APSC 2015 Solved Questions Paper-Important For Assam Govt. Exam

By | August 2, 2021

APSC 2015 Solved Questions Paper

1.      In terms of area, the smallest district of Assam is

a)     Baksa

b)    South Salmara

c)     Kamrup metro

d)    Udalguri

      Ans: b) South Salmara

 

APSC 2015 Solved Questions Paper
APSC 2015 Solved Questions Paper

      2. The capital city of Assam was established at Dispur (Guwahati) in the year

a)     1971

b)    1973

c)     1975

d)    1979

      Ans: b) 1973

 

      3. Which one of the following is not an east-flowing river of India?

a)     Godavari

b)    Tapti

c)     Mahanadi

d)    Cauvery

      Ans: b) Tapti

 

      4. The highest mountai
n peak in India is

a)     Kanchenjunga

b)    Godwin Austin

c)     Everest

d)    Nanda Devi

      Ans: a) Kanchenjunga

 

      5. Which of the following processes helps in the formation of the rift valley?

a)     Faulting

b)    Folding

c)     Volcanic eruption

d)    Seismic activity

      Ans: a) Faulting

 

      6. The Defense Research Development Organization (DRDO) has developed a drug named ‘Lukoskin’ for the treatment of

a)     Leukemia

b)    Leukoderma

c)     Brain tumor

d)    Lung Cancer

      Ans: b) Leukoderma

 

      7. In which year was the EDUSAT programme launched

a)     1998

b)    2000

c)     2004

d)    2005

      Ans: c) 2004

 

      8. Which organization among the following in 2015 was credited with developing fabric from banana fibre?

a)     Indian Council of Agricultural Research, Delhi

b)    Forest Research Institute, DehraDun.

c)     Wildlife Institute of India, DehraDun

d)    Central Silk Research Centre, Jorhat

      Ans: a) Indian Council of Agricultural Research, Delhi

 

      9. Who among the following is the first Assamese translator of the Ramayana?< /o:p>

a)     Ram Saraswati

b)    Madhab Kandali

c)     Sankardeva

d)    Ananta Kandali

      Ans: b) Madhab Kandali

 

      10. Who is the author of the book, ‘Planter Raj to Swaraj: Freedom Struggle and Electoral Politics in Assam’?

a)     Dr. Irfan Habib

b)    Dr. Amalendu Guha

c)     Surya Kr. Bhuyan

d)    Edward Gait

      Ans: b) Dr. Amalendu Guha

 

     11. Who is the first Assamese woman to be awarded by the Sangeet Natak Akademi?

a)     Sudakshina Sarma

b)    Anupama Bhattacharya

c)     Pratima Pandey (Barua)

d)    Aideo Handique

      Ans: c) Pratima Pandey (Barua)

 

    12. The first dictionary in Assamese was compiled by who among the following?

a)     Hemchandra Barua

b)    Miles Bronson

c)     Nathan Brown

d)    O.C. Kottor

      Ans: b) Miles Bronson

 

      13. The first novel by Rajanikanta Bordoloi was

a)     Nirmal Bhakat

b)    Miri Jiyori

c)     Manomati

d)    Dandua Droh

      Ans: b) Miri Jiyori

 

      14. Which one of the following is the banker of the banks?

a)     State Bank of India

b)    Punjab National Bank

c)     Reserve Bank of India

d)    Bank of India

      Ans: c) Reserve Bank of India

 

      15. Non-developmental expenditure involves

a)     Interested payments

b)    Subsidies

c)     Defence

d)    Irrigation

      Ans: c) Defence

 

      16. ‘Ikebana’ is the Japanese art of which of the following?

a)     Flower decoration

b)    Dress designing

c)     Miniature tree farming

d)    Paper craft

      Ans: a) Flower decoration

 

      17. The Civil Disobedience Movement led to the signing of a pact in 1931. The pact was signed between Mahatma Gandhi and _________.

a)     Lord Curzon

b)    Lord Mountbatten

c)     Lord Irwin

d)    Lord Wellington

      Ans: c) Lord Irwin

 

      18. The Red Fort was built by

a)     Akbar

b)    Jahangir

c)     Shah Jahan

d)    Sher Shah

      Ans: c) Shah Jahan

 

      19. Which one of the following began with the Dandi March?

a)     Quit India Movement

b)    Civil Disobedience Movement

c)     Home Rule Movement

d)    Non Cooperation Movement

      Ans: b) Civil Disobedience Movement

 

 

      20. Who put an end to the system of Dual Government in Bengal?

a)     Lord Irwin

b)    Lord Bentinck

c)     Warren Hastings

d)    Lord Clive

      Ans: c) Warren Hastings

 

      21. The East India Company was established on 31st December 1600 as per the Royal Charter issued by

a)     Queen Elizabeth I

b)    Queen Victoria

c)     British Parliament

d)    Henry VII

      Ans: a) Queen Elizabeth I

 

      22. By which Act, was the governance of India passed to the British Crown?

a)     Rowlatt Act, 1919

b)    Government of India Act, 1858

c)     Dominion Lands Act, 1872

d)    Official Secrets Act, 1923

      Ans: b) Government of India Act, 1858

 

      23. Who among the following kings was credited with establishing the equivalent of a modern postal delivery system in India?

a)     Humayun

b)    Ashoka

c)     Akbar

d)    Sher Shah Suri

      Ans: d) Sher Shah Suri

 

      24. In which year was Srimanta Sankardeva born?

a)     1449

b)    1450

c)     1399

d)    1300

      Ans: a) 1449

 

      25. When was the Indian Netional Congress formed?

a)     January 1885

b)    July 1885

c)     April 1885

d)    December 1885

      Ans: d) December 1885

 

      26. Which of the following institutions was notfounded by Mahatma Gandhi?

a)     Sabarmati Ashram

b)    Visva- Bharati

c)     Phoenix Ashram

d)    Sevagram Ashram

      Ans: b) Visva-Bharati

 

      27. ‘Swaraj’ as a national demand was first made by whom among the following leaders?

a)     Bal Gangadhar Tilak

b)    Jawaharlal Nehru

c)     Chittaranjan Das

d)    Dadabhai Naoroji

      Ans: d) Dadabhai Naoroji

 

      28. The first movement launched against the British in India was

a)     Swadeshi Movement

b)    Quit India Movement

c)     Khilafat Movement

d)    Non-Cooperation Movement

      Ans: a) Swadeshi Movement

 

      29. Who was the Viceroy of India during the time of Jallianwala Bagh Massacre?

a)     Lord Inwin

b)    Lord Hardinge

c)     Lord Chelmsford

d)    Lord Curzon

      Ans: c) Lord Chelmsford

 

      30. In which of the following, Vande Mataram was adopted as the slogan for agitation?

a)     Non-Cooperation Movement, 1922

b)    Partition of Bengal, 1905

c)     Revolt of 1857

d)    Quit India Movement, 1942

< p class="normal">      Ans: b) Partition of Bengal, 1905

 

      31. Who was the first martyr of 1942 Revolt against the British Assam?

a)     Kushal Konwar

b)    Maniram Dewan

c)     Kamala Miri

d)    Kanaklata Barua

      Ans: d) Kanaklata Barua

 

      32. Indian Standard Time is calculated on the basis of which one of the following?

a)      23.5 E line of longitude

b)    66.5 E line of longitude

c)     80.5 E Iine of longitude

d)    82.5 E Line of longitude

      Ans: d) 82.5 E Line of longitude

 

      33.Baksa district of Assam was created from the parts of which of the following districts?

a)     Barpeta, Nalbari and Kamrup

b)    Darrang, Barpeta and Nalbari

c)     Bongaigaon and Kokrajhar

d)    Goalpara and Kokrajhar

      Ans: a) Barpeta, Nalbari and Kamrup

 

 

      34. What is Aadhaar?

a)     A modem version of the Permanent Account Number (PAN)

b)    The popular name of the Kisan Credit Card.

c)     A 12-digit individual identification number issued by the Unique ldentification Authority of India 

d)    The bank account number under the Pradhan Mantri Jan Dhan Yojana

      Ans: c) A 12-digit individual identification number issued by the Unique ldentification Authority of India

 

       35. Which is not a Kharif crop?

a)     Jowar

b)    Maize

c)     Wheat

d)    Groundnut

      Ans: c) Wheat

 

      36. The new scheme Pahal by the Givernment of India is related to

a)     nutritional support to the secondary school children

b)    direct benefit transfer under Right to Food Act

c)     direct benefit transfer for LPG (DBTL)

d)    cash transfer to the farmers due to inclement weath

      Ans: c) direct benefit transfer for LPG (DBTL)

 

37. Who organized ‘Mrityu Bahini’ in fighting for India’s independence in Assam?

a)     Chandraprabha Saikiani

b)    Pushpalata Das

c)     Kanaklata Barua

d)    Padumi Nath

Ans: b) Pushpalata Das

 

38. During which period, the ‘Yogini Tantra’ was written?

a)     Eleventh-century

b)    Tenth-century

c)     Fifth-century

d)    Sixteenth-century

Ans: d) Sixteenth-century

 

39. The Right to Education belongs to which of the following categories?

a)     Directive Principles

b)    Fundamental Rights

c)     Fundamental Duties

d)    Legal Rights

Ans: b) Fundamental Rights

 

40. Disputes regarding the election of the President and the Vice-President of India are decided by which one of the following?

a)     The Election Commission of India

b)    The Supreme Court of India

c)     The Parliament

d)    The Rajya Sabha

Ans: b) The Supreme Court of India

 

41. Through which Constitution Amendment Act, reservation of students belonging to SC/ST/OBC in admission to private unaided educational institutions is provided?

a)     92nd in 2003

b)    93rd in 2005

c)     94h in 2006

d)    95th in 2009

Ans: b) 93rd in 2005

 

42. Which of the following is not included in the state list in the Constitution of India?

a)     Police Law and Order

b)    Prisons

c)     Passport

d)    Law and Order

Ans: c) Passport

 

43. Which of the following can initiate the process of impeachment of the President of India?

a)     Only Lok Sabha

b)    Only Rajya Sabha

c)     Any House of the Parliament

d)    The Supreme Court of India

Ans: c) Any House of the Parliament

 

44. Who among the following is the ex-officio Chairman of the Rajya Sabha?

< span style="mso-list: Ignore;">a)     The Prime Minister of India

b)    The President of India

c)     The Vice President of India

d)    The Lt. Governor of Delhi

Ans: c) The Vice President of India

 

45. Panchayati Raj’ was first introduced in India in October 1959 in which one of the following States?

a)     Kerala

b)    Karnataka

c)     Rajasthan

d)    Tamil Nadu

Ans: c) Rajasthan

 

46. Which part of the Indian Constitution provides for establishing India as a ‘Welfare State’?

a)     The Preamble of the Constitution

b)    Directive Principles of State Policy (Part IV of the Constitution)

c)     Schedule V of the Indian Constitution

d)    Fundamental Rights (Part lll of the Constitution)

Ans: d) Directive Principles of State Policy (Part IV of the Constitution)

 

47. The three Lists, Union List, State List and Concurrent List are mentioned in which one of the following?

a)     5th Schedule

b)    6th Schedule

c)     8th Schedule

d)    7th Schedule

Ans: d) 7th Schedule

 

48. At the time of enactment of the Constitution, which one of the following ideals was not included in the Preamble?

a)     Socialism

b)    Equality

c)     Justice

d)    Liberty

Ans: a) Socialism

 

49. Which one of the following departments is responsible for the preparation and presentation of the Union Budget to the Parliament?

a)     Finance

b)    Revenue

c)     Expenditure

d)    Economic Affairs

Ans: d) Economic Affairs

 

50. ‘Hornbill Festival’ is held in which of the following states?

a)     Arunachal Pradesh

b)    Meghalaya

c)     Sikkim

d)    Nagaland

Ans: d) Nagaland

 

51. Which one of the following Articles empowers the President to nominate not more than two members of the Anglo-Indian community to the Lok Sabha?

a)     Article 79

b)    Article 334

c)     Article 331

d)    Article 114

Ans: c) Article 331

 

52. To be recognized as a National Party, a political party must be a recognised party in at least

a)     6 states

b)    5 states

c)     4 states

d)    9 states

      Ans: c) 4 states

 

      53. What is the maximum strength of the Lok Sabha provided by the Constitution of India?

a)     545

b)    530

c)     540

d)    552

      Ans: d) 552

 

      54. What is the maximum permissible time gap between two sessions of the Parliament?

a)     3 months

b)    6 months

c)     9 months

d)    12 months

      Ans: b) 6 months

 

      55. The most essential feature of the Parliamentary form of Government is the

a)     sovereignty of the Parliament

b)    accountability of the Executive to the Legislature

c)     independent judiciary

d)    written Constitution

      Ans: c) independent judiciary

 

      56. If in an election to a State Legislative Assembly, the candidate who is declared elected loses his deposit, then it means

a)     polling was very poor

b)    the election was for a multi member constituency

c)     the elected candidate’s victory over his nearest rival was very marginal

d)    a very large number of candidates contested in the election

      Ans: d) a very large number of candidates contested in the election

 

       57. Tropical storm ‘Etau’ caused extensive and destructive floods recently in which of the countries?

a)     Australia

b)    Japan

c)     China

d)    Philippines 

      Ans: b) Japan

 

      58. Who is the first President of BRICS Development Bank launched in Sanghai in July 2015?

a)     Yang Xiong

b)    K.V. Kamath

c)     Vladimir Chekov

d)    Dilma Rousseff

      Ans: b) K.V. Kamath

 

      59. It is decided recently that the 2022 Commonwealth Games will be held in South Africa. Which one of the following cities would host the 2022 Commonwealth Games?

a)     Pretoria

b)    Durban

c)     Kimberly

d)    Johannesburg

      Ans: b) Durban

 

      60. Recently, India won the top UNESCO prize, ‘Award of Excellence, 2015’ for the remarkable conservation efforts of the majestic Sree Vadakkunnathan Temple in Kerala. In which of the following cities is the temple located?

a)     Trivandrum

b)    Kozhikode

c)     Thrissur

d)    Vellayani

      Ans: c) Thrissur

 

      61. On which of the following dates was the first International Yoga Day celebrated?

a)     June 5, 2015

b)    June 21, 2015

c)     August 21, 2015

d)    July 21, 2015

      Ans: b) June 21, 2015

 

      62. Which State Government in India appointed the first transgender Principal in May 2015?

a)     West Bengal

b)    Uttarakhand

c)     Andhra Pradesh

d)    Maharashtra

      Ans: a) West Bengal

 

      63. Which private sector bank has launched a service recently where Customers can make transactions using just their voice as a means of authentication?

a)     ICICI Bank

b)    AXIS Bank

c)     Induslnd Bank

d)    HDFC Bank

      Ans: a) ICICI Bank

 

      64. In which city was the 21st Asian Athletics Championships, 2015 held?

a)     Wuhan

b)    Seoul

c)     Hong Kong

d)    Beijing

      Ans: a) Wuhan

 

      65. The hot, dry, dusty local wind of the Sahara Desert is known as:

a)     Mistral

b)    Chinook

c)     Harmattan

d)    Sirocco

      Ans: d) Sirocco

 

      66. To empower women, the ‘Women-20 (W20)’ group has been launched by G20. Who is the newly appointed President of the W20 group?

a)     Gulden Turktan

b)    Christine Lagarde

c)     Angel Gurria

d)    Lakshmi Puri

      Ans: a) Gulden Turktan

     

      67. What is the mainstay of the Indian economy?

a)     Manufacturing

b)    Business

c)     Agriculture

Public Sector undertaking

      Ans: c) Agriculture

 

      68. Deficit financing means that the government borrows money from the

a)     Revenue Department

b)    Reserve Bank of lndia

c)     World Bank

d)    State Bank of India

      Ans: b) Reserve Bank of India

 

69. Which is the most important source of income for the Government of India?

a)     Interest

b)    Excise duty

c)     License fee

d)    Income tax

      Ans: b) Excise duty

 

70. The city to host the 2022 Olympic Winter Games is

a)     Beijing

b)    Seoul

c)     Almaty

d)    Helsinki

      Ans: a) Beijing

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *