Top 80 Question’s Answer of Indian Geography-Important MCQ

By | August 2, 2021

1. The famous Lagoon lake of India is:

1)      Dal Lake

2)      Chilka Lake

3)      Pulicat Lake

4)      Mansarover

Ans: 2) Chilka Lake

2.   Where is “Raisina Hills”?

1)      Where Rashtrapati Bhawan is situated.

2)      The hill feature in Srinagar otherwise known as ‘Shankaracharya Hills’.

3)      The place where the Dogra Rulers of J&K built their fort in Jammu.

4)      The rock feature in Kanyakumari where Swami Vivekananda’s statue was erected.

Ans: 1) Where Rashtrapati Bhawan is situated.

 

3.  Which of the following passes lies in the Sutlej valley?

1)      Nathu La

2)      Jelep La

3)      Shipki La

4)      Sherabathanga

Ans: 3) Shipki La

 

4.  Where is Khyber Pass situated?

1)      Bhutan

2)   &
nbsp; 
Bangladesh

3)      India

4)      Pakistan

Ans: 4) Pakistan

 

5.  Where is Panzseer valley situated?

1)      Lebanon

2)      Afghanistan

3)      Jammu & Kashmir

4)      Syria

Ans: 2) Afghanistan

 

6. The pilgrims of Kailash Mansarover have to pass through which pass to enter into Tibet?

1)      Khardungla

2)      Rohtang

3)      Lipu Likh

4)      Nathu La

Ans: 4) Nathu La

 

7.  Which of the following cities lies to the western most longitude?

1)      Jaipur

2)      Nagpur

3)      Bhopal

4)      Hyderabad

Ans: 1) Jaipur

 

8.   Which one of the following river flows through a Rift valley?

1)      Godavari

2)      Narmada

3)      Krishna

4)      Mahanadi

Ans: 2) Narmada

 

9.  Duncan Passage is located between

1)      South and Little Andaman

2)      North and South Andaman

3)      North and Middle Andaman

4)      Andaman and Nicobar

Ans: 1) South and Little Andaman

 

10.  India lies in the

1)      Northern and eastern

2)      Southern and eastern

3)      Northern and western

4)      Northern and southern

Ans: 1) Northern and eastern

 

11.   Which of the following mountain ranges in India are the oldest?

       1)      The great Himalayas

     2)      The Vindhyas range

3)      The Aravalli range

4)      Sahyadris

Ans: 3) The Aravalli range

 

12.   Which foreign country is closest to the Andaman Islands?

      1)      Sri Lanka

      2)      Myanmar

      3)      Indonesia

      4)      Pakistan

Ans: 2) Myanmar

 

13.   82.5°E longitude is geographically significant to India because

       1)      It determines the Indian standard time.

       2)      It has a bearing on the tropical climate of India.

       3)      It divides into eastern and western zones.

       4)      It enables determining local time in eastern India.

Ans: 1)  It determines the Indian standard time.

 

14.   Which one of the following uplands is not a part of the Telangana Plateau?

       1)      Aravalli

       2)      Western Ghats

       3)      Eastern Ghats

       4)      Satpura

Ans: 1) Aravalli

 

 

15.  Which of the following processes is responsible for the formation of sand dunes in western Rajasthan?

1)      Wind erosion

2)      Erosion by water

3)      Wind deposition

4)      Mechanical Weathering

Ans: 3) Wind deposition

 

16.Which part of the Himalayas has the maximum stretch from east to west?

1)      Kumaun Himalayas

2)      Assam Himalayas

3)      Punjab Himalayas

4)      Nepal Himalayas

Ans: 4) Nepal Himalayas

 

17. The standard time of a country differs from the GMT in multiples of

1)      Two hours

2)      One hour

3)      Half hour

4)      Four minutes

Ans: 3) Half hours

 

18. The standard time of India is:

1)      5 and half hours ahead of GMT

2)      4 and half hours ahead of GMT

3)      4 hours ahead of GMT

4)      5 and half hours behind of GMT

Ans: 1)  5 and half hours ahead of GMT

 

19. The Indian sub- continent was originally a part of

1)      Jurassic land

2)      Angara Land

3)      Arya-varta

4)      Gondwana Land

Ans: 4) Gondwana Land

 

20.   Naga, Khasi and Garo Hills are located in

1)      Purvanchal ranges

2)      Karakoram range

3)      Zaskar Ranges

4)      Himalaya Ranges

Ans: 1) Purvanchal ranges

 

21.   Which of the following mountain ranges lies in India?

    1)      Arakan Yoma

    2)      Sulainian

    3)      Salt range

    4)      Pir Panjal

Ans: 4) Pir Panjal

 

22.   Which one among the following is the highest peak?

 1)      Kamet

 2)      Kun Lun

 3)      Nanga

 4)    Nanda Devi

Ans: 4) Nanda Devi

 

23. The only ape of India found in hill forest of Assam and Nagaland is

1)        Orangutan

2)        Gibbon

3)        Chimpanzee

4)        Gorilla

Ans: 2) Gibbon

 

24. The approximate length of the coastline of India is

1)        5500 km

2)        6000 km

3)        6500 km

4)        7000 km

Ans: 4) 7000 km

 

25. Baltora glacier is located in

1)    Karakoram ranges

2)    Pamir plateau

3)    Shivalik

4)    Alps

Ans: 1) Karakoram ranges

 

26. Which of the following will never get the vertical rays of the Sun

1)    Mumbai

2)    Chennai

3)    Thiruvananthapuram

4)    Srinagar

Ans: 4) Srinagar

 

27. The southern tip of India is

1)    Cape Comorin (Kanyakumari)

2)    Point Calimere

3)    Indira point in Nicobar Islands

4)    Kovalam in Thiruvananthapuram

Ans: 3) Indira point in Nicobar Islands

28. The latitude passing through the Northernmost part of India is

1)    35°N

2)    36°N

3)    37°N

4)    38°N

Ans: 1) 35°N

 

29. The coastal tract of Andhra Pradesh and Tamil Nadu is called

1)    Konkan

2)    Coromandel

3)    East Coast

4)    Malabar Coast

Ans: 2) Coromandel

 

30. Which Indian state has the largest coastline?

1)    Andhra Pradesh

2)    Maharashtra

3)    Orissa

4)    Tamil Nadu

Ans: 1) Andhra Pradesh

 

31. Indian Standard Time relates to

1)    75.5°E longitude

2)    82.5°E longitude

3)    90.5°E longitude

4)    0° longitude

Ans: 2) 82.5°E longitude

 

32. Which one of the following is the second highest peak of the world?

1)    Dhaulagiri

2)    Kanchenjunga

3)    K2

4)    Nanda Devi

Ans: 3) K2

33. Badland topography is characteristic

1)    Chambal Valley

2)    Coastal area

3)    Sundarban delta

4)    Gulf of Kachchh

Ans:1) Chambal Valley

 

34. ‘Loktak’ is a

1)    Valley

2)    Lake

3)    River

4)    Mountain range

Ans: 2) Lake

35. The pass located in Himachal Pradesh is

1)    Shipkila

2)    Zojila

3)    Nathula

4)    Jelepla

Ans: 1) Shipkila

36. The Thar Express goes to

1)    Afghanistan

2)    Bangladesh

3)    Pakistan

4)    Myanmar

Ans: 3) Pakistan

37. Which one of the following is the coastal district in Kerala

1)    Palghat

2)    Wayanad

3)    Kovalam

4)    Idukki

Ans: 3) Kovalam

38. In the North East of the Deccan Plateau is the –

1)    Chhota Nagpur Plateau

2)    Malwa Plateau

3)    Deccan Plateau

4)    Vindhyan Range

Ans: 1) Chhota Nagpur Plateau

 

39. Where did a major earthquake take place in India in 1999?

1)    Latur

2)    Jabalpur

3)    Chamoli

4)    Uttar Kashi

Ans: 3) Chamoli

40. The largest brackish water lake of India is in the state of

1)    Jammu and Kashmir

2)    Maharashtra

3)    Orissa

4)    West bengal

Ans: 3) Orissa

41. The valley of kashmir is located on a

1)    Nappe

2)    Fault trough

3)    Plateau

4)    Plane

Ans: 1) Nappe

 

42. Palk strait separates

1)    India and Pakistan

2)    India and Burma

3)    India and Sri Lanka

4)    India and Afghanistan

Ans: 3) India and Sri Lanka

 

43. Mansarovar lake is situated in

1)    Nepal

2)    India

3)    Tibet

4)    Bhutan

Ans: 3) Tibet

44. ‘Kulu Valley’ in India is famous for the cultivation of

1)    Grapes

2)    Potatoes

3)    Apples

4)    Strawberry

Ans: 3) Apples

 

45. An example of ‘horseshoe’ shaped coral islands in the neighbourhood of India is

1)    Andaman and Nicobar Islands

2)    Maldives

3)    Lakshadweep

4)    Sri Lanka

Ans: 3) Lakshadweep

 

46. In which of the following states, wheat is not produced?

1)    Maharashtra

2)    Karnataka

3)    Tamil Nadu

4)    West Bengal

Ans: 3) Tamil Nadu

 

47. Pruning is an essential part in cultivation of:

1)    Rubber

2)    Tobacco

3)    Coffee

4)    Tea

Ans: 4) Tea

 

48. The maximum area under crops in India:

1)    Wheat

2)    Rice

3)    Sugarcane

4)    Cotton

Ans: 2) Rice

 

49. The variety of coffee largely grown in India is:

1)    Old chicks

2)    Coorgs

3)    Arabica

4)    Kents

Ans: 3) Arabica

 

50. Under which plan did the Government introduce an agricultural strategy which gave rise to the Green Revolution?

1)    Sixth Five year plan

2)    Second Five year plan

3)    Fourth Five year plan

4)    Third Five year plan

Ans: 4) Third Five year plan

 

51.The production of onion is highest in the:

1)    Uttar Pradesh

2)    Madhya Pradesh

3)    Maharashtra

4)    Andhra Pradesh

Ans: 3) Maharashtra

 

52. Which of the following is not a Kharif crop?

1)    Rice

2)    Wheat

3)    Sugarcane

4)    Cotton

Ans: 2) Wheat

 

53. Which of the following States has the largest concentration of tea plantation in India?

1)    Assam

2)    Bihar

3)    Meghalaya

4)    Arunachal Pradesh

Ans: 1) Assam

 

54. The Indian Rice Research Institute is located at

1)    Kolkata

2)    Vardhman

3)    Trivandrum

4)    Cuttack

Ans: 4) Cuttack

 

55. Which is the home of “ Alphonso mango”?

1)    Ratnagiri

2)    Benaras

3)    Malda

4)    Vijaywada

Ans: 1) Ratnagiri

 

56. Where is India’s most priced tea grown?

1)    Jorhat

2)    Darjeeling

3)    Nilgiris

4)    Munnar

Ans: 2) Darjeeling

 

57. Cultivation of wheat requires

1)    Moderate temperature and heavy rains

2)    Humid temperatures and heavy rains

3)    Humid temperatures and moderate rains

4)    Moderate temperature and moderate rains

Ans: 4) Moderate temperature and moderate rains

 

58. Kharif crops are sown

1)    In the beginning of the South West monsoon

2)    At the end of South West monsoon

3)    At the beginning of North East Monsoon

4)    At the end of North East monsoon

Ans: 1) In the beginning of the South West monsoon

 

59. The crops grown after the summer monsoon are called

1)    Kharif

2)    Rabi

3)    Annual

4)    Seasonal

Ans: 2) Rabi

 

60. The ‘Green Revolution’ was mainly directed to increase the production of

1)    Cash crops

2)    Pulses

3)    foodgrains

4)    Minor millets

Ans: 3) foodgrains

 

61. Which of the following is the main spice producer?

1)    Deccan Trap

2)    Malabar Coast

3)    Coromandel Coast

4)    Sunderbans delta

Ans: 2) Malabar Coast

 

62. ‘Operation Flood’ is related to

1)    Flood Control

2)    Arrangement of drinking water

3)    Milk production

4)    None of these

Ans: 3) Milk production

 

63. Monoculture is a typical characteristic of

1)    Shifting cultivation

2)    Subsistence farming

3)    Specialised horticulture

4)    Commercial grain farming

Ans: 4) Commercial grain farming

 

64. Green Revolution was most successful in the states of

1)    Punjab & Tamil Nadu

2)    Punjab, Haryana and UP

3)    Haryana

4)    UP and Haryana

Ans: 2) Punjab, Haryana and UP

 

65. Blue Revolution is related to:

1)    Fish Production

2)    Milk Production

3)    Oil Production

4)    Food Production

Ans: 1) Fish Production

 

66. Green Revolution in India has been most successful incase of

1)    Sugarcane

2)    Coarse grains

3)    Wheat

4)    Rice

Ans: 3) Wheat

 

67. The largest irrigated area in India is occupied by

1)    Sugarcane

2)    Rice

3)    Cotton

4)    Wheat

Ans: 2) Rice

 

68. In India, “Yellow Revolution  is associated with

1)    Production of paddy

2)    Production of oil seeds

3)    Production of Tea

4)    Production of Flower

Ans: 2) Production of oil seeds

 

69. Which of the following is considered as a cash crop in India?

1)    Maize

2)    Gram

3)    Onion

4)    Wheat

Ans: 2) Gram

 

70. “Slash and Burn agriculture” is the name given to

1)    Method of potato cultivation

2)    Process of deforestation

3)    Mixed farming

4)    Shifting Cultivation

Ans: 4) Shifting Cultivation

 

71. Rotation of crops mean

1)    Growing of different crops in succession to maintain soil fertility

2)    Some crops are grown again and again

3)    Two or more crops are grown simultaneously to increase productivity

4)    None of the above

Ans: 1) Growing of different crops in succession to maintain soil fertility

 

72. Which one of the following is not a plantation crop?

1)    Tea

2)    Coffee

3)    Rubber

4)    Sugarcane

Ans: 4) Sugarcane

 

73. ‘Jhum Cultivation’ is a method of cultivation which is used to be practised in

1)    Himachal Pradesh

2)    Central Highlands

3)    Coastal Tamil Nadu

4)    Nagaland

Ans: 2) Central Highlands

 

74. In Indian Agriculture, the period from July to Oct-November is called

1)    Rabi Season

2)    Kharif season

3)    Pre-Kharif season

4)    Slack Session

Ans: 2) Kharif season

 

75. Find out the mismatched pair in the following:

1)    Tea-Assam

2)    Groundnut-Bihar

3)    Coconut-Kerala

4)    Sugarcane-Uttar Pradesh

Ans: 2) Groundnut-Bihar

 

76. “Brown Revolution” is

1)    Growth of fodder industry

2)    Growth of sea products

3)    Growth of food products

4)    Growth of food processing and soft drinks industries in India

Ans: 4) Growth of food processing and soft drinks industries in India

 

77. “Golden Revolution” refers to-

1)    Sericulture

2)    Horticulture

3)    Apiculture

4)    Viticulture

Ans: 2) Horticulture

 

78. Green Revolution was started in:

1)    1960

2)    1970

3)    1980

4)    1990

Ans: 1) 1960

 

79.Which of the following is called “brown paper”?

1)    Jute

2)    Cotton

3)    Rubber

4)    Tea

Ans: 1) Jute

 

80. The culture of silkworms is called:

1)    Apiculture

2)    Horticulture

3)    Pisciculture

4)    Sericulture

Ans: 4) Sericulture

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.