APSC PS Prelim 2016 GK Solved Questions Paper


APSC PS Prelim 2016 GK

Following are the 100 APSC PS-Prelim 2016 GK question’s Answer is included here. Candidates are requested to note these questions for future study. These questions also help in Assam TET, Assam Police, DSE, DME & obviously for the next APSC examination.

100 APSC PS Prelim 2016 GK Paper

  1. The subject that deals with Man in relation to the State and Government is

   a. Economics

   b. History

   c. Political Science

   d. Sociology

   Ans: c. Political Science

   2. Who among the following considers ‘political power’ as the centre of the study of Political

       Science?

   a. Hegel

   b. Hobbes

   c. Lasswell

   d. Aristotle

   Ans: c. Lasswell

   3. Who among the following is regarded as the father of Political Science?

   a. Plato

   b. Aristotle

   c. Socrates

   d. Marx

   Ans: c. Socrates

   4. The Historical Theory of the Origin of State was propounded by

   a. Sir Henry Maine

   b. H.J. Laski

   c. Hegel

   d. J. Locke

   Ans: a. Sir Henry Maine

   5. “History without Political Science has no fruit; Political Science without history has no root.”

       Who among the following said this?

   a. Garner

   b. Willoughby

   c. Adam Smith

   d. Seeley

   Ans: d. Seeley

   6. The theory of Social Contract of the Origin of the State primary seeks to

   a. Explore the Historical Origin of the State

   b. Explain the basis of political obligation

   c. Justify the status quo

   d. bring out a radical transformation of society

   Ans: a. Explore the Historical Origin of the State

   7. Who said that men surrendered all their rights to the king except the right to

       self-preservation?

   a. Rousseau

   b. Locke

   c. T.H. Green

   d. Hobbes

   Ans: d. Hobbes

   8. The main propounders of Evolutionary Theory of State were

   a. Aristotle and Plato

   b. Burgess and Leacock

   c. Hobbes and Locke

   d. None of them

   Ans: b. Burgess and Leacock

   9. According to Hobbes

   a. People sometimes were forced to revoke the contract

   b. People could amend the contract if the majority wants it

   c. people could not revoke the contract

   d. the contract automatically lapses if either of the parties failed to carry out its part of

       Obligation

   Ans: b. People could amend the contract if the majority wants it

   10. Rousseau’s General Will means

    a. the best will of the entire body of contracting people

    b. the sum total of all the wills

    c. the will of the general public

    d. the will of the majority

    Ans: a. the best will of the entire body of contracting people

    11. John Locke supported the concept of

    a. Absolute Sovereignty

    b. Limited Sovereignty

    c. State without Sovereignty

    d. Sovereignty of the General Will

    Ans: b. Limited Sovereignty

    12.The theory which holds that the State is the result of slow process of growth is known as

    a. Organic theory

    b. Patriarchal theory

    c. Evolutionary theory  

    d. Social Contract theory

    Ans: c. Evolutionary theory

    13. “The State is an ethical institution which is indispensable for the full moral

          development of men”. This statement is associated with the

    a. Marxist

    b. Idealists

    c. Anarchists

    d. Individualists

    Ans: c. Anarchists

    14. Which of the following is also known as Laissez-faire theory?

     a. Individualism

     b. Socialism

     c. Utilitarianism

     d. Idealism

     Ans: a. Individualism

     15. A Welfare State performs

      a. only welfare functions

      b. only protective functions

      c. protective functions as well as welfare functions

      d. either protective functions or welfare functions

      Ans: c. protective functions as well as welfare functions

      16. Who among the following defined democracy as the government ‘of the people, by the

            people and for the people’?

      a. J.S. Mill

      b. Abraham Lincoln

      c. Lord Bryce

      d. John Locke

      Ans: b. Abraham Lincoln

      17. Who among the following is associated with the statement, “Man is born free and

            everywhere he is chains”?

      a. Aristotle

      b. Marx

      c. Rousseau

      d. Locke

      Ans: c. Rousseau

      18. Who among the following thinkers put forth the idea of a Welfare State?

      a. Hobbes

      b. Locke

      c. Laski

      d. Marx

      Ans: c. Laski

      19. Who among the following thinkers is associated with the Elitist theory?

      a. V. Pareto

      b. Mosca

      c. R. Michels

      d. All of them

      Ans: d. All of them

      20. The Classical Theory of Democracy can be traced back to the ideas of

      a. ancient Greek philosophers

      b. ancient Chinese philosophers

      c. ancient Indian philosophers

      d. 17th century French philosophers

      Ans: a. ancient Greek philosophers

      21. The modern democracy is known as the

      a. direct democracy

      b. people’s democracy

      c. representative democracy

      d. socialist democracy

      Ans: c. representative democracy

      22. Who among the following thinkers asserted that ‘Consent of the people is the basis of

            the State’?

      a. Adam Smith

      b. Herbert Spencer

      c. J. Bentham

      d. J. Locke

      Ans: d. J. Locke

      23. Which of the following is not a feature of liberal democracy?

      a. Party system

      b. Periodic election

      c. Fundamental rights

      d. Democratic centralism

      Ans: d. Democratic centralism

      24. The term ‘liberty’ has been drawn from the Latin word

      a. Libel

      b. Lingua

      c. Liber

      d. Labour

      Ans: c. Liber

      25. The view that law and liberty are opposed to each other is held by the

      a. Idealists

      b. Anarchists

      c. Marxists

      d. Socialists

      Ans: b. Anarchists

      26. Who among the following thinkers held the view that ‘Liberty and equality are

            incompatible’?

      a. Marx

      b. Hobbes

      c. Adam Smith

      d. A. de Tocqueville

      Ans: d. A. de Tocqueville

      27. “Political Liberty without economic equality is a myth.” Who said this?

      a. T.H. Green

      b. J.S. Mill

      c. G.D.H. Cole

      d. H.J. Laski

      Ans: d. H.J. Laski

      28. Who among the following is the author of the book, Leviathan?

      a. Hobbes

      b. Locke

      c. Rousseau

      d. Garner

      Ans: a. Hobbes

      29. Which of the following is not a source of law?

      a. Custom

      b. Religion  

      c. Imagination

      d. Legislation

      Ans: c. Imagination

      30. Who among the following drew an analogy between the State and the biological

            organisms?

      a. Herbert Spencer

      b. Adam Smith

      c. Comte

      d. Graham Wallas

      Ans: a. Herbert Spencer

      31. Who among the following considered democracy as a perverted form of Government?

      a. Aristotle

      b. Plato

      c. Maclver

      d. Bentham

      Ans: a. Aristotle

      32. Which of the following is not a characteristic of sovereignty?

      a. Absoluteness

      b. Divisibility

      c. Permanence

      d. Exclusiveness

      Ans: b. Divisibility

      33. Austin propounded his theory of sovereignty in the book

      a. Two Treatises of Government

      b. Lectures on Jurisprudence

      c. Early History of Institutions

      d. The modern state

      Ans: b. Lectures on Jurisprudence

      34. The Preamble of the Indian Constitution was amended first time by

      a. the 24th Amendment

      b. the 44th Amendment

      c. the 42th Amendment

      d. None of the above

      Ans: c. the 42th Amendment

      35. The Constitution of India draws its authority from

      a. the Indian Independence Act, 1947

      b. the Constituent Assembly

      c. the people of India

      d. the Government of India Act, 1935

      Ans: c. the people of India

      36. The Fundamental Rights are incorporated in the Indian Constitution in

      a. Part II

      b. Part IV

      c. Part I

      d. Part III

      Ans: d. Part III

      37. In the Constitution, the Right to Equality falls under the Article (s)

      a. 14 to 18

      b. 19 to 22

      c. 29 to 30

      d. 32

      Ans: a. 14 to 18

      38. Fundamental Duties were added to the Indian Constitution by

      a. the 25th Amendment

      b. the 42nd Amendment

      c. the 39th Amendment

      d. the 44th Amendment

Ans: b. the 42nd Amendment

      39. The ‘Right to Property’ was dropped from the part III (Fundamental Rights) of the

            Constitution by

      a. the 24th Amendment

      b. the 25th Amendment 

      c. the 42nd Amendment

      d. the 44th Amendment

      Ans: d. the 44th Amendment

      40. How many members were included in the Drafting Committee of the Indian Constitution?

      a. Seven

      b. Nine

      c. Eleven

      d. Fifteen

      Ans: a. Seven

      41. Who was the Chairman of the Drafting Committee of the Indian Constitution?

      a. Dr. Rajendra Prasad

      b. Dr. B.R. Ambedkar

      c. Jawaharlal Nehru

      d. Vallabhbhai Patel

      Ans: b. Dr. B.R. Ambedkar

      42. The Indian Constitution borrowed the idea of the Directive Principles of State Policy from

            the Constitution of

      a. USSR

      b. France

      c. Switzerland

      d. Ireland

      Ans: d. Ireland

      43. “Indian Constitution established a unitary State with subsidiary federal features

            rather than a federal State with subsidiary unitary features.” Who said this?

      a. Granville Austin

      b. Ivor Jennings

      c. K.C. Wheare

      d. Dr. B.R. Ambedkar

      Ans: c. K.C. Wheare

      44. Under the Parliamentary system of government adopted in India, the real executive

            authority rests with

      a. the President

      b. the Prime Minister

      c. the Council of Minister 

      d. the Parliament

      Ans: c. the Council of Minister

      45. The total number of members in the Rajya Sabha?

      a. 238

      b. 245

      c. 250

      d. 225

      Ans: c. 250

      46. The Lower House of the Indian Parliament is called

      a. the Lok Sabha

      b. the Rajya Sabha

      c. the Legislative Assembly

      d. the Legislative Council

      Ans: a. the Lok Sabha

      47. Who presides over the joint session of the Parliament?

      a. The Speaker of the Lok Sabha

      b. The President

      c. The Prime Minister

      d. The Vice President

      Ans: b. The President

      48. The Chairman of the Rajya Sabha is

      a. the Prime Minister

      b. the Deputy Speaker of the Lok Sabha

      c. the Vice President

      d. the Leader of the Opposition

      Ans: c. the Vice President

      49. The term ‘secular’ was incorporated in the Preamble of the Constitution by

      a. the 44th Amendment

      b. the 42nd Amendment

      c. the 73rd Amendment

      d. the 74th Amendment

      Ans: b. the 42nd Amendment

      50. National Emergency can be declared by the President of India under the

      a. Article 352

      b. Article 360

      c. Article 350

      d. Article 362

      Ans: a. Article 352

      51. The sixth Schedule of the Constitution pertains to the administration of

  1. Union Territories
  2. The State of Kashmir
  3. the Tribal areas of North-East India
  4. None of the above

Ans: c. the Tribal areas of North-East India

52. Which of the following is the part of the State List in the 7th Schedule of the Constitution?

  1. Public health and sanitation
  2. Hospitals and dispensaries
  3. Relief of the disabled and unemployable
  4. All of the above

Ans: c. Relief of the disabled and unemployable

53. The Residuary Powers in India rests with

  1. the States
  2. the Parliament
  3. the Rajya Sabha
  4. None of the above

Ans: b. the Parliament

54. The Indian President is elected by

  1. the Lok Sabha
  2. the Rajya Sabha
  3. the elected members of the Parliament and the State Assemblies
  4. the State Assemblies

Ans: c. the elected members of the Parliament and the State Assemblies

55. The impeachment of the President of India can be initiated in

  1. either House of the Parliament
  2. the Lok Sabha alone
  3. the Rajya Sabha alone
  4. a joint sitting of both the Houses of the Parliament

Ans: a. either House of the Parliament

56. Who was the first. Speaker of free India’s first Legislative (constituent) Assembly?

  1. G.V. Mavalankar
  2. K.M. Munshi
  3. Frank Anthony
  4. Sarojini Naidu

Ans: a. G.V. Mavalankar

57. Who nominates the 12 nominated members to the Rajya Sabha?

  1. Chairman of the Rajya Sabha
  2. The President of India
  3. The Prime Minister of India
  4. None of them

Ans: b. The President of India

58. Which of the following Articles provides that there shall be a Council of Ministers to aid and advise the President in discharge of his constitutional obligations?

  1. The Art. 74
  2. The Art. 75
  3. The Art. 76
  4. The Art. 78

Ans: a. The Art. 74

59. The Prime Minister of India is appointed by

  1. the Supreme Court
  2. the Rajya Sabha
  3. the Speaker of the Lok Sabha
  4. None of the above

Ans: d. None of the above

60. The Money Bill can be introduced in the Lok Sabha only with the approval of

  1. the President
  2. the Prime Minister
  3. the Chief Justice of India
  4. None of them

Ans: a. the President

61. Who appoints the Governor of a State?

  1. The Prime Minister
  2. The President
  3. The Speaker of the Lok Sabha
  4. The State Chief Minister

Ans: b. The President

62. The total number of members of Assam Legislative Assembly is

  1. 130
  2. 148
  3. 126
  4. 188

Ans: c. 126

63. The Real Executive (Political Executive) of an Indian State is

  1. the Chief Minister
  2. the Speaker of the Legislative Assembly
  3. the Governor
  4. None of them

Ans: a. the Chief Minister

64. The Chairman of the State Public Service Commission is appointed by

  1. the President
  2. the Governor of the state
  3. the Prime Minister
  4. the Chief Minister of the State

Ans: b. the Governor of the state

65. The main feature of the 73rd Amendment Act includes

  1. uniform pattern of Panchayats in the entire country
  2. directly elected Panchayats at all the levels
  3. reservation of seats for women
  4. All of the above

Ans: d. All of the above

66. The Lord Chancellor of the British House of Lords is appointed by

  1. the Queen
  2. the Prime Minister
  3. the Speaker
  4. the Law Minister

Ans: a. the Queen

67. The Principle of separation of power is practised in

  1. the UK
  2. the USA
  3. Switzerland
  4. France

Ans: a. the UK

68. A Bill passed by the House of Commons and sent to the House of Lords cannot be detained for more than

  1. 15 days
  2. 1 month
  3. 1 ½ months
  4. 2 months

Ans: b. 1 month

69. The Constitution of the USA came into force in

  1. 1787
  2. 1789
  3. 1788
  4. None of the above

Ans: b. 1789

70. The ‘Rule of Law’ is a basic feature of the Constitution of

  1. China
  2. Great Britain
  3. Switzerland
  4. the USA

Ans: b. Great Britain

71. The Upper Chamber of American Congress is known as

  1. Senate
  2. the Council of States
  3. the House of Representative
  4. the National Assembly

Ans: a. Senate

72. Which of the following is not a characteristic of the British Constitution?

  1. Unitary
  2. Unwritten
  3. Flexible
  4. Federal

Ans: d. Federal

73. Who among the following described the British Crown as a ‘convenient working hypothesis’?

  1. Dicey
  2. Lloyd George
  3. Ramsay MacDonald
  4. Sir Sidney Low

Ans: d. Sir Sidney Low

74. The famous ‘Magna Carta’ was signed in

  1. 1218
  2. 1215
  3. 1219
  4. 1211

Ans: b. 1215

75. Which of the following is a convention in the working of the British Cabinet system?

  1. The leader of the majority party in the House of Commons becomes the Prime Minister
  2. The Prime Minister presides over the meeting of the Cabinet
  3. The Prime Minister always belongs to the House of Commons
  4. All of the above

Ans: d. All of the above

76. Which of the following is known as ‘the Westminster model’?

  1. The Cabinet system of Great Britain
  2. The Crown in Great Britain
  3. The British Civil Service
  4. None of the above

Ans: d. None of the above

77. Which of the following is not a part of the Federal Subject in the USA?

  1. Currency and coinage
  2. Postal services
  3. Foreign relations and treaties
  4. Education

Ans: d. Education

78. Which of the following is not a feature of the political system of the USA?

  1. Separation of power
  2. Absence of judicial supremacy
  3. Federal Republic
  4. Checks and balances

Ans: b. Absence of judicial supremacy

79. The American Senate consists of

  1. 100 members
  2. 150 members
  3. 200 members
  4. 180 members

Ans: a. 100 members

80. Which of the following sits as the Court of Impeachment for investigating the charges against the US President?

  1. Senate
  2. The House of Representative
  3. The Supreme Court
  4. The Congress

Ans: a. Senate

81. Which of the following Articles of the Indian Constitution mentions about Panchayati Raj?

  1. The. Article 40
  2. The Article 44
  3. The Article 45
  4. The Article 48

Ans: a. The. Article 40

82. In which year, the Guwahati Municipal Corporation (GMC) was formed?

  1. 1958
  2. 1964
  3. 1968
  4. 1974

Ans: d. 1974

83. The present Panchayati Raj Act in Assam, incorporating the features of the 73rd Amendment Act, was passed in

  1. 1993
  2. 1994
  3. 1995
  4. 2000

Ans: b. 1994

84. Which of the following is a Committee on Panchayati Raj institution?

  1. G.V.K. Rao Committee
  2. L.M. Singhvi Committee
  3. Ashok Mehta Committee
  4. None of the above

Ans: d. None of the above

85. The Balwant Rai Mehta Committee was a Committee on

  1. Democratic Decentralization
  2. Panchayati Raj Institutions
  3. Administrative arrangement for Rural Development
  4. Community Development Programme

Ans: d. Community Development Programme

86. The District Planning Committee in Assam includes

  1. the Member of the Lok Sabha who represents the whole or part of the district
  2. the member of the Legislative Assembly whose major part of the constituency falls within the district
  3. the President of the Zilla Parishad
  4. All of them

Ans: d. All of them

87. The Eleventh Schedule of the Constitution, listing the matters given to the Panchayats, contains

  1. 59 subjects
  2. 49 subjects
  3. 39 subjects
  4. 29 subjects

Ans: d. 29 subjects

88. A Gaon Panchayat in Assam consists of

  1. 8 members
  2. 10 members
  3. 12 members
  4. 15 members

Ans: d. 15 members

 89. The 73rd Amendment Act makes provision for

  1. the State Election Commission
  2. the State Finance Commission
  3. Both of the above
  4. None of the above

Ans: d. None of the above

90. Who of the following acts as the Returning Officer for election to the Parliamentary and Assembly constituencies?

  1. The Superintendent of the Police
  2. The District Judge
  3. The Divisional Commissioner
  4. The District Collector/Deputy Commissioner

Ans: d. The District Collector/Deputy Commissioner

91. Who may extend the area of an Anchalik Panchayat in Assam?

  1. SDO
  2. DC
  3. Zilla Parishad
  4. Government of Assam

Ans: d. Government of Assam

92. The United Nations Organization came into existence in

  1. 1945
  2. 1948
  3. 1950
  4. 1966

Ans: a. 1945

93. Who among the following coined the name ‘United Nations’?

  1. Woodrow Wilson
  2. Winston Churchill
  3. Franklin Roosevelt
  4. Joseph Stalin

Ans: c. Franklin Roosevelt

94. The Atlantic Charter was signed on

  1. 14th August, 1941
  2. 21st August, 1941
  3. 14th July, 1941
  4. 24th September, 1941

Ans: a. 14th August, 1941

95. The UN Security Council consists of

  1. 5 members
  2. 10 members
  3. 15 members
  4. 20 members

Ans: c. 15 members

96. The Headquarters of UNO is situated in

  1. Geneva
  2. Paris
  3. New York
  4. Washington

Ans: c. New York

97. Which of the following is not a permanent member of the UN Security Council?

  1. The UK
  2. The USA
  3. China
  4. Australia

Ans: d. Australia

98. The term of office of the UN Security General is

  1. 4 years
  2. 5 years
  3. 6 years
  4. 2 years

Ans: b. 5 years

99. Which of the following Chapters of the UN Charter embodies the provisions relating to the General Assembly?

  1. Chapter VI
  2. Chapter V
  3. Chapter IV
  4. Chapter II

Ans: c. Chapter IV

100. The International Court of Justice is composed of

  1. 15 judges
  2. 10 judges
  3. 9 judges
  4. 12 judges

Ans: a. 15 judges

Share This Post:
whatsapp


Comments


Deprecated: Theme without comments.php is deprecated since version 3.0.0 with no alternative available. Please include a comments.php template in your theme. in /home/assamtips/public_html/wp-includes/functions.php on line 5411

Comments are closed.