ACS Prelim 2014-Check Exam Paper


ACS Prelims 2014 Complete Exam Paper

Following are the 100 ACS Prelims 2014 Questions & their answers are included here to get a clear idea,  what is the structure of questions coming in the examination. From here candidates are able to learn the foremost topics, which are given priority in exams.

ACS Prelim-2014

  1. The term ‘Polls’ refers to
  2. city-state
  3. federal state
  4. nation-state
  5. welfare state

Ans: a. city-state

2. Who said, “Political Science begins and ends with the state”?

  1. John Seeley     
  2. Garner      
  3. David Easton      
  4. Lord Acton

Ans: c. David Easton

3. Consider the following statements:

  1. Political science is a social science
  2. Political science is a progressive science
  3. Political Science is a natural science
  4. Political Science is an experimental science
  5. Only I and II
  6. Only I and III 
  7. Only I and IV
  8. Only III and IV

Ans: a. Only I and II

4. Who advocated the concept of General Wilt?

  1. Hobbes      
  2. Locke            
  3. Rousseau     
  4. Voltaire

Ans: a. Hobbes  

5. Who authored Leviathan?

  1. Thomas Hobbes                      
  2. Thomas Hilt Green
  3. Lenin                              
  4. Karl Marx

Ans: a. Thomas Hobbes

6. “Man is born free, but everywhere he is in chains” is the statement made by      

  1. Karl Marx    
  2. J. S. Mill      
  3. Rousseau    
  4. Hegel

Ans: c. Rousseau

 7. Who considered the state a ‘necessary evil’?

  1. Advocate of welfare state         
  2. Syndicalists
  3. Individualists                     
  4. Collectivists

Ans: c. Individualists   

  8. Which of the following factors, according to the ‘evolutionary theory, is most important in the origin and development of the modern state?

  1. Religion                          
  2. Force
  3. Political consciousness           
  4. Economic needs

Ans: b. Force

   9. “Will, not force is the basis of the state’ is said by

  1. J. S. Mill  
  2. James Mill       
  3. T. H. Green
  4. Lincoln

Ans: c. T. H. Green

   10. Who among the following is not a supporter of positive liberalism?

  1. T. H. Green                       
  2. Maciver
  3. Herbert Spencer                  
  4. L.T. Hobhouse

Ans: b. Maciver

   11. Who copied the term ‘possessive individualism’?

  1. C. B. Macpherson                 
  2. G. W. F. Hegel
  3. Ralph Miliband                   
  4. Max Weber

Ans: a. C. B. Macpherson

12. Who said, “Main is by nature a political animal”?

  1. Plato         
  2. Nozick           
  3. Aristotle   
  4. Socrates

Ans: c. Aristotle

 13. Which of the following countries is known for the practice of direct democracy?

  1. UK           
  2. USA          
  3. Switzerland         
  4. France

Ans: c. Switzerland    

14. Which of the following is not a condition for the success of democracy?

  1. Universal education          
  2. Wealth
  3. Strong public opinion        
  4. Political intelligence

Ans: b. Wealth

 15. Who is the chief exponent of the monistic theory of sovereignty?

  1. John Austin 
  2. Dugult       
  3. Krabbe    
  4. Cole

Ans: a. John Austin

 16. The law relating to the private rights of individuals and disputes between them is called __________ law.

  1. natural     
  2. civil         
  3. political 
  4. economic

Ans: b. civil

 17. Who said that socialism is like a hat that lost its shape, because everybody wears it?

  1. Karl Marx   
  2. Antonio Gramsci   
  3. C.E.M. Joad   
  4. Lenin

Ans: c. C.E.M. Joad 

18. Under which Article the Constitution vests residuary powers with the Central Government?

  1. Article 248 
  2. Article 249  
  3. Article 247
  4. Article 246

Ans: a. Article 248

19. Which court in India can issue writs under Article 226 of the Constitution?

  1. Supreme Court                
  2. High Court
  3. Sessions Judge’s Court       
  4. Subordinate Court

Ans: b. High Court

20. In whose name is the executive work of the Government of India carried on?

  1. President                    
  2. Prime Minister
  3. Respective Minister          
  4. In the name of God

Ans: a. President

21. Who is the Minister of Law in the newly formed MP Government at the Centre?

  1. Ashwini Kumar                
  2. Smriti Irani
  3. Ravi Shankar Prasad          
  4. Sushma Swaraj

Ans: d. Sushma Swaraj

22. Who is the working head of the Government in the States in India?

  1. Governor                           
  2. Chief Minister
  3. Speaker of the Legislative Assembly
  4. None of them

Ans: b. Chief Minister

23. When was the Indian Independence Act passed?

  1. July 18, 1947                
  2. July 20, 1947
  3. August 14, 1947              
  4. August 15, 1947

Ans: a. July 18, 1947

24. The Chairman of the State Public Service Commission is appointed by the

  1. President of India      
  2. Governor of the State
  3. Chief Justice of India  
  4. Chief Justice of the State High Court

Ans: b. Governor of the State

25. What does the British Parliament consist of?

  1. One House                    
  2. Two Houses
  3. The Crown and the two Houses
  4. House of Lords

Ans: b. Two Houses

26. Which one of the following countries has the most powerful second chamber in the world?

  1. USA         
  2. UK              
  3. France       
  4. Canada

Ans: a. USA  

27. The term of office of the members of the UPSC is

  1. 65 years of age                 
  2. 62 years of age
  3. 65 years of age or 6 years of service whichever is earlier
  4. 62 years of age or 6 years of service whichever is earlier

Ans: c. 65 years of age or 6 years of service whichever is earlier

 28. Which Constitution is known as the mother of all Constitutions?

  1. Constitution of UK             
  2. Constitution of USA
  3. Constitution of Switzerland    
  4. Constitution of France

Ans: a. Constitution of UK    

 29. Constitutional monarchy prevails in

  1. UK           
  2. USA            
  3. Nepal        
  4. Bangladesh

Ans: a. UK

  30. Which is the shortest Constitution in the world?

  1. Constitution of UK             
  2. Constitution of USA
  3. Constitution of Switzerland    
  4. Constitution of Nepal

Ans: b. Constitution of USA

  31. The system of dual citizenship prevails in

  1. India      
  2. USA            
  3. UK          
  4. Canada

Ans: c. UK

   32. The Senate is a/an ___________ chamber.

  1. hereditary                    
  2. directly elected
  3. indirectly elected            
  4. appointed

Ans: b. directly elected

    33. Which one of the following countries has a mixed and a collegial executive?

  1. Japan     
  2. China         
  3. Switzerland      
  4. France

Ans: c. Switzerland

    34. Who was the First Secretary-General of the UNO?

  1. Trygve Lie                  
  2. U Thant
  3. Kurt Waldheim              
  4. Kofi Annan

Ans: a. Trygve Lie

    35. The Headquarters of the International Court of Justice is in

  1. New York  
  2. Chicago      
  3. The Hague    
  4. Geneva

Ans: c. The Hague    

    36. The number of permanent members in the UN Security Council is

  1. 4          
  2. 5             
  3. 6          
  4. 8

Ans: b. 5

    37. The Headquarters of the UNESCO is in

  1. London    
  2. Rome          
  3. Paris       
  4. Berlin

Ans: c. Paris 

    38. Which one of the UN specialized agencies won the Nobel Peace Prize in 1969?

  1. WHO                         
  2. ILO
  3. FAO                         
  4. None of the above

Ans: b. ILO

    39. Which is the oldest legislative chamber in the world?

  1. House of Lords              
  2. House of Common
  3. The US Senate                
  4. The Swiss Federal Assembly

Ans: a. House of Lords      

    40. Who was the founder of ‘philosophical radicalism’?

  1. Adam Smith   
  2. James Mill  
  3. J. S. Mill
  4. Herbert Spencer

Ans: c. J. S. Mill

  41. Which of the following is not a characteristic of sovereignty?

  1. Alien ability
  2. Exclusiveness
  3. Permanence
  4. Absoluteness

Ans: a. Alien ability

 42. Who among the following scholars was not the supporter of pluralism?

  1. H. J. Laski
  2. Maclver       
  3. Austin     
  4. Barker

Ans: c. Austin

  43. Which of the following is not a source of law?

  1. Custom                  
  2. Religion
  3. Legislation             
  4. Speeches by the political leaders

Ans: d. Speeches by the political leaders

  44. The idea of ‘Rule of Law’ was introduced by

  1. A.V. Dicey 
  2. Laski     
  3. D.D. Raphael   
  4. H. Maine

Ans: b. Laski 

  45. Which of the following is not a type of liberty?

  1. Civil liberty                
  2. Cultural liberty
  3. Political liberty             
  4. Economic liberty

Ans: c. Political liberty       

 46. Who wrote Two Concepts of Liberty?

  1. I Berlin  
  2. R. Nozick  
  3. M. Friedman   
  4. F. A. Hayek

Ans: a. I Berlin  

 47. A Grammar of Politics was written by

  1. H.J. Laski 
  2. F.A. Hayek   
  3. Tocqueville 
  4. I. Berlin

Ans: a. H.J. Laski 

 48. The Indian Constitution came into effect on

  1. 15th August, 1947                
  2. 15th August, 1950
  3. 26th January, 1950           
  4. 26th January, 1947

Ans: c. 26th January, 1950           

 49. How many Fundamental Rights are there in the Constitution of India?

  1. 7          
  2. 5             
  3. 6          
  4. 4

Ans: c. 6

 50. ‘Objective Resolution’ was introduced by

  1. Pandit Jawaharlal Nehru      
  2. Mahatma Gandhi
  3. Dr. Rajendra Prasad          
  4. Dr. B.R. Ambedkar

Ans: c. Dr. Rajendra Prasad          

51. Which of the following is not a federal feature to the Constitution of India?

  1. Bicameral legislature        
  2. Supremacy of the Constitution
  3. Independent judiciary         
  4. Integrated judicial system

Ans: d. Integrated judicial system

52. Which of the following is not a Fundamental Duty?

  1. Respect for the Constitution
  2. Safeguard public property
  3. Defend the country         
  4. Promotion of international peace

Ans: d. Promotion of international peace

53. Which of the following statements is not correct?

  1. The parliamentary government is called the responsible government
  2. The President of India is the read head
  3. The Prime Minister is the head of the Cabinet
  4. The legislature can dissolve the ministry by passing a no-confidence motion in the Lok Sabha.

Ans: b. The President of India is the read head

54.The Indian Constitution has borrowed ‘Judicial Review’ from

  1. Irish Constitution            
  2. American Constitution
  3. British Constitution          
  4. Canadian Constitution

Ans: b. American Constitution

55. Financial Emergency has been discussed under

  1. Article 360
  2. Article 306    
  3. Article 356 
  4. Article 352

Ans: a. Article 360

56. Article 370 ordering special status to

  1. North-Eastern States          
  2. Jammu and Kashmir
  3. Punjab                        
  4. West Bengal

Ans: b. Jammu and Kashmir

57. Anti-defection Law was passed by

  1. 50th Constitution Amendment Act
  2. 51st Constitution Amendment Act
  3. 52nd Constitution Amendment Act
  4. 53rd Constitution Amendment Act

Ans: c. 52nd Constitution Amendment Act

58. Which of the following Articles abolishes untouchability?

  1. Article 16 
  2. Article 17    
  3. Article 18  
  4. Article 19

Ans: b. Article 17    

59. Which of the following political parties is not a national political party?

  1. Bharatiya Janata Party      
  2. Indian National Congress
  3. Akali Dal                    
  4. Communist Party of India

Ans: c. Akali Dal  

 60. In India, 4th General Election took place in the year

  1. 1967       
  2. 1968          
  3. 1969       
  4. 1970

Ans: c. 1969       

 61. Bharatiya Janata Party was formed in the year

  1. 1979      
  2. 1980          
  3. 1981       
  4. 1982

Ans: b. 1980    

 62. Under which Schedule the Constitution provides for special arrangement for the hill areas of Assam?

  1. 4th Schedule
  2. 5th Schedule
  3. 6th Schedule
  4. 7th Schedule

Ans: c. 6th Schedule

  63. The basis of Universal Adult Franchise is

  1. education    
  2. age        
  3. property  
  4. caste

Ans: b. age     

  64. How many members can be nominated to the Rajya Sabha by the President of India?

  1. 10        
  2. 11            
  3. 12          
  4. 13

Ans: c. 12

  65. National Emergency was declared in the year

  1. 1973      
  2. 1974          
  3. 1975      
  4. 1976

Ans: c. 1975

  66. Which of the following is not a qualification to become a member of the Lok Sabha?

  1. He must be a citizen of India
  2. He must be at least 25 years of age
  3. He must be a literate
  4. He must not hold any office of profit under the Union or State Government.

Ans: c. He must be a literate

 67. What is the minimum age limit to be elected as the President of India?

  1. 25 years   
  2. 30 years       
  3. 32 years   
  4. 35 years

Ans: d. 35 years

 68. Which of the following Lists regarding the distribution of legislative powers between Centre and State is not correct?

  1. Union List                   
  2. State List
  3. Concurrent List              
  4. Residuary List

Ans: d. Residuary List

 69. Which of the following Articles vests all the executive powers of a State in the Governor?

  1. Article 152
  2. Article 153   
  3. Article 154
  4. Article 155

Ans: c. Article 154

 70. B. R. Mehta Committee was appointed in the year

  1. 1954       
  2. 1955          
  3. 1956       
  4. 1957

Ans: d. 1957

 71. Which of the following is not a salient feature of the British political system?

  1. Written Constitution         
  2. Oldest Constitution
  3. Unitary Constitution         
  4. Flexible Constitution

Ans: a. Written Constitution   

 72. The Magna Carta in UK was introduced in the year

  1. 1115       
  2. 1215         
  3. 1315       
  4. 1415

Ans: b. 1215

 73. In USA, the Declaration of Independence was adopted in the year

  1. 1676       
  2. 1776         
  3. 1777       
  4. 1877

Ans: b. 1776 

 74. Which of the following is not a feature of the American Constitution?

  1. A very brief Constitution   
  2. Very flexible Constitution
  3. Bill of Rights              
  4. Federal Constitution

Ans: b. Very flexible Constitution

 75. Which of the following is not a problem of urban local government?

  1. Inadequate financial resources      
  2. Corruption
  3. High level of participation of people
  4. Lack of proper planning

Ans: c. High level of participation of people

 76. In America, the minimum qualifying voting age is

  1. 16 years   
  2. 18 years     
  3. 20 years  
  4.  21 years

Ans: a. 16 years

 77. Meghalaya was carved out of Assam in

  1. 1970     
  2. 1971          
  3. 1972      
  4. 1973

Ans: c. 1972      

 78. The Election Commission of India was set up in

  1. 1950      
  2. 1951          
  3. 1952      
  4. 1953

Ans: a. 1950  

 79. India had undertaken first nuclear explosion in the year

  1. 1974      
  2. 1975          
  3. 1976      
  4. 1977

Ans: a. 1974

 80. In which year was the membership of the Security Council increased from 11 to 15?

  1. 1963      
  2. 1964          
  3. 1965      
  4. 1966

Ans: c. 1965

 81. Which of the following is not a prerequisite of parliamentary government?

  1. Presence of a titular head
  2. Clear and stable majority in the legislature
  3. Secrecy among the members of the Cabinet
  4. Absence of opposition

Ans: c. Secrecy among the members of the Cabinet

82. Which of the following is not a merit of parliamentary government?

  1. It is weak in the time of war
  2. Responsibility of the government is continuous and immediate
  3. It is highly educative
  4. The interest of the public in politics is maintained.

Ans: a. It is weak in the time of war

83. Which of the following is not a feature of the welfare state?

  1. State must promote the interest of the society
  2. State should protect the health of the people and promote their economic security
  3. State should try remove illiteracy
  4. State should only perform police function

Ans: d. State should only perform police function

 84. “Over himself, over his own body and mind, the individual is sovereign.” Who said this?

  1. J. S. Mill
  2. Adam Smith   
  3. Bentham   
  4. John Locke

Ans: a. J. S. Mill

 85. Who among the following scholars was not an exponent of ‘laissez-faire’ individualism?

  1. J.S. Mill 
  2. Herbert Spencer
  3. Bentham     
  4. Aristotle

Ans: d. Aristotle

 86. Who among the following scholars opined that society is governed by the principle of ‘survival of the fittest’?

  1. H. Spencer 
  2. T. Paine  
  3. Bentham    
  4. Adam Smith

Ans: a. H. Spencer

 87. ‘The State in Theory and Practice’ was written by

  1. T.H. Green   
  2. Laski       
  3. J.S. Mill  
  4. Maclver

Ans: b. Laski      

 88. Which of the following is not a feature of the federal government?

  1. All the powers are vested in the hands of one authority
  2. In a federation, there is the supremacy of the Constitution
  3. There is a strong desire on the part of the units to maintain their separate entity
  4. It demands a written Constitution

Ans: a. All the powers are vested in the hands of one authority

 89. Who was an Idealist?

  1. Plato    
  2. Aristotle   
  3. Locke     
  4. Bentham

Ans: a. Plato    

 90. Who among the following is not a supporter of ‘analytical school’ of law?

  1. H. Maine      
  2. Austin     
  3. Bentham     
  4. Hobbes

Ans: a. H. Maine      

 91. Who said, “Sovereignty is the supreme will of the state”?

  1. Willoughby    
  2. W. Wilson   
  3. Pollak    
  4. Jellineck

Ans: a. Willoughby    

 92. According to which Article, India is a Union of States?

  1. Article 2   
  2. Article 1   
  3. Article 3  
  4. Article 4

Ans: b. Article 1

 93. ‘Democratic Theory — Essays in Retrieval’ is authored by

  1. F. A. Hayek                
  2. C.B. Macpherson
  3. Robert Nozick              
  4. Milton Friedman

Ans: b. C.B. Macpherson

94. Gaon Panchayat shall consist of

  1. 10 members
  2. 11 members
  3. 12 members
  4. 13 members

Ans: a. 10 members

95. Who coined the term “Political Science”?

  1. Garner    
  2. Bluntschli  
  3. Willoughby   
  4. Jean Bodin

Ans: d. Jean Bodin

96. Who called Politics a master science?

  1. Socrates    
  2. Plato     
  3. Aristotle    
  4. Pythagoras

Ans: c. Aristotle    

97. “History is past politics, politics is recent history” is said by

  1. John Seeley                
  2. Edward Augustus Freeman
  3. Lord Acton                 
  4. Burgess

Ans: b. Edward Augustus Freeman              

98. Who among the following is the advocate of limited sovereignty of the state?

  1. Hobbes       
  2. Locke        
  3. Rousseau      
  4. Kant

Ans: b. Locke       

99. Who is the author of On Liberty?

  1. C. E. M. toad
  2. Ernest Barker
  3. F.M. Watkins
  4. J.S. Mill

Ans: d. J.S. Mill

100. ____________ is regarded as the father of scientific socialism.

  1. Robert Owen  
  2. Karl Marx  
  3. Charles Fourier 
  4. Lenin

Ans: b. Karl Marx  

Share This Post:
whatsapp


Comments


Deprecated: Theme without comments.php is deprecated since version 3.0.0 with no alternative available. Please include a comments.php template in your theme. in /home/assamtips/public_html/wp-includes/functions.php on line 5411

Comments are closed.