APSC PHED 2020 Questions Answers


APSC PHED 2020 GK Question Paper

Following are the 100 APSC PHED 2020 GK question’s Answer is included here. Candidates are requested to note these questions for future study. These questions also help in Assam TET, Assam Police, DSE, DME & obviously for the next APSC examination.

100 APSC PHED 2020 GK Paper

  1. Kamala Harris, the Vice President-Elect of the United States of America, was the Senator   

      from which State?

  (A) California

  (B) San Francisco

  (C) Massachusetts

  (D) New Jersey

  Ans: (A) California

  2. Which monarch abdicated the throne in 2019?

 (A) Emperor Akihito of Japan

 (B) King Maha Vajiralongkorn of Thailand

 (C) Queen Margrethe II of Denmark

 (D) King Philip VI of Spain

 Ans: (A) Emperor Akihito of Japan

3. Rishi Sunak recently became the first Indian origin Finance Minister of which country?

(A) USA

(B) New Zealand

(C) Australia

(D) United Kingdom

Ans: (D) United Kingdom

4. Which social media giant launched a new tool ‘Business Suite’ to help small businesses?

(A) Twitter

(B) Facebook

(C) TikTok

(D) WeChat

Ans: (B) Facebook

5. Who among the following appoints the judges of a High Court?

(A) The President of India

(B) The Chief Justice of India

(C) The Governor of the State concerned

(D) The Union Minister of Law

Ans: (A) The President of India

6. On 4th August, 2020, a huge blast ripped through the capital city of Lebanon. The chemical 

    responsible for this blast was

(A) ammonium dinitramide

(B) ammonium chlorate

(C) ammonium nitrate

(D) ammonium azide

Ans: (C) ammonium nitrate

7. The first National Education Policy of India was introduced in the year

(A) 1960

(B) 1964

(C) 1968

(D) 1970

Ans: (C) 1968

8. The National Education Commission of India is headed by

(A) the President of India

(B) the Vice President of India

(C) the Prime Minister of India

(D) None of the above

Ans: (C) the Prime Minister of India

9. As per Global Hunger Index 2020 report of 107 countries, India’s rank is

(A)80

(B) 94

(C) 60

(D) None of the above

Ans: (B) 94

10. Who is/are the recipient of the Sankardev Award, 2020?

(A) Professor Bhabha Prasad Chaliha and dancer Jayant Kastuar

(B) Basistha Deva Sarma

(C) Dr Nagen Saikia

(D) None of them

Ans: (A) Professor Bhabha Prasad Chaliha and dancer Jayant Kastuar

11. Recently Indian Coast Guard (ICG) has commissioned a ship in Kolkata, after the name of one Independent martyr from Assam Who is that martyr?

(A) Maniram Dewan

(B) Kanaklata Barua

(C) Kushal Konwar

(D) Piyali Barua

Ans: (B) Kanaklata Barua

12. Who was the Chairman of the Committee for the Draft New National Education Policy.

      2020?

(A) Dr. K. Kasturirangan

(B) Professor Vasudha Kamat

(C) Mr. Prakash Javadekar

(D) Professor Ved Prakash

Ans: (A) Dr. K. Kasturirangan

13. What is the new name of Kolkata Port?

(A) Nagina Bhagat Port

(B) Netaji Subhas Chandra Bose Port

(C) Swami Vivekananda Port

(D) Shyama Prasad Mukherjee Port

Ans: (D) Shyama Prasad Mukherjee Port

14. The Chinese Buddhist monk Faxian (Fa-Hien) visited India during the reign of

(A) Samudragupta

(B) Chandragupta I

(C) Chandragupta II

(D) Chandragupta Maurya

Ans: (C) Chandragupta II

15. A well-designed sewage and drainage system were the characteristics of which of the

      following ancient civilizations?

