APDCL Questions Answers-Sports & Games GK

By | September 5, 2021

SPORTS AND GAMES
1. Rajiv Gandhi Khel Ratna was instituted in the year-
A) 1980-81
B) 1991-92
C) 1998-99
D) 2009-10
 
2. Game of cricket was invented in-
A) Pakistan
B) Australia
C) England
D) India
 
3. The game of cricket was brought to India by-
A) British Imperial Officers
B) East India Company
C) Governor Generals
D) The Portuguese
 
4. Cricket in colonial India was organised on the principle of-
A) race and religion
B) national loyalties
C) religion
D) region
 
5. Which among the following cricketer is referred to as “The Don”?
A) Vivians Richard
B) Donald Bradman
C) Gary Sobers
D) Wasim Akram
 
6.The first among Indian communities to set up a cricket club-
A) Muslims
B) Christians
C) Parsis
D) Hindus
 
7. Where did Cricket in India originate?
A) Pondicherry
B) Bombay
C) Madras
D) Calcutta
 
8. In cricket the length of pitch between the two wickets is-
A) 24 yards
B) 23 yards
C) 22 yards
D) 21 yards
 
9. India entered the World Test Cricket in-
A) 1932
B) 1450
C) 1877
D) 1847
 
10. First Test Captain of India was-
A) C.K. Nayudu
B) Palwankar Baloo
C) Palwankar Vithal
D) Vijay Ilaz2rc
 
11. The mascot of the 35th National Games was-
A) Ammu
B) Appu
C) PanPan
D) Winta
 
12.`Dhanraj Pillay’ was associated with-
A) Lawn Tennis
B) Hockey
C) Football
D) Cricket
 
13. Who among the following was the first heavyweight boxer to go undefeated throughout his career?
A) Larry Holmes
B) Rocky Marciano
C) Lee Epperson
D) Michael Spinks
 
14. Which award is given for excellence in sports?
A) Jamnalal Etajaj
B) Jnanpith
C) Arjuna
D) None of these
 
15. The Arjuna Awards were instituted in-
A) 1951
B) 1956
C) 1961
D) 1965
 
16. Who was the first Indian Cricketer to win the ‘Arjuna Award’?
A) Srinibas Venkat Raghaban
B) Salim Durrani
C) Sunil Gavaskar
D) Kapil Dev
 
17. Dhyan Chand Award for Lifetime Achievements in Sports and Games was
instituted in the year-
A) 2000
B) 2001
C) 2002
D) 2003
 
18. P.V. Sindhu is associated with-
A) Tennis
B) Badminton
C) Table Tennis
D) Cricket
 
19. Which Australian player was known as ‘Fruitfly amongst the rest of the team?
A) Geoff Lawson
B) Mery Hughes
C) Mike
D) Mike Whitney
 
20. The 2018 FIFA World Cup is scheduled to take place in-
A) France
B)Germany
C) Argentina
D) Russia
 
21. The successor organization of the IXth Asian Games held in New Delhi in 1982 is-
A) Sports Authority of India
B) Ministry of Youth Affairs, GoI
C) Department of Sports
D) None of the above
 
22. The ‘Come & Play Scheme’ of Sports Authority of India caters to the-
A) 0-7 age group
B) 7-17 age group
C) 8-17 age group
D) 18-27 age group
 
23. The national sport of Canada is-
A) Lacrosse/Ice hockey
B) Cricket
C) Field hockey
D) Volleyball
 
24. India reached the final of the Davis Cup for the first time in-
A) 1960
B) 1966
C) 1972
D) 1979
 
25. India played its 1st one day international match at-
A) Taunton
B) The Oval
C) Lords
D) Headingley
 
Answers

  1. (B),
  2. (C),
  3. (A),
  4. (A),
  5. (B)
  6. (C),
  7. (B),
  8. (C),
  9. (A),
  10. (A),
  11. (A),
  12. (B)
  13. (B),
  14. (C),
  15. (C),
  16. (B),
  17. (C),
  18. (B),
  19. (B),
  20. (D),
  21. (A),
  22. (C),
  23. (A),
  24. (B),
  25. (D),

Leave a Reply

Your email address will not be published.