of personality in all human beings

d. None of the above.

Ans, : b. Dissimilarities between any two persons.

87. The physical development is not associated with-

a. Head and Brain

b. Bones

c. Body weight

d. Blood circulation

Ans. : d. Blood circulation.

88. Mental differences are related to-

a. The instincts

b. The learning differences

c. The intellectual development         

d. Teaching-Learning

Ans. : d. Teaching-Learning

89. Emotion are the associative experience of-

a. Instincts

b. Habits

c. Reflexes

d. Memory

Ans. : a. Instincts

90. In emotion the mind acts upon-

a. The Brain

b. The body

c. The spinal cord
d. Blood circulation
Ans. : b. The body.

91. The instinct of appeal is accompanied by emotion-

a. Lust

b. Anger

c. Distress

d. Appetite

Ans. : c. Distress.

92. Feeling of ownership is the accompanying emotion of –

a. Laughter

b. Acquisition

c. Curiosity

d. Acquisition

Ans. : b. Acquisition

93. The sublimation of emotion are-

a. Possible

b. Not possible

c. impossible

Ans. : a. Possible

94. The Great Psychologist Mc Daugall had classified emotion in to-

a. Two types

b. Three types

c. Four types

d. Five types

Ans. : b. Three types

95. There are three basic emotions of children, such as fear, anger and love. Who identified these three basic emotions of children?
a. James Ross

b. Rousseau

c. MC Dougall

d. Watson.

Ans. : d. Watson.

96. Emotion has close relationship with-

a. Body

b. Society

c. Family

d. School

Ans. : a. Body

97. Emotional life of individual is by nature very-

a. Strong

b. Delicate

Ans. : b. Delicate.

98. The word ‘Interest’ has been derived from—

a. Greek word

b. Italian word

c.French

d. Latin word.

Ans. : d. Latin word.

99. The word ‘Interest’ means—

a. It helps or it provides

b. It observe or it examins

c. It matters or it concerns

d. It encourages or it inspires.

Ans. : c. It matters or it concerns.

100. Interest is devided in to —

a. Two types

b. Three types

Ans.: a. Two types.

 
101. The interest which is developed through education and training is cal led—

a. Inborn interest

b. Innate interest.

c. Acquired interest

d. Instinctive interest.

Ans. : c. Acquired interest.

102. Acquired interest is also called—

a. Permanent interest

b. Temporary interest

c. Emotional interest

d. Instinctive interest.

Ans. : b. Temporary interest.

103. Acquired interest may continue—

a. Up to childhood

b. Up to adolescence

c. Up to adulthood

d. Throughout life.

Ans. : d. Throughout life.

104. “Interest is latent attention and attention is interest in-action”—This was stated by—

a. Mc. Dougall

b. J. B. Watson

c. James Ross

d. John Dewey

Ans. : a. Mc. Dougall.

105. The interest of male and female are—

a. Same

b. Not same

c. Opposite to each other

d. Completely contrast

Ans. : b. Not same.

106. Interest is a/an—

a. Individual affair

b. Group affair

c. Social affair

d. Family affair.

Ans. : a. Individual affair.

107. In the absence of attention and interest learning is bound to be—

a. Effective

b. Ineffective

c. Productive

d. Attractive.

Ans. : b. Ineffective.

108. Habits are—

a. Innate behaviour

b. Acquired behaviour

c. Artificial behaviour

d. All of the above.

Ans. : b. Acquired behaviour.

109. Habit is merely a descriptive term denoting the repetition of similar actions in similar circumstances”—The statement was given by—

a. John Dewey

b. Mc. Dougall

c. Rousseau

d. Percy Nunn

Ans. : a. John Dewey.

110. Habit actions is always —

a. Novel

b. Different

c. Demanding attention

d. Uniform.

Ans. : d. Uniform.

111. Habitual action can be done—

a. very easily

b. with great efforts.

c. with the help of other

d. with the help of trainer.

Ans. : a. very easily.

112. As habit become older, it becomes—

a. Poorer

b. Weaker

c. Stronger

d. Dearer.

Ans. : c. stronger

113. Habit actions is always—

a. Artificial

b. Natural

c. Wonderful

d. Mechanical.

Ans. : d. Mechanical.

114. “Habit is man’s second nature”— Statement was given by—

a. John Dewey

‘b. Percy Nunn

c. James

d. Thorndike.

Ans. : c. James.

Share This Post:
whatsapp


Comments


Deprecated: Theme without comments.php is deprecated since version 3.0.0 with no alternative available. Please include a comments.php template in your theme. in /home/assamtips/public_html/wp-includes/functions.php on line 5411

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *