ACS Prelims Exam 2011 Question’s Answer


ACS Prelims 2011 Exam Paper

Following are the 100 ACS Prelims 2011 Questions & their answers are included here to get a clear idea,  what is the structure of questions coming in examination. From here candidates are able to learn the foremost topics, which are given priority in exams.

ACS Prelims Exam 2011 Question’s Answer

ACS PRELIMS – 2011

  1. Who said ‘Man is a social animal’?
  2. Plato
  3. Aristotle
  4. Rousseau
  5. Laski

Ans: b. Aristotle

2.   The view that the State is a necessary evil, is associated with

  1. Individualists
  2. Anarchists
  3. Marxixts
  4. Sophists

Ans: a. Individualists

3.   Which of the following universities contributed significantly towards the growth of Political Science as an academic discipline?

  1. Johns Hopkins University
  2. Delhi University
  3. Toronto University
  4. Susex University

Ans: a. Johns Hopkins University

4.   Who said ‘History without Political Science has no fruit; Political Science without History has no root’?

  1. John Seely
  2. Adam Smith
  3. Karl Marx
  4. Aristotle

Ans: a. John Seely

5.   The Divine Origin Theory of the State holds that

  1. the State was created by a saint named Divine
  2. the State was created by God
  3. The State was created by majority vote
  4. the State was created by the pope

Ans: b. the State was created by God

6.   The ethical jurisdiction for individuals was offered by

  1. Herbert Spencer
  2. Darwin
  3. Locke
  4. J.S Mill

Ans: d. J.S Mill

7.  Rousseau hailed from

  1. Britain
  2. Germany
  3. France
  4. Russia

Ans: c. France

8.   Who said ‘Man is born-free, and everywhere he is in chain’?

  1. Aristotle
  2. Marx
  3. Rousseau
  4. Locke

Ans: c. Rousseau

9.  The Social Contract Theory deals with the

  1. nature of the State
  2. functions of the State
  3. purpose of the State
  4. origin of the State

Ans: d. origin of the State

10. Who among the following persons tried to combine political principles with moral values?

  1. Jawaharlal Nehru
  2. Mahatma Gandhi
  3. BR Ambedkar
  4. James Mill

Ans: b. Mahatma Gandhi

11.  Who among the following persons introduced local self government in India?

  1. Lord Canning
  2. Raja Ram Mohan Roy
  3. Lord Ripon
  4. Lord Mountbatten

Ans: c. Lord Ripon

12.  The Universal Declaration of Human Rights was adopted by the General Assembly in

  1. 1945
  2. 1947
  3. 1948
  4. 1946

Ans: c. 1948

13.  The term ‘State’ was introduced in the modern literature of Political Science for the first time by

  1. Bentham
  2. Garner
  3. Gettel
  4. Machiavelli

Ans: d. Machiavelli

14.  The main propounders of the Evolutionary Theory were

  1. Hobbes and Locke
  2. Aristotle and Plato
  3. Lenin and Marx
  4. Burgess and Leacock

Ans: d. Burgess and Leacock

15.  Democracy Is considered as a perverted form of government by

  1. Aristotle
  2. Plato
  3. Maciver
  4. Bentham

Ans: a. Aristotle

16.  The Classical Theory of Democracy ts attributed to

  1. Kautilya
  2. French Philosophers of the 17th century
  3. ancient Chinese philosophers
  4. ancient Greek philosophers

Ans: d. ancient Greek philosophers

17.  Rousseau championed the cause of

  1. Elites
  2. representative democracy
  3. direct democracy
  4. absolute monarchy

Ans: c. direct democracy

18. The Modern State has been described as

  1. A welfare state
  2. An exploitive state
  3. A moral institution’
  4. A police state

Ans: a. A welfare state

19. A welfare State

  1. does not impose any restriction on individual liberty
  2. restricts individual liberty
  3. has nothing to do with liberty
  4. allows only economic liberty

Ans: b. restricts individual liberty

20. Titular sovereign means

  1. a king elected by the Parliament
  2. a person who enjoys all the powers vested in him by the Constitution
  3. a person vested with all sovereign powers by the Constitution but whose powers are exercised by someone else
  4. a person with absolute powers and not accountable to any one

Ans: c. a person vested with all sovereign powers by the Constitution but whose powers are exercised by someone else

21. Who said ‘vox populi vox dei’?

  1. Barker
  2. Rousseau
  3. Lord Bryce
  4. John Locke

Ans: b. Rousseau

22. Who among the following thinkers considers that liberty and equality are antagonistic

  1. Hobbes
  2. Locke
  3. Acton
  4. Bryce

Ans: c. Acton

23. Who among the following thinkers advocated the principle of ‘survival of the fittest’?

  1. Adam Smith
  2. Laski
  3. Herbert Spencer
  4. Marx

Ans: c. Herbert Spencer

24. Who among the following thinkers is regarded as the father of Scientific Socialism?

  1. Robert Owen
  2. Karl Marx
  3. Kropotkin
  4. Lenin

Ans: b. Karl Marx

25. The Modern Democracy is known as

  1. Limited democracy
  2. Representative democracy
  3. Socialist democracy
  4. People’s democracy

Ans: b. Representative democracy

26. Who made the statement ‘Eternal vigilance is the price of liberty’?

  1. Washington
  2. Laski
  3. Jefferson
  4. None of the above

Ans: d. None of the above

27. ‘A unitary government is one in which all the authority and powers are lodged in a single centre whose will and agents are legally omnipotent over the whole area.’ Who said this?

  1. Finer
  2. K.C. Wheare
  3. Bodin
  4. J. S. Mill

Ans: a. Finer

28. In a democracy, the final authority rests with the

  1. Civil servants
  2. Prime Minister
  3. People
  4. Parliament

Ans: c. People

29. In the 20th century, greater emphasis was laid on

  1. political equality
  2. civil equality
  3. social and economic equalities
  4. political and economic equalities

Ans: c. social and economic equalities

30. The power of ‘judicial review’ of the Supreme Court is

  1. to review the judgements of the Supreme court
  2. to review the orders of the President
  3. to review the laws passed by the Parliament and State Legislatures
  4. to review the orders of the executive and the laws of the Legislatures

Ans: d. to review the orders of the executive and the laws of the Legislatures

31. Dicey’s principle of the ‘rule of law’ implies that

  1. nobody is above law
  2. everybody is equal before law
  3. the Constitution is the result of judicial decisions
  4. the Parliament is the source of all laws

Ans: b. everybody is equal before law

32. The two most popular devices of direct democracy are

  1. the Parliament and the Press
  2. political parties and the Press
  3. election and political parties
  4. referendum and initiative

Ans: d. referendum and initiative

33. The System Approach was developed by

  1. Harold Laswell
  2. David Easton
  3. Gabriel Almond
  4. Robert Dahl

Ans: b. David Easton

34. Which of the following statements is correct?

  1. Local government institutions are the administrative out posts of the Central or State government
  2. Local bodies are subordinate wings of the State executive wing
  3. Local bodies are subordinate to the law of the State or central government
  4. None of the above

Ans: a. Local government institutions are the administrative out posts of the Central or State government

35. Women in England got universal adult franchise on equal terms with men in

  1. 1935
  2. 1928
  3. 1911
  4. 1919

Ans: b. 1928

36. Among the following thinkers who said ‘If there is no opposition there is no democracy’

  1. Jennings
  2. Tierney
  3. Lowell
  4. Finer

Ans: a. Jennings

37 Who among the following thinkers defined ‘democracy’ as ‘Government of the people, by the people, for the people’?

  1. J.S. Mill
  2. Abraham Lincon
  3. Lord Bryce
  4. John Locke

Ans: b. Abraham Lincon

38. Who among the following thinkers was not associated with the Liberal Theory of Democracy?

  1. J.S. Mill
  2. Karl Marx
  3. Laski
  4. Locke

Ans: b. Karl Marx

39. The term ‘sovereignty’ has been derived from the Latin word

  1. status
  2. soviet
  3. supreme
  4. supranus

Ans: d. supranus

40. The Monistic Theory of Sovereignty means that

  1. sovereignty is shared by the State and other organizations
  2. sovereignty is shared by the king and the Parliament
  3. sovereignty resides in the king only
  4. sovereignty resides in the State only

Ans: c. sovereignty resides in the king only

41 The Constitution of India was adopted on

  1. 9th December 1946
  2. 25th November 1949
  3. 15th August 1949
  4. 26th January 1950

Ans: b. 25th November 1949

42. ‘A State is known by the rights it maintains’. Who among the following thinkers said this?

  1. Harold Laski
  2. T. H. Green
  3. K. Marx
  4. John Locke

Ans: a. Harold Laski

43. The objective Resolution was moved by Nehru in the year

  1. 1946
  2. 1950
  3. 1947
  4. 1949

Ans: a. 1946

44. Under which of the following Articles of the Indian Constitution can the President be impeached?

  1. Article 356
  2. Article 75
  3. Article 76
  4. Article 61

Ans: d. Article 61

45. Who among the following persons was the author of the book titled Grammar of Politics?

  1. Harold Laski
  2. J. Maciver
  3. Ernest Barker
  4. C. Wright Mills

Ans: a. Harold Laski

46. The framers of the Indian Constitution borrowed parliamentary form of government from

  1. U.S. A.
  2. U. K.
  3. Switzerland
  4. Ireland

Ans: b. U. K.

47. The secular nature of the Indian Constitution means that the State

  1. is antireligious
  2. is religious
  3. is irreligious
  4. has not official religion

Ans: d. has not official religion

48. Preamble of the Constitution means

  1. the Constitution in its totality
  2. the Preface of the Constitution
  3. the spirit of the Constitution as distinguished from its body
  4. the character of the Constitution

Ans: b. the Preface of the Constitution

49. Education, which was initially a State List subject, was transferred to the Concurrent List by the

  1. 24th Amendment
  2. 25th Amendment
  3. 42nd Amendment
  4. 44th Amendment

Ans: c. 42nd Amendment

50. The system of dyarchy was introduced in India under the Act of

  1. 1909
  2. 1919
  3. 1935
  4. 1928

Ans: b. 1919

51. Article 370 of the Constitution of India deals with

  1. Emergency power of the President
  2. Special status of Jammu and Kashmir
  3. special provisions for Minorities
  4. amendment process

Ans: b. Special status of Jammu and Kashmir

52. The words ‘secular’ and ‘socialist’ were added to the Preamble of the Indian Constitution by the

  1. 39th Amendment
  2. 41st Amendment
  3. 42nd Amendment
  4. 44th Amendment

Ans: c. 42nd Amendment

53. Who among the following is responsible for conducting elections to the Panchayati Raj Institution?

  1. State Finance Commission
  2. State Election Commission
  3. The Chief Minister
  4. The President

Ans: b. State Election Commission

54. Who among the following persons considered the Right to Constitutional Remedies as ‘heart and soul’ of the Constitution?

  1. Dr. B. R. Ambedkar
  2. Jawaharlal Nehru
  3. Mahatma Gandhi
  4. Dr. RaJendra Prasad

Ans: a. Dr. B. R. Ambedkar

55. Which one of the following is the popularly elected house of the Indian Parliament?

Parliament?

  1. Lok Sabha
  2. Rajya Sabha
  3. Lok Sabha as welI as Rajya Sabha
  4. Bidhan Sabha

Ans: a. Lok Sabha

56. The President of India can nominate

  1. 2 members to the Rajya Sabha
  2. 10 members to the Rajya Sabha
  3. No members to the Rajya Sabha
  4. 12 members to the Rajya Sabha

Ans: d. 12 members to the Rajya Sabha

57. The Delimitation Commission appointed

  1. for the purpose of drawing up boundaries of the constituencies all over the country
  2. to ensure free and fair election
  3. to find out the eligibility of voters
  4. to supervise the election process

Ans: a. for the purpose of drawing up boundaries of the constituencies all over the country

58. The Rajya Sabha

  1. is a permanent house
  2. has a maximum life of 6 years
  3. has a maximum life of 5 years
  4. has no fixed life

Ans: b. has a maximum life of 6 years

59. The presiding officer of the Rajya Sabha is

  1. the President
  2. the Vice-President
  3. the Prime Minister
  4. the Home Minister

Ans: b. the Vice-President

60. The seats of various states in the Lok Sabha are allotted on the basis of

  1. population and economic status
  2. education
  3. social status
  4. population

Ans: d. population

61. The Directive Principles of State policy aim at establishing

  1. political development of India
  2. social and economic justice in India
  3. equal distribution of resources in India
  4. conflict-ridden situation in India

Ans: b. social and economic justice in India

62. Which of the following statements is not correct?

  1. Feminism advocates gender equality and justice
  2. Liberal democracy is a product of a long history
  3. International politics includes analysis of political relations and problems of peace among nations.
  4. System Approach does not seek to analyse international relations as a system of interactions which are interdependent and interrelated.

Ans: d. System Approach does not seek to analyse international relations as a system of interactions which are interdependent and interrelated.

63. The Speaker of the Lok Sabha enjoys

  1. the right to vote only in case of a tie
  2. the right to vote only like other members of the House
  3. no right to vote
  4. the right to vote twice-one in ordinary course and the other in case of a tie

Ans: a. the right to vote only in case of a tie

64. The oath of office of the President is conducted by the

  1. Prime Minister
  2. Vice-President of India
  3. Chief Justice of India
  4. Speaker of the Lok Sabha

Ans: c. Chief Justice of India

65. A proclamation of National Emergency must be placed before the Parliament for its approval within

  1. one month
  2. two months
  3. six months
  4. one year

Ans: a. one month

66. Before entering upon his office, the Governor of the State has to take an oath of office, which is administered to him by the

  1. President of India
  2. Chief Justice of India
  3. Chief Justice of the State High Court
  4. Chief Minister

Ans: c. Chief Justice of the State High Court

67. The Chief Minister of a State is appointed by the

  1. President of India
  2. Governor of the State
  3. Chief Justice of the State High Court
  4. Prime Minister

Ans: b. Governor of the State

68. The Supreme Court of India enjoys only

  1. Original jurisdiction
  2. Appellate jurisdiction
  3. Advisory jurisdiction
  4. All of the above

Ans: d. All of the above

69. The Chief Justice of the High Court is appointed by the

  1. President of India
  2. Governor of that State
  3. Chief Minister of the state
  4. Chief Justice of India

Ans: a. President of India

70. The members of the Constituent Assembly which enacted the Constitution of India were

  1. directly elected by the people
  2. nominated by the Governor General
  3. elected by the Legislative Assembly of various provinces
  4. nominated by the Congress and Muslim League

Ans: c. elected by the Legislative Assembly of various provinces

71. Generally, the Legislative Council of a state is created or abolished on the recommendation of the

  1. Chief Minister
  2. Council of Ministers
  3. Governor
  4. Legislative Assembly

Ans: d. Legislative Assembly

72. The Principle of liberty, equality and fraternity was first seen in the

  1. Russian Socialist Revolution of 1917
  2. American War of Independence
  3. French Revolution of 1789
  4. Glorious Revolution of 1688

Ans: c. French Revolution of 1789

73. Which of the following parts of the Constitution of India deals with the Union Territories?

  1. VIII
  2. IX
  3. X
  4. XI

Ans: a. VIII

74. In the United States, pressure groups make concentrated efforts to influence the

  1. Senate
  2. Congress
  3. House of Representatives
  4. Committees

Ans: b. Congress

75. The doctrine of ‘Judicial review’ in the U.S.A is

  1. enunciated in the Constitution
  2. derived from the judicial decisions
  3. inherent in the very nature of judicial functions
  4. the result of the operation of the principle of rule of law

Ans: b. derived from the judicial decisions

76. The Social Welfare Theory of Rights is associated with

  1. Hobbes
  2. Marx
  3. T. H Green
  4. Bentham

Ans: d. Bentham

77. General Will means the

  1. will of the majority
  2. will that is the best for the entire community
  3. sum of total of all will
  4. will of the general public

Ans: d. will of the general public

78.  Who among the following thinkers said that the British Constitution does not exist?

  1. Laski
  2. Herman Finer
  3. Hamilton
  4. de Tocqueville

Ans: d. de Tocqueville

79. The Communist Manifesto was published in the year

  1. 1917
  2. 1688
  3. 1789
  4. 1848

Ans: d. 1848

80. The decision of the Supreme Court in the Golak Nath case was that

  1. the judiciary is independent of the Parliament
  2. the Fundamental Rights could not be amended or abridged
  3. the Constitution is supreme
  4. the basis structure of the Constitution shall not be changed

Ans: b. the Fundamental Rights could not be amended or abridged

81. Which one of the following statements is correct?

  1. An unwritten Constitution is creation of customs and wages
  2. An unwritten Constitution is creation of king
  3. An unwritten Constitution is creation  of the Parliament
  4. None of the above

Ans: a. An unwritten Constitution is creation of customs and wages

82. Even today constitutional monarchy exists in

  1. U.K.
  2. Saudi Arabia
  3. China
  4. India

Ans: a. U.K.

83. The United Nations Organisation came into being on

  1. January 24, 1945
  2. October 24, 1945
  3. December 24, 1945
  4. November 24, 1945

Ans: b. October 24, 1945

84. Which one of the following is the Millennium Development Goal?

  1. Economic empowerment
  2. Women empowerment
  3. Social and economic empowerment
  4. Economic empowerment

Ans: b. Women empowerment

85. Who among the following thinkers defines power as the ‘power of man and as a man’s control over the minds and actions of other man’?

  1. E.H. Carr
  2. Hartman
  3. Morgenthau
  4. Finer

Ans: c. Morgenthau

86. Which one of the following parliamentary committees in India acts as a watchdog on departmental expenditures and irregularities?

  1. Estimates Committee
  2. Public Accounts Committee
  3. Expenditure Committee
  4. Committee on Public Undertakings

Ans: b. Public Accounts Committee

87. ‘The reorganization of States on linguistic basis, however necessary and desirable, had made people more conscious of their own languages.’ Who said this?

  1. Dr. Rajendra Prasad
  2. Jayaprakash Narayan
  3. Vinoba Bhave
  4. Radhakrishnan

Ans: a. Dr. Rajendra Prasad

88. Which of the following States has no Legislative Council?

  1. Uttar Pradesh
  2. Maharashtra
  3. Karnataka
  4. Rajasthan

Ans: d. Rajasthan

89. In Which year the Assam Local Self-Government Act for the first time established the Panchayat System on a legal and formal basis?

  1. 1912
  2. 1913
  3. 1914
  4. 1915

Ans: d. 1915

90. The Sarkaria Commission was set up by Indira Gandhi in the year

  1. 1980
  2. 1981
  3. 1983
  4. 1984

Ans: c. 1983

91. In the U.S.A., the residuary powers or reserve of powers are

  1. left to the federal government
  2. left to the States
  3. given to the local government
  4. not defined properly

Ans: b. left to the States

92. The most powerful legislature in the world is

  1. Indian Parliament
  2. U.S. Congress
  3. Swiss Legislature
  4. British Parliament

Ans: b. U.S. Congress

93. In which of the following countries was the modern form of federal government established?

  1. U.K.
  2. India
  3. U.S.A.
  4. Germany

Ans: c. U.S.A.

94. Which one of the following functions is not the concern of the local government?

  1. Public health
  2. Sanitation
  3. Public utility service
  4. Maintenance of public order

Ans: d. Maintenance of public order

95. Where was the Parliamentary government first developed?

  1. India
  2. Greece
  3. France
  4. Britain

Ans: d. Britain

96. Who was the President of the Constituent Assembly of India?

  1. Dr. B. R. Ambedkar
  2. Dr. Rajendra Prasad
  3. Sardar Patel
  4. Maulana Abul Kalam Azad

Ans: b. Dr. Rajendra Prasad

97. How many permanent members are there in the U.N. Security Council?

  1. 5
  2. 10
  3. 15
  4. 20

Ans: a. 5

98. In which of the following countries, does the Speaker continue to remain and behave as a party man?

  1. Britain
  2. U.S.A.
  3. India
  4. France

Ans: b. U.S.A.

99. When is World Animal Day celebrated?

  1. June 5
  2. October 4
  3. April 24
  4. December 10

Ans: b. October 4

100. Where does the United Nations High Commissioner for Refugees (UNHCR) have its headquarters?

  1. New York
  2. Geneva
  3. Rome
  4. Paris

Ans: b. Geneva

Share This Post:
whatsapp


Comments


Deprecated: Theme without comments.php is deprecated since version 3.0.0 with no alternative available. Please include a comments.php template in your theme. in /home/assamtips/public_html/wp-includes/functions.php on line 5411

Comments are closed.