APSC 2013 Question’s Answer- APSC Previous Year Question Paper

By | August 2, 2021

 APSC 2013 Question’s Answer

1.  Which of the following is not included in the state list in the Constitution of India?

a)  Criminal Procedure Code

b)   Police

c)   Law and order

d)   Prison

Ans: a) Criminal Procedure Code

 

APSC 2013 Question's Answer
APSC 2013 Question’s Answer

2. The Rajya Sabha has exclusive jurisdiction in

a)   Creation and abolition of States

b)   Approving a proclamation of emergency

c)   the election of the Vice President

d)   Authorizing Parliament to legislate on a subject in the State list

Ans: d) Authorizing Parliament to legislate on a subject in the State list

 

3. Which one of the following is not a part of the Directive Principles of the State Policy?

a)   Right against exploitation

b)   Right to work

c)   Right to education

d)   Right to public assistance in the case of an improvement

Ans: a) Right against exploitation

 

4. The 6th Schedule of the Indian Constitution deals with

a)   administration of OBC/MOBC population

b)   state reorganization based on language

c)   the provisions for administration of tribal areas in Assam Meghalaya Tripura and Mizoram

d)   welfare of SC/ST population

Ans: c) the provisions for administration of tribal areas in Assam Meghalaya Tripura and Mizoram

 

5. Which one of the following words was not originally included in the Preamble to the Constitution of India?

a)   Sovereign

b)   Socialist

c)   Secular

d)   Republic

Ans: c) Secular

 

6. The President of India does not deny his consent to a Money Bill because

a)   it is urgent in nature

b)   It is initiated by the Finance Minister

c)   it is initiated by the Finance ministry on the recommendation of the President

d)   it is initiated in the Lok Sabha

Ans: c) it is initiated by the Finance ministry on the recommendation of the President

 

7. When did the Constituent Assembly of India have its first meeting?

a)   Dec 10,1946

b)   Aug 18,1947

c)   Jan 27,1947

d)   Jul 13,1946

Ans: a) Dec 10,1946

 

8. Fundamental duties were appended to the constitution of India by the 42nd amendment on the recommendation of

a)   Swaran Singh Committee

b)   Dr. B.R. Ambedkar Committee

c)   K.C. Pant Committee

d)   C.D.Deshmukh Committee

Ans: a) Swaran Singh Committee

 

9. Ashok Mehta committee stated that

a)   The Zilla Parishad should be made responsible for planning at the district level

b)   in all states, there shall be a Gram Sabha

c)   periodic elections are to be held

d)   one-third of the total seats should be reserved for women

Ans: a) The Zilla Parishad should be made responsible for planning at the district level

 

10. The division of power between Centre and States is contained in the Constitution of India in the

a)   3rd schedule

b)   5th schedule

c)   7th schedule

d)   8th schedule

Ans: c) 7th schedule

 

11. Which of the following is the legal document created in 1947 that allowed the Princely states to join other India on Pakistan?

a)   The Act of Accession, 1947

b)   Instrument for Accession

c)   Legal document for Accession

d)   None of the above

Ans: b) Instrument for Accession

 

12. During a National Emergency, the President can suspend the judicial enforcement of the Fundamental Rights except for the two Articles which are

a)   15,16

b)   18,19

c)   20,21

d)   32,33

Ans: c) 20,21

 

13. Which of the following is not a Money Bill?

a)   Budget

b)   Appropriation Bill

c)   Bill seeking vote on account

d)   Finance Bill

Ans: a) Budget

 

14. The term secular was added to the Preamble of the Constitution of India by the

a)   40th Amendment

b)   41st Amendment

c)   42nd Amendment

d)   43rd Amendment

Ans: c) 42nd Amendment

 

15. Which Article of the Constitution of India has empowered the Parliament to regulate citizenship matters?

a)   5

b)   9

c)   7

d)   11

Ans: d) 11

 

16. GSAT-7, the first Indian satellite for defence purpose, was launched from

a)   Sriharikota

b)   Kourou

c)   Bikanour

d)   None of these

Ans: b) Kourou

 

17. UN in its report World Population Prospects, 2012 has noted that India will be the world’s largest populated country, living behind China by the year

a)   2022

b)   2028

c)   2035

d)   2050

Ans: b) 2028

 

18. The popular Uprising in Assam known as Patharughat Battle took place in the year

a)   1861

b)   1862

c)   1893

d)   1894

Ans: d) 1894

 

19. In which year, Kaziranga Wildlife Sanctuary was elevated to a National Park?

a)   1974

b)   1984

c)   1975

d)   1989

Ans: a) 1974

 

20. Who was the President of the Swaraj Party formed in Assam during the Freedom Movement?

a)   Maniram Dewan

b)   Vishnuram Medhi

c)   Gopinath Bordoloi

d)   Tarun Ram Phukan

Ans: d) Tarun Ram Phukan

 

21. Name the submarine which was destroyed in a major accident in 2013

a)   INS Sindhurakshak

b)   INS Shalki

c)   INS Godavari

d)   INS Yamuna

Ans: a) INS Sindhurakshak

 

22. The famous musician Zubin Mehta was in news recently which had an Indian connection because

a)   of his refusal to perform in Israel

b)   he is a foreign citizen of Indian Origin

c)   of a concert in Srinagar, Jammu and Kashmir

d)   none of the above

Ans: c) of a concert in Srinagar, Jammu and Kashmir

 

23. The ship MV Bingo was drowned due to cyclone Phailin on October 12, 2013. The 18 member crew on board was rescued after 40 hours by

a)   Dornier Aircraft CG 970

b)   Dornier Aircraft CG 790

c)   Dornier Aircraft CG 079

d)   Boeing 777

Ans: b) Dornier Aircraft CG 790

 

24. Which one of the following has announced its plan to launch the world’s largest Solar Sail in 2014?

a)   NASA

b)   ISRO

c)   European Space Agency

d)   Japanese Space Agency

Ans: a) NASA

 

25. Female literacy rate in India as per the Census Data, 2011 stands at

a)   64.6{37632549f10ffff720969b4ab77e00ced6668940cd3eefd99db86ec5b5daf659}

b)   70.3{37632549f10ffff720969b4ab77e00ced6668940cd3eefd99db86ec5b5daf659}

c)   62.5{37632549f10ffff720969b4ab77e00ced6668940cd3eefd99db86ec5b5daf659}

d)   68.2{37632549f10ffff720969b4ab77e00ced6668940cd3eefd99db86ec5b5daf659}

Ans: a) 64.6{37632549f10ffff720969b4ab77e00ced6668940cd3eefd99db86ec5b5daf659}

 

26. In the last decade, which among the following sectors has attracted the highest foreign direct investment inflows into India?

a)   Chemicals other than fertilizers

b)   Service sector

c)   Food processing

d)   Telecommunication

Ans: b) Service sector

 

27. Which Indian economist helped create the United Nations Human Development Index?

a)   Jagdish Bhagawati

b)   Amartya Sen

c)   Arvind Panagariya

d)   Ashok Desai

Ans: b) Amartya Sen

 

28. In India, which one among the following formulates the fiscal policy?

a)   the planning commission

b) &nbs
p;
the ministry of finance

c)   the finance commission

d)   the Reserve Bank of India

Ans: b) the ministry of finance

 

29. The committee that recommended abolition of tax rebate under Section 88 is

a)   Chelliah Committee

b)   Kelkar Committee

c)   Shome Committee

d)   None of the above

Ans: b) Kelkar Committee

 

30. VAT is imposed

a)   Directly on consumer

b)   on the first stage of production

c)   on the final stage of production

d)   on all stages between production and final sale

Ans: d) on all stages between production and final sale

 

31. SEBI is a/an

a)   Statutory body

b)   Advisory body

c)   Constitutional body

d)   Non-statutory body

Ans: a) Statutory body

 

32. In India, Inflation is measured on the basis of

a)   Consumer Price Index

b)   Wholesale Price Index

c)   Human Development Index

d)   Market forces

Ans: b) Wholesale Price Index

 

33. The Terracotta industry in Assam has developed in

a)   Goalpara district

b)   Barak Valley

c)    Dhubri district

d)   Tinsukia district

Ans: c) Dhubri district

 

34. In single-brand retail, the Government of India has raised FDI limit through FIPB from 49{37632549f10ffff7
20969b4ab77e00ced6668940cd3eefd99db86ec5b5daf659} to

a)   15{37632549f10ffff720969b4ab77e00ced6668940cd3eefd99db86ec5b5daf659}

b)   74{37632549f10ffff720969b4ab77e00ced6668940cd3eefd99db86ec5b5daf659}

c)   100{37632549f10ffff720969b4ab77e00ced6668940cd3eefd99db86ec5b5daf659}

d)   none of the above

Ans: c) 100{37632549f10ffff720969b4ab77e00ced6668940cd3eefd99db86ec5b5daf659}

 

35. The recommendations of the 13th Finance Commission have been operational for the period

a)   2010-2015

b)   2011-2016

c)   2012-2017

d)   None of the above

Ans: a) 2010-2015

 

36. Which of the following statements is correct for the Planning Commission of India?

a)   It is not defined in the Indian Constitution

b)   Members and the Vice-Chairman do not have fixed working duration

c)   Its members do not require any minimum educational qualification

d)   All of the above

Ans: d) All of the above

 

37. Decentralized planning on the basis of Panchayati Raj Institutions was recommended by

a)   Ashok Mehta Committee

b)   Gadgil Committee

c)   Mahalanobis Committee

d)   Balwant