Assam Police & TET Exam GK-Indian Economy


Indian Economy GK

 

1. The NITI Aayog has been established in the place of-

A) Planning Commission of India

B) Election Commission of India

C) State Finance Commission

D) None of the above

2. The NM Aayog was formed via a resolution of the Union Cabinet on-

A) January 1, 2015

B) Janiuiry 1, 2014

C) January 1, 2016

D) None of the above

3. The Chairperson of the NITI Aayog is-

A) President of India

B) Vice-President ofIndia

C) Prime Minister ofIndia

D) Home Minister ofIndia

4. The Vice-Chairperson ofthe NITI Aayog is-

A) Arvind Panagariya

B) Bibek Debroy

C) V.K. Sarasvvat

D) Ramesh Chand

5. Which of the following is included in the function/s of NITI Aayog?

A) To focus on technology up gradation and capacity building for implementation of programmes and initiatives

B) To ensure, on areas that are specifically referred to it, that the interests of national security are incorporated in economic strategy and policy

C) To develop mechanisms to formulate credible plans at the village level and cggregate these progressively at higher
levels of government

D) All of the above

6. The NITI Aayog is the successor in interest to the-

A) Planning Commission

B) Finance Commission

C) Centre State Relation Commission

D) None of the above

7. The concept of Economic Planning in India is derived from-

A) Russia

B) USA

C) UK

D) Australia

8. Whose name is first associated with economic planning for India?

A) Mahatma Gandhi

B) M. Vishveshwarya

C) Dadabhai Naoroji

D) Indira Gandhi

9. Who was the father of ‘Operation Flood’?

A) Dr. M.S. Swaminathan

B) Dr. William Grande

C) Dr. Norman Borlaug

D) Dr. Verghese Kurien

10. Operation flood’ programme was started in-

A) 1%4

B) 1970

C) 1985

D) 1976

11. The primary sector of Indian economy is-

A) Business

B) Transport

C) Agriculture

D) Industry

12. Which one of the following is the tertiary sector of Indian economy?

A) Industry

B) Electricity

C) Manufacturing

D) Communication

13. Kharif crops are harvested in-

A) January

B) March

C) August

D) October

14. Which of the following is Zayad crop?

A) Rice

B) Moong

C) Wheat

D) Gram

15. Which of the following is not a characteristic of the Indian Economy?

A) balance between heavy industry and wage goods

B) low per capita income

C) primacy of agriculture

D) population pressure

16) Poverty in less developed countries is largely due to-

A) voluntary idleness

B) lack of cultural activities

C) lack of intelligence of the people

D) income inequality

17. The poverty level in India is estimated on the basis of

A) Per capita income in different States

B) Household average income

C) Household consumer expenditure

D) Slum population in the country

18. The largest source of energy generation in India is-

A) Hydel

B) Coal

C) Natural gas

D) Oil

19. The apex institution in the area of rural finance is-

A) RBI

B) SBI

C) NABARD

D) All of these

20. Green Revolution in India launched in-

A) 1971-72

B) 1960-61

C) 1966-67

D) 1980-81

21. Six Banks were nationalized in the year-

A) 1969

B) 1979

C) 1980

D) 1981

22. The headquarter of Bharatiya Mahila Bank is located at-

A) Guwahati

B) Mumbai

C) New Delhi

D) 1Colkata

23. The vision of Bharatiya Mahila Bank is economic empowerment for –

A) disabled children

B) women

C) disabled

D) only for widow

24. Which section of the Banking Regulation Act, 1949 deals with bank balance sheet?

A) Section 25

B) Section 27

C) Section 29

D) Section 31

25. At the time of its set-up, the Reserve Bank of India was-

A) Public limited bank

B) Chartered company under Royal Charter

C) Statutory company

D) Private share holder bank

26. The commercial banks accept deposits-

A) fixed deposits, savings deposits

B) current deposits .

C) recurring deposits

D) all of the above

27. Which of the following is known as time deposits also?

A) savings deposits

B) recurring deposits

C) fixed deposits

D) none of the above

28. KYC stands for-

A) Know Your Consumer

B) KnowYour Customer

C) Knot Your Customer

D) All of the above

29. Which of the following authorities can impose penalty for contravention/ noncompliance of KYC guidelines?
A) RBI

B)Central Govt.

C) CBI

D) Supreme Court

30. NPAs are called-

A) Good loans

B) Best loans

C) Problem loans

D) Better loans

31. The National Rural Employment Guarantee Act is enacted in-

A) 2002

B) 2003

C) 2004

D) 2005

32. The National Rural Employment Guarantee Act, 2005 provides employment at least-

A) 50 days

B) 100 days

C) 150 days

D) 200 days

33. ‘Wall-Street’ is the name of the-

A) Stock Exchange of New York

B) Indian township in Washington

C) Super Market in Mumbai

D) Stock Exchange of Kolkata

34. The highest productivity of rice is in-

A) United kingdom

B) USA

C) Australia

D) China

35. The correct sequence of states in which Bandipur, Manas and Pench Tiger Reserves are located

A) Bihar, Assam, Maharashtra

B) Karnataka, Madhya Pradesh, Rajasthan

C) Madhya Pradesh, Maharashtra, Tamil Nadu

D) Karnataka, Assam, Madhya Pradesh

36. An irregular occurring and complex series of climate change is called

A) El Nino

B) Hurricane

C) Tornadoes

D) Low pressure

37. Which of the following is not included in the development expenditure of the Indian Central Government?

A) Grant to states

B) Defense expenditure
C) Expenditure on economic services

D) Expenditure on social and community services

38. The top fruits producer India is-

A) Gujarat

B) Andhra Pradesh

C) Maharashtra

D) Himachal Pradesh

39. Which of the following banks became the first in country to launch MUDRA Card in July 2015 ?

A) Bank of India

B) Corporation Bank

C) Indian Bank

D) State Bank of India

40. Which country amongst the following decided in May 2015 to lift ban on import of rice from India?

A) Iran

B) China

D) U. S.A.

C) Brazil

41. India purchased 200 Tonnes of gold from IMF in which of the following Five Year Plans?

A) 7th

B) 8th

D) 11th

C) 10th

42. Which of the following Banks has become the first Bank to launch ‘Watch-Banking Scheme’ in India?

A) ICICI Bank

B) HDFC Bank

C) Axis Bank

D) SBI

43. Account under `Sukanya-Samriddhi Yojana’ can be opened for a daughter aged-

A) Maximum 7 years

B) Maximum 8 years

C) Maximum 9 years

D) Maximum 10 years

44. Disguised unemployment is a feature of

A) Industry

B) Trade

C) Agriculture

D) Transport

45. What is the effect of deficit financing on the economy?

A) Inflation

B) Deflation

C) Depression
D) Recession

46. The agency estimating the National Income of India is

A) Reserve Bank of India

B) Planning Commission

C) Ministry of Finance

D) Central Statistical Organization

47. Who among the following is the Chairman of Fourteenth Finance Commission?

A) Prof. Abhijit Sen

B) Dr. Y.V.Reddy

C) Ms. Sushma Nath

D) Dr. M.Govind Rao

48. Who among the following Presidents of India was associated with the Trade Union Movement in India?

A) VV.Giri
B) N. Sanjeeva Reddy

C) Zakir Hussain

D) R Venkatraman

49. Which of the States is not BIMARU State?

A) Bihar

B) Madhya Pradesh

C) West Bengal

D) Rajasthan

Answers

1.(A), 2.(A), 3.(C) 4.(A), 5.(D), 6.(A), 7.(A), 8(B) 9. (D), 10. (B), 11. (C), 12.(D),13.(D), 14.(B),15.(A), 16.(D), 17.(C), 18.(B), 19.(C), 20. (C), 21.(C), 22(C), 23(B) 24. (C), 25. (D), 26. (D), 27. (C), 28. (B), 29. (A), 30. (C), 31. (D) 32. (B) 33. (A) 34. (D) 35. (D) 36. (A) 37. (B) 38. (C) 39. (B) 40. (A), 41. (D) 42. (B) 43. (D) 44. (C) 45. (A) 46.(D) 47.(B) 48.(A) 49.(C)

Share This Post:
whatsapp


Comments


Deprecated: Theme without comments.php is deprecated since version 3.0.0 with no alternative available. Please include a comments.php template in your theme. in /home/assamtips/public_html/wp-includes/functions.php on line 5411

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *