APSC 2018 Exam GK Questions Paper


APSC 2018 GK Question’s Answers

Following are the 100 APSC 2018 GK question’s Answer included here. Candidates are requested to note these questions for future study. These questions also help in Assam TET, Assam Police, DSE, DME & obviously for the next APSC examination.

APSC 2018 100 GK Qustions

  1. Which articles of the Indian Constitution deal with Right to Equality?
  2. Articles 22 to 24
  3. Articles 14 to 18
  4. Articles 25 to 30
  5. Articles 19 to 22

      Ans: b) Articles 14 to 18

      2. Which amendment incorporates the fundamental duties in the Indian Constitution?

  1.  40th Amendment
  2.  42nd Amendment
  3.  43rd Amendment
  4.  44th Amendment

      Ans: b)  42nd Amendment

      3. Who appoints the district judges in India?

  1.  the chief minister
  2.  the judges of the High Court
  3.  the president
  4.  the Governor

      Ans: d)  the Governor

      4. Which of the following Regional parties formed prior to India’s Independence?

  1.  Assam Gana Parishad
  2.  Shiromani Akali Dal
  3.  AIADMK
  4.  DMK

      Ans: b) Shiromani Akali Dal

      5. Which of the following is not a feature of the Panchayati Raj system?

  1.  reservation of seats
  2.  direct election
  3.  three tier system
  4.  none of the above

      Ans: d)  none of the above

      6.  The North Eastern areas (reorganisation) Act was passed in

  1. 1981
  2. 1970
  3. 1971
  4. 1972

      Ans: c) 1971

      7. The RTI Act came into force on

  1.  15th June 2005
  2.  1st November 2005
  3.  15th August 2005
  4.  12th October 2005

      Ans: d) 12th October 2005

      8. Which article of the Indian Constitution give the authority to impose Central rule if there    

          Has there been a failure of the constitutional machinery in any state of India?

  1.  Article 356
  2.  Article 2
  3.  Article 3
  4.  Article 246

      Ans: a)  Article 356

      9. Which of the following is not a feature of the Indian Constitution?

  1.  Presidential
  2.  Democratic
  3.  Republic
  4.  Federal

      Ans: a) Presidential

      10. The constitution of India is parliamentary because

  1.  there is an elected president
  2.  there is a parliament
  3.  there is a Supreme Court
  4.  the executive is accountable to the Legislature

      Ans: d) the executive is accountable to the Legislature

      11.  Right to education is a fundamental right under the article

  1.  21(A)
  2.  22(A)
  3.  23(A)
  4.  24(A)

      Ans: a) 21(A)

      12. Which of the following schedules deals with the administration of the tribal areas in    

            Assam, Meghalaya and Mizoram?

  1. 5th Schedule
  2. 6th Schedule
  3. 7th Schedule
  4. 8th Schedule

      Ans: b) 6th Schedule

      13. The Council of Ministers includes

  1. The Cabinet Ministers
  2. The State Ministers
  3. The Deputy Ministers
  4. All of the above

      Ans: d) All of the above

      14. Who founded the Home Rule League in September 1916?

  1. Bal Gangadhar Tilak
  2. Annie Besant
  3. Bipin Chandra Pal
  4. Lala Lajpat Rai

      Ans: b) Annie Besant

     15. Gandhi-Irwin Pact was signed in the year

  1. 1931
  2. 1925
  3. 1932
  4. 1929

      Ans: a) 1931

     16. Who was the founder of the Pala dynasty?

  1. Brahmapala
  2. Viradutta
  3. Indrapala
  4. Dharmapala

      Ans: a) Brahmapala

      17.  Which country is known as the “Land of the Midnight Sun”?

  1. Norway
  2. Finland
  3. Greenland
  4. Spain

      Ans: a) Norway

      18. Which of the following numerical stands as the extent of sea water/ ocean water    

            distance from the baseline in case of Exclusive Economic Zone?

  1. 200 nautical miles
  2. 250 nautical miles
  3. 300 nautical miles
  4. 500 nautical miles

      Ans: a) 200 nautical miles

      19. Which of the following rivers do not meet the Bay of Bengal?

  1. North Pennar
  2. Subarnarekha
  3. Mahi
  4. Vaigal

      Ans: c) Mahi

      20. Which of the following Wildlife Sanctuaries is located in Udalguri district?

  1. Chakrashila
  2. Amchang
  3. Bura Chapori
  4. Bornadi

      Ans: d) Bornadi

      21. Which of the following agricultural practices is being followed by the Apatanis of 

            Arunachal Pradesh?

  1. Paddy-cum-fish culture system
  2. Bamboo drip irrigation
  3. Zabo system
  4. Panikheti system

      Ans: a) Paddy-cum-fish culture system

      22. The Power project handled by NEEPCO is

  1. Bongaigaon Thermal Power Station
  2. Namrup Thermal Power Station
  3. Kathalguri Thermal Power Station
  4. Lakwa Thermal Power Station

      Ans: c) Kathalguri Thermal Power Station

      23. The Zamindari system was introduced in which state of India?

  1. Bengal
  2. Delhi
  3. Madras
  4. Bombay

      Ans: a) Bengal

      24. The second five year plan mainly focussed on

  1. Small Industry
  2. Heavy Industry
  3. Cottage Industry
  4. Sick Industries

      Ans: b) Heavy Industry

      25. The aggregate growth model followed by the First Five Year Plan in India was developed

             By

  1. Harrod Domar
  2. J. Robinson
  3. R. Solow
  4. None of them

      Ans: a) Harrod Domar

      26. Which of the following ideas was never an objective of the five year plans?

  1. To attain growth
  2. To reduce immigration
  3. To bring justice with equality
  4. To modernize the agricultural sector

      Ans: b) To reduce immigration

      27. Pick the odd one out

  1. Securities and Exchange Board of India (SEBI)
  2. Insurance Regulatory and Development Authority (IRDA)
  3. Pension Fund Regulatory and Development Authority (PFRDA)
  4. Micro Units Development and Refinery Agency (MUDRA)

      Ans: d) Micro Units Development and Refinery Agency (MUDRA)

      28. Which of the following is responsible for the preparation for National Accounts that

            includes GDP in India?

  1. National Accounts Division of Central Statistical Office
  2. NITI Aayog
  3. Ministry of Finance, The Govt of India
  4. The Reserve Bank of India

      Ans: a) National Accounts Division of Central Statistical Office

      29. In India “any tax on supply of goods or services or both except taxes on supply of the

            alcoholic liquor for human consumption” is called

  1. Indirect tax
  2. Non-excise duty
  3. Goods and services tax
  4. General sales tax

      Ans: c) Goods and services tax

      30. Who gives the final approval for the Five Year Plan in India?

  1. The Planning Commission
  2. The President of India
  3. The Prime Minister of India
  4. National Development Council

      Ans: d) National Development Council

      31. The correct duration for the 12th Five Year Plan is

  1. 2010-2015
  2. 2011-2016
  3. 2012-2017
  4. 2013-2018

      Ans: c) 2012-2017

      32. Who was the deputy chairperson of the first Five Year Plan?

  1. C.D. Deshmukh
  2. Gulzarilal Nanda
  3. N.R. Pillai
  4. V.T. Krishnamachari

      Ans: b) Gulzarilal Nanda

      33. During which Five Year Plan, the Green Revolution was introduced in India?

  1. Second Five Year Plan
  2. Third Five Year Plan
  3. Fourth Five Year Plan
  4. Fifth Five Year Plan

      Ans: b) Third Five Year Plan

      34. If “light” is called “morning”, “morning” is called “dark”, “dark” is called “night”, “night” is

            called “sunshine” and “sunshine” is called “dusk”, then when do we sleep?

  1. At night
  2. In dusk
  3. At dark
  4. At sunshine 

      Ans: d) At sunshine 

      35. If MINERAL  is written as QRSTUVW and SOUND is written as ABCSD, then how is

            READER be written in the same code?

  1. SBFEFS
  2. UTVDTU
  3. TUDVUT
  4. QDZCDQ

      Ans: b) UTVDTU

      36. Arun said, “ This girl is the wife of the grandson of my mother”. Who is Arun to the girl?

  1. Father
  2. Grandfather
  3. Husband
  4. Father-In-Law

      Ans: d) Father-In-Law

      37. If P is taller than Q, R is shorter than P, S is taller than T but shorter than Q, then who

            among the following is the tallest?

  1. P
  2. Q
  3. S
  4. T

      Ans: a) P

      38. In the numbers from 100 to 1000, how many times digit 1 comes at the 10’s place?

  1. 9
  2. 10
  3. 900
  4. 90

      Ans: d) 90

      39. If second and fourth Saturdays and all sundays are holidays in a 30 day month

            beginning on Saturday, then how many working days are there in that month?

  1. 20
  2. 21
  3. 22
  4. 23

      Ans: d) 23

      40. Arrange the given words enabling full sequence and then choose the most correct

            sequence from among the alternatives

      1.  Probation

      2.  Interview

      3.  Selection

      4.  Appointment

      5.  Advertisement

      6.  Application

  1. 5,6,2,3,4,1
  2. 5,6,3,2,4,1
  3. 5,6,4,2,3,1
  4. 6,5,4,2,3,1

      Ans: a) 5,6,2,3,4,1

      41.  In a city, 40% of the adults are illiterate while 85% of the children are literate. if the ratio 

             of the adults to that of the children is 2:3, then what percentage of the population is

             Literate?

  1. 20%
  2. 25%
  3. 50%
  4. 75%

      Ans: d) 75 %

       42. Hill will always have

  1.  Trees
  2.  Water
  3.  Height
  4.  Animals

      Ans:c) Height

      43.  The population of a town 62500 2 years ago and due to migration it decreases at a rate

             of 4% per year. Therefore the  present population will be

  1. 56700
  2. 57600
  3. 58800
  4. 60000

      Ans: b) 57600

      44. How does calcium carbide ripen mangoes?

  1. It reacts with moisture and release ethylene
  2. It reacts with moisture and releases ethyne
  3.  it reacts with moisture and releases acetaldehyde which in turn releases ethylene
  4. It reacts with starch and releases acetylene

      Ans: d) It reacts with starch and releases acetylene

      45. Which one of the following reflects more sunlight as compared to the other three?

  1. Sand desert
  2. Prairie land
  3. Paddy cropland
  4. Land covered with fresh snow

      Ans: d) Land covered with fresh snow

      46. Which of the following is a biofertilizer?

      a)   Rhizobium

      b)   Azotobacter

      c)   Blue-green algae

      d)   All of the above

      Ans:  d) All of the above


      47. Which country has approved the medical and therapeutic use of cannabis and its 

            derivatives on 19th October 2017?

  1. Qatar
  2. Cambodia
  3. Peru
  4. Pakistan

      Ans: c) Peru

      48. The group of organisms that turn light into food is called as

  1. Autotrophs
  2. Heterotrophs
  3. Decomposers
  4. Omnivores

      Ans: a) Autotrophs

      50. What does India’s first all-weather tracked chassis QR-SAM stand for?

  1. Quick Reaction Surface-to-Air Missile
  2. Quotient Reaction Surface-to-Air Missile
  3. Quicker Reaction Surface-to-Air Missile
  4. None of the above

      Ans: a) Quick Reaction Surface-to-Air Missile

      51. What does JICF stand for in the context of JICA and the nE region?

  1. Joint Indian Coordination Forum for Development of North Eastern Region
  2. Joint Asian Coordination Forum for Development of North Eastern Region
  3. Japan India Coordination Forum for Development of North eastern Region
  4. None of the above

      Ans: c) Japan India Coordination Forum for Development of North eastern Region

      52. In which Indian city the first e-court opened?

  1. Mysuru
  2. Bangalore
  3. Chennai
  4. Hyderabad

      Ans: d) Hyderabad

      53. In 103 rd Indian Science Congress, prime Minister Narendra Modi coined five E’s for

            enquiry and engineering. What does the five E’s stand for?

  1. Economy, ecology, energy, Enquiry, Equity
  2. Economy, Environment, Energy, Empathy, Equity
  3. Economy, Energy, Empathy, Ecology, Equality
  4. Environment, Emergy, Ecology, Empathy, Equity

      Ans: b) Economy, Environment, Energy, Empathy, Equity

      54. Which social networking giant has partnered with the national Commission for Women

            (NCW) to offer a digital literacy programme for women?

  1. Skype
  2. Facebook
  3. Twitter
  4. LinkedIn

      Ans: b) Facebook

      55. Which one of the following is a profusely illustrated treatise on elephants dated 1734?

  1. Kadambari
  2. Parijatha Ran
  3. Hastividyarnava
  4. Chitra Bhagavata

      Ans: c) Hastividyarnava

      56. Which of the following scholars is believed to have written the Panchatantra stories?

  1. Vishnu Sharma
  2. Bhattadeva
  3. Sushruta
  4. Chaitanya

      Ans: a) Vishnu Sharma

      57. Hornbill Festival of Nagaland is celebrated in which of the following venues?

  1. Touphema
  2. Barabasti
  3. Khonoma
  4. Kisama

      Ans: d) Kisama

      58. Which artist made the famous painting “Guernica” in 1937?

  1. Michelangelo
  2. Pablo Picasso
  3. Pablo Neruda
  4. Salvador

      Ans: b) Pablo Picasso

      59. Lai Haraoba is an important festival of

  1. Manipur
  2. Meghalaya
  3. Tripura
  4. Mizoram

      Ans: a) Manipur

      60. The largest Buddhist Monastery in India is located in

  1. Nalanda
  2. Sanchi
  3. Bodh Gaya
  4. Tawang

      Ans: d) Tawang

      61. Ima Keithel is largest

  1. Association of Naga mothers
  2. All women market in Manipur
  3. Association of Manipuri mothers
  4. Freshwater lake in Manipur

      Ans: b) All women market in Manipur

      62. Which actor among the following is recipient of the Jnanpith Award?

  1. Habib Tanvir
  2. Utpal Dutt
  3. Shyam Benegal
  4. Girish Karnad

      Ans: d) Girish Karnad

      63. The Cheraw dance is advance form of

  1. Sikkim
  2. Meghalaya
  3. Puducherry
  4. Mizoram

      Ans: d) Mizoram

      64. Who wrote the book,” We the People”?

  1. Mahatma Gandhi
  2. J.R. D. Tata
  3. Jawaharlal Nehru
  4. Nani Palkhiwala

      Ans: d) Nani Palkhiwala

      65. Who was the first recipient of The Sahitya Academy award for English Literature?

  1. Raja Rao
  2. Mulk Raj Anand
  3. R.K. Narayan
  4. Nayantara Sehgal

      Ans: c) R.K. Narayan

      66. Which of the following is not a poetic tradition?

  1. The Epic
  2. The Tragic
  3. The Comic
  4. The Occult

      Ans: c) The Comic

     67. Which language was used by Sankardeva for composing Ankia Nat?

  1. Brajavali
  2. Pali
  3. Prakrit
  4. Apabhramsha

      Ans: a) Brajavali

      68. Which of the following is the first Ankia Nat written by Sankardeva?

  1. Chinhyatra
  2. Rukminiharan
  3. Kaliyadaman
  4. Patniprasad

      Ans: a) Chinhyatra

      69. Who is known as the father of Assamese Prose?

  1. Gopal Aata
  2. Bhattadeva
  3. Sarbavaua Bhattacharyya
  4. Ratnakar Kandali

      Ans: b) Bhattadeva

      70. The buranji written by Ratna Kandali and Arjun Das was

  1. Tripura Buranji
  2. Kamrup buranji
  3. Kachari buranji
  4. Axom Buranji

      Ans: a) Tripura Buranji

      71. The novel Astarag is authored by

  1. Nirupama Borgohain
  2. Homen Borgohain
  3. Chandra Prasad saikia
  4. Nirod Choudhury

      Ans: b) Homen Borgohain

      72. Who among the following was the first recipient of the Assam valley Literary Award?

  1. Bhabendra Nath Saikia
  2. Nilomoni Phukan
  3. Nabakanta Barua
  4. Homen Borgohain

      Ans: a) Bhabendra Nath Saikia

      73. Who among the following writers was awarded the Padma Shri from Assam in 2018?

  1. Debabrata Das
  2. Arupa Patangia
  3. Dr. Dhrubajyoti Bora
  4. Arup Kumar Dutta

      Ans: d) Arup Kumar Dutta

      74. Which of the following books is written by Mrs Kiran Bedi?

  1. Born to dance
  2. Freedom behind the Bars
  3. Coloured People
  4. Birth of a Tragedy, Kashmir in 1947

      Ans: b) Freedom behind the Bars

      75. Name the writer of Golam, a short stories collection

  1. Saurav Kr Chaliha
  2. Mahim Bora
  3. Jogesh Das
  4. Dr. Bhabendra Nath Saikia

      Ans: a) Saurav Kr Chaliha

      76. Omar Khayyam’s Rubaiyat has been translated into assamese by

  1. Hem Ch. Goswami
  2. Chandra Kr. Agarwala
  3. Jatindra Nath Duarah
  4. Lakshmi Nath Bezbaruah

      Ans: c) Jatindra Nath Duarah

      77. The word Adivasi was used for the first time to refer to the tribal people by

  1. B.R. Ambedkar
  2. Mahatma gandhi
  3. Jawaharlal Nehru
  4. Thakkar Bappa

      Ans: d) Thakkar Bappa

     78. Naam Ghosa is a Vaishnavite scripture of verses in praise of

  1. Lord Shiva
  2. Lord Vishnu
  3. Lord Brahma
  4. Lord Krishna

      Ans: d) lord Krishna

      79. Karpuramanjari was written by

  1. Gaudhya
  2. Sudraka
  3. Bhamaha
  4. Kaviraj Rajasekhara

      Ans: d) Kaviraj Rajasekhara

     80. The first Ankia Drama staged by sankardeva was

  1. Chinhajatra
  2. Patni Prasad
  3. Kleigopal
  4. Drona Parba

      Ans: a) Chinhajatra

     81. Who is considered to be the greatest poet of the Ahom Period?

  1. Chandidas
  2. Mankar
  3. Kaviraj Chakraborty
  4. None of these

      Ans: c) Kaviraj Chakraborty

      82. Hemchandra Barua is known for

  1. Philosophical drama
  2. Satire
  3. Drama
  4. Poetry

      Ans: b) Satire

      83. Padma Puran is written by whom?

  1. Dandinath Kalita
  2. Vyasa Mahabharata
  3. Sankardeva
  4. Durgabar

      Ans: b) Vyasa Mahabharata

      84. Who is known as the Rasaraj in Assamese literature?

  1. Lakshmi Nath Bezbaruah
  2. Dinanath Kalita
  3. Kirtinath Hazarika
  4. Hemchandra Barua

      Ans: a) Lakshmi Nath Bezbaruah

      85. Charyapadas are the earliest specimen of

  1. Oriya literature
  2. Assamese literature
  3. Maithili literature
  4. Bengali literature

      Ans: d) Bengali literature

      86. The autobiography Jibanar Dig Aru Bani was written by

  1. Padma nath Gohain Barua
  2. Mahendra Bora
  3. Maheswar Neog
  4. Homen Borgohain

      Ans: c) Maheswar Neog

      87. Which was the first film produced and directed by Dr. Bhabendra Nath Saikia?

  1. Avartan
  2. Sandhyarag
  3. Kolahol
  4. Agnisnan

      Ans: b) Sandhyarag

      88. Jhumar is a folk dance originated from

  1. Orissa
  2. Rajasthan
  3. Tamil Nadu
  4. Gujarat

      Ans: b) Rajasthan

      89. Before Titanic which bagged eleven Oscars?

  1. Jurassic park
  2. Ben-Hur
  3. Amistad
  4. Gandhi

      Ans: b) Ben-Hur

      90. Which is the biggest medical campus in North East?

  1. Assam Medical College, Dibrugarh
  2. Guwahati Medical College, Guwahati
  3. Silchar Medical College

      Ans: None of these

      91. Name the Political leader from North East who once was the Lok Sabha Speaker?

  1. Purna Agitok Sangma
  2. Debankanta Barua
  3. Somnath Chatterjee
  4. Gopinath Bordoloi

      Ans: a) Purna Agitok Sangma

      92. Who inaugurated the statehood of Nagaland?

  1. Dr. Sarvapalli Radhakrishnan
  2. Fakhruddin Ali Ahmed
  3. Lalan Prasad Garg
  4. Indira Gandhi

      Ans: a) Dr. Sarvapalli Radhakrishnan

      93. Who was the first man from the North East to be the Chief Election Commissioner?

  1. S Jamir
  2. T.N. Seshan
  3. J.M. Lyngdoh
  4. M.S. Chaturvedi

      Ans: c) J.M. Lyngdoh

      94. Who was the political leader from Assam to be the President of India?

  1. V.V. Giri
  2. Neelam Sanjib Reddy
  3. Debankanta Baruah
  4. Fakhruddin Ali Ahmed

      Ans: d) Fakhruddin Ali Ahmed

      95. Who was the  most influential and popular Parliamentarian from Assam?

  1. Hem Barua
  2. Debakanta Baruah
  3. Fakhruddin Ali Ahmed
  4. Dinesh Ch. Goswami

      Ans: a) Hem Barua

      96. What is the meaning of “Ai” in the festival name “Ali Ai Ligang”?

  1. Seed
  2. Fruit
  3. Tree
  4. Water

      Ans: b) Fruit

      97. In which state Centre for Rehabilitation and Orthopaedic is situated?

  1. Meghalaya
  2. Mizoram
  3. Manipur
  4. Tripura

      Ans: a) Meghalaya

      98. Which year Govt. Ayurvedic College of Guwahati was setup?

  1. 1901
  2. 1962
  3. 1948
  4. 1975

      Ans: c) 1948

      99. Most crowded religious tourist spot in Assam is

  1. Kamakhya Temple
  2. Sivasagar
  3. Parashuram Kunda
  4. Tawang

      Ans: a) Kamakhya Temple

      100. Which state celebrates Brahmaputra Beach Festival as a Tourist Festival?

  1. Assam
  2. Arunachal Pradesh
  3. Sikkim
  4. Nagaland

      Ans: a) Assam

Share This Post:
whatsapp


Comments


Deprecated: Theme without comments.php is deprecated since version 3.0.0 with no alternative available. Please include a comments.php template in your theme. in /home/assamtips/public_html/wp-includes/functions.php on line 5411

Comments are closed.