Top 80 Previous Year questions Papers-Help in Police/APSC/UPSC/PO/SSC/Railway

By | August 2, 2021

 All Questions Here Asked in Previous Exam

1.  The Swarna Jayanti Award is given to:

a)    Sportsmen Scientist

b)    Social workers

c)    Defense Personnel

d)    Scientist

     Ans: c) Défense Personnel

 

 2. Where is the Maulana Azad National Urdu University?

a)    Lucknow

b)    Srinagar

c)    Hyderabad

d)    Aligarh

      Ans: c) Hyderabad

 

3. The two parties in the Cauvery river dispute involved are:

a)    Kerala & Karnataka.

b)    Kerala & Tamil Nadu

c)    Andhra Pradesh & Tamil Nadu

d)    Karnataka & Tamil Nadu

      Ans: d) Karnataka & Tamil Nadu

 

4. What does R stand for in FERA?

a)    Registration

b)    Restriction

c)    Regulation

d)    Realisation

      Ans: c) Regulation

 

5. ‘Sulabh International‘ is a body related to:

a)    Lavatory reforms

b)    Bridge construction

c)    Road construction

d)    Janata shares

      Ans: a) Lavatory reforms

 

6. Who is the father of the Indian Cinema?

a)    Ardeshir Irani

b)    N. G. Chitre

c)    Dadasaheb Phalke

d)    Bimal Roy 

      Ans: c) Dadasaheb Phalke

 

7. In the struggle for Independence, one revolutionary was imprisoned for 100 years, who was he?

a)    Maulana Kalam Azad 

b)    Jawaharlal Nehru

c)    Veer Savarkar

d)    Mahatma Gandhi

      Ans: c) Veer Savarkar

 

8.Mother Teresa has been replaced by Sister Nirmala as the head of Missionaries of Charity.    Now, Sister Nirmala is popularly known as:

a)    Sister Superior General

b)    Superior General

c)    Mother Nirmala Superior

d)    Mother Superior

      Ans: b) Superior General

 

9. World’s Economic Forum Summit 1997 was held in

a)    Washington

b)    Davos

c)    Manila

d)    Tokyo

      Ans: b) Davos

 

10. The single European currency to be launched by the European Union in 1999 was

a)    Bancor

b)    European Dollar

c)    European Sterling

d)    Euro

      Ans: d) Euro

 

11. The trade association formed by the Oil exporting countries are:

a)    OPEC

b)    COMECON

c)    OPAC

d)    EFTA

      Ans: OPEC

 

12. .In which of the following European cities the annual summit of the World Economic Forum (WEF) is held every year during January February and is attended by the cross-section of the world’s business, political, academic and media leaders?

a)    Zurich

b)    Bonn

c)    Paris

d)    Davos

      Ans: d) Davos

 

13. Out of the following countries, which one has succeeded from Soviet Union in 1991, but has now decided to merge with Russia?

a)    Latvia

b)    Moldavia

c)    Belarus

d)    Georgia

      Ans:c) Belarus

 

14. INSAT-2D was launched from

a)    Thiruvananthapuram

b)    French Guiana

c)    Guyana

d)    Sriharikota

      Ans: French Guiana

 

15. Which of the following metals was not known to the people of Indus Valley Civilization?

a)    Iron

b)    Gold

c)    Silver

d)    Copper

      Ans: a) Iron

 

16. The Periplus of the Erythraean Sea is a

a)    Religious sect

b)    Book

c)    Strait

d)    Tribe

      Ans: b) Book

 

17. The infamous Kohinoor diamond was found at

a)    Hyderabad

b)    Chottanagar

c)    Golconda

d)    Bijapur

      Ans: c) Golconda

 

18. Who was the founder of All India Muslim League?

a)    Muhammad lqbal

b)    Nawab Salimullah Khan

c)    Sayed Ahmed Khan

d)    Aga Khan

      Ans: b) Nawab Salimullah Khan

 

19. The first Borpatra Gohain was:

a)    Kancheng

b)    Momai Tamuli

c)    Supimpha

d)    Maniram Dewan

      Ans: a) Kancheng

 

20. Nitipalwas the king of the

a)    Kacharis

b)    Chutias

c)    Jayantias

d)    Koch

      Ans: b) Chutias

 

21. Who was ‘Gajapati‘?

a)    Sudangpha

b)    Rudra Singha

c)    Suhungmung

d)    Pratap Singha

      Ans: d) Pratap Singha

 

22. Haradatta and Birdatta joined the

a)    Dundiya Revolt

b)    Uprising at Luchima

c)    Phulaguri Dewa

d)    Patharughat uprising

      Ans: a) Dundiya Revolt

 

23. The temple at Basistha Ashram was constructed by-

a)    Naranarayan

b)    Rudra Singha

c)    Rajeshwar Singha

d)    Gadadhar Singha

      Ans: c) Rajeshwar Singha

 

24. The author Ananda Lahari was

a)    Adi Shankaracharya

b)    Kabichandra Dwija

c)    Raghunath Mahanta

d)    Madhabdev

      Ans: a) Adi Shankaracharya

 

25. Which of the following regions is not under the seismic belts:

a)    Iceland-Greenland belt

b)    East coast of Asia

c)    Avdean Zone of South America

d)    Western coast of Africa

      Ans: d) Western coast of Africa

 

26. The idea of a Normal cycle of erosion is associated with:

a)    glacier

b)    Karst topography

c)    running water

d)    arid landscape

      Ans: d) arid landscape

 

27. The strait that connects the Mediterranean Sea with the Atlantic Ocean is:

a)    Gibraltar

b)    Pak

c)    Bosporus

d)    Bab-el-mandeb

      Ans: a) Gibraltar

 

28. The winter rainfall of the Coromandel coast is caused by:

a)    South-west monsoon winds

b)    Sea breeze

c)    North-east monsoon winds

d)    Cyclones

      Ans: c) North-east monsoon winds

 

29. Out of the following tribal groups in India, which is the largest?

a)    Ho

b)    Santal

c)    Bodo

d)    Gond

      Ans: Santal

 

30. The Dilwara temples are located in

a)    Maharashtra

b)    Karnataka

c)    Rajasthan

d)    Madhya Pradesh

      Ans: c) Rajasthan

 

31. Which one of the following crops has made a southward migration extending up to the Cauvery delta on a large scale in the recent period in India?

a)    Jowar

b)    Sugarcane

c)    Wheat

d)    Peanut

      Ans: Sugarcane

 

32. The Mahakali river over which a joint Indo-Nepal project has been agreed to would benefit mostly-

a)    Eastern Bihar

b)    Western Bihar

c)    Eastern Uttar Pradesh

d)    Western Uttar Pradesh

      Ans: d) Western Uttar Pradesh

 

33. Out of the following districts in Assam, which one of the following has highest proportion of Scheduled Castes as per the 1991 census

a)    Cachar

b)    Marigaon

c)    Bongaigaon

d)    Karimganj

      Ans: b) Marigaon

 

34. Nameri Wildlife Sanctuary is located in which district of Assam?

a)    Sonitpur

b)    Lakhimpur

c)    Dibrugarh

d)    Jorhat

      Ans: a) Sonitpur

 

35. The river Burhi Dihing has its origin in

a)    Changland district of Arunachal Pradesh

b)    Mon district of Nagaland

c)    Tirap District of Arunachal Pradesh

d)    Myanmar

      Ans: a) Changland district of Arunachal Pradesh

 

36. Out of the following districts of Assam, which one shares the longest International boundary

a)    Dhubri

b)    Karimganj

c)    Bongaigaon

d)    Goalpara

      Ans: a) Dhubri

 

37. The Naranarayan Setu connects which two districts of Assam

a)    Bongaigaon and Goalpara

b)    Dhubri and Goalpara

c)    Kokrajhar and Goalpara

d)    Bongaigaon and Dhubri

      Ans: a) Bongaigaon and Goalpara

 

38. Under the constitution of India, the country is a

a)    Democratic Republic

b)    Socialist Republic

c)    Sovereign, Socialist, Secular, Democratic Republic

d)    Secular Republic

      Ans: c) Sovereign, Socialist, Secular, Democratic Republic

 

39. The concept of democratic decentralization became more meaningful after

a)    Article 40 of the Indian Constitution

b)    The Balwant Rai Mehta Committee in 1957

c)    The Ashok Mehta Committee in 1978

d)    73rd and 74th Amendments to the Indian Constitution

      Ans: d) 73rd and 74th Amendments to the Indian Constitution

 

40. Panchayat now have stated responsibilities as earmarked by

a)    the state government

b)    The Government of India

c)    The Government of India and the state government

d)    The Eleventh schedule of the Indian Constitution

      Ans: a) the state government

 

