Honours and Awards GK – General Knowledge Questions and Answers

By | August 2, 2021

1)  In which field is B.C. Roy Award is given?

1.    Music

2.    Journalism

3.    Medicine

4.    Environment

Ans: 3) Medicine

 

2) Girish Karand is

1.    A well known playwright and actor

2.    A recipient of Jnanpith Award

3.    The President of the Film and Television Institute of Indian Society

4.    All the above

Ans: 4) All the above

 

3) Who amidst the following won the Nobel Prize in science in two different disciplines?

1.    Russell Hulse

2.    David Lee

3.    Madam Curie

4.    Paul Boyer

Ans: 3) Madam Curie

 

4) Who amongst the following won the Nobel Prize at least twice?

1.    Winston Churchill

2.    Madame Curie

3.    Octavio Paz

4.    George Choupak

Ans: 2) Madame Curie

 

5) Who is the latest ‘Bharat Ratna’ awardee among the following who had performed at the historic function at the Red Fort on the 15th August 1947?

1.    M. S. Subbalakshmi

2.    Ustad Bismillah Khan

3.    Pt. Ravishankar

4.    Lata Mangeshkar

Ans: 2) Ustad Bismillah Khan

 

6) Who among the following Indians has been honoured by a special Oscar?

1.    Mahesh Bhatt

2.    Satyajit Ray

3.    Mira Nair

4.    G.P. Sippy

Ans: 2) Satyajit Ray

 

7) Booker Prize is given in the field of –

1.    Medicine

2.    Adventure

3.    Fiction writing

4.    Science

Ans: 3) Fiction writing

 

8) Who was the first Ramon Magsaysay Award winner from India?

1.    C. D. Deshmukh

2.    Jayprakash Narayan

3.    Dr. Verghese Kurien

4.    Acharya Vinoba Bhave

Ans: 4) Acharya Vinoba Bhave

 

9) Who amongst the following was awarded the Nobel Prize for developing the technology used in integrated circuits used in PCs?

1.    Robert F. Furchgott

2.    Horst L. Stormer

3.    Jack Kilby

4.    John A. Pople

Ans: 3) Jack Kilby

 

10) Authors in English from which of the following countries are not eligible to be considered for the Booker Prize?

1.    Britain

2.    Commonwealth

3.    Republic of Ireland

4.    U.S.A.

Ans: 4)
U.S.A.

 

11) Which Indian film won the Golden Lion Award for the “Best Picture” at the Venice Film Festival in 2001?

1.    Lagan

2.    Asoka

3.    Monsoon Wedding

4.    Gadar

Ans: 3) Monsoon Wedding

 

12) Who was awarded the Nobel Prize for inventing the microchip?

1.    Jack St. Clair Kilby

2.    Eric Cornell

3.    Carl Wieman

4.    Wolfgang Ketterle

Ans: 1) Jack St. Clair Kilby

 

13) Who was the first Gyanpeeth Puraskar winner?

1.    Sumitra Nandan Pant

2.    G. Shankar Kurup

3.    K. Shivaram Karanth

4.    Uma Shankar Joshi

Ans: 2) G. Shankar Kurup

 

14) Who from the following is an awardee of both the Nobel Prize and the Bharat Ratna?

1.    Mahatma Gandhi

2.    Rabindranath Tagore

3.    Mother Teresa

4.    Pt. Jawaharlal Nehru

Ans: 3) Mother Teresa

 

15) Who among the following is a famous Chief Election Commissioner of India who has been awarded Mag-saysay award?

1.    Sukumar Sen

2.    M. S. Gill

3.    J. M. Lyngdoh

4.    S. L. Shakdher

Ans: 3) J. M. Lyngdoh

 

16) The government of which state has instituted the ‘Tansen Samman’?

1.    Uttar Pradesh

2.    Madhya Pradesh

3.    Gujrat

4.    Maharashtra

Ans: 2) Madhya Pradesh

 

17) Who amongst the following facilitated the development of MRI as an important diagnostic tool and for that won a Nobel Prize?

