APSC 2014 Exam Solved Questions Paper- 75 Questions Here To Remember

By | August 2, 2021

 APSC 2014 Solved Questions Paper

1.    Kuno Palpur Wildlife Sanctuary, which is being proposed as a new home to the Asiatic Lions from Gir National Park is located at

a)   Maharashtra

b)   Odisha

c)   Madhya Pradesh

d)   Rajasthan

      Ans: c) Madhya Pradesh

 

APSC 2014 Exam Solved Questions Paper
APSC 2014 Exam Solved Questions Paper

      2.   RUSA has been recently formulated to look after

a)   funding for higher education.

b)   regulating standards in higher education.

c)   funding for State universities and affiliated colleges

d)   None of the above

      Ans: a) funding for higher education

 

      3. In India, National Science day is observed on

a)   5th June

b)   28th February

c)   7th Dec

d)   28th March

      Ans: b) 28th February

 

      4. Lake Tsongo, Rumtek Monastery and Nathula are located in

a)   Himachal Pradesh

b)   Uttarakhand

c)   Sikkim

d)   Arunachal Pradesh

      Ans: c) Sikkim

 

      5. India changed over to the decimal system of coinage in the year

a)   1947

b)   1948

c)   1957

d)   1958

      Ans: c) 1957

 

      6. Which document is conventionally placed before the Indian Parliament on the last working day of the month of February?

a)   The Union Budget

b)   The Railway Budget

c)   The Economic Survey

d)   The Five-Year Plan Document

      Ans: a) The Union Budget

 

      7. Which among the following is the oldest public Sector Bank of India?

a)   Punjab National Bank

b)   Allahabad Bank

c)   Industrial Development Bank of India

d)   Central Bank of India

      Ans: b) Allahabad Bank

 

      8. Which of the following is not subsidized in India?

a)   LPG

b)   Kerosene

c)   Diesel

d)   Petrol

      Ans: d) Petrol

 

      9. Which of the following Mahatma Gandhi series of currency notes  issued by the RBI has a drawing of the Parliament House depicted on it?

a)   INR 50

b)   INR 100

c)   INR 200

d)   INR 500

      Ans: a) INR 50

 

      10. The largest source of power supply in India is

a)   Hydro

b)   Thermal

c)   Renewable

d)   Nuclear

      Ans: b) Thermal

 

      11. The Monetary Policy of India is formulated by

a)   the Reserve Bank of India

b)   the National Development Council

c)   The Ministry of Finance

d)   The planning Commission of India

      Ans: a) the Reserve Bank of India

 

      12. The cooperative credit Societies have a

a)   four-tier structure

b)   Three-tier structure

c)   Two-tier structure

d)   One-tier structure

      Ans: b) Three-tier structure

 

      13. The Government of India earns maximum revenue from

a)   Income Tax

b)   Corporate tax

c)   Sales tax

d)   Goods and Services tax

      Ans: b) Corporate tax

 

      14. Prof. P.C. Mahalanobis’s name is associated with the

a)   Second Five-Year Plan

b)   First Five-Year plan

c)   Third Five-Year Plan

d)   Fourth Five-Year Plan

      Ans: a) Second Five-Year Plan

 

      15. Recommendations of which of the following committees are followed for estimating the poverty line in India?

a)   Lakdawla Committee

b)   Chelliah Committee

c)   Chakravarty Committee

d)   Chaturvedi Committee

      Ans: a) Lakdawla Committee

 

      16. National Horticulture Mission has been implemented in

a)   9th Plan

b)   10th Plan

c)   11th Plan

d)   12th Plan

      Ans: b) 10th Plan

 

      17. The air temperature rises with height in

a)   stratosphere

b)   troposphere

c)   mesosphere

d)   tropopause

      Ans: a) stratosphere

 

      18. The largest fish-exporting region of the world is

a)   North-East Pacific Region

b)   North-West Pacific Region

c)   North-East Atlantic Region

d)   South-East Asian Region

      Ans: c) North-East Atlantic Region

 

      19. Sofia is the capital of

a)   Bulgaria

b)   Austria

c)   Hungary

d)   Albania

      Ans: a) Bulgaria

 

      20. The Eastern Ghats and the Western Ghats meet at

a)   Nilgiri Hills

b)   Annamalai Hill

c)   Cardamom Hills

d)   Palani Hills

      Ans: a) Nilgiri Hills

 

      21. Zojila pass is in

a)   Uttar Pradesh

b)   Andhra Pradesh

c)   Jammu And Kashmir

d)   Himachal Pradesh

      Ans: c) Jammu And Kashmir

 

      22. Tungabhadraand Bhima are the Tributaries of

a)   Krishna

b)   Mahanadi

c)   Narmada

d)   Godavari

      Ans: a) Krishna

 

      23. North Cachar Hill is populary known for

a)   Graphite

b)   Rock salt

c)   Limestone

d)   Coal

      Ans: c) Limestone

 

      24. In Assam, ‘red soil‘ is the main feature of

a)   Bodoland Area

b)   Barak Valley Region

c)   North Cachar Hill Area

d)   Brahmaputra Valley Region

      Ans: c) North Cachar Hill Area

 

      25. Which one of the following combinations is mainly concentrated in
single State of North-East India?

a)   Naga-Mizo

b)   Khasi-Mizo

c)   Khasi-Garo

d)   Khasi-Naga

      Ans: c) Khasi-Garo

 

      26. India’s permanent research station, ‘Dakshin Gangotri’ is located in

a)   Indian Ocean

b)   The Himalayas

c)   Arabian Sea

d)   Antarctica

      Ans: d) Antarctica

 

      27. PSLV-C14in its space mission had carried Oceansat-2with how many foreign nano-satellites?

a)   5

b)   6

c)   7

d)   8

      Ans: b) 6

 

      28. National Sugar Institute (NSI) is located at

a)   Varanasi

b)   Kanpur

c)   Lucknow

d)   Allahabad

      Ans: b) Kanpur

 

     29. The first telegraph line in India was laid between

a)   Calcutta and Delhi

b)   Calcutta and Agra

c)   Calcutta and Bombay

d)   Delhi and Bombay

      Ans: b) Calcutta and Agra

 

      30. India’s first supercomputer is named as

a)   SAGA

b)   EKA


c)  
PARAM-200

d)   PARAM-8000

      Ans: d) PARAM-8000

 

      31. India’s first remote sensing satellite (IRS-1A) was launched from

a)   Sriharikota

b)   Baikonur

c)   Cape Kennedy

d)   French Guiana

      Ans: b) Baikonur

 

      32.Which was the first Indian satellite that was launched from Soviet Cosmodrone in 1975?

a)   Aryabhatta

b)   Bhaskara-I

c)   Bhaskara-ll

d)   INSAT-1A

      Ans: a) Aryabhatta

 

      33. Where was India’s first computer installed?

a)   Indian Institute of Technology, Delhi

b)   Indian Iron and Steel Co. Ltd., Burnpur

c)   Indian Statistical Institute, Calcutta

d)   Indian Institute of Science, Bangalore

      Ans: c) Indian Statistical Institute, Calcutta

 

      34. Which of the following satellites help to telecast TV programmes all over the country?

a)   Aryabhatta

b)   APPLE

c)   Insat-1B

d)   Rohini

      Ans: c) Insat-1B

 

      35. Rajatarangini, written by Kalhana is a story of the king of

a)   Nepal

b)   Kamrup

c)   Orissa

d)   Kashmir

      Ans: d) Kashmir

 < /span>

      36. The Tataras Tribe inhabitates in which part of the world

a)   Siberia

b)   Kenya

c)   Europe

d)   None of the above

Ans: a) Siberia

 

37. ‘Salsa’, a popular form of social dance, originated from

a)   Brazil

b)   America

c)   France

d)   India

Ans: b) America

 

38. ‘Ikebana’ is a Japanese art of

a)   papercraft

b)   dress designing

c)   miniature tree farming

d)   flower arrangement

Ans: d) flower arrangement

 

39. Which tribe of the North East celebrates ‘Agalmaka’ festival?

a)   Dimasa

b)   Garo

c)   Mishing

d)   Sonowal Kachari

Ans: b) Garo

 

40. The author of Prahlada Charitra is

a)   Harivara Vipra

b)   Hem Saraswatil

c)   Durabar Kayastha

d)   Ananta Kandali

Ans: b) Hem Saraswatil

 

41. Raja Harishchandra, an early Indian film was produced by

a)   Dada Saheb Phalke

b)   Ashok Kumar

c)   Satyajit Ray

d)   Guru Dutt

Ans: a) Dada Saheb Phalke

 

42. ‘Ugadi’ is a popular festival of

a)   Karnataka

b)   Bihar

c)   Himachal Pradesh

d)   Nepal

Ans: a) Karnataka

 

43. Name the author of the famous book, Cha Garam, the tea story.

a)   Maniram Dewan

b)   Hemendra Prasad Barooh

c)   Arup Kumar Dutta

d)   None of them

Ans: c) Arup Kumar Dutta

 

44. Name the three capitals of the Ahom Kingdom in different areas.

a)   Tipam, Namrup, Gargaon

b)   Moran, Bhogdoi, Charing

c)   Charaideo, Gargaon, Jorhat

d)   None of the above

Ans: c) Charaideo, Gargaon, Jorhat

 

45. One of the first-ever Barbaruas of Ahom Kingdom also achieved a memorable reputation. Name both father and son due.

a)   Satram Barbarua (Father), Kaliabhomora Borphukan (Son)

b)   Momai Tamuli (Father), Lachit Barbarua Borphukan (Son)

c)   Bholanath Barbarua (Father), Haranath Borphukan (Son)

d)   None of them

Ans: b) Momai Tamuli (Father), Lachit Barbarua Borphukan (Son)

 

46. Who built the Charminar of Hyderabad and on what occasion?

a)   Nawab of Hyderabad built it to celebrate freedom from British rule (1947)

b)   Nawab Safdar Jang built it to celebrate relief from a major famine (1739)

c)   Muhammad Quli Qutb Shah constructed it to commemorate the eradication of plague (1591)

d)   None of the above

Ans: c) Muhammad Quli Qutb Shah constructed it to commemorate the eradication of plague (1591)

 

47. Dimapur, the capital of the Kachari Kingdom, was occupied by the Ahom King

a)   Rudra Singha

b)   Gadadhar Singha

c)   Suhummong

d)   Rajeshwar Singha

Ans: c) Suhummong

 

48. The posts of Barbarua and Barphukan were created by

a)   Suteopha

b)   Pratap Singha

c)   Supatpha

d)   Rudra Singha

Ans: b) Pratap Singha

 

49. The Ashokan pillar at Allahabad provides information about the reign of

a)   Chandragupta Maurya

b)   Chandragupta-I

c)   Samudragupta

d)   Chandragupta-II

Ans: c) Samudragupta

 

50. The Ain-i-Akbari was written by

a)   Farishta

b)   Ibn Batuta

c)   Abul Fazi

d)   Birbal

Ans: c) Abul Fazi

 

51. The Kamakhya Temple was rebuilt by the Koch king

a)   Biswa Singha

b)   Raghu Dev

c)   Naranarayan

d)   Prananarayan

Ans: c) Naranarayan

 

52. Permanent Settlement in India was introduced by

a)   Lord Warren Hastings

b)   Lord Bentick

c)   Lord Cornwallis

d)   Lord Ripon

Ans: c) Lord Cornwallis

 

53. When did the British Government take over the reign of India from the East India Company and who was the first Viceroy?

a)   1857, Lord Linlithgow

b)   1858, Lord Canning

c)   1861, Lord Curzon

d)   1858, Lord Curzon

Ans: b) 1858, Lord Canning

 

54. Who was the Ahom King in Assam during the Mutiny of 1857?

a)   Gaurinath Singha

b)   Kandarpeswar Singha

c)   Lakshminath Singha

d)   None of them

Ans: d) None of them

 

55. Who was the first Assamese to join the Indian National Congress during his second session held in 1886?

a)   Gopinath Bordoloi

b)   Tarunram Phukan

c)   Devicharan Baruah

d)   Nobin Chandra Bordoloi

Ans: c) Devicharan Baruah

 

56. Which freedom fighter of Assam refused to accept the Tamra Patra and said, ‘With all my profound sense of gratitude to the well-wishers of the Government, I would like to say humbly that I did not take part in India’s freedom movement with an intention to get something in return’?

a)   Rohini Choudhury

b)   Pushpalata Das

c)   Nilamani Phukan

d)   Kamala Miri

Ans: b) Pushpalata Das

 

57. Who was the first president of the Muslim League?

a)   Liaquat Ali Khan

b)   Muhammad Ali
Jinnah

c)   Aga Khan

d)   None of them

Ans: c) Aga Khan

 

58. Mahatma Gandhi was called the ‘Father of the Nation’ first by

a)   Jawaharlal Nehru

b)   Rabindranath Tagore

c)   Subhash Chandra Bose

d)   Lala Lajpat Rai

Ans: c) Subhash Chandra Bose

 

59. The first Round Table Conference was held in London in

a)   November 1930

b)   March 1919

c)   August 1942

d)   October 1939

Ans: a) November 1930

 

60. The first woman president of the Indian National Congress was

a)   Sarojini Naidu

b)   Annie Besant

c)   Aruna Asaf Ali

d)   Suhasini Mulay

Ans: b) Annie Besant

 

61. In how many phases, the election to the Lok Sabha in the year 2014 was conducted?

a)   6

b)   7

c)   8

d)   9

Ans: d) 9

 

62. Which Lok Sabha election resulted in a Hung President?

a)   9th Lok Sabha election (1989)

b)   10th Lok Sabha election (1991)

c)   11th Lok Sabha election (1996)

d)   13th Lok Sabha election (1999)

Ans: c) 11th Lok Sabha election (1996)

 

63. The Governor of a state is an integral part of the

a)   State Cabinet

b)   Parliament

c)   State Legislature

d)   State Public Service Commission

Ans: c) State Legislature

 

64. Which of the following is a condition for a political party to be approved as a National Party according to the Election Commission of India’s regulations?

a)   It must have a minimum of 11 seats in the Lok Sabha from at least three states

b)   It must have an office in every state capital

c)   It must have a minimum of 6 seats in the Lok Sabha from at least two states

d)   It must be at least 10 years old

Ans: a) It must have a minimum of 11 seats in the Lok Sabha from at least three states

 

65. Who is known as the ‘Father of Local Self-Government’ in India?

a)   Lord Amherst

b)   Lord
Ripon

c)   Lord Lytton

d)   Lord Bentinck

Ans: b) Lord Ripon

 

66. When was the first National Emergency declared in India?

a)   1962

b)   1965

c)   1971

d)   1975

Ans: a) 1962

 

67. The Mandal Commission to recommend the reservation for Other Backward Class of people was set up in the year

a)   1977

b)   1979

c)   1980

d)   1983

Ans: b) 1979

 

68. By whom the Vice President of India is elected?

a)   The President of India

b)   Member of the Parliament

c)   Members of the Rajya Sabha

d)   Members of the Parliament and members of the Legislative Assemblies of States

Ans: b) Member of the Parliament

 

69. What is the maximum gap of time between two sessions of the Parliament and also the State Legislative Assembly houses?

a)   No such rule exists

b)   Six months

c)   One year

d)   None of the above

Ans: b) Six months

 

70. Who administers the Oath of Office for the President of India and the Governor of a State respectively?

a)   The speaker of the Lok Sabha and the speaker of the State Legislative Assembly

b)   The Solicitor General of India and the Advocate General of the state

c)   The Chief Justice of the Supreme Court of India and the Chief Justice of High Court of the state

d)   None of them

Ans: c) The Chief Justice of the Supreme Court of India and the Chief Justice of High Court of the state

 

71. Who is the Chairman of the Planning Commission and National Integration Council of India?

a)   The president of India

b)   The Prime Minister of India

c)   The Vice President of India

d)   The speaker of the Lok Sabha

Ans: b) The Prime Minister of India

 

72. China acknowledged Sikkim as an integral part of India during the Prime Ministership of

a)   Indira Gandhi

b)   Rajiv Gandhi

c)   P.V. Narsimha Rao

d)   Atal Bihari Vajpayee

Ans: d) Atal Bihari Vajpayee

 

73. India’s ,Look East policy’ was started by the Prime Minister

a)   Rajiv Gandhi

b) &n
bsp;
P.V. Narasimha Rao

c)   Atal Bihari Vajpayee

d)   Manmohan Singh

Ans: b) P.V. Narasimha Rao

 

74. Who presided over the joint session of both the Houses of the Parliament in India?

a)   The President of India

b)   The Prime Minister of India

c)   The speaker of the Lok Sabha

d)   The Vice President of India

Ans: c) The speaker of the Lok Sabha

 

75. The first non-Congress Prime Minister of India was

a)   Morarji Desai

b)   Chaudhary Charan Singh

c)   Atal Bihari Vajpayee

d)   V.P. Singh

Ans: a) Morarji Desai 

Leave a Reply

Your email address will not be published.