Assam Police, PNRD, DHE, DHS, DTE, DME Important Science Questions papers @Learn online Assam

 Find Assam Police, PNRD, DHS, DHE, DTE important Science questions papers.Those are the candidates has been appearing for government job in Assamthey might know the general science questions papers before going to seat on any examinations. There are so many post vacancies have been released by the Assam Government this year. Around 30000 government post vacancies have released by the various department in Assam, mainly Assam PolicePNRD DHEDHSDTE. There are around 10000 post vacancies has been released for recruiting stuff nurse in the various health department in Assam. These science questions papers mainly help on Assam Police examinationPNRDDHEDHSDTEAssam Post office recruitment, and many more.

(I) Water in plants is transported by

[A] xylem [B] epidermis [C] phloem [D] cambium

Answer: Option [A]

(2) The presence of what distinguishes a plant cell from an animal cell?

[A] Nucleus [B] Cell wall. Chloroplasts, Vacuoles [C] Cell membrane [D] None of these

Answer: Option [B]

(3) The chemical used for destroying Fungi in water tanks is?

[A] Nitric acid [B] Zinc sulphate [C] Magnesium sulphate [D] Copper sulphate

Answer: Option [DI

(4) Clove, the commonly used spice is obtained from the

[A] fruit [B] flower bud [C] stem [D] root

Answer: Option [B]

(5) Ginger is a stern and not a root because

[A] It lacks chlorophyll [B] It stores food material [C] It has notes and internodes [D] It grows horizontally in the soil

Answer: Option [C]

(6) Which of the following is not a component of chlorophyll?

[A] Calcium [B] Carbon [C] Magnesium [D] Hydrogen

Answer: Option [A]

(7) Carrot is orange in colour because

[A] It grows in the soil [B] It contains carotene [C] It is not exposed to sunlight [D] The entire plant is orange in colour

Answer: Option [B]

(8) During photosynthesis green plants absorb

[A] oxygen [B] nitrogen [C] carbon monoxide [DJ carbon dioxide

Answer: Option [D]

 (9) Toxicology is related to the study of

[Al poisons [B] diseases [C] bacteria [D] viruses

Answer: Option [A]

(10) Besides carbohydrates, a major source of energy in our food is constituted by

[A] Vitamins [B] Minerals [C] Fats [D] Proteins

Answer: Option [C11)

11. A plant which reproduces by means of spores

[A] Petunia [B] Ferns [C] Coriander [D] Mustard

Answer: Option [B]

 (12) The food conducting tissue of a plant is

[A] Phloem [B] Xylem [C] Collenchyma [D] Parenchyma

Answer: Option [A]

(13) The floral part that produces pollen grains is

[A] Sepal [B] Petal [C] Anther [D] Ovary

Answer: Option [C]

(14) Cuscuta is a

[A] partial root parasite [B] complete root parasite [C] partial stein parasite [D] complete stem parasite Answer: Option [D]

(15) The element which is required by the plant in large quantity:

[A] Nitrogen [B] Calcium [C] Sulphur [D] Phosphorus

Answer: Option [A]

(16) From the bark of which plant is quinine extracted?

[A] Cedar [B] Ncem [C] Cinchona [D] Eucalyptus

Answer: Option [C]

(17) Yellow spots on citrus leaves is due to the deficiency of:

[A] Boron [B] Zinc [C] Iron [D] Magnesium

Answer: Option [D]

(18) Biodegradable wastes can usually be converted into useful substances with the help of

[A] Bacteria [B] Viruses [C] Nuclear proteins [D] Radioactive substances

Answer: Option [A]

(19) Which of the plant products is used in leather industry?

[A] Resin [B] Latex [C] Tannin [D] Mucilage

Answer: Option [C]

(20) A seed can germinate in the absence of

[A] Adequate light [B] Supply of oxygen [C] Suitable moisture [D] Suitable temperature

Answer: Option [A]

(21) Flower less plants are termed as:

[A] Cryplogams [B] Thallophytes [C] Bryophytes [D] Phanerogams

(22) Bio-diesel is mostly produced by:

[A] Liliaceae [B] Malvaceae [C] Myrtaceae [D] Euphorbiaceae

Answer: Option [D

 (23) The most abundant enzyme in the living world is

[A] DNAse [B] Rubisco [C] Zymase [DJ Invertase

Answer: Option [B]

(24) What is the impact of advancing glaciers on the rings of trees?

[A] They become concentric [B] Their shape is distorted [C] They become widely spaced [D] They are immune to this change

Answer: Option [B]

(25) Insectivorous plants grow in soil deficient in

[A] Water [B] Magnesium [C] Nitrogen [D] Calcium

Answer: Option [C]

(26) The red, orange and yellow colours of leaf is due to:

[A] Aldehydes [B] Tannis [C] Lignins [D] Carotenoid

Answer: Option [D]

(27) Bio-magnification implies

[A] Food is magnified [B] Light is magnified [C] Toxic matters are magnified [D] Living beings are magnifie Answer: Option [C]

(28) Which of the following is an insectivorous plant?

[A] Drosera [B] Orobanche [C] Rafflesia [D] Balanophora

Answer: Option

[A] (29) Protein part of enzyme is known as

[A] Holoenyme [B] Apoenzyme [C] isoenzyme [D] All the above

Answer: Option [B]

(30) Entomology is the study of

[A] Fungi [B] Fossils [C] Insects [D] Birds

Answer: Option IC]