(A) Harappan

(B) Babylonian

(C) Mayan

(D) East African

Ans: (A) Harappan

 16. The Upanishads were translated into Persian by which Mughal Emperor or Mughal?

(A) Akbar

(B) Shah Jahan

(C) Dara Shikoh

(D) Jahangir

Ans: (C) Dara Shikoh

 17. Mahatma Gandhi’s first visit to Assam was in the year

 (A) 1910

 (B) 1926

 (C) 1915

 (D) 1921

 Ans:  (D) 1921

 18. Which Koch king rebuilt the Kamakhya Temple?

 (A) Naranarayan

 (B) Biswa Singha

 (C) Raghu Deva

 (D) None of them

 Ans:  (A) Naranarayan

 19. The Battle of Haldighati was fought between

 (A) Sher Shah Suri and Humayun

 (B) Aurangzeb and Shivaji

 (C) Akbar and Tipu Sultan

 (D) Akbar and Rana Pratap Singh

 Ans:  (D) Akbar and Rana Pratap Singh

 20. Who was the founder of the Mughal Empire?

 (A) Babur

 (B) Akbar

 (C) Humayun

 (D) Shah Jahan

 Ans: (A) Babur

 21. Who was the first Governor-General of British India?

 (A) Lord Mountbatten

 (B) Warren Hastings

 (C) Lord Curzon

 (D) Lord William Bentinck

 Ans: (B) Warren Hastings

 22. Chauri-Chaura incident took place during which of the following India’s Freedom

       Movements?

 (A) Non-Cooperation Movement

 (B) Salt Satyagraha

 (C) Quit India Movement

 (D) Civil Disobedience Movement

 Ans: (D) Civil Disobedience Movement

 23. During British Rule in Assam, some accused people were usually sent to ‘Koliyapanil’ as punishment. What did ‘Koloyapani’ mean?

 (A) Sundarbans Area

 (B) Andaman and Nicobar Islands

 (C) Lakshadweep Islands

 (D) Sri Lanka

  Ans: (B) Andaman and Nicobar Islands

 24. During the tenure of which Ahom king, the Ahoms embraced Hindu religion?

 (A) Rudra Singha

 (B) Pratap Singha

 (C) Sudangpha alias Bamuni Konwar

 (D) None of them

 Ans:  (C) Sudangpha alias Bamuni Konwar

 25. Among the following invaders who did not come as a raiding conqueror?

 (A) Alexander the Great

 (B) Muhammad Ghori

 (C) Sukapha

 (D) None of them

  Ans:  (C) Sukapha

 26. December 2 is observed as the ‘Asom Divas’. What is its significance?

 (A) Ahom king defeated the Mughals

 (B) Assam became a part of India

 (C) Chaolung Sukapha reached the Brahmaputra Valley in 1228 AD and stepped on the

       Sournarpeeth of erstwhile Karnarupa on this day

 (D) None of the above

  Ans:  (C) Chaolung Sukapha reached the Brahmaputra Valley in 1228 AD and stepped on the

  Sournarpeeth of erstwhile Karnarupa on this day

 27. Who said, “Swaraj is my birthright”?

 (A) Bal Gangadhar Tilak

 (B) Mahatma Gandhi

 (C) Subhas Chandra Bose

 (D) Khudiram Bose

 Ans:  (A) Bal Gangadhar Tilak

 28. In which of the following years did the first passenger train between Bombay and Thane

       run?

 (A) 1853

 (B) 1854

 (C) 1856

 (D) 1858

 Ans:  (A) 1853

 29. ‘The International Date Line’ is located at

 (A) 180° Longitude

 (B) 180° North Latitude

 (C) 180° South Latitude

 (D) the Equator

  Ans: (A) 180° Longitude

 30. The highest mountain peak in India is the

 (A) K2 or the Godwin Austin

 (B) Mount Everest

 (C) Kanchenjunga

 (D) Nanda Devi

 Ans:  (C) Kanchenjunga

 31. India is located between

 (A) 68° East and 98° West Longitude

 (B) 68° and 98° East Longitude

 (C) 8° North and 38° South Latitude

 (D) 10° and 36° North Latitude

 Ans: (B) 68° and 98° East Longitude

 32. The most spoken language of Andaman and Nicobar Islands is

 (A) Bengali

 (B) English

 (C) Hindi

 (D) Tamil

 Ans: (A) Bengali

 33. Which State has the longest coastline?

 (A) Andhra Pradesh

 (B) West Bengal

 (C) Gujarat

 (D) Maharashtra

 Ans: (C) Gujarat

 34. The Indian islands that lie between India and Sri Lanka is

 (A) Nicobar

 (B) Salsette

 (C) Rameswaram

 (D) Elephanta

 Ans:  (C) Rameswaram

 35. The most suitable soil production of cotton is for the

 (A) alluvial soil

 (B) loamy soil

 (C) light and well drained soil

 (D) black soil

 Ans:  (D) black soil

 36. Hirakud Dam is built on the river

 (A) Jhelum

 (B) Mahanadi

 (C) Chenab

 (D) Narmada

 Ans:  (B) Mahanadi

 37. Which one of the following mountain systems divides India into ‘Northern India’ and

      ‘Southern India’?

 (A) The Himalayan system

 (B) The Vindhyan system

 (C) The Amvalli system

 (D) The Siwalik system

  Ans:  (B) The Vindhyan system

 38. The Tropic of Cancer’ does not pass through the State of

 (A) Rajasthan

 (B) Chhattisgarh

 (C) Mizoram

 (D) Uttar Pradesh

 Ans:  (D) Uttar Pradesh

 39. ‘Gauri Marg’ is an ancient city in India which is presently known as

 (A) Banaras

 (B) Mysore

 (C) Gulmarg

 (D) Dwarka

 Ans: (C) Gulmarg

 40. Largest freshwater lake by volume in the world is

 (A) Loktak

 (B) Baikal

 (C) Mansarovar

 (D) Sandubi

  Ans: (A) Loktak

 41. In India. the term Public Key Infrastructure’ is associated with

 (A) Food Security Infrastructure

 (B) Healthcare and Education Infrastructure

 (C) Digital Security Infrastructure

 (D) Power Supply Infrastructure

 Ans:  (C) Digital Security Infrastructure

 42. The lowering of bank interest rate by the Reserve Bank of India results in

 (A) more liquidity in the market

 (B) less liquidity in the market

 (C) no change of liquidity

 (D) mobilization of more deposits by the commercial banks

 Ans:  (A) more liquidity in the market

  43. Which one of the following is a direct tax?

  (A) Sales tax

  (B) Customs tax

  (C) Property tax

  (D) Excise duty

  Ans:  (C) Property tax

  44. Which one of the following is not correct?

  (A) India is the largest producer of milk in the world.

  (B)India is the second largest producer of sugarcane in the world.

  (C) India is the second largest producer of rice in the world.

  (D) India is the largest producer of wheat in the world.

  Ans:   (D) India is the largest producer of wheat in the world.

  45. Which of the following States has the highest GDP?

  (A) Tamil Nadu

  (B) Andhra Pradesh

  (C) Delhi

  (D) Punjab

  Ans:  (A) Tamil Nadu

  46. By Purchasing Power Parity (PPP). the Indian Economy is ranked as the

  (A) sixth largest in the world

  (B) third largest in the world

  (C) fifth largest in Asia

  (D) None of the above

  Ans:   (B) third largest in the world

  47. The origin of the present-day Indian currency ‘Rupees’ can be traced back to the coin    

        introduced by

  (A) The British

  (B) Sher Shah Suri

  (C) The Kushanas

  (D) The Guptas

  Ans:   (B) Sher Shah Suri

  48. India’s rank in global electricity production is

  (A) first

  (B) second

  (C) third

  (D) fourth

  Ans:  (C) third

  49. The rate at which banks lend to Reserve Bank of India is known as

  (A) bank rate

  (B) repo rate

  (C) reverse repo rate

  (D) interest rate

  Ans:  (C) reverse repo rate

  50. Who devised the concept of Human Development Index?

  (A) Mahbub ul Haq

  (B) Amartya Sen

  (C) Adam Smith

  (D) Paul Streeten

  Ans: (A) Mahbub ul Haq

  51. The Governor-General of Independent India was

  (A) C. Rajagopalachari

  (B) Lord Mountbatten

  (C) Jawaharlal Nehru

  (D) None of them

  Ans:  (A) C. Rajagopalachari

  52. The British Colonial Rule in India began in the year

  (A) 1789

  (B) 1821

  (C) 1858

  (D) 1864

  Ans:   (C) 1858

  53. The Indian National Army Movement was led by Subhas Chandra Bose with the help of

        Which country?

  (A) France

  (B) Japan

  (C) Germany

  (D) China

  Ans:   (B) Japan

  54. If the seventh day of a month is three days earlier than Friday, then what day will it be on

        the nineteenth day of the month?

  (A) Sunday

  (B) Monday

  (C) Wednesday

  (D) Thursday

  Ans:  (A) Sunday

  55. In a row of boys and girls, Sukanya is fifth from the left and Apsara is sixth from the right. 

        When they exchange their positions, Sukanya becomes thirteenth from the left. What is

        Apsara’s position from the right?

  (A) Seventh

  (B) Eleventh

  (C) Fourteenth

  (D) Eighteenth

  Ans: (C) Fourteenth

  56. Sita walks 20 in towards the west and then 20 m to the left. After that every time turning to

        to her right she walks 10 m, 30 m and 30 m respectively. How far is she now from her   

        Starting point?

  (A) 40 m

  (B) 30 m

  (C) 20 m

  (D) 10 m

  Ans:   (D) 10 m

  57. In a class of 60, where the number of girls is twice that of boys, Kamal ranked seventeenth

        from the top. If there are 9 girls ahead of Kamal, how many boys are after him in the rank?      

  (A) 3 

  (B) 7

  (C) 12

  (D) 23

  Ans:   (C) 12

  58. If you write down the numbers from 1-100, then how many times do you write the number

       3?

  (A) 11

  (B) 18

  (C) 20

  (D) 21

  Ans:  (C) 20

  59. Choose the odd one out.

  (A) Europe

  (B) Africa

  (C) Asia

  (D) Canada

  Ans: (D) Canada

  60. A is B’s sister. C is B’s mother. D is C is father. Then how is A related to D? 

  (A) Grandfather

  (B) Grandmother

  (C) Great grandfather

  (D) Granddaughter

  Ans:  (D) Granddaughter

   61. In a certain language, ‘EDITION’ is written as ‘IDETNOI’, then how ‘MEDICAL’ will be

         written?

   (A) DEMILAC

   (B) LACIMED

   (C) DIEMCAL

   (D) CADILEM

   Ans: (A) DEMILAC

  62. Arrange the following words in the correct order.

  (A) Plant, Pants, Yarn, Cotton, Cloth

  (B) Plant, Cotton, Yarn, Cloth, Pants

  (C) Plant, Cotton, Yarn, Pants, Cloth

  (D) Plant, Yarn, Cotton, Pants, Cloth

  Ans:   (B) Plant, Cotton, Yarn, Cloth, Pants

  63. Three of the following words are alike in certain way but one is different. Pick the odd one

        out.

  (A) Anthropology

  (B) Psychology

  (C) Terminology

  (D) Gerontology

  Ans:   (C) Terminology

  64. Find the odd one out.

  (A) CSK

  (B) KKR

  (C) NEUFC

  (D) MI

  Ans:  (C) NEUFC

  65. Controversy always involves

  (A) disagreement

  (B) injustice

  (C) dislike

  (D) agreement

  Ans:  (A) disagreement

  66. Nina ranked 9th from the top and 38th from the bottom in a class. How many students are

        there in the class?

  (A) 45

  (B) 46

  (C) 47

  (D) 48

  Ans:  (B) 46

   67. From the given alternatives, select the word which cannot be formed using the letters of

         the word CALCULATING’.

   (A) GAIN

   (B) TANNING

   (C) TAIL

   (D) CULT

   Ans:  (B) TANNING

   68. The Department of Scientific and Industrial Research (DSIR) was set up in

   (A) 1982

   (B) 1983

   (C) 1984

   (D) 1985

   Ans:  (D) 1985

   69. What is the Women Scientists Scheme?

   (A) It aims to provide women scientists for pursuing research in engineering only

   (B) It aims to provide women scientists for pursuing research in applied sciences only

   (C) Both (A) and (B)

   (D) None of the above

   Ans:   (C) Both (A) and (B)

   70. The largest producer of vaccines by numbers is

   (A) Pfizer

   (B) Novavax

   (C) AstraZeneca

   (D) Serum Institute

   Ans: (D) Serum Institute

   71. KRH-1 is

   (A) a variety of hybrid rice

   (B) an artificial satellite

   (C) a rural development project

   (D) a secret operation

   Ans:    (A) a variety of hybrid rice

   72. RT-LAMP is a test for detecting

   (A) AIDS

   (B) tuberculosis

   (C) Covid- 19

   (D) cancer

   Ans:    (C) Covid- 19

    73. ‘FELUDA’ is

    (A) a test for Covid-19

    (B) a detective character of Satyajit Ray’s film, Sonar Kella

    (C) a hybrid variety of rice

    (D) Both (A) and (B)

    Ans: (D) Both (A) and (B)

    74. Which part of UV radiation causes skin cancer?

    (A) UVA

    (B) UVB

    (C) UVC

    (D) None of the above

    Ans:    (B) UVB

     75. On 5 October, 2020, DRDO successfully test fired a missile which is a major technology

           breakthrough. Which of the following is this?

     (A) Laser-guided ballistic air-to-air missile

     (B) Supersonic Missile-Assisted Release of Torpedo (SMART)

     (C) Hypersonic Cruise Missile BrahMos

     (D) None of the above

     Ans: (B) Supersonic Missile-Assisted Release of Torpedo (SMART)

     76. Indian Space Research Organization (ISRO) has launched its first solar mission in 2019.         

           The name of the mission is

     (A) Aditya-L

     (B) SuryaNamaskar-L1

     (C) Aditya-L1

     (D) Surya-L1

     Ans:  (C) Aditya-L1

      77. Which vitamin is produced by sunlight?

      (A) Vitamin A

      (B) Vitamin B

      (C) Vitamin C

      (D) Vitamin D

      Ans:   (D) Vitamin D

      78. India’s first supercomputer is known as

      (A) SAGA

      (B) PARAM 8000

      (C) EKA

      (D) PARAM YUVA

      Ans:   (B) PARAM 8000

       79. Launched in 1970, ‘operation flood’ is the flagship programme which was related to

      (A) management of flood in the northeastern States in India

      (B) world’s largest dairy development programme

      (C) launch of world’s largest hydroelectric project

      (D) None of the above

      Ans:  (B) world’s largest dairy development programme

      80. The 10% reservation set aside [or the Economically Weaker Section (EWS) was

             enacted through which of the following Amendments of the Indian Constitution?

      (A) 105th

      (B) 103rd

      (C) 100th

      (D) 90th

      Ans: (B) 103rd

      81. The official oath of the President of India is administered by

      (A) the Prime Minister of India

      (B) all the three Chiefs of Defence

      (C) the Chief Justice of India

      (D) the Vice President of India

      Ans:  (C) the Chief Justice of India

      82. How many Directive Principles of State Policy are mentioned in the Indian Constitution?

      (A) 15

      (B) 16

      (C) 17

      (D) 18

      Ans:   (À) 15

      83. ‘Anti-defection law’ with reference to Indian politics refers to

      (A) loss of an elected seat by a member of a political party in the event of changing the

            Primary party after the election has been won

      (B) loss of an elected seat by a member due to criminal court proceedings

      (C) loss of an elected seat by a member due to change religious faith

      (D) None of the above

      Ans: (A) loss of an elected seat by a member of a political party in the event of changing the

       Primary party after the election has been won

       84. Majority of the Members of the Rajya Sabha are

       (A) elected through direct general election

       (B) elected by the legislatures of the States and Union Territories through single

            transferable votes

       (C) nominated by the President of India

       (D) None of the above

       Ans:  (B) elected by the legislatures of the States and Union Territories through single

       transferable votes

       85. Which Article of the Indian Constitution defines the ‘State’?

       (A) Article 9

       (B) Article 10

       (C) Article 11

       (D) Article 12

       Ans:  (D) Article 12

       86. At present, how many High Courts are there in India?

       (A) 25

       (B) 21

       (C) 28

       (D) 29

       Ans: (A) 25

       87. Which is the oldest known system designed for the redressal of citizens’ grievances?

       (A) Ombudsman system

       (B) Lokpal system

       (C) Lokayukta system

       (D) None of the above

       Ans: (A) Ombudsman system

       88. When was the State Reorganization Committee appointed?

(A) 1952

(B) 1953

(C) 1955

(D) 1958

      Ans: (B) 1953

      89. Who is the head of the Government in India?

      (A) The President of India

      (B) The Prime Minister of India

      (C) The Chief Justice of India

      (D) The People of India

      Ans: (B) The Prime Minister of India

      90. Who was the first Assamese to receive the Jnanpith Award?

      (A) Bhabendra Nath Salida

      (B) Indira Goswami

      (C) Birendra Kumar Battacharya

      (D) Rita Chowdhury

      Ans:  (C) Birendra Kumar Battacharya

      91. What does ‘Warli’ painting depict?

      (A) Human daily life

      (B) Human race

      (C) Human evolution

      (D) Human perception

      Ans:  (A) Human daily life

      92. Where was the film Rudaali, directed by Kalpana Lajmi, shot?

      (A) Jodhpur

      (B) Jaisalmer

      (C) Kutch

      (D) Ajmer

      Ans: (B) Jaisalmer

      93. How many components are there in Yoga?

      (A) 2

      (B) 4

      (C) 6

      (D) 8

      Ans: (D) 8

      94. Sagurumba’ is a folk dance performed by the

      (A) Garos

      (B) Bodos

      (C) Moms

      (D) Kacharis

      Ans: (B) Bodos

      95. ‘Miran’ is a dress worn by

      (A) females in Jharkhand

      (B) males in Karnataka

      (C) females and males in Rajasthan

      (D) females in Jammu and Kashmir

      Ans:   (D) females in Jammu and Kashmir

      96. Who made India’s first feature film, Raja Haashchandra?

      (A) R. G. Torrey

      (B) Dadasaheb Phalke

      (C) Raj Kapoor

      (D) Prithviraj Kapoor

      Ans: (B) Dadasaheb Phalke

      97. How many Shlokas (verses) are there in the Bhagavad Gita?

      (A) 500

      (B) 700

      (C) 1000

      (D) 1800

      Ans: (B) 700

      98. The title given to Mahatma Gandhi which was refused by him was

(A) Hind Kesari

(B) Jewel of India

(C)Bapuji

(D) Kaiser-e-Hind

      Ans: d) Kaiser-e-Hind

99. Under the Mountbatten Plan, a referendum was planned to be held in Assam at

(A) Sibsagar

(B) Sylhet

(C) Jorhat

(D) Goalpara

      Ans: b) Sylhet

100. The first session of the Indian National Congress was presided over by

(A) W. C. Banerjee

(B) Jawaharlal Nehru

(C) B. R. Ambedkar

(D) Sardar Vallabbhai Patel

      Ans: a) W. C. Banerjee

Share This Post:
whatsapp


Comments


Deprecated: Theme without comments.php is deprecated since version 3.0.0 with no alternative available. Please include a comments.php template in your theme. in /home/assamtips/public_html/wp-includes/functions.php on line 5411

Comments are closed.