Most Important 32 Physical Geography Questions & Their Answers

By | August 2, 2021

1.    On which of the following planets water cycle is available?

1) Jupiter

2) Earth

3) Mars

4) Venus

Ans: 2) Earth

2.    Which of the following is called the twin of the earth?

1) Neptune

2) Venus

3) Mars

4) Saturn

Ans: 2) Venus

 

3.    Which amidst the following planets has its orbit closest to the sun?

1) Venus

2) Mars

3) Jupiter

4) Uranus

Ans: 1) Venus

 

4.    The light from the sun reaches earth in about –

1) 8 seconds

2) 8 minutes

3) 10 seconds

4) 10 minutes

Ans: 2) 8 minutes

 

5.    Which of the following is called a red planet?

1) Mars

2) Venus

3) Saturn

4) Uranus

Ans: 1) Mars

 

6.    Brightest planet in our solar system is ?

1) Venus

2) Mars

3) Jupiter

4) Saturn

Ans: 1) Venus

 

7.    The number of satellites of the planet Mercury is-

1) 0

2) 2

3) 1

4) 16

Ans: 1) 0

 

8.    Among the following, the celestial body farthest from the Earth is-

1) Saturn

2) Uranus

3) Neptune

4) Pluto

Ans: 3) Neptune

 

9.    Pulsars are :

1) stars moving towards the Earth

2) stars moving away from Earth

3) rapidly spinning stars

4) high temperature stars

Ans: 3) rapidly spinning stars

 

10. Biggest planet of solar system is

1) Earth

2) Saturn

3) Mars

4) Jupiter

Ans: 4) Jupiter

 

11. The planet revolving east to west is

1) Venus

2) Uranus

3) Neptune

4) Pluto

Ans: 1) Venus

 

12. Which of the following is known as the morning star?

1) Saturn

2) Jupiter

3) Mars

4) Venus

Ans: 4) Venus

 

13. Solar energy is received by the earth through

1) conduction

2) convection

3) radiation

4) refraction

Ans: 3) radiation

 

14. Which one of the following is the largest planet?

1) Jupiter

2) Saturn

3) Uranus

4) Earth

Ans: 1) Jupiter

 

15. The mass of Jupiter is approximately

1) one tenth of the solar mass

2) one hundredth of the solar mass

3) one thousandth of the solar mass

4) half the solar mass

Ans: 3) one thousandth of the solar mass

 

16. The planet nearest to the Sun is

1) Mercury

2) Venus

3) Mars

4) Neptune

Ans: 1) Mercury

 

17. The planet that takes 88 days to complete one revolution around the Sun is

1) Mercury

2) Jupiter

3) Saturn

4) Mars

Ans: 1) Mercury

 

18. ‘Supernova’ is

1) a comet

2) an asteroid

3) an exploding Star

4) a black hole

Ans: 3) an exploding Star

 

19. Which of the following is called “Blue Planet”?

1) Saturn

2) Earth

3) Mars

4) Jupiter

Ans: 2) Earth

 

20. A spinning neutron star is known as –

1) White dwarf

2) Black hole

3) Pulsar

4) Quasar

Ans: 3) Pulsar

 

21. When the moon completely covers the Sun, it is known as

1) an Antumbra

2) the Umbra

3) the Penumbra

4) None of these

Ans: 2) the Umbra

 

22. In a solar or lunar eclipse, the region of earth’s shadow is divided into

1) Five parts

2) Four parts

3) Three parts

4) Two parts

Ans: 3) Three parts

 

23. Day and Night are equal at the

1) Prime Meridian

2) Antarctic

3) Poles

4) Equator

Ans: 4) Equator

 

24. Which of the following is an alternative theory to the Big Bang theory developed in 1948, stating that the universe does not change even though it is expanding over time?

1) Oscillating Universe

2) Steady State Universe

3) Mirror Universe

4) Eternal Universe

Ans: 2) Steady State Universe

 

25. The constellation ‘Sapta Rishi’ is known to Westerners as the

1) Seven Monks

2) Alpha Centauri

3) Big Dipper

4) Small Bear

Ans: 3) Big Dipper

 

26. The outermost layer of the Sun is called

1) Lithosphere

2) Chromosphere

3) Photosphere

4) Corona

Ans: 4) Corona

 

27. On which day is India likely to experience the shortest day ?

1) December 22

2) March 21

3) June 22

4) September 23

Ans: 1) December 22

 

28. When does solar eclipse take place?

1) When the sun is between the moon and earth

2) When the earth is between the moon and sun

3) When the moon is between the sun and earth

4) When the moon does not lie on the line joining the Sun and Earth

Ans: 3) When the moon is between the sun and earth

 

29. When does the sun shine vertically on the Equator?

1) Throughout the year

2) For six months

3) Twice a year

4) Once a year

Ans: 3) Twice a year

 

30. If a star is bigger than Sun, but not more than twice as big, it will turn into a_________.

1)  Pulsar

2)  Maxima

3)  Avenger

4)  Discover

Ans: 1) Pulsar

 

      31. Which of the following statements is true regarding the International Date line?

1) It is 180° Longitude

2) It is a straight line

3) It is a big circle

4) It is a curved line beyond earth

Ans: 1) It is 180° Longitude

 

      32. The Grand Canyon is located on the :

1) Colorado River

2) Rhine River

3) Tapi River

4) Niger River

Ans: 1) Colorado River

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.