Inventions and Discoveries Quiz-Discoveries & Invention Questions

By | August 2, 2021

 Important Inventions and Discoveries Quiz


1)    Who invented optical fibre?

1) Samuel  Cohen

2) Narinder Kapany

3) Percy L. Spencer

4) T.H. Maimah

Ans: 2) Narinder Kapany

 

2)    Who invented Radar?

1)J.H. Van Tassel

2) Wilhelm K Roentgen

3) P.T. Farnsworth

4) A.H Taylor and Leo C. Young

Ans: 4) A.H Taylor and Leo C. Young

 

3)    Who produced the first automobile?

1) Gottleib Daimler

2) Henry Ford

3) Rudolf Diesel

4) Karl Benz

Ans: 4) Karl Benz

 

4)    Who was associated with the creation of the pentium chip?

1) Arun Netravalli

2) Sabeer Bhatia

3) C. Kumar Patel

4) Vinod Dham

Ans: 4) Vinod Dham

 

5)    Who invented the videotape?

1) Richard James

2) Charles Ginsberg

3) P.T. Farnsworth

4) Georges de Mastrel

Ans: 2) Charles Ginsberg

 

6)    Who invented the laser?

1) Sir Frank Whittle

2) Fred Morrisson

3) T.H. Maiman

4) Dr. Charles H. Jones

Ans: 3) T.H. Maiman

 

7)    Which company invented the transistor radio?

1) Sony

2) Grundig

3) Panasonic

4) Tesla

Ans: 1) Sony

 

8)    Who invented the polio vaccine (oral)?

1) Jonas Salk

2) Albert Sabin

3) BurkHolder

4) Robert Koch

Ans: 2) Albert Sabin

 

Who invented the voicemail?

1) Gordon Matthews

2) Alexander Graham Bell

3) J.A, Fleming

4) V. Poulsen

Ans: 1) Gordon Matthews

 

10)Who invented the cellphone?

1) Linus Torvalds

2) Percy Lebaron Spencer

3) Fred Morrison

4) Martin Cooper

Ans: 4) Martin Cooper

 

11)Who is known as the “Father of Geometry

1) Pythagoras

2) Euclid

3) Aristotle

4) Kepler

Ans: 2) Euclid

 

12)Electron was discovered by?

1)Ernest Rutherford

2)Max Planck

3)Joseph Thomson

4)Albert Einstein

Ans: 3) Joseph Thomson

 

13)For which invention Otto Hahn is popular?

1) Atom Bomb

2) Television

3) X-rays

4) MIner’s safety lamp

Ans: 1) Atom Bomb

 

14)Leprosy Bacillus was invented by

1) Koch

2) Hansen

3) Fleming

4) Harvey

Ans: 1) Koch

 

15)Who discovered cement?

1) Agassit

2)  Albertus Magnus

3) Joseph Aspdin

4) Janseen

Ans: 3) Joseph Aspdin

 

16)Who discovered the North Pole?

1) Amundson

2) Robert Peary

3) John Cobot

4) Captain Cook

Ans: 2) Robert Peary

 

17)Bacteria was first discovered by

1) A.V. Leeuwenhoek

2) Robert Hooke

3) Robert Koch

4) Louis Pasteur

Ans: 1) A.V. Leeuwenhoek

 

18)Electron microscope was discovered by

1) Garhn and Shortt

2) Knoll and Ruska

3) Farmer and Moore

4) Janseen and Janseen

Ans: 2) Knoll and Ruska

 

19)Who invented the Jet Engine?

1) Karl Benz

2) Sir Frank Whittle

3) Thomas Savery

4) Michael Faraday

Ans: 2) Sir Frank Whittle

 

20)Who invented vaccination?

1)James Simpson

2)Edward Jenner

3)Alexander Fleming

4)Christian Barnard

Ans: 2) Edward Jenner

 

21)Who invented chloroform as anaesthetic?

1)James Simpson

2)Edward Jenner

3)Alexander Fleming

4)Christian Barnard

Ans: 1) James Simpson

 

22)Who invented cinema?

1)Thomas Alva Edison

2)Nicolas and Jean Lumiere

3)William Murdock

4)Dr. J. Brandenberger

Ans: 2) Nicolas and Jean Lumiere

 

23)Humidity is measured by

1)Lactometer

2)Polarimeter

3)Thermometer

4)Hygrometer

Ans: 4) Hygrometer

 

24)Who is the inventor of the web?

1)Mike Sendall

2)Tim Berners-Lee

3)Bill Gates

4)Ted Nelson

Ans: 2) Tim Berners-Lee

 

25)Who was the leader of the team that developed the ‘Web Browser’ known as Mosaic?

1)Marc Anderssen

2)Bob Kahn

3)Paul Mockapetris

4)Tim Berners-Lee

Ans: 1) Marc Anderssen

 

26)Who is associated with the invention of nylon?


1)Louis Pasteur

2)J. Nicephore Niepce

3)John Corbett

4)Dr, Wallace H. Carothers

Ans: 1) Louis Pasteur

 

27)Who discovered Insulin?

      1)F. Banting

      2)Edward Jenner

      3)Ronald Ross

4)S.A. Wakenman

Ans: 1) F. Banting

 

28)Who invented helicopters?

1)Cockrell

2)Brequet

3)Otis

4)Frank Whittle

Ans: 2) Brequet

 

29)Who invented aeroplane?

      1)Orville Wright and Wilbur Wright

      2)Sir Frank Whittle

      3)Michael Faraday

      4)Christian Huygens

      Ans: 1) Orville Wright and Wilbur Wright

 

30) Who discovered the Electromagnetic nature of light?

      1)Snell

2)Newton

3)Maxwell

4)Young

Ans: 3) Maxwell

 

31)  Who is the founder of quantum theory of radiation?

1)Einstein

2)Bohr

3)Plank

4)S.N.Bose

Ans: 3) Plank

 

32) Blood group was discovered by:

1) William Harvey

2) Landsteiner

3) Pavlov

4) Alexander Fleming

Ans: 2) Plank

 

33) Meteorology is the science of

1)Weather

2)Meteors

3)Metals

4)Earthquakes

Ans: 2) Meteors

 

34) The purity of milk is determined by

1)hydrometer

2)Lactometer

3)Stalagmeter

                       4)Thermometer

                        Ans: 2) Lactometer

 

35) Radioactivity was discovered by

1)Rutherford

2)Henri Becquerel

3)Roentgen

4)Einstein

Ans: 2) Henri Becquerel

 

36) The study of drugs and their action is known as

1)Pharmacy

2)Palaeozoology

3)Pharmacology

4)Palaeontology

Ans: 3) Pharmacology

 

37) Root pressure is measured by

1)Barometer

2)Atmometer

3)Manometer

4)Auxanometer

Ans: 4) Auxanometer

 

38) A tachometer is a device used to measure

1)gravitational pull

2)speed of rotation

3)surface tension

4)dispersive power

Ans: 2) speed of rotation

 

39) Which scientist discovered the radioactive element Radium

1)Madam Marie Curie

2)Sir Isaac Newton

3)Albert Einstein

4)Benjamin Franklin

Ans: 1) Madam Marie Curie

 

40) Crescograph was invented by

1)S.N. Bose

2)P.C. Roy

3)J.C. Bose

4)P.C. Mahalanobis

Ans: 3) J.C. Bose

 

41) Name the branch of zoology that deals with the scientific study of animal behaviour

1)Ecology

2)Physiology

3)Ethology

4)Anatomy

Ans: 3) Ecology

 

42) IVF (In Vitro Fertilisation) Technique was first  devised by

1)Patrick Steptoe

2)Dr. Henry Dixon

3)Robertson

4)Dr. Martin Cooper

Ans: 1) Patrick Steptoe

 

43) Telephone was invented by

1)Alexander Graham Bell

2)Baird

3)Stevenson

4)Newton

Ans: 1) Alexander Graham Bell

 

44) Who invented the electric bulb?

1)Thomas More

2)Thomas Alva Edison

3)James Watt

4)None of the above

Ans: 2) Thomas Alva Edison

 

45) Study of the atmospheric phenomenon is called

1)Astrology

2)Meteorology

3)Seismology

4)Astronomy

Ans: 2) Meteorology

 

46) Immunization technique was developed by

1)Joseph Lister

2)Louis Pasteur

3)Edward Jenner

4)Robert Koch

Ans: 2) Louis Pasteur

 

47) Electric current is measured using which of the following instruments

1)Ammeter

2)Voltmeter

3)Anemometer

4)Wattmeter

Ans: 1) Ammeter

 

48) Who discovered the first antibiotic?

1)W Fleming

2)C Waksman

3)Louis Pasteur

4)A Fleming

Ans: 4) A Fleming

 

49) Waksman got the nobel prize for the discovery of

1)Streptomycin

2)Chloromycetin

3)Neomycin

4)Penicillin

Ans: 1) Streptomycin

 

50) Phycology is the study of?

1)Bacteria

2)Algae

3)Fungi

4)Lichens

Ans: 2) Algae

 

51) Who invented the safety razor?

1)Gillette

2)Steve Cher

3)Steve Job

4)Lar Strauss

Ans: 1) Gillette

 

52) Who invented the battery?

1)Roentgen

2)Volta

3)Faraday

4)Maxwell

Ans: 2) Volta

 

53) Who discovered the link between electricity and magnetism?

1)Volta

2)Maxwell

3)Diesel

4)Michael Faraday

Ans: 2) Maxwell

 

54) Araneology is the study of

1)rearing of bees

2)study of aphids

3)study of mites

4)study of spiders

Ans: 4) study of spiders

 

55) Planimeter is used to measure

1)Height of a region

2)Direction

3)Road distance

4)Areas

Ans: 4) Areas

 

56) Gas Engine was invented by

1)Charles

2)Davy

3)Daimler

4)Diesel

Ans: 3) Daimler

 

57) Arboriculture is the study of

1)Cultivation of trees and vegetables

2)art of garden cultivation

3)science of plant life

4)art of growing crops

Ans: 1) Cultivation of trees and vegetables

 

58) Venturi Meter is used to measure:

1)rate of flow of liquids

2)liquid pressure

3)surface tension

4)liquid density

Ans: 1) rate of flow of liquids

 

59) Who invented the mobile phone?

1)Tim-Berners-Lee

2)Raymond Samuel Tomlinson

3)Chuck Hull

4)Martin Cooper

      Ans: 4) Martin Cooper

 

60) Seismography is the science of

1)rivers

2)earthquakes

3)volcanoes

4)mountains

Ans: 1) rivers

 

61) The lysimeter helps in the estimation of

1)evapotranspiration

2)relative humidity

3)vapour pressure

4)wind direction

Ans: 1) evapotranspiration

 

62) Infrared radiations are detected by

1)Pyrometer

2)Nanometer

3)Photometer

4)Spectrometer

Ans: 3) Photometer

 

63) Cryogenics is the study of

1)high temperature

2)superconductor

3)production of fuels

4)low temperature

Ans: 4) low temperature

 

64) Who invented the “World Wide Web”?

1)Tim Berners-Lee

2)Martin Cooper

3)R. Samuel Tomlinson

4)Charles Babbage

Ans: 1) Tim Berners-Lee

 

65) Which of the following is the study of soil?

1)Myrmecology

2)Pedology

3)Glaciology

4)Cosmology

Ans: 2) Pedology

 

66) Which apparatus is used to measure the intensity of light?

1)Lux Meter

2)Calorimeter

3)Anemometer

4)Altimeter

Ans: 1) Lux Meter

 

67) Epigraphy is the study of which of the following

1)Coins

2)Inscriptions

3)temples

4)birds

Ans: 2) Inscriptions

 

68) Temperature of distant luminous bodies can be determined by

1) Mercury thermometers

2) Gas thermometers

3) Pyrometers

4) Colour thermometers

Ans: 3) Pyrometers

 

69) An eudiometer measures

1) Atmospheric pressure

2) Time

3) Volume of gases

4) Vapour pressure

Ans: 3) Volume of gases

 

70) The growth of bacteria is measured by

1) hemacytometer

2) spectrophotometer

3) calorimeter

4) auxanometer

Ans: 2) spectrophotometer

< span lang="EN"> 

71) The branch of biology which deals with extinct organisms is called

1) Palynology

2) Phylogeny

3) Palaeobotany

4) Paleontology

Ans: 4) Paleontology

 

72) The Beaufort scale is used to measure:

1) Atmospheric pressure

2) Altitudes of mountains

3) Wind velocity

4) Intensity of earthquakes

Ans: 3) Wind velocity

 

73) The instrument used for measuring air pressure is called

1) Anemometer

2) Barometer

3) Hygrometer

4) Thermometer

Ans: 2) Barometer

 

74) Anemometer is an instrument used for measuring

1) velocity

2) air masses

3) wind speed

4) temperature

Ans: 3) wind speed

 

75) ‘Agronomy’ is the practice of raising___________

1) Plants and animals

2) Crop plants

3) Agriculture

4) Fruit plants only

Ans: 2) Crop plants

 

76) Preservation of historical articles is done in science of

1) Iconography

2) Numismatic

3) Museology

4) Epigraphy

Ans: 3) Museology

 

77) Which of the instrument is used for photographing the Sun?

1) Galvanometer

2) Potentiometer

3) Spectrophotometer

4) Spectroheliograph

Ans: 4) Spectroheliograph

 

78) Sextant is an instrument used in which of the following?

1) Gynaecology

2) Navigation

3) Birth control

4) Medical treatment

Ans: 2) Navigation

 

79) Science dealing with study of soil is called

1) Pedology

2) Pedagogy

3) Ecology

4) Pomology

Ans: 1) Pedology

 

80) The study of mountains is known as

1) Oncology

2) Lithology

3) Orology

4) Ornithology

Ans: 3) Orology

 

81) Which of the following pairing is incorrect?

1) Hygrometer – Water vapour content of the atmosphere

2) Lactometer – Specific gravity of liquids

3) Anemometer – speed of the wind

4) Seismograph – Earthquakes

Ans: 2) Lactometer – Specific gravity of liquids

 

82) The study of relation of animals and plants to their surroundings is called _________

1) Ecology

2) Ethrology

3) Genealogy

4) Iconology

Ans: 1) Ecology

 

83) Who invented Helicopter?

1) Copernicus

2) Sikorsky

3) Cockrell

4) Drinker

Ans: 2) Sikorsky

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *