Assam Civil Service(ACS) Exam Prelims 2013


ACS Prelims 2013 Exam Paper

Following are the 100 ACS Prelims 2015 Questions & their answers are included here to get a clear idea,  what is the structure of questions coming in examination. From here candidates are able to learn the foremost topics, which are given priority in exams.

ACS Prelims Exam 2013

  1. Who was the pioneer of positive liberation?
  2. Bentham
  3. T.H. Green
  4. Machiavelli
  5. J.S. Mill

Ans: b. T.H. Green

2. “The God, who gave us life, gave us liberty at the same time.” Who said this?

  1. Jefferson
  2. Hobbes
  3. Laski
  4. Rousseau

Ans: a. Jefferson

3. Who wrote the book, Social Contract?

  1. Rousseau
  2. Locke
  3. Hobbes
  4. Machpherson

Ans: a. Rousseau

4. During the Medieval period the King was

  1. considered as representative of God on the earth
  2. Accountable to the community for his action
  3. Regarded as superior to the law of nature
  4. A puppet in the hand of pope

Ans: a. considered as representative of God on the earth

5. The pluralist theory of democracy is associated with

  1. Sartori
  2. Barelson
  3. Presthus
  4. All of them

Ans: a. Sartori

6. Who of the following holds that law restraints liberty?

  1. Idealists and Anarchists
  2. Individualists and Anarchists
  3. Idealists and Socialites
  4. Anarchists and Socialists

Ans: d. Anarchists and Socialists

7. Locke’s view on state of nature was

  1. Pre-social
  2. Pre-political
  3. Pre-social and pre-political
  4. Social and political

Ans: b. Pre-political

8. The View the ‘State is a necessary evil’ is associated with

  1. individualists
  2. Anarchists
  3. Marxists
  4. sophists

Ans: a. individualists

9. Who among the following was an advocate of positive liberty?

  1. Marx
  2. Green
  3. Bentham
  4. J.S. Mill

Ans: a. Marx

10. Democracy is distinguished from dictatorship by the fact that

  1. It aims at the material good of the people
  2. It ensures social justice
  3. It guarantees civil and political rights
  4. It is responsive to the will of the people

Ans: d. It is responsive to the will of the people

11. Which of the following theories, in your view, best explains the nature of rights?

  1. The Social Welfare Theory
  2. The Theory of Natural Rights
  3. The Historical Theory of Rights
  4. The Legal Theory of Rights

Ans: b. The Theory of Natural Rights

12. Who gave the concept of external sovereignty?

  1. Austin
  2. Grotius
  3. Hobbes
  4. Maclver

Ans: c. Hobbes

13. “Where there is no law, there is no freedom.” Who said this?

  1. T.H. Green
  2. Lacke
  3. Hobbes
  4. Maclver

Ans: b. Lacke

14. The General will is

  1. non sovereign
  2. sovereign
  3. limited sovereign
  4. legal sovereign

Ans: b. sovereign

15. “Politics begins and ends with the State.” Who said this?

  1. Plato
  2. Aristotle
  3. Garner
  4. Easton

Ans: c. Garner

16. Political Science is

  1. science and arts
  2. arts
  3. natural science
  4. social Science

Ans: c. natural science

17. The idea of “General will” was propagated by

  1. Machiavelli
  2. Rousseau
  3. Locke
  4. Hobbes

Ans: b. Rousseau

18. Which of the following is not a characteristic of sovereignty?

  1. Originality
  2. Divisibility
  3. Permanence
  4. Exclusiveness

Ans: a. Originality

19. One example of titular sovereign is the

  1. British Queen
  2. American President
  3. Indian Prime Minister
  4. British Prime Minister

Ans: a. British Queen

20. ‘De facto sovereign’ comes into power by

  1. lawful means
  2. revolution or coup
  3. election
  4. heredity

Ans: b. revolution or coup

21. “Law is the command of the sovereign.” Who said this?

  1. John Austin
  2. Barker
  3. Laski
  4. Maitland

Ans: a. John Austin

22. Which of the following is not a device of direct democracy?

  1. Referendum
  2. Habeas corpus
  3. Initiative
  4. Recall

Ans: b. Habeas corpus

23. “Democracy is a government in which everyone has a share.” Who said this?

  1. A. V. Dicey
  2. Suley
  3. A. Lincoln
  4. C.F. Strong

Ans: c. A. Lincoln

24. “History is Past Politics, and Politics Present History’, Who said this?

  1. Freeman
  2. Bryce
  3. Laski
  4. Giddings

Ans: a. Freeman

25. Who of the following is not a supporter of natural liberty?

  1. Hobbes
  2. Laski
  3. Locke
  4. Rousseau

Ans: b. Laski

26. Political liberty is in

  1. a democratic country
  2. an autocratic country
  3. a monarchical country
  4. a totalitarian country

Ans: a. a democratic country

27. The Modern Democracy is known as

  1. limited democracy
  2. representative democracy
  3. socialist democracy
  4. direct democracy

Ans: b. representative democracy

28. Which of the following is not a feature of a Welfare State?

  1. Good governance
  2. People-oriented policies
  3. Profit-oriented policies
  4. Equality among people

Ans: c. Profit-oriented policies

29. According to Aristotle

  1. State is a divine institution
  2. State is an artificial creation
  3. State is a creation of force
  4. State is a natural institution

Ans: d. State is a natural institution

30. The statement that, ‘A man who lives outside the polis is either a beast or a God’ is attributed to

  1. Plato
  2. Aristotle
  3. Hobbes
  4. Hegel

Ans: b. Aristotle

31. The Divine Origin Theory of State holds that the

  1. State was created by a saint, named Devine
  2. State was created by the God
  3. State was created by majority vote
  4. State was created by the people

Ans: b. State was created by the God

32. “Socialism is a Chameleon-like creed.” is said by

  1. Karl Marx
  2. Lenin
  3. Ramsay Muir
  4. T.H. Green

Ans: c. Ramsay Muir

33. The term ‘liberty’ has been drawn from the Latin term

  1. Libel
  2. Lingua
  3. Labour
  4. Liber

Ans: d. Liber

34. Who opposed State interference in the self regarding action of the individuals?

  1. Marx
  2. Hobbes
  3. T.H. Green
  4. J.S. Mill

Ans: d. J.S. Mill

35. Who was the author of On Liberty?

  1. J.S. Mill
  2. Bentham
  3. T.H. Green
  4. Laski

Ans: a. J.S. Mill

36. Who of the following is not a member of the Drafting Committee of the Indian Constitution?

  1. B.R. Ambedkar
  2. K.M. Munshi
  3. Alladi Krishnaswamy
  4. Mahatma Gandhi

Ans: d. Mahatma Gandhi

37. The Indian Constitution has been divided into

  1. 16 Chapters 
  2. 22 Chapters
  3. 24 Chapters
  4. 25 Chapter

Ans: b. 22 Chapters

38. Article 370 of the Indian Constitution deals with

  1. emergency power of the president
  2. special status of Jammu and Kashmir
  3. special provisions of minorities 
  4. amendment procedures

Ans: b. special status of Jammu and Kashmir

39. The framers of the Constitution of India borrowed the idea of Fundamental Rights from the Constitution of

  1. the USA
  2. the USSR
  3. Britain
  4. France

Ans: a. the USA

40. The president of India can nominate

  1. ten members to the Rajya Sabha
  2. two members to the Rajya Sabha
  3. on members to the Rajya Sabha
  4. twelve members to the Rajya Sabha

Ans: d. twelve members to the Rajya Sabha

41. The seats are allocated to various States in the Lok Sabha on the basis of

  1. population
  2. population and economic status
  3. population, education and economic status
  4. none of the above

Ans: a. population

42. Which of the following is the largest Committee of the Indian Parliament?

  1. The Public Accounts Committee
  2. The Estimates Committee
  3. The committee on public undertakings
  4. The committee on petition

Ans: b. The Estimates Committee

43. The Governor recommends the imposition of the President’s Rule in the state

  1. on the recommendation of the State Legislature
  2. on the recommendation of the Chief Minister
  3. on the recommendation of the Council of Ministers
  4. if he is satisfied that the Government of the State cannot be carried on in accordance with the provision of the Constitution

Ans: d. if he is satisfied that the Government of the State cannot be carried on in accordance with the provision of the Constitution

44. The Supreme Court of India was set up by

  1. the Constitution
  2. a low of the Parliament
  3. An order of the President
  4. None of the above

Ans: a. the Constitution

45. The judges of the Supreme Court hold office till they reach the age of

  1. 58 years
  2. 60 years
  3. 65 years
  4. there is no upper limit

Ans: c. 65 years

46. The idea of judicial review, incorporated in the Indian ConstitutIon, has been adopted from

  1. the USA
  2. the UK
  3. Canada
  4. Australia

Ans: a. the USA

47. The term ‘Republic’ implies

  1. head of the State in hereditary
  2. head of the State is elected
  3. head of the State is nominated
  4. head of the State is appointed

Ans: b. head of the State is elected

48. “The Indian Constitution is first and foremost a social document,” is said by

  1. D.D. Basu
  2. G. Austin
  3. M.V. Pylee
  4. Atul Kohli

Ans: b. G. Austin

49. Parliamentary form of government is called

  1. Responsible government
  2. Independent government
  3. Non responsible government
  4. Autocratic government

Ans: a. Responsible government

50. Which of the following is no longer a fundamental right?

  1. Right to religion
  2. Right to property
  3. Right to equality
  4. Right to freedom

Ans: b. Right to property

51. High Courts can issue writs under

  1. Article 226
  2. Article 227
  3. Article 228
  4. Article 229

Ans: c. Article 228

52. Directive Principles of State Policy try to establish

  1. Democratic
  2. Welfare state
  3. Autocratic state
  4. Police state

Ans: b. Welfare state

53. Money Bill can be introduced only in the

  1. Rajya Sabha
  2. Lok Sabha
  3. Cabinet
  4. State Legislature

Ans: b. Lok Sabha

54. The Chairman of the UPSC is appointed by the

  1. Prime Minister of India
  2. President of India
  3. Chief Minister of a State
  4. Governor of a State

Ans: b. President of India

55. Which of the following is not the power of the Prime Minister?

  1. formation of the Council of Ministers
  2. chairman of the cabinet
  3. leader of the Parliament
  4. supreme commander of the armed forces

Ans: d. supreme commander of the armed forces

56. Discretionary powers are enjoyed by the

  1. President
  2. Prime Minister
  3. Governor
  4. Chief Minister

Ans: a. President

57. Guwahati Municipal Corporation was constituted in the year of

  1. 1973
  2. 1974
  3. 1975
  4. 1976

Ans: b. 1974

58. The present Panchayati Raj system in Assam was established by the Assam Panchayat Act in the year

  1. 1992
  2. 1993
  3. 1994
  4. 1995

Ans: c. 1994

59. Who described India as a ‘Soft State’?

  1. Gunnar Myrdal
  2. Myron Weiner
  3. Rajni Kothari
  4. K.C. Wheare

Ans: a. Gunnar Myrdal

60. Who among the following scrutinizes the sport of the Comptroller and Auditor-General of India?

  1. The Cabinet Secretariat
  2. The Public Accounts Committee
  3. The Union Finance Minister
  4. The Department of Expenditure, Union Ministry of Finance

Ans: b. The Public Accounts Committee

61. The UPA government was formed in 2004 at the center, when CPl(M) was

  1. neither supporting nor opposing it
  2. not a part of the alliance, but as supporting from outside
  3. a part of the alliance 
  4. opposed to the government

Ans: c. a part of the alliance

62. The term ‘mixed political culture’ was used in the Indian context by

  1. Rajni Kothari
  2. Francis Frankel
  3. V.S. Sirsikar
  4. Morris Jones

Ans: b. Francis Frankel

63. The power of the Supreme Court of India to decide the disputes between the Centre and the States falls under its

  1. advisory jurisdiction
  2. appellate jurisdiction
  3. original jurisdiction
  4. none of the above

Ans: c. original jurisdiction

64. Sikkim was made an integral part of India under the

  1. 42nd Amendment
  2. 40th Amendment
  3. 39th Amendment
  4. 36th Amendment

Ans: d. 36th Amendment

65. Which of the following bodies finalize the Five-Year Plans proposal?

  1. Planning Commission
  2. Union Cabinet
  3. National Development Council
  4. Ministry of Planning

Ans: c. National Development Council

66. Holding of election for the Panchayats is decided by the

  1. District Magistrate
  2. State Government
  3. Election Commission
  4. President of India

Ans: d. President of India

67. Under which Amendment, Education was transferred to the Concurrent List?

  1. 42nd
  2. 44th
  3. 46th
  4. 48th

Ans: d. 48th

68. Which of the following words were added to the Preamble of the Indian Constitution under the 42nd Amendment?

  1. Democratic Republic
  2. Democratic Socialist
  3. Socialist Secular
  4. Sovereign Secular

Ans: c. Socialist Secular

69. Which of the following is the duration of the President’s Rule in a State in the first instance?

  1. One year
  2. Six months
  3. Three months
  4. Two months

Ans: b. Six months

70. Who of the following was the first Vice President of India?

  1. Dr. S. Radhakrishnan
  2. Dr. Zakir Hussain
  3. V. V. Girl
  4. M. Hidayatullah

Ans: a. Dr. S. Radhakrishnan

71. Which one of the following has been wrongly listed as an essential attribute of democracy?

  1. Freedom of Speech
  2. Freedom of Religion
  3. Equality before Law
  4. Equality of property

Ans: d. Equality of property

72. At present constitutional monarchy prevails in

  1. the USA
  2. China
  3. Saudi Arabia
  4. the UK

Ans: d. the UK

73. Who expressed the view that the British Constitution does not exist?

  1. de Tocqueville
  2. Hamilton
  3. Hepman Finep
  4. C.F. Strong

Ans: a. de Tocqueville

74. Which one of the following countries possesses a presidential government?

  1. India
  2. Switzerland
  3. the USA
  4. the USSR

Ans: c. the USA

75. To which form of government the principles of ‘separation of power’ is applicable?

  1. Parliamentary
  2. Presidential
  3. Unitary
  4. Federal

Ans: a. Parliamentary

76. Which of the following Articles prescribes the function of the UPSC?

  1. 318
  2. 319
  3. 320
  4. 321

Ans: c. 320

77. The Universal Declaration of Human Rights was adopted by the General Assembly in

  1. 1945
  2. 1946
  3. 1948
  4. 1949

Ans: c. 1948

78. In the United States, pressure groups make concentrated efforts to influence the

  1. Senate
  2. Congress
  3. House of Representative
  4. Committees

Ans: b. Congress

79. How many permanent members are there in the United  Nation Security Council?

  1. 5
  2. 10
  3. 15
  4. 20

Ans: a. 5

80. What is the term of the office of the Secretary-General?

  1. 4 years
  2. 2 years
  3. 5 years
  4. 3 years

Ans: c. 5 years

81. Regarding the establishment of the Public Service Commission, the Constitution of India discussed it in the

  1. Article 314
  2. Article 315
  3. Article 316
  4. Article 317

Ans: b. Article 315

82. Magna Carta was signed In the year

  1. 1212
  2. 1213
  3. 1214
  4. 1215

Ans: d. 1215

83. Rule of Law does not mean

  1. Supremacy of law
  2. no one is above the law
  3. everyone is under the same law of land
  4. political leaders are above the law

Ans: d. political leaders are above the law

84. In the UK the highest court of appeal is the

  1. Supreme Court
  2. High Court
  3. House of Lords
  4. House of Commons

Ans: a. Supreme Court

85. In the USA, the executive power is vested in the

  1. Prime Minister
  2. Monarch
  3. Cabinet
  4. President

Ans: d. President

86. The members of the American Cabinet were responsible to the

  1. House or Representatives
  2. Senate
  3. President
  4. King

Ans: c. President

87. Which of the following is not the purpose of the UNO?

  1. To maintain International peace and security
  2. To encourage war
  3. To develop friendly relation among nation
  4. To act as a center to attain common ends

Ans: b. To encourage war

88. The Commission on the Status of Women (CSW) was established in

  1. 1946
  2. 1947
  3. 1957
  4. 1967

Ans: a. 1946

89. The Speaker of which of the following countries maintains nonpartisan character?

  1. The UK
  2. The USA
  3. India
  4. None of the above

Ans: a. The UK

90. The Queen of England makes all judicial appointments on the recommendation of the

  1. Lord Chancellor
  2. Cabinet
  3. Parliament
  4. None of the above

Ans: a. Lord Chancellor

91. A Candidate for the US Presidentship should be a resident of the United States for

  1. 7 years
  2. 10 years
  3. 14 years
  4. 20 years

Ans: c. 14 years

92 Which one of the following Articles of the UN Charter deals with review of the UN Charter?

  1. Article 108
  2. Article 109
  3. Article 111
  4. Article 113

Ans: b. Article 109

93 UNESCO’s headquarters is located In

  1. Geneva
  2. Rome
  3. Paris
  4. New York

Ans: c. Paris

94 The main body of the United Nations Is

  1. Security Council
  2. General Assembly
  3. Secretariat
  4. Trusteeship Council

Ans: b. General Assembly

95. The first Secretariat of the United Nation was

  1. U. Thant
  2. Dag Hammarskjold
  3. Trygve Lie
  4. Vijaya Lakshmi Pandit

Ans: c. Trygve Lie

96. Of the following, which are the three new objectives set forth by the United Nations?

  1. Security, justice and welfare
  2. Disarm, decolonize and develop
  3. Security, peace and welfare
  4. Disarm, justice and develop

Ans: c. Security, peace and welfare

97. The International Court of Justice consists of

  1. 12 judges
  2. 10 judges
  3. 15 judges
  4. 17 judges

Ans: c. 15 judges

98. The General Assembly decides all the important questions by

  1. Absolute majority
  2. Simple majority
  3. 2/3rd majority
  4. 3/4th majority

Ans: c. 2/3rd majority

99. The non permanent members of the security council are

  1. 6
  2. 9
  3. 10
  4. 11

Ans: c. 10

100. WTO was established in the year

  1. 1993
  2. 1994
  3. 1995
  4. 1996

Ans: c. 1995

Share This Post:
whatsapp


Comments


Deprecated: Theme without comments.php is deprecated since version 3.0.0 with no alternative available. Please include a comments.php template in your theme. in /home/assamtips/public_html/wp-includes/functions.php on line 5411

Comments are closed.