41. India’s Five Year Plan is provided for

a)    Socialist Economy

b)    Mixed Economy

c)    Socialistic Pattern of economy

d)    Capitalistic Economy

      Ans: b) Mixed Economy

 

42. The President can proclaim emergency under:

a)    Article 152

b)    Article 356

c)    Article 252

d)    Article 352

      Ans: d) Article 352

 

 

43. Which institution is excluded from ‘Panchayati Raj Bodies’ under the Assam Panchayati Raj Act of 1994?

a)    Gaon Panchayat

b)    Gaon Sabha

c)    Zilla Parishad

d)    Anchalik Panchayat

      Ans: b) Gaon Sabha

 

44. The Parliament is called as Hung Parliament when

a)    The parliament is dissolved

b)    The speaker resigns

c)    No political party gains majority in the election

d)    The parliament is not in session

      Ans: c) No political party gains majority in the election

 

45. The member from Assam in the Constitution Drafting Committee was

a)    J.J. M. Nichols Roy

b)    Rohini Kumar Choudhury

c)    Mahammad Saadullah

d)    Bijoy Chandra Bhagwati

      Ans: c) Mahammad Saadullah

 

46. The fundamental right to equality does not offer

a)    Equality before law

b)    Equal protection of aw

c)    Equal pay for equal work

d)    Equal opportunities for all

      Ans: c) Equal pay for equal work

 

47. Sekrenyi festival is mostly celebrated by

a)    Angami

b)    Konyak

c)    Kuki

d)    Rengma

      Ans: a) Angami

 

48. Which of the following festivals is celebrated by Zeliang Community?

a)    Hega

b)    Sukruhnya

c)    Mim Kut

d)    Sekrenyi

      Ans: a) Hega

 

49. The Kuki tribe celebrates:

a)    Motsu

b)    Monyu

c)    Tuluni

d)    Mim Kut

      Ans: d) Mim Kut

50. The Writ of Habeas Corpus may be issued by the Supreme Court or a High Court:

a)    To protect a person from arrest or detention

b)    Protect a person from illegal arrest or detention

c)    To remand a person from police custody to judicial custody

d)    To order an early trial of an accused person

     Ans: d) To order an early trial of an accused person

 

51. After which plan there was the ‘Plan Holiday’?

a)    First plan

b)   
Third plan

c)    Fifth plan

d)    Sixth plan

      Ans: b) Third plan

 

52. Among the following, which is the richest state in minerals?

a)    Madhya Pradesh

b)    Bihar

c)    Orissa

d)    Tamil Nadu

      Ans: b) Bihar

 

53. Among the following, which category of industries is described as ‘personal milch cow’?

a)    Cottage industries

b)    Private sector industries

c)    Small scale industries

d)    Public sector industries

      Ans: d) Public sector industries

 

54. The total number of people living below the poverty line in India to be covered by the targeted Public Distribution system is

a)    32 crores

b)    22 crores

c)    12 crores

d)    40 crores

      Ans: b) 22 crores

 

55. The percentage of domestic savings as predicted in the draft approach paper to the Ninth Plan is

a)    26.2

b)    20.2

c)    15.2

d)    30.2

      Ans: a) 26.2

 

56. As per the Industrial policy of Assam, 1997, the total power available in the state at present is around

a)    400MW

b)    375MW

c)    315MW

d)    270MW

      Ans: c) 315MW

 

57. Among the following, the major sector in respect of foreign direct investment approvals in India is

a)    Telecommunications

b)    Fuels

c)    Chemicals

d)    Metallurgical Industries

      Ans: a) Telecommunications

 

58. The S.S. Tarapore Committee is about

a)    Disinvestment

b)    Infrastructure

c)    Rupee Convertibility

d)    Black Money

      Ans: c) Rupee Convertibility

 

59. The ‘Dictator of the Salt Satyagraha’ was

a)    Aruna Asaf Ali

b)    Sarojini Naidu

c)    Kamladevi Chattopadhyaya

d)    Rajkumari Amrit Kaur

      Ans: b) Sarojini Naidu

 

60. The first lady to unfurl the Indian tricolour outside India was

a)    Bikhaiji Cama

b)    Neelie Sengupta

c)    Vijayalakshmi Pandit

d)    Surshila Nayyar

      Ans: a) Bikhaiji Cama

 

61. Who formed the Jhansi regiment?

a)    Subhash Chandra Bose

b)    Tantia Topee

c)    Tipu Sultan

d)    Rani Gaidinlieu

      Ans: a) Subhash Chandra Bose

 

62. Who among the following was the first woman president of the National Indian Congress?

a)    Indira Gandhi

b)    Vijaylakshmi Pandit

c)    Annie Besant

d)    Sarojini Naidu

       Ans: c) Annie Besant

 

63. Who introduced the English education in India?

a)    Lord Curzon

b)    Jawaharlal Nehru

c)    Lord Macaulay

d)    Lord Dalhousie

      Ans: c) Lord Macaulay

 

64. Who among the following is one of the prominent leaders of the Extremistnationalism?

a)    Bal Gangadhar Tilak

b)    Dadabhai Naoroji

c)    G.K. Gokhale

d)    Motilal Nehru

      Ans: a) Bal Gangadhar Tilak

 

65. What was the motive of the All-Parties Conference that was convened in 1928?

a)    To promote communal harmony

b)    To prepare a plan for the overthrow of British rule

c)    To produce a Constitution acceptable to all parties in India

d)    To decide whether operation should be extended to the British during the Second World War or not

      Ans: c) To produce a Constitution acceptable to all parties in India

 

66. Winston Churchill announced the dispatch of Cripps Mission with a view to:

a)    find a genuine solution to the Indian problem

b)    < /span>Prove that the Indian problem was insoluble

c)    Meet the growing criticism of his policy towards India in the British Parliament

d)    None of these

      Ans: d) None of these

 

67. ‘Suwaguritola’ is a custom associated with

a)    Durga Puja

b)    Assamese Bihu

c)    Assamese Marriage

d)    Assamese Ankya Bhaona

      Ans: c) Assamese Marriage

 

68. Who among the following built up the philosophy of Vishishtadvaita (qualified monism)?

a)    Ramanuja

b)    Shankaracharya

c)    Ramananda

d)    Chaitanya

      Ans: a) Ramanuja

 

69. The primitive Tribes of Andaman are the descendants of

a)    Negroids

b)    Mongoloids

c)    Australoid

d)    Caucasoids

      Ans: a) Negroids

 

70. The Ahom invasion to Assam took place in:

a)    1011 AD

b)    1810 AD

c)    1228 AD

d)    1538 AD

      Ans: c) 1228 AD

 

71. The name of the Assamese film which won the 44th National Film Award for photography and edition is:

a)    Ashray

b)    Sandhya Rag

c)    Rag Birag

d)    Era Bator Sur

      Ans: c) Rag Birag

 

72. Brass is an alloy of

a)    Copper and Tin

b)    Copper and Zinc

c)    Aluminium and Copper

d)    Zinc and Iron

      Ans: b) Copper and Zinc

 

73. Among the following, which award is given to scientists and technologists?

a)    Jnanpith award

b)    Arjuna award

c)    Dadasaheb Phalke award

d)    Shanti Swarup Bhatnagar award

      Ans: d) Shanti Swarup Bhatnagar award

 

74. Which Indian satellite is used for natural resources?

a)    INSAT

b)    LANDSAT

c)    Indian Remote Sensing Satellite (IRS)

d)    NOAA

      Ans: c) Indian Remote Sensing Satellite (IRS)

 

75. Wine and the beer are produced by fermentation but brandy and whisky are produced by fermentation followed by distillation, because

a)    distillation is faster than fermentation

b)    distillation improves the beverage quality

c)    distillation helps prolong the storage period of the beverages

d)    fermentation is inhibited when the alcohol content exceeds are certain limit

      Ans: b) distillation improves the beverage quality

 

76. The Melo Phita dance is celebrated by which tribe

a)    Sumi

b)    Lotha

c)    Sangtam

d)    Angami

      Ans: d) Angami

 

77. The head quarter of the Konyak

a)    Mon

b)    Kohima

c)    Phek

d)    Mokokchung

      Ans: a) Mon

 

78. Kohima is the head quarter of

a)    Ao tribes

b)    Phom Tribes

c)    Rengma tribes

d)    Angami tribes

      Ans: d) Angami tribes

 

79. In which of the following places did America Baptist Mission first visited:

a)    Molung Kimon

b)    Aizuto

c)    Impur

d)    Vankhosung

      Ans: a) Molung Kimon

 

80. When did Sikkim attain statehood as the 22nd state of the Indian subcontinent?

a)    24 April 1974

b)    26 April 1979

c)    16 May 1975

d)    14 November 1975

      Ans: c) 16 May 1975

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.