Here Learn ACS Prelims 2015 Exam Question’s Answer -100 Questions To Know


ACS Prelims 2015 Exam Question’s Answer

Following are the 100 ACS Prelims 2015 Questions & their answers are included here to get a clear idea,  what is the structure of questions coming in examination. From here candidates are able to learn the foremost topics, which are given priority in exams.

ACS Prelims 2015 Exam-100 Questions

1. Who philosophized about the ideal State in his work, Utopia?

  1. Locke
  2. Hobbes
  3. Hegel
  4. Sir Thomas More

Ans: d. Sir Thomas More

2. “Political party is an organized body with voluntary membership”. Who said this?

  1. Finer
  2. G.C. Field
  3. Maclver
  4. Sord

Ans: a. Finer

3. Seriously questioning the validity of party system, the idea of ‘partyless democracy’ was projected by

  1. Mahatma Gandhi
  2. Jaiprakash Narayan
  3. Mao Tse-tung
  4. Suharto

Ans: b. Jaiprakash Narayan

4. Who said that Civil Service is a ‘professional body of officials, permanent, paid and skilled’?

  1. Ogg
  2. Finer
  3. Gladden
  4. Max Weber

Ans: b. Finer

5. The Marxist theory of development is primarily based on

  1. dictatorship of the proletariat
  2. withering away of the State
  3. the theory of surplus value
  4. the means of production

Ans: c. the theory of surplus value

6. Lucian Pye has described the characteristics of political development as

  1. administrative, economic and social
  2. modern, participative and nationalistic
  3. equality, capacity and differentiation
  4. political unification, economic development and national welfare

Ans: c. equality, capacity and differentiation

7. Gulick and Urwick coined the term ‘POSDCORB’ to promote how many principles of administration?

  1. Five
  2. Six
  3. Seven
  4. Eight

Ans: c. Seven

8. The Administrative Staff College of India was established in

  1. 1957
  2. 1956
  3. 1959
  4. 1960

Ans: b. 1956

9. The study of the political system of a country at one time, in all its contents, is known as the

  1. configurative approach
  2. comparative approach
  3. behavioural approach
  4. structural approach

Ans: b. comparative approach

10. The entitlement theory of property has been propounded by

  1. John Locke
  2. John Rawis
  3. Nozick
  4. Rousseau

Ans: c. Nozick

11. The concept of ‘Rule of Law’ is usually followed in a country which has

  1. monarchy
  2. authoritarian system
  3. presidential system of government
  4. democracy, both parliamentary and presidential

Ans: a. monarchy

12. The three most prominent exponents of social contract theory are

  1. Austin, Bodin and Hobbes
  2. Hobbes, Locke and Rousseau
  3. Mather, Laski and Rousseau
  4. J.S. Mill, Adam Smith and Locke

Ans: b. Hobbes, Locke and Rousseau

13. A modern State is described as a/ an

  1. police State
  2. welfare State
  3. laissez-faire State
  4. authoritarian State

Ans: b. welfare State

14. “Over himself, over his own body and mind, the individual is sovereign.” Who said this?

  1. Hobbes
  2. Laski
  3. Mill
  4. Bentham

Ans: c. Mill

15. Fabianism made its appearance in

  1. Germany
  2. Belgium
  3. France
  4. England

Ans: d. England

16. “Socialism is like a hat, which has lost its shape, because everyone wears it.” Who said this?

  1. Garner
  2. Mill
  3. Herbert Spencer
  4. C.E.M. Joad

Ans: d. C.E.M. Joad

17. “1 am the State”. Who said this?

  1. Hitler of Germany
  2. Mussolini of Italy
  3. Napoleon of France
  4. Louis XIV of France

Ans: d. Louis XIV of France

18. The concept of political sovereignty is associated with

  1. Plato
  2. Locke
  3. Rousseau
  4. Austin

Ans: c. Rousseau

19. The British monarch is a good example of which type of sovereignty?

  1. Do facto
  2. Legal
  3. Titular
  4. Real

Ans: c. Titular

20. External sovereignty means

  1. right of the States to act without outside restriction
  2. right of the States to apply international law
  3. right of the States to send diplomatic envoys to other States
  4. imposition, of maximum restraints

Ans: a. right of the States to act without outside restriction

21. Who enunciated the principle of the ‘greatest good of the greatest number’?

  1. Bentham
  2. Churchill
  3. Lowell
  4. Lipson

Ans: a. Bentham

22. “Vox populi, vox dei.”Who said this?

  1. Lincoln
  2. Barker
  3. Rousseau
  4. Locke

Ans: c. Rousseau

23. Who enunciated the theory of ‘socialism in one country’?

  1. Marx
  2. Lenin
  3. Stalin
  4. Mao

Ans: c. Stalin

24. “War is to man what maternity is to moman”. Who said this?

  1. Hitler
  2. Mussolini
  3. Stalin
  4. Mao

Ans: b. Mussolini

25. Which of the following has been wrongly listed as an essential attribute of democracy?

  1. Freedom of Speech
  2. Freedom of Religion
  3. Equality before Law
  4. Equality of Property

Ans: d. Equality of Property

26. The bicameral legislature was proposed at the Centre by the

  1. Government of India Act, 1935
  2. Morley-Minto Reforms Act, 1909
  3. Montague-Chelmsford Reforms Act, 1919
  4. Indian Councils Act, 1892

Ans: c. Montague-Chelmsford Reforms Act, 1919

27. Who among the following Prime Ministers did not head a minority government?

  1. I.K. Gujral
  2. V.P. Singh
  3. Chandrashekhar
  4. Morarji Desai

Ans: b. V.P. Singh

28. In India, a person can be a member of Cabinet without being a member of the parliament for a maximum period of

  1. six weeks
  2. six months
  3. one year
  4. three months

Ans: b. six months

29. The Report of the Public Accounts Committee is submitted to the

  1. Prime Minister
  2. President
  3. Lok Sabha
  4. Rajya Sabha

Ans: c. Lok Sabha

30. To which one of the following categories does the Right to Property belong in India?

  1. Human Rights
  2. Legal Rights
  3. Fundamental Rights
  4. Natural Rights

Ans: b. Legal Rights

31. Right to Freedom is guaranteed by which Article?

  1. Article 17
  2. Article 18
  3. Article 19
  4. Article 20

Ans: c. Article 19

32. The Lokayukta Act was first passed in

  1. Maharashtra
  2. Orissa
  3. West Bengal
  4. Karnataka

Ans: a. Maharashtra

33. Who among the following has described the Indian Constitution as quasi-federal?

  1. K.C. Wheare
  2. Jennings
  3. A.C. Bannerji
  4. Rajni Kothari

Ans: a. K.C. Wheare

34. India borrowed the idea of Concurrent List from the Constitution of

  1. Italy
  2. the USA
  3. Canada
  4. Australia

Ans: d. Australia

35. The person associated with PIL is

  1. Justice Venkatachaliah
  2. Justice Bhagawati
  3. Justice R.N. Mishra
  4. None of them

Ans: b. Justice Bhagawati

36. A proclamation of National Emergency must be placed before the Parliament for its approval

  1. within one month
  2. within two months
  3. within six months
  4. within one year

Ans: a. within one month

37. Who presides over the Joint Session of the Union Parliament?

  1. The President
  2. The Vice President
  3. The Prime Minister
  4. The Speaker of the Lok Sabha

Ans: d. The Speaker of the Lok Sabha

38. The minimum age to become the Prime Minister of India is

  1. 18 years
  2. 25 years
  3. 30 years
  4. 35 years

Ans: b. 25 years

39. Who was called the father of the Lok Sabha?

  1. N. Sanjiva Reddy
  2. G.S. Dhillon
  3. G.V. Mavalankar
  4. P.A. Sangma

Ans: c. G.V. Mavalankar

40. Which of the following Constitutional Amendment Acts makes the President legally bound to act according to the advice of the Union Ministry?

  1. 25th Amendment Act
  2. 42nd Amendment Act
  3. 44th Amendment Act
  4. 73rd Amendment Act

Ans: b. 42nd Amendment Act

41. “The Governor is a bird in the golden cage”. Who said this?

  1. D.D. Basu
  2. Mrs. Sarojini Naidu
  3. Pandit Nehru
  4. Dharam Vir

Ans: b. Mrs. Sarojini Naidu

42. Which Article of the Constitution directs the State to organize Panchayati Raj?

  1. Article 38
  2. Article 39
  3. Article 40
  4. Article 41

Ans: c. Article 40

43. Under the Act of 1994, a Gaon Panchayat is envisaged for a group of villages whose population is

  1. not below 6000 and not above 10000
  2. not below 7000 and not above 11000
  3. not below 8000 and not above 12000
  4. not below 10000 and not above 15000

Ans: a. not below 6000 and not above 10000

44. Who elects the President of a Gaon Panchayat?

  1. Members of the Gaon Panchayat
  2. Voters of the Gaon Panchayat area
  3. Members of the Anchalik Panchayat
  4. Members of the Zila Parishad

Ans: b. Voters of the Gaon Panchayat area

45. The Assam Panchayat Act, 1994 became effective from

  1. 5th April, 1994
  2. 5th May, 1994
  3. 5th June, 1994
  4. 5th July, 1994

Ans: b. 5th May, 1994

46. Who can confer additional functions to the UPSC?

  1. The President of India
  2. The Chairman, UPSC
  3. The Parliament
  4. The Prime Minister

Ans: a. The President of India

47. In which year was the 73rd Amendment Act passed?

  1. 1990
  2. 1991
  3. 1992
  4. 1994

Ans: a. 1990

48. In which year was the Guwahati Municipal Corporation formed?

  1. 1969
  2. 1972
  3. 1974
  4. 1975

Ans: c. 1974

49. The expenses of a State Public Service Commission are charged on the

  1. Consolidated Fund of India
  2. Consolidated Fund of the State
  3. Contingency Fund of India
  4. Contingency Fund of the State

Ans: a. Consolidated Fund of India

50. Which Article of the Indian Constitution provides for the creation of Public Service Commissions for the Union and the States?

  1. Article 310
  2. Article 315
  3. Article 320
  4. Article 325

Ans: a. Article 310

51. International Day of United Nations Peacekeepers is observed on

  1. 29th April
  2. 29th May
  3. 29th June
  4. 29th July

Ans: b. 29th May

52. Which of the following decisions in the General Assembly of the United Nations requires a two-thirds majority?

  1. Peace and security
  2. Admission of new members
  3. Budgetary matters
  4. All of the above

Ans: d. All of the above

53. The UNO adopted the Universal Declaration on Human Rights in the year

  1. 1946
  2. 1946
  3. 1947
  4. 1948

Ans: d. 1948

54. In which year was the UN established?

  1. 1941
  2. 1942
  3. 1945
  4. 1948

Ans: c. 1945

55. Which of the following is the largest organ of the UNO?

  1. General Assembly
  2. Security Council
  3. Economic and Social Council
  4. Secretariat

Ans: c. Economic and Social Council

56. Who signed the Atlantic Charter?

  1. Roosevelt and Khrushchev
  2. Churchill and Stalin
  3. Roosevelt and Churchill
  4. Truman and Khrushchev

Ans: c. Roosevelt and Churchill

57. Who is the present Secretary General of the UNO?

  1. António Guterres
  2. Shashi Tharoor
  3. Ban-Ki-moon
  4. Kofi Annan

Ans: a. António Guterres

58. ‘Veto’ in the UN Secretary Council is

  1. the positive vote of all the members
  2. the negative vote exercised by a permanent member which goes against the resolution of the Security Council
  3. the negative vote for a neutral country
  4. the negative vote for the Secretary General

Ans: b. the negative vote exercised by a permanent member which goes against the resolution of the Security Council

59. The United Nations Charter was signed for the first time in

  1. New York
  2. Geneva
  3. San Francisco
  4. London

Ans: c. San Francisco

60. The United Nations Organization came into existence as a result of

  1. two World Wars
  2. the effect to make the world free from wars
  3. a desire of the nations to have durable peace
  4. All of the above

Ans: d. All of the above

61. Which of the following is correct about the UNO?

  1. It can make laws
  2. It can enforce laws
  3. It can make only recommendations
  4. It can forcefully enforce its ideas in every country

Ans: c. It can make only recommendations

62. When was the UN Peace Building Commission established?

  1. January, 2003
  2. December, 2004
  3. December, 2005
  4. January, 2006

Ans: c. December, 2005

63. The UN Decade for International Law was observed during

  1. 1980-1990
  2. 1990-1999
  3. 1991-2000
  4. 2003-2013

Ans: b. 1990-1999

64. UNICEF got the Nobel Peace Prize in the year

  1. 1955
  2. 1965
  3. 1989
  4. 2001

Ans: b. 1965

65. Hans Blix was the head of the UN body for

  1. peacekeeping operations in Somalia
  2. inspecting places in Iraq for verification of WMD
  3. working modalities for the creation of NIEO
  4. rebuilding war-torn Afghanistan

Ans: b. inspecting places in Iraq for verification of WMD

66. Decisions of the International Court of Justice are binding force

  1. for the parties only
  2. for all the States of the world
  3. for all members of the UNO
  4. for all States that are parties to the Statute of the International Court of Justice

Ans: c. for all members of the UNO

67. The International Maritime Organization was established in the year

  1. 1948
  2. 1968
  3. 1988
  4. 2001

Ans: a. 1948

68. Who is the New President of the UN General Assembly?

  1. Mogens Lykketoft
  2. Beno Zephine
  3. Keith Vaz
  4. Abdulla Shahid

Ans: d. Abdulla Shahid

69. Which one of the following is not a part of Millennium Development Goals?

  1. Eradicating extreme poverty and hunger
  2. Promoting gender equality
  3. Achieving universal higher education
  4. Ensuring economic equality among nations

Ans: d. Ensuring economic equality among nations

70. Who is the present UN Refugee Chief?

  1. Antonio Guterres
  2. Carissa F. Etienne
  3. Alexis Tsipras
  4. Filippo Grandi

Ans: d. Filippo Grandi

71. Which of the following districts of India wins the UN Public Service Award for Eliminating Open Defecation, 2015?

  1. Nadia
  2. Darjeeling
  3. Vellore
  4. Bhatinda

Ans: a. Nadia

72. Which one of the following is the report that triggered the process of the UN reform?

  1. Kofi Annan’s Report, 2005 entitled, in Larger Freedom
  2. Boutrous B. Ghali’s Report, 1992 entitled, An Agenda for Peace
  3. Amnesty international Report, 1997 entitled, Refugees: Human Rights have no Borders
  4. Kofi Annan’s Report, 2005 entitled, Investing in the UN: For a Stronger Organization World Wide.

Ans: a. Kofi Annan’s Report, 2005 entitled, in Larger Freedom

73. The United Nations Conference, well-known as Copenhagen, COP 15, dealt with the issue of

  1. global warming
  2. climate change
  3. sustainable development
  4. population explosion

Ans: b. climate change

74. When was the UN General Assembly Resolution 2832 on the declaration of the Indian Ocean as a zone of peace adopted?

  1. 1970
  2. 1971
  3. 1972
  4. 1973

Ans: b. 1971

75. Under which Chapter and Article does the UN Security Council consider a threat to international peace and first explore the ways to settle the dispute peacefully?

  1. Chapter VI, Article 36
  2. Chapter VI, Article 33
  3. Chapter VII, Article 47
  4. Chapter VII, Article 42

Ans: a. Chapter VI, Article 36

76. Which one of the following is a convention in the British constitutional system?

  1. The Prime Minister must be a member of the House of Lords
  2. Once a Speaker, always a Speaker
  3. The Queen may ignore the advice of her ministers
  4. The king can do wrong

Ans: a. The Prime Minister must be a member of the House of Lords

77. Which of the following marked the beginning of the constitutional developments in Great Britain?

  1. Magna Carta
  2. The Bill of Rights
  3. The Act of Settlement
  4. The Petition of Rights

Ans: a. Magna Carta

78. The Cabinet was for the first time accorded legal recognition in Britain in

  1. 1914
  2. 1689
  3. 1937
  4. 1884

Ans: c. 1937

79. Any proposal for the Amendment of the US Constitution in order to be valid must be ratified by

  1. 36 States
  2. 37 States
  3. 38 States
  4. 26 States

Ans: c. 38 States

80. The real starting point of the doctrine of ‘Judicial Review’ in the USA was the verdict given in the case of

  1. Marbury vs. Madison
  2. Baker vs. Carr
  3. US vs. Belmont
  4. Mc-Culloch vs. Maryland

Ans: a. Marbury vs. Madison

81. While trying an impeachment against the President, the US Senate is presided over by the

  1. Vice President
  2. Speaker of the House of Representatives
  3. Chief Justice of the Supreme Court
  4. Senior Most Member of the Senate

Ans: c. Chief Justice of the Supreme Court

82. ‘New Despotism’ in the context of the British political system refers to the increasing power of the

  1. Prime Minister
  2. Parliament
  3. Civil Service
  4. Cabinet

Ans: c. Civil Service

83. Filibustering refers to the practice of talking

  1. interminably
  2. Meaningfully
  3. intelligently
  4. loudly

Ans: d. loudly

84. Who wrote ‘Introduction to the Study of Law of the Constitution’ in 1885?

  1. A. V. Dicey
  2. Herman Melville
  3. Ralph Waldo Emerson
  4.  Jacob Riis

Ans: a. A. V. Dicey

85. Who decides whether a bill is a money bill or not?

  1. President
  2. Governor
  3. Speaker
  4. Vice-President

Ans: c. Speaker

86. The supremacy of the House of Commons was established with the

  1. Acts of 1911 and 1949
  2. Act of 1941
  3. Act of 1951
  4. Act of 1999

Ans: a. Acts of 1911 and 1949

87. Who is the Presiding Officer of the House of Lords in England?

  1. The Lord Chancellor
  2. The Speaker
  3. The Queen
  4. The Seniormost member of the House

Ans: b. The Speaker

88. “The American Senate is the strongest of all the Upper Houses in the world today”. In the light of this statement, which one of the following is relevant?

  1. All political appointments at the federal level made by the President are to be approved by the Senate
  2. Treaties signed by the President must be approved by the Senate
  3. Powers of the House of Representatives can be curtailed by the Senate
  4. None of the above

Ans: a. All political appointments at the federal level made by the President are to be approved by the Senate

89. ‘It has been opined that without them, the British constitution is like a skeleton without blood and flesh.’ They are

  1. works of eminent jurists
  2. conventions
  3. statues
  4. all of the above

Ans: b. conventions

90. Which one of the following is not the feature of the presidential form of government of the USA?

  1. Direct election of the President
  2. Fixed terms of offices for the President and Legislature
  3. Fusion of power between Legislature and Executive
  4. The President serves as the head of state

Ans: c. Fusion of power between Legislature and Executive

91. The House of Commons of England consists of

  1. 630 elected members
  2. 640 elected members
  3. 645 elected members
  4. None of the above

Ans: d. None of the above

92. Which One of the following Articles of the US Constitution vests the execution powers in the President?

  1. Article 1
  2. Article 2
  3. Article 3
  4. Article 4

Ans: b. Article 2

93. The Supreme Court of the United Kingdom was established in the year

  1. 2008
  2. 2009
  3. 2013
  4. 2014

Ans: b. 2009

94. The USA, who can use the ‘Pocket Veto’?

  1. The Senate
  2. The House of Representatives
  3. The President
  4. The Supreme Court

Ans: c. The President

95. The judges of the US Supreme Court hold office

  1. up to the age of 65 years
  2. up to the age of 70 years
  3. up to the age of 75 years
  4. Until death or removal by the Congress

Ans: d. Until death or removal by the Congress

96. Regarding types of Bills, which one of the following is not correct in England?

  1. Public and Private Bills
  2. Money and non-Money Bills
  3. Government and Private Members bills
  4. Political and Economic Bills

Ans: d. Political and Economic Bills

97. The US Constitution came into force in the year

  1. 1777
  2. 1776
  3. 1778
  4. 1789

Ans: d. 1789

98. The Magna Carta, the Glorious Revolution, and the writings of John Locke all contributed to Great Britain’s development of

  1. absolute monarchy
  2. parliamentary democracy
  3. theocracy
  4. imperialist policies

Ans: b. parliamentary democracy

99. One common point of agreement between India and US federalism is that

  1. residuary powers belong to the Centre
  2. residuary powers belong to the States
  3. there is provision for concurrent jurisdiction in certain matters
  4. the Supreme Court is the arbiter in the event of conflict between the Centre and the States

Ans: a. residuary powers belong to the Centre

100. The US Constitution provides for dual citizenship for the people of the US. It means

  1. a US citizen can claim the privileges of citizenship both inside and outside US
  2. an American is the citizen of the USA as also of the State where he or she is domiciled
  3. a US Citizen can claim the NR status in as many countries as he or she likes
  4. two citizenships are provided to every US national so that if one of them is kept in abeyance during an emergency, the other may come to her or his rescue and she or he may claim at least some of the basic rights.

Ans: a. a US citizen can claim the privileges of citizenship both inside and outside US

Share This Post:
whatsapp


Comments


Deprecated: Theme without comments.php is deprecated since version 3.0.0 with no alternative available. Please include a comments.php template in your theme. in /home/assamtips/public_html/wp-includes/functions.php on line 5411

Comments are closed.