1.    Sydney Brenner

2.    Paul C. Lauterbur

3.    John E. Sulton

4.    H. Robert Horvitz

Ans: 2) Paul C. Lauterbur

 

18) Who has instituted the “Moortidevi Sahitya Puraskar”?

1.    Ministry of HRD, Central Government

2.    Sahitya Academy

3.    Bharatiya Jnanpith Trust

4.    Bharatiya Vidya Bhawan

Ans: 3) Bharatiya Jnanpith Trust

 

19) Who amongst the following got a Nobel Prize in recognition of his discoveries of how salts and water transport in and out of cells in the human body?

1.    Roderick MacKinnon

2.    Kurt Wuethrich

3.    John E. Sultan

4.    H. Robert Horvitz

Ans: 1) Roderick MacKinnon

 

20) Which amongst the following films has won the minimum number of Oscars?

1.    Ben Hur

2.    Titanic

3.    The Lord of the Ring : Return of the King

4.    Jurassic Park

Ans: 4) Jurassic Park

 

21) Kalinga Prize is given in which of the following fields?

1.    Arts

2.    Medicine

3.    Creative Writing

4.    Science

Ans: 4) Science

 

22) In which city is the Nobel Prize presentation ceremony held?

1.    Stockholm

2.    Oslo

3.    Geneva

4.    The Hague

Ans: 2) Oslo

 

23) Who amidst the following eminent Indian journalists was conferred the Magsaysay Award?

1.    Frank Moraes

2.    Kushwant Singh

3.    Arun Shourie

4.    Girilal Jain

Ans: 3) Arun Shourie

 

24) What is the prize money given with Rajiv Gandhi Khel Ratna?

1.    Rs. 1.50 lakh

2.    Rs. 2 lakh

3.    Rs. 3 lakh

4.    Rs. 5 lakh

Ans: 4) Rs. 5 lakh

 

25) After whom is the Magsaysay Award named?

1.    A former president of Indonesia

2.    A former king of Thailand

3.    A former president of Philippines

4.    A former Prime Minister of Australia

Ans: 3) A former president of Philippines

 

26) In which of th
e following fields is the Nobel Prize not given?

1.    Physics

2.    Mathematics

3.    Chemistry

4.    Medicine

Ans: 2) Mathematics

 

27) Which industrialist has been honoured with Bharat Ratna?

1.    Ghanshyamdas Birla

2.    JRD Tata

3.    Dhirubhai Ambani

4.    Sir Shriram

Ans: 2) JRD Tata

 

28) Which of the following international prizes / awards is given for outstanding contribution in the field of journalism?

1.    Booker Prize

2.    Pulitzer Prize

3.    Sakharov Prize

4.    Sullivan Award

Ans: 2) Pulitzer Prize

 

29) Who among the following former Chiefs of Army Staff had been awarded the ‘Mahavir Chakra’ twice?

1.    General K. M. Cariappa

2.    General K. S. Thimayya

3.    General A. S. Vaidya

4.    General S. H. F. J. Man-ek-shaw

Ans: 3) General A. S. Vaidya

 

30) Biologist of Indian origin who received the Nobel Prize was

1.    Raja Ramanna

2.    C. V. Raman

3.    Hargovind Khorana

4.    Jagadish Chandra Bose

Ans: 3) Hargovind Khorana

 

31) Who among the following received both Bharat Ratna and Nishan-e-Pakistan?

1.Lal Bahadur Shastri

2.Morarji Desai

3.Maulana Abdul Kalam Azad

4.Ayub Khan

Ans: 2) Morarji Desai

 

32) Grammy award is given in the field of:

1.Literature

2.Music

3.Science

4.Inventions and discoveries

Ans: 2) Music

 

33) Who among the following is not a recipient of Dadasaheb Phalke Award?

1.V. Shantaram

2.Raj Kapoor

3.Mukesh Bhatt

4.Lata Mangeshkar

Ans: 3) Mukesh Bhatt

 

34) Who among the following is a non-Indian to be conferred the Bharat Ratna?

1.Mother Teresa

2.Sheikh Mujiur Rahman

3.Nelson Mandela

4.Lord Mountbatten

Ans: 3) Nelson Mandela

 

35) Which of the following is the world’s top environmental conservation award?

1.    Golden Bear Award

2.    Golden Panda Award

3.    Golden Globe Award

4.    Golden Palms Award

Ans: 2) Golden Panda Award

 

36) Kalinga Prize for popularisation of science was established in 1951 by the UNESCO with the initiative of

1C.V. Ramana

2.Jagdish Chandra Bose

3.Biju Pattnaik

4.S. Radhakrishnan

Ans: 3) Biju Pattnaik

 

37) Arjuna award is conferred to____________

1.Persons of cineworld

2.Journalists

3.Sports persons

4.Coaches

Ans: 3) Sports persons

 

38) Oscar award is conferred to____________

1.Persons of cineworld

2.Journalists

3.Sports persons

4.Coaches

Ans: 1) Persons of cineworld

 

39) Dronacharya award is given to___________

1.Persons of cineworld

2.Journalists

3.Sports persons

4.Coaches

Ans: 4) Coaches

 

40) Pulitzer Prize is given to____________

1.Persons of cineworld

2.Journalists

3.Sports persons

4.Coaches

Ans: 2) Journalists

 

41) Which Indian born scientist was awarded the Nobel Prize in Astrophysics

1.Prof Chandrashekhar

2.Sir C.V. Raman

3.Satyendra Nath Bose

4.Vikram Sarabhai

Ans: 1) Prof Chandrashekhar

 

42) The first Indian to win Nobel Prize was

1.Sir C.V. Raman

2.Rabindra Nath Tagore

3.Hargobind Khurana

4.Amartya Sen

Ans: 2) Rabindra Nath Tagore

 

43) Which is the highest award for gallantry during peacetime?

1.    Vir Chakra

2.    Param Vir Chakra

3.    Ashok Chakra

4.    Mahavir Chakra

Ans: 3) Ashok Chakra

 

44) The “Global 500” awards are given for outstanding achievement in which one of the following fields?

1.Literature

2.Medicine

3.Environmental Protection

4.Promotion of International Peace

Ans: 3) Environmental Protection

 

45) Manav Seva Award has been instituted in the memory of

1.Indira Gandhi

2.Acharya Vinoba Bhave

3.Rajiv Gandhi

4.Dr. Rajendra Prasad

Ans: 3) Rajiv Gandhi

 

46) Who received the Booker prize for the book “Half a Life”?

1.Arundhati Roy

2.Anita Desai

3.V.S.Naipaul

4.Kiran Bedi

Ans: 3) V.S. Naipaul

 

47) Who among the following had got the Bharat Ratna before becoming the President of India?

1.Dr. Zakir Hussain

2.Dr. Rajendra Prasad

3.Dr. S. Radhakrishnan

4.V. V.Giri

Ans: 3) Dr. S. Radhakrishnan

 

48) Who out of the following was the first recipient of Bharat Ratna Award?

1.B.C. Roy

2.S. Chandrasekhar

3.C.V. Raman

4.Gobind Ballabh Pant

Ans: 3) C.V. Raman

 

49) Nobel Prize in which field is not paid out of the endowment set up by Dr. Alfred Nobel?

1.Peace

2.Medicine

3.Economics

4.Chemistry

Ans: 3) Economics

 

50) Who was the first actress to be conferred the honour of Padmashree?

1.Kanan Devi

2.Devika Rani

3.Sulochana

4. Nargis Dutt

Ans: 4) Nargis Dutt

 

51) Who was the first lady recipient of the Dada saheb Phalke award?

1.Nargis Dutt

2.Uma Devi

3.Devika Rani

4.Sulochana

Ans: 3) Devika Rani

 

52) The Nobel Prize for Economics was instituted by

1.Alfred Nobel

2.Sweden’s Central Bank

3.The Nobel Committee

4.World Bank

Ans: 2) Sweden’s Central Bank

 

53) Who was the first musician to be felicitated with the Bharat Ratna?

1.Lata Mangeshkar

2.M. S. Subhalakshmi

3.Pt. Ravi Shankar

4.Pt. Bhimsen Joshi

Ans: 2) M. S. Subhalakshmi

 

54) Bharat Ratna is designed like the leaf of?

1.Banyan Tree

2.Peepal Tree

3.Coconut Tree

4.Sandalwood Tree

Ans: 2) Peepal Tree

 

55) The book “The Audacity of Hope” has been written by

1.Nayantara Sehgal

2.Aravind Adiga

3.Vikram Seth

4.Barack Obama

Ans: 4) Barack Obama

 

56) The Nobel Prize was instituted by which country?

1.USA

2.UK

3.Russia

4.Sweden

Ans: 4) Sweden

 

57) The Magsaysay Award for social service was instituted by?

1.The Govt. of India

2.The UNO

3.The ILO

4.The Philippines Government

Ans: 4) The Philippines Government

 

58) Novelist Mr. Salman Rushdie was awarded Knighthood by

1.Queen Elizabeth II

2.Prince Charles

3.Mr. Gordon Brown

4.Mrs. margaret Thatcher

Ans: 1) Queen Elizabeth II

 

59) Who was the first Hindi writer to receive the Jnanpith award?

1.Mahadevi Verma

2.Sumitra Nandan Pant

3.Dr. Ramdhari Singh Dinkar

4.S.H. Vatsyayan

Ans: 2) Sumitra Nandan Pant

 

60) Who was the first posthumous recipient of Bharat Ratna?

1.B. R. Ambedkar

2.K. Kamraj

3.Lal Bahadur Shashtri

4. M. G. Ramachandran

Ans: 3) Lal Bahadur Shashtri

 

61) Among the following Nobel laureates, who was not a recipient of the Nobel Prize for Peace?

1.Sir Winston Churchill

2.Woodrown Wilson

3.Linus C. Pauling

4.Norman Ernest Borlaug

Ans: 1) Sir Winston Churchill

 

62) Who was the first Indian women winner of “Miss Universe award?

1.Reeta Farta

2.Aishwarya Rai

3.Lara Datta

4.Sushmita Sen

Ans: 4) Sushmita Sen

 

63) Which of the following awards is instituted by UNESCO?

1.Nehru Award for International Understanding

2.Kalinga Prize

3.Arjuna Award

4.Nobel Prize

Ans: 2) Kalinga Prize

 

64) The film which won the Audience Award at the Locarno Film Festival in Switzerland is

1.Nayak

2.Lagaan

3.Yadeein

4. Dil Chahta Hai

Ans: 2) Lagaan

 

65) Which of the following is India’s highest honour in the field of literature?

1.Saraswati Samman

2.Vyas Samman

3.Kalidas Samman

4.Jnanpith Award

Ans: 4) Jnanpith Award

 

66) Golden Globe Awards  are associated with

1.Social work

2.Journalism

3.Peace initiative

4.Films

Ans: 4) Films

 

67) Indira Goswami, the famous editor, poet, scholar and writer won the Jnanpith Award in which language?

1.    Bengali

2.    Odia

3.    Assamese

4.    Hindi

Ans: 3) Assamese

 

68) Moorti devi Award is given annually in which of the following fields?

1.Literature

2.Films

3.Journalism

4.Music

Ans: 1) Literature

 

69) Nobel Prizes are given annually at

1.Manila

2.Stockholm

3.Geneva

4.New York

Ans: 2) Stockholm

 

70) How many Nobel Prize awards are awarded each year?

1.    10

2.    6

3.    5

4.    8

Ans: 2) 6

 

71) Grammy Award is given in the field of?

1.Acting

2.Music

3.Singing

4.Boxing

Ans: 2) Music

 

72) In which year did Dada Saheb Phalke produce the first feature film?

1.1911

2.1913

3.1910

4.1912

Ans: 2) 1913

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.