Top 80 GK Questions & Answers- Help in Govt Exam Police/APSC/TET Question/PNRD/Health Department/

By | August 2, 2021

1.      The state of Sikkim is constituted by how many districts

a)      4 districts

b)     2 districts

c)      3 districts

d)     6 districts

      Ans: a) 4 districts

 

      2. Which state organises a holy fair on the occasion of Maghe Sankranti?

a)      Arunachal Pradesh

b)     Sikkim

c)      Assam

d)     Meghalaya

      Ans: b) Sikkim

 

      3. Which state has joined the North-Eastern Council as the youngest member?

a)      Sikkim

b)     Meghalaya

c)      Manipur

d)     Mizoram

      Ans: a) Sikkim

   

      4. What is the strength of Sikkim in Flora and Fauna?

a)      500 species

b)     400 species

c)      1000 species

d)     4000 species

      Ans: d) 4000 species

 

      5. The most popular sport popular among the people of Sikkim is

a)      Mountaineering

b)     Paragliding

c)      Kayaking

d)< span style="font: 7.0pt "Times New Roman";">     Trekking

      Ans: d) Trekking

 

      6. The state flower of Sikkim is

a)      Nobile Orchid

b)     Lily

c)      Foxtail Orchid

d)     Blood Pheasant

      Ans: a) Nobile Orchid

 

      7. Which is considered as the state animal of Sikkim state?

a)      Snow Leopard

b)     Red Panda

c)      Black eagles

d)     None of the above

      Ans: b) Red Panda

 

      8. The biggest wildlife sanctuary of Sikkim is

a)      Fambong Wildlife Sanctuary

b)     Maenam Wildlife Sanctuary

c)      Barsey Rhododendron Sanctuary

d)     Shingba Rhododendron Sanctuary

      Ans: c) Barsey Rhododendron Sanctuary

 

      9. Khangchendzonga National Park got its recognition by the Government of India in the year

a)      1984

b)     1977

c)      1988

d)     1965

      Ans: b) 1977

 

     10. Maenam Wildlife Sanctuary is located in which district of Sikkim

a)       East Sikkim

b)     South Sikkim

c)      West Sikkim

d)     North Sikkim

      Ans: b) South Sikkim

 

      11. Functions of the Public Service Commission has been dealt in the Article

a)      318

b)     317

c)      320

d)     315

      Ans: c) 320

 

12. The first general election in Independent India was held in

a)      19
51

b)     1952

c)      1953

d)     1954

      Ans: b) 1952

 

      13. The inaugural meeting of the Constituent Assembly was presided over by

a)      Dr. B.R. Ambedkar

b)     Dr. Rajendra Prasad

c)      Dr. Sachidananda Singh

d)     B.N. Rao

      Ans: c) Dr. Sachidananda Singh

 

      14. The first amendment of the Indian Constitution was made in

a)      1951

b)     1954

c)      1957

d)     1960

      Ans: a) 1951

 

15. Who first expressed the slogan “Inquilab Zindabad”?

a)      Karan Singh

b)     Udham Singh

c)      Shaheed Bhagat Singh

d)     Zail Singh

      Ans: c) Shaheed Bhagat Singh

 

      16. Sarojini Naidu was the first woman president of the

a)      Simon Commission

b)     Indian National Congress

c)      Cabinet National Congress

d)     Indian Theosophical Society

      Ans: b) Indian National Congress

 

      17. The “Quit India” resolution was passed by the congress in Bombay in

a)      1942

b)     1945

c)      1944

d)     1943

      Ans: a) 1942

 

      18. Who was not the Chief Minister of Assam in Independent India?

a)      Gopinath Bordoloi

b)     Bishnu Ram Medhi

c)      Sir Muhammad Saadulla

d)     Bimala Prasad Chaliha

      Ans: d) Bimala Prasad Chaliha

 

      19. Who was Sir Akbar Hydari?

a)      Chief Justice of the High Court

b)     Governor of Assam

c)      Chairman of APSC

d)     Speaker of Assam Legislative Assembly

       Ans: b) Governor of Assam

 

      20. The Cabinet for the first time  accorded legal recognition in Britain in

a)      1948

b)     1689

c)      1785

d)     1604

      Ans: b) 1689

 

      21. Any dispute regarding to the validity of the elections of the Vice-President of the Gaon Panchayat under the Assam Panchayat Act 1994 shall be decided by

a)      Block Development Officer

b)     Deputy Commissioner

c)      Members of the gaon panchayat

d)     President of the gaon panchayat

      Ans: b) Deputy Commissioner

 

      22. The sixth schedule to the Constitution of India provides for

a)      District Councils

b)     Panchayati Raj Institutions

c)      Bodo autonomous Council

d)     North-Eastern Council

      Ans: c) Bodo autonomous Council

 

     23. Which of the following is not included as the Fundamental Duty of the Indian Citizen

a)      To uphold and protect the sovereignty and Integrity of India

b)     To abide by the Constitution and respect its ideals and institutions

c)      To develop romper temper

d)     To defend the country and render national service when called upon to do so

      Ans: c) To develop romper temper

 

      24. Who was not a member of the Drafting Committee of the Indian Constitution

a)      Jawaharlal Nehru

b)     B.R. Ambedkar

c)      K.M. Munshi

d)     Mohd. Saadulla    

      Ans: a) Jawaharlal Nehru

 

      25. In which of the following states, the Article 360 has been recently implemented

a)      Nagaland

b)     Manipur

c)      Jammu and Kashmir

d)     Mizoram

      Ans: c) Jammu and Kashmir

      26. Lord Rippon is known as the father of

a)      Hill administration in India

b)     All India Services

c)      Local Self Government in India

d)     State Administration in India

      Ans: c) Local Self Government in India

 

      27. Three tier panchayati Raj system was recommended by

a)      Sarkaria Commission

b)     Balwant Rai Mehta Commission

c)      Administrative Reforms Commission

d)     Ashok Mehta Commission

      Ans: b) Balwant Rai Mehta Commission

 

      28. In India, Planning Commission is a

a)      Extra Constitutional body

b)     Mandatory Body

c)      Constitutional Body

d)     Executive Body

      Ans: a) Extra Constitutional body

 

      29. Community Development programme is based on the philosophy of

a)      Jawaharlal Nehru

b)     Gopinath Bordoloi

c)      M. K. Gandhi

d)     B. R. Ambedkar

      Ans:c) M. K. Gandhi

 

      30. Fundamental duties of the Indian Constitution is provided by the

a)      51st amendment

b)     42nd amendment

c)      43rd amendment

d)     44th amendment

      Ans: b) 42nd amendment

 

      31. .The National Commission on Population (2000) was chaired by

a)      K.C. Pant

b)     Dr. A. M. Khusro

c)      Krishna Singh

d)     Atal Bihari Vajpayee

      Ans: b) Dr. A. M. Khusro

 

      32. The provisional figure of India’s population as per 2001 census is

a)      1007 million

b)     1027 million

c)      1017 million

d)     1037 million

      Ans: b) 1027 million

 

      33. The Enron Power Project is situated in

a)      Maharashtra

b)     Karnataka

c)      Kerala

d)     Tamil Nadu

      Ans: a) Maharashtra

 

      34. India’s economic planning aims to raise

a)      Per capita income

b)     National income

c)      Living standard of people

d)     All of the above

      Ans: d) All of the above

 

      35. Dehradun is the capital town of a

a)      Uttaranchal

b)     Jharkhand

c)      Himachal Pradesh

d)     Haryana

      Ans: a) Uttaranchal

 

     36. The population of Assam as per provisional data of 2001 census falls within the range of

a)      210 lakh-225 lakh

b)     225 lakh-250 lakh

c)      250 lakh-270 lakh

d)     270 lakh -290 lakh

      Ans: c) 250 lakh-270 lakh

 

     37. The district of Bhuj belongs to the state of

a)      Gujarat

b)     Madhya Pradesh

c)      Maharashtra

d)     Rajasthan

      Ans: a) Gujarat

 

     38. The Ninth Five Year Plan completed on 31st March of which year

a)      2001

b)     2002

c)      2003

d)     2004

      Ans: b) 2002

 

     39. Indian born Scientist Subramanjam Chandrasekhar had won the Nobel Prize for his work in the area of

a)      Nuclear Medicine

b)     Biochemistry

c)      Astrophysics

d)     Molecular biology

      Ans: c) Astrophysics

 

     40. Justice Venkataswami Commission was in the national news pertains to

a)      Ayodhya issue

b)     Tehelka expose

c)      Enron issue

d)     1993 riots in Mumbai

      Ans: b) Tehelka expose

 

41. On March 31, the Union Commerce Minister announced a new EXIM Policy for the year 1999-2000. It aims at:

a)      setting up free trade zones

b)     taking up 16 rail-line projects for better transportation network

allowing 74{37632549f10ffff720969b4ab77e00ced6668940cd3eefd99db86ec5b5daf659} Foreign Direct Investment

d)     setting up of Expenditure Reforms Commissions

      Ans: a) setting up free trade zones

 

42. The Euro (European single currency) comes into effect from

a)      1998

b)     1999

c)      2000

d)     2001

      Ans: c) 2000

 

43. The monuments of Indus Valley were built of

a)      sun-dried bricks

b)     burnt bricks

c)      stone

d)     wood and bamboo

Ans: b) burnt bricks

 

44. The historian to accompany Sultan Mahmud of Ghazni in several of his expeditions was

a)      Ferishta

b)     Alberuni

c)      Minhazuddin Siraj

d)     Badauni

Ans: b) Alberuni

 

45. The Non-Cooperation Movement was called off by Gandhiji because of the violent incident that took place at

a)      Bardoli

b)     Dandi

c)      Chauri Chaura

d)     Ahmedabad

Ans: c) Chauri Chaura

 

46. The Gandhara school of Art emphasized on

a)      Indian materials and Greek-style

b)     Greek materials and Indian style

c)      Both Indian materials and Indian style

d)     Neither Indian materials nor Indian style

Ans: a) Indian materials and Greek-style

 

47. Chandragupta Maurya defeated which Greek general?

a)      Antigonas

b)     Seleucus

c)      Eudomas

d)     Phillipos

Ans: b) Seleucus

 

48. Who is called the ‘Indian Napoleon’?

a)      Samudragupta

b)     Chandragupta-II Vikramaditya

c)      Skandagupta

d)     Pulakeshin-II

Ans: a) Samudragupta

 

49. The Grand Trunk road which extended from Sonrgaon in East Bengal to Sindh was built by which ruler?

a)      Akbar

b)     Jahangir

c)      Sher Shah

d)     Allauddin Khilji

Ans: c) Sher Shah

 

50. Who passed the Vernacular Press Act restricting the freedom of the press?

a)      Lord Dalhousie

b)     Lord Lytton

c)      Lord Dufferin

d)     Lord Landsdown

Ans: b) Lord Lytton

 

51. Chanakya who helped Chandragupta Maurya to annihilate the Nanda Kingdom was a Brahmin from

a)      Taxila

b)     Pataliputra

c)      Kanauj

d)     Gandhara

Ans: a) Taxila

 

52. The offices of the Barbaruah and the Barphukan were created by

a)      Sudangpha

b)     Suhunmung Dihingia Raja

c)      Pratap Singha

d)     Jayadhhaj Singha

Ans: c)Pratap Singha

 

