Assam TET Important GK-Indian Geography


Assam TET or Teacher Eligibility Test is conducted every year in Assam to select candidates for LP or UP schools in Assam. Following are the most asked questions in Assam TET & their answers are included here.

Indian Geography GK-Assam TET Solved Questions

1. The oldest oil refinery in India is at-

A) Digboi

B) Haldia

C) Koyali

D) Noonmati

2. Which of the following crops is regarded as a plantation crop?

A) Coconut

B) Cotton

C) Sugarcane

D) Rice

3. The watershed between India and Myanmar is formed by-

A) The Garo hills

B) The Naga hills

C) The Jaintia hills

D) Khasi hills

4. Which is the most fertile region of India?

A) The Himalayas

B) The Indo-Gangetic plain

C) Peninsular plateau

D) The central Highlands

5. Which country has the largest coast line?

A) Canada

B) USA

C) Brazil

D) Australia

6. Which State has maximum lengths of Roads in India?

A) Maharashtra

B) Punjab

C) Haryana

D) Himachal Pradesh

7. “Marina Beach” is in-

A) Odhisa

B) Gujraf

C) Tamil Nadu

D) Goa

8. Aryabhatta satellite was launched in-

A) 1973

B) 1974

C) 1975

D) 1976

9. Baluchistan Plateau is in-

A) Afghanistan

B) Australia

C) India

D) Pakistan

10. Which continent is also known as Dark Continent?

A) Asia

B) Europe

C) Australia

D) Africa

11. ‘Durand Line’ is the border separating

A) India and Pakistan

B) Pakistan and Afghanistan

C) Pakistan and Nepal

D) India and Nepal

12. Which of the following is the National aquatic animal of lndia?

A) Ganges crocodile

B) River dolphin

C) Blue whale

D) Olive Ridley turtle

13. Which of the following satellites were launched in the year 2016 by India? A) Cartosat-2C

B) IRNSS-1G

C) IRNSS-1F

D) All of the above

14. Cartosat-2C is made by-

A) ISRO

B) DRDO

C) NASA

D) None of the above

15. Which of the following latitudes passes through India?

A) Tropic of Cancer

B) Equator

C) Arctic Circle

D) Tropic of Capricorn

16. The chief production in the region having black soil is-

A) Tea

B) Cotton

C) Rice

D) Wheat

17. Largest bauxite producing State in India is—

A) Jharkhand

B) Rajasthan

C) Odisha

D) Mimil Nadu

18.  Which one of the following soils found in India is the most useful for agriculture?

A) Red and yellow Soil

B) Marshy soil

C) Black or regur Soil

D) Alluvial Soil

19. Kaziranga, the famous sanctuary of Assam is famous for-

A) Tigers

B) Lions

C) Elephants

D) Rhinos

20. Sindri manufactures-

A) Fertilizers

B) Silk

C) Paper

D) Steel

21. `Craal ‘is a house of-

A) Semang

B) Bushman

C) Beddo

D) Masai

22. Optimum Population Theory is propounded by-

A) Talber

B) Edwin Cannon

C) Malthus

D) Clarke

23. What is ‘Karaganda’?

A) An animal

B) A Mountain

C) A coalfield

D) An ocean deep

24. What is ‘Hebrew’?

A) An animal

B) A river

C) A language

D) A Plant

25. Duncan Passage is situated between-

A) Minicoy and Amindiv

B) South Andaman and Little Andaman

C) Minicoy and Maldives

D) Little Andaman and Car Nicobar

26. Ten Degree Channel is between-

A) Little Andaman and Car Nicobar

B) Dover and Calais

C) Alaska and Russia

D) North Korea and South Korea

27. The Lakshadweep islands are situated in-

A) Arabian Sea

B) Indian Ocean

C) Bay of Bengal

D) None of the above

28. The largest ocean of the world is—

A) Arctic Ocean

B) Indian Ocean

C) Atlantic Ocean

D) Pacific Ocean

29. Which foreign country is closest to Andaman Islands?

A) Pakistan

B) Sri Lanka

C) Myanmar

D) Indonesia

30. Pulses are a good source of-

A) Fats

B) Proteins

C) Carbohydrates

D) None of the above

31. The highest peak of the Himalayas in India is in-

A) Uttar Pradesh

B) Himachal Pradesh

C) Kashmir

D) Silddm

32. Which is the least populated State in the Indian Union?

A) Goa

B) Arunachal Pradesh

C) Sikkim

D) Mizoram

33. The Indira Gandhi canal draws its water from the river-

A) Sutlej and Beas

B) Narmada

C) Yamuna& Chambal

D) Chambal & Banas

34. At which place are diesel locomotives manufactured?

A) Perambur

B) Chittaranjan

C) Varanasi

D) Jamshedpur

35. Diamond mines are located in-

A) Madhya Pradesh

B) Uttar Pradesh

C) Karnataka

D) Gujarat

3.  Mac Mohan line is the border between-

A) India and Myanmar

B) India and China

C) India and Nepal

D) Indian & Pakistan

37. Nagaland Mountains are becoming increasing barren mountains mainly due to-

A) Urbanization

B) Insurgency

C) Shifting cultivation

D) Rapid population

38. Pearl fishing is done in the Coast of-

A) Tamil Nadu

B) Orissa

C) Andhra Pradesh

D) Kerala

A) Granite

39. Petroleum deposits in India are found chiefly in-

B) Sedimentary rocks

C) Basalt

D) Metamorphic rocks

40. Rana Pratap Sagar dam is located in-

A) Rajasthan

B) Uttar Pradesh

C) Haryana

D) Maharashtra

41. The number of ‘SAARC’ (South Asian Association of Regional Co-operation) countries is-

A) 7

C) 8

B) 9

D) 10

42. SAARC Disaster Management Centre is located at-

A) New Delhi

B) Varanasi

C) Guwahati

D) Agartala

43. The earthquake under sea is called-

A) Cyclone

B) Tsunami

C) Lightning

D) Thunder

44. Which of the following countries has launched a major expansion of the Suez Canal?

A) Syria

B) Egypt

C) Lebanon

D) None of the above

45. Which one of the following countries is the largest producer of steel in the world?

A) U.S.A.

B) West Germany

C) China

D) India

46. Ultra Mega Power Plants in India are-

A) Coal based

B) Hydro based

C) Nuclear based

D) Gas based

47. Rice polishing is rich in

A) Lactoflavin

B) calciferol

C) tocopherol

D) aneurin

48. Which is the largest fresh water lake in India?

A) Chilka

B) Wular

C) Lokttak

D) Sambhar

49. Which city was described by Jawaharlal Nehru as ‘the Oxford of the East’?

A) Bangalore

B) Shanghai

C) Pune

D) Colombo

50. In which one of the following States the largest number of factories are located, according to the interim result of the annual survey of industries released recently?

A) Gujarat

B) Karnataka

C) Maharashtra

D) Tamil Nadu

Answers

1.(A), 2.(A), 3.(B), 4.(B), 5.(A), 6(A) 7. (C), 8. (C), 9. (D), 10. (D), 11. (B), 12. (B), 13. (D), 14. (A), 15.(A), 16.(B),17.(C), 18.(D),19.(D),20.(A), 21. (D), 22. (B), 23. (C), 24. (C), 25. (B), 26. (A), 27. (A), 28. (D), 29. (C), 30. (B), 31. (D), 32. (C), 33. (A), 34. (C), 35. (A), 36. (B), 37. (C), 38. (A), 39. (B), 40. (A), 41. (B), 42. (A), 43. (B), 44. (B), 45. (C), 46. (A), 47. (D), 48. (B), 49. (C), 50. (D),

Share This Post:
whatsapp


Comments


Deprecated: Theme without comments.php is deprecated since version 3.0.0 with no alternative available. Please include a comments.php template in your theme. in /home/assamtips/public_html/wp-includes/functions.php on line 5411

Comments are closed.