APSC 2016 Solved Question Paper-Check 77 GK of APSC Exam Question Pattern

By | August 2, 2021

 APSC 2016 Solved Question Paper

1.      The WTO was founded in 1995 as the successor organization to the

a)     UNCTAD

b)    IBRD

c)     World Bank

d)    GATT

      Ans: d) GATT

 

APSC 2016 Solved Question Paper
APSC Previous Year Questions Paper

      2. The WTO, basically promotes

a)     financial support

b)    Global peace

c)     Unilateral trade

d)    Multilateral trade

      Ans: d) Multilateral trade

 

      3. Which among the following countries is the largest troop contributor to the United Nations Peacekeeping Mission?

a)     India

b)    China

c)     America

d)    Pakistan

      Ans: a) India

 

 &n
bsp;   
4. Which of the following is not an official languageof the United Nations?

a)     Arabic

b)    Chinese

c)     Portuguese

d)    Spanish

      Ans: c) Portuguese

 

      5. The permanent Headquarters of SAARC Secretariat is located at

      a)   Kathmandu

      b)   Dhaka

      c)   New Delhi

      d)   Islamabad

      Ans: a) Kathmandu

 

      6. Where was the first Non-Aligned Movement (NAM) Summit held?

a)     Belgrade

b)    Cairo

c)     New Delhi

d)    Havana

      Ans: a) Belgrade

 

      7. Which of the following is a warm current?

a)     South Pacific Current

b)    Kuroshio Current

c)     Labrador Current

d)    Rip Current

      Ans: Kuroshio Current

 

     8. Which of the following commercially important groups of trees belongs to the cool temperate hardwood species?

a)     Maple, poplar and Oak

b)    Maple, Mahogany and Ebony

c)     Ebony, poplar and Oak

d)    Maple, Mahogany and Oak

      Ans: a) Maple, poplar and Oak

 

      9. Which one of the following covers the higher percentage of forest area in the world?

a)     Temperate coniferous forest

b)    Temperate Deciduous Tree

c)     Tropical Monsoon Forest

d)    Tropical RainForest

      Ans: a) Temperate coniferous forest

 

      10. Which of the following basins experiences the conventional rainfall?

a)     Huang Ho

b)    Mississippi

c)     Amazon

d)    Gangas

      Ans: c) Amazon

 

      11. How many kilometers represent 1 degree latitude?

a)     200 km

b)    211 km

c)     100 km

d)    111 km

      Ans: d) 111 km

 

     12. Which of the following devices are used to record humidity?

a)     Hygrometer

b)    Psychrometer

c)     Thermo-hygrograph

d)    All of the above

      Ans: d) All of the above

 

      13. The seasonal reversal or winds the typical characteristic of

a)     Mediterranean climate

b)    Equatorial climate

c)     Monsoon climate

d)    All of the above

      Ans: c) Monsoon climate

 

      14. During whose reign at Rangpur city, an amphitheatre known as Rang Ghar for animal fight was built?

a)     Rudra Singha

b)    Rajeshwar Singha

c)     Siba Singha

d)    Pramatta Singha

      Ans: d) Pramatta Singha

 

      15. Who is considered the founder of the Gupta Empire?

a)     Chandragupta ll

b)    Samudragupta

c)     Chandragupta

d)    Sri Gupta

      Ans: d) Sri Gupta

 

      16. There are only two known examples of cave paintings of the Gupta period in ancient India. One of these is the paintings of Ajanta Caves. Where is the other surviving example of Gupta paintings?

a)     Ellora Caves

b)    Lomas Rishi Caves

c)     Bagh Caves

d)    Nasik Caves

      Ans: c) Bagh Caves

 

      17. Which one of the following Gupta Kings had to face the first Huna invasion?

a)     Skandagupta

b)    Buddhagupta

c)     Purugupt√°

d)    Kumaragupta I

      Ans: d) Kumaragupta I

 

      18. Who among the following anticipated Newton by declaring that all things gravitate to the earth?

a)     Aryabhatta

b)    Varahamihira

c)     Buddhagupta

d)    Brahmagupta

      Ans: d) Brahmagupta

 

      19. The paintings on the walls and ceilings in the Ajanta Caves depict mainly

a)     incidents relating to the Ramayana and Mahabharata

b)    legends relating to Vikramaditya

c)     the incidents relating to the life of Gautama Buddha

d)    incidents relating to the life of Mahavira

      Ans: c) the incidents relating to the life of Gautama Buddha

 

       20. Eight-fold Path of the Buddha is known as the Middle Path because it

a)     Does not attach too much importance to knowledge and conduct

b)    avoids self-indulgence as well as self-immolation

c)     is open to the clergy and the laity

d)    attaches equal importance to knowledge and conduct

      Ans: b) avoids self-indulgence as well as self-immolation

 

      21. Which of the following Mughal buildings is said to possess the unique feature of being exactly equal in length and breadth?

a)     Agra Fort

b)    Red Fort

c)     Buland Darwaza

d)    Taj Mahal

      Ans: d) Taj Mahal

 

      22. ‘Every Pearl in the Royal Crown is a crystallized drop of blood fallen from the tearful eyes of the poor peasants.‘, who made this statement?

a)     Batuta

b)    Amir Khusru

c)     Badauni

d)    Al-Beruni

      Ans: b) Amir Khusru

 

      23. Which one of the following was the first fort constructed by the British in India?

a)     Fort William

b)    Fort St. David

c)     Fort St. George

d)    Fort St. Angelo

      Ans: c) Fort St. George

 

      24. Which one of the following Europeans were the last to come to pre-independent India as traders?

a)     Dutch

b)    English

c)     French

d)    Portuguese

      Ans: c) French

 

      25. Which one of the following was the first English newspaper in India in the year 1780?

a)     The Bengal Gazette

b)    The Bombay Herald

c)     The Calcutta Gazette

d)    The Bengal Journal

      Ans: a) The Bengal Gazette

 

      26. Who succeeded Robert Clive to lead East India Company?

a)     Lord Bentinck

b)    Lord Cornwallis

c)     Lord Hastings

d)    Lord Wellesley

      Ans: c) Lord Hastings

 

      27. Job Charnock founded Calcutta at the site of

a)     Sutanuti

b)    Kalikata

c)     Govindapur

d)    All of the above

      Ans: d) All of the
above

 

      28. During the freedom struggle, Aruna Asat All was a major woman b. supported the revolt of 1857 organizer of underground activities in

a)     Civil Disobedience Movement

b)    Swadeshi Movement

c)     Quit India Movement

d)    Non-cooperation Movement

      Ans: c) Quit India Movement

 

      29. After which incident, Mahatma Gandhi had called the cooperation Movement as his Himalayan blunder?

a)     Kheda Satyagraha

b)    Nagpur Satyagraha

c)     Chauri-Chaura

d)    Rajkot Satyagraha

      Ans: c) Chauri-Chaura

 

      30. Who among the following organized a march on the Tanjore Coast to break the Salt Law in April 1930?

a)     K. Kamraj

b)    C. Rajagopalachari

c)     V. O. Chidambara

d)    K. Kamraj

      Ans: b) C. Rajagopalachari

 

      31. Who was called the ‘Mother of the Indian Revolution‘?

a)     Kasturba Gandhi

b)    Kamala Nehru

c)     Bhikaiji Cama

d)    Sarojini Naidu

      Ans: c) Bhikaiji Cama

 

      32. In the IndividualSatyagraha’. Vinoba Bhave was chosen as the first Satyagrahi. who was the second?

a)     Dr. Rajendra Prasad

b)    Pandit Jawaharlal Nehru

c)     C. Rajagopalachari

d)    Sardar Vallabhbhai Patel

      Ans: b) Pan
dit Jawaharlal Nehru

 

      33. The first Census was conducted at the time of

a)     Lord. Dufferin

b)    Lord Lytton

c)     Lord Mayo

d)    Lord Auckland

      Ans: c) Lord Mayo

 

      34. The Radcliffe Committee was appointed to

a)     solve the problem of minorities in India

b)    give effect to the Independence Bill

c)     delimit the boundaries between India and Pakistan

d)    enquire into the riots in East Bengal

      Ans: c) delimit the boundaries between India and Pakistan

 

      35. Against whom of the following was the Lahore Conspiracy Case registered during the Indian freedom struggle?

a)     Lala Har Dayal

b)    Vinayak Damodar Savarka

c)     Lala Lajpat Rai

d)    Vishnu Ganesh Pingle

      Ans: d) Vishnu Ganesh Pingle

 

     36. The Viceroy, upon whom a bomb was thrown but he did not change his attitude towards the Indians was

a)     Lord Hardinge

b)    Lord Cuzon

c)     Warren Hastings

d)    Lord Chelmsford

      Ans: a) Lord Hardinge

 

      37. In 1930, Mahatma Gandhi started the Civil Disobedience Movement from

a)     Sevagram

b)    Sabarmati

c)     Wardha

d)    Dandi

      Ans: b) Sabarmati

 

      38. Who among the following founded the Ahmedabad Textile Labour Association?

a)     J. B. Kripalani

b)    N. M. Josh

c)     Sardar Vallabhbhai Patel

d)    Mahatma Gandhi

      Ans: d) Mahatma Gandhi

 

      39. Which one of the following aroused a wave of popular indianed ton that lead to” the massacre by the British at Jallianwala Bagh?

a)     The Public Safety Act

b)    The Rowlatt Act

c)     The Arms Act

d)    The Vernacular Press Act

      Ans: b) The Rowlatt Act

 

      40.Which party was founded by Subhash Chandra Bose in 1939 after he broke away from the Congress?

a)     Indian Freedom Party

b)    Forward Bloc

c)     Azad Hind Fauz

d)    Revolutionary Party

      Ans: b) Forward Bloc

 

      41. In which division of the British Indian Army, Mangal Pandey was inducted as a soldier?

a)     34th Bengal Native Infantry

b)    Madras Light Cavalry

c)     5th Royal Gurkha Rifles

d)    None of the above

      Ans: a) 34th Bengal Native Infantry

  

 

      42.  The doctrines of ‘non-violence’ and ‘civil disobedience’ associated with Mahatma Gandhi were influenced by

a)     Churchill, Irwin, Tolstoy

b)    Thoreau, Truman, Bernard Shaw

c)     Ruskin, Tolstoy, Thoreau

d)    None of the above

      Ans: c) Ruskin, Tolstoy, Thoreau

 

      43. Who was the President of the ‘Swaraj Party’ in Assam during the freedom movement?

a)     Bishnuram Medhi

b)    Maniram Dewan

c)     Tarun Ram Phookan

d)    Gopinath Bordoloi

      Ans: c) Tarun Ram Phookan

 

      44. Who among the following was the leader of the 1857 Revolt in Assam?

a)     Piyali Barua

b)    Purandar Singh

c)     Kushal Konwar

d)    Maniram Dewan

      Ans: d) Maniram Dewan

    

      45. In which sector, maximum plan allocation and priorities were given in 12th Five-Year Plan in Assam?

a)     Rural development

b)    Agriculture

c)     Irrigation and flood control

d)    Social service

      Ans: a) Rural development

 

      46. The contribution of agriculture in India’s Gross Domestic Product (GDP) is

a)     14{37632549f10ffff720969b4ab77e00ced6668940cd3eefd99db86ec5b5daf659}

b)    24{37632549f10ffff720969b4ab77e00ced6668940cd3eefd99db86ec5b5daf659}

c)     34{37632549f10ffff720969b4ab77e00ced6668940cd3eefd99db86ec5b5daf659}

d)    None of the above

Ans: d) None of the above

 

47. Which among the following industries is known as ‘Sunrise Industry‘?

a)     Iron and Steel

b)    Information Technology

c)     Cotton and Textile

d)    Tea and Coffee

Ans: b) Information Technology

 

48. The sum of the total of incomes received for the services of labour, land or capital in a country is called

a)     gross domestic product

b)    gross domestic income

c)     national income

d)    gross national income

Ans: c) national income

 

49. For which one of the following items, Tirupur is well-known as a huge exporter to many parts of the world?

a)     Gems and jewellery

b)    Leather goods

c)     Knitted garments

d)    Handicrafts

Ans: c) Knitted garments

 

50. The quorum of the Parliament is fixed at

a)     One-tenth of the membership of the house

b)    Two-third of the membership of the house

c)     One-third of the membership of the house

d)    One-eighth of the membership of the house

Ans: a) One-tenth of the membership of the house

 

51. The Supreme Court was set up under the

a)     Regulating Act, 1773

b)    Pitt’s India Act, 1784

c)     Indian Councils Act, 1861

d)    Indian Councils Act, 1892

Ans: a) Regulating Act, 1773

 

52. Under which of the following articles, additional and acting judges can be appointed in the high courts?

a)     Article 220

b)    Article 229

c)     Article 224

d)    Article 231

Ans: c) Article 224

 

53. The first Lok Adalat was held in the year

a)     1985

b)    1982

c)     1987

d)    1988

Ans: b) 1982

 

54. Who among the following is the custodian of the Constitution of India

a)     the President of India

b)    the Prime Minister of India

c)     the Lok Sabha secretariat

d)    the Supreme Court of India

Ans: d) the Supreme Court of India

 

55. Which one of the following jurisdictions of the Indian judiciary covers Public Interest Litigation?

a)     Appellate jurisdiction

b)    Advisory jurisdiction

c)     Original jurisdiction

d)    Epistolary jurisdiction

Ans: d) Epistolary jurisdiction

 

56. The power of the Supreme Court of India to decide disputes between the Centre and State falls under its

a)     writ jurisdiction

b)    original jurisdiction

c)     advisory jurisdiction

d)    appellate jurisdiction

Ans: d) appellate jurisdiction

 

57. The maximum permissible period between two sessions of a State Legislative Assembly is

a)     one-year

b)    six months

c)     three months

d)    indefinite

Ans: b) six months

 

58. The Governor of which State has been vested with special powers regarding the Scheduled Tribal Areas?

a)     Arunachal Pradesh

b)    Assam

c)     Maharashtra

d)    West Bengal

Ans: b) Assam

 

59. The state of Jammu and Kashmir was accorded special status under

a)     Article 356 of the Constitution

b)    Article 370 of the Constitution

c)     Articles 356 and 370 of the Constitution

d)    None of the above

Ans: b) Article 370 of the Constitution

 

60. Under which Article, the Supreme Court has the power to review its judgement or order?

a)     Article 254

b)    Article 256

c)     Article 137

d)    Article 142

Ans: c) Article 137

 

61. When was the ‘National Anthem’ adopted by the Government?

a)     15 August, 1947

b)    26th January, 1947

c)     24th January, 1950

d)    14th August, 1947

Ans: c) 24th January, 1950

 

62. The Speaker can ask a Member of the House to stop speaking and let another member speak. This is known as

a)     crossing the floor

b)    yielding the floor

c)     decorum

d)    interpretation

Ans: b) yielding the floor

 

63. If any question arises whether a Bill is a Money Bill or not, whose decision shall be the final?

a)     The President of India

b)    The Supreme Court of India

c)     The Speaker of the Lok Sabha

d)    The Joint Parliamentary Committee

Ans: c) The Speaker of the Lok Sabha

 

64. Which state which has the largest number of seats reserved for the Scheduled Tribes in the Lok Sabha is

a)     Bihar

b)    Gujarat

c)     Uttar Pradesh

d)    Madhya Pradesh

Ans: d) Madhya Pradesh

 

65. Chief Ministers of all the states are the ex officio members of the

a)     Finance Commission

b)    Planning Commission

c)     National Development Council

d)    Inter-state Council

Ans: d) Inter-state Council

 

66. Area wise, which one of the following is the largest Lok Sabha constituency?

a)     Kutch

b)    Kangra

c)     Ladakh

d)    Patna Sahib

Ans: Ladakh

 

76. Which one of the following committees of the Parliament of India has no Member of the Rajya Sabha?

a)     The Public Accounts Committee

b)    The estimates committee

c)     The Public undertakings committee

d)    Departmentally Related Standing committee on finance

Ans: b) The estimates committee

 

77. Goods and Services Tax (GST) would replace which of the following taxes levied at present?

a)     Income tax

b)    Corporate tax

c)     Value-added tax (VAT)

d)    Capital gains tax

Ans: c) Value-added tax (VAT)

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.