53. Chutiya Kingdom was conquered by

a)      Suklengmung

b)     Pratap Singha

c)      Suhunmung Dihingia Raja

d)     Jayadhhaj Singha

Ans: c) Suhunmung Dihingia Raja

 

54. The Kachari king to assume the title ‘Pratap Narayan’ after defeating the Ahoms was

a)      Indrabal Narayan

b)     Joso Narayan

c)      < span lang="EN" style="font-family: "Calibri","sans-serif"; font-size: 13.0pt; line-height: 115{37632549f10ffff720969b4ab77e00ced6668940cd3eefd99db86ec5b5daf659}; mso-ascii-theme-font: major-latin; mso-bidi-theme-font: major-latin; mso-hansi-theme-font: major-latin;">Nirbhaya Narayan

d)     Durlabh Narayan

Ans: b) Joso Narayan

 

55. Who among the following literature did not receive the patronage of the Koch King Naranarayan?

a)      Ram Saraswati

b)     Ananta Kandali

c)      Sankardeva

d)     Madhav Kandali

Ans: d) Madhav Kandali

 

56. Rudra Singh first built the Rang Ghar with bamboo and wood. it was rebuilt with brick and mortar by

a)      Siva Singha

b)     Rajeshwar Singha

c)      Lakshmi Singha

d)     Pramatta Singha

Ans: d) Pramatta Singha

 

57. The Battle of Mahagarh was fought between

a)      Chandrakanta Singha and the Burmese

b)     The Burmese and the British

c)      The Burmese and the Ruchinath Buragohain

d)     The Burmese an
d the Purandar Singha

Ans: a) Chandrakanta Singha and the Burmese

 

58. Who was the president of the first session of the Asom Chatra Sanmilon?

a)      Rohinikanta Hatibaruah

b)     Kamaluddin Ahmed

c)      Lakshidhar Sharma

d)     Lakshminath Bezbaruah

Ans: d) Lakshminath Bezbaruah

 

59. Which one of the following books is the most important literary source for the study of the early history of Assam?

a)      The Mahabharata

b)     The Harsha Charita

c)      The Kalika Purana

d)     The Arthashastra

Ans: c) The Kalika Purana

 

60. Who among the following was the earliest king of Assam?

a)      Mahiranga Danava

b)     Narakasur

c)      Bhaskar Barman

d)     Naranarayan

Ans: a) Mahiranga Danava

 

61. ‘Fatiyah-i-lbiriyah’ was written by

a)      Alberuni

b)     Azan Fakir

c)      Mirjumla

d)     Shihabuddin Talish

Ans: d) Shihabuddin Talish

 

62. In the battle of Saraighat next to Lachit Barphukan was in the leadership of

a)      Raj Mantri Aton Buragohain Dangaria

b)     Kaliabhomora Borphukan

c)      Miri Sandikoi

d)     Manthir Bharali Barua

Ans: a) Raj Mantri Aton Buragohain Dangaria

 

63. The Chief Commissionership was introduced in Assam in

a)      1873

b)     1874

c)      1875

d)     1876

Ans: b) 1874

 

64. What is the correct share of Kuwait’s oil reserve compared to the world’s total oil reserve?

a)      About 16{37632549f10ffff720969b4ab77e00ced6668940cd3eefd99db86ec5b5daf659}

b
)    
Between 20{37632549f10ffff720969b4ab77e00ced6668940cd3eefd99db86ec5b5daf659} and 30{37632549f10ffff720969b4ab77e00ced6668940cd3eefd99db86ec5b5daf659}

c)      Less than 16{37632549f10ffff720969b4ab77e00ced6668940cd3eefd99db86ec5b5daf659}

d)     Equal to the share of Russia

Ans: c) Less than 16{37632549f10ffff720969b4ab77e00ced6668940cd3eefd99db86ec5b5daf659}

 

65. Which one of the following mountain ranges do not tally with the main Himalayan ranges?

a)      Trans Himalayan range

b)     Great Himalayan range

c)      Lesser Himalayan range

d)     Siwaliks

Ans: a) Trans Himalayan range

 

66. Which of the following rivers is not South-flowing

a) The Damodar

b) The Chambal

c) The Kosi

d) The Gadadhar

Ans: b) The Chambal

 

67. Which one of the following seasons is associated with Bordoichila in Assam?

a)      Pre-Monsoon Season

b)     Monsoon Season

c)      Retreating Monsoon Season

d)     Winter Season

Ans: a) Pre-Monsoon Season

 

68. Identify the exact location of the Dun Valley

a)      Between the Shivalik and the Inner Himalaya

b)     Between the Inner Himalayas and the Middle Himalaya

c)      Between the Middle Himalaya and the other Himalaya

d)     Between the Kumaon Himalaya and the Punjab Himalaya

Ans: a) Between the Shivalik and the Inner Himalaya

 

69. Which one of the following Wildlife sanctuaries of Northeast India is regulated to Project Tiger?

a)      Dibrugarh-Saikhowa Wildlife Sanctuary

b)     Nameri Wildlife Sanctuary

c)      Sonai-Rupai Wildlife Sanctuary

d)     Manas Wildlife Sanctuary

Ans: d) Manas Wildlife Sanctuary

 

70. Which one of the following is called the Weaver City of India?

a)      Panipat

b)     Leh

c)      Varanasi

d)     Jaipur

Ans: a) Panipat

 

71. In which part of India, the Mahadeo Hills is located?

a)      Central India

b)     Eastern India

c)      Eastern Ghats

d)     Western Ghats

Ans: a) Central India

 

72. Of which of the following states, the Chamoli is a district?

a)      Bihar

b)     Uttaranchal

c)      Uttar Pradesh

d)     Himachal Pradesh

Ans: b) Uttaranchal

 

73. Blind Valleys are found in

a)      Karst Region

b)     Glaciated Region

c)      Dessert

d)     Deltas

Ans: a) Karst Region

 

74. Pampas grassland is situated in parts of:

a)      Brazil

b)     Argentina

c)      Peru

d)     Canada

Ans: b) Argentina

 

75. In which region (country) was the first oil well drilled in 1859?

a)      Leningrad in Russia

b)     Digboi in India

c)      Titusville in USA

d)     Abadan in the Middle East

Ans: c) Titusville in USA

 

76. Which among the following types of coal has the highest heating capacity?

a)      Bituminous

b)     Lignite

c)      Anthracite

d)     Peat

Ans: a) Bituminous

 

77. Ocean currents are primarily caused by

a)      difference in temperature

b)     wind blowing over the sea surface

c)      the irregular shape of the continents

d)     difference in salinity

Ans: b) wind blowing over the sea surface

 

78. The strait that connects the Mediterranean sea with the Atlantic Ocean is

a)      Hormuz Strait

b)     Bering Strait

c)      Dover Strait

d)     Gibraltar Strait

Ans: d) Gibraltar Strait

 

79. The North Atlantic Ocean route is very busy with the traffic because

a)      it is open to all weather and is the safest

b)     it is the oldest route known to man

c)      it connects two industrially advanced regions of the world

d)     the Gulf Stream helps the movement of shapes thereby reducing cost

Ans: c) it connects two industrially advanced regions of the world

 

80. The Singhason peak, the highest peak of Assam is located on

a)      Nilachal Hills

b)     Barail Hills

c)      Agyathuri Hills

d)     Rengma Hills

Ans: b) Barail Hills

 

81. The inter-state boundary between Assam and Tripura is marked by the river called?

a)      Dhaleswari

b)     Longai

c)      Kuchiara

d)     Sonai

Ans: b) Longai

 

82. The drainage that separates the Meghalaya plateau from the Barail range is

a)      Killing

b)     Doyang

c)      Lubha

d)     Digaru

Ans: b) Doyang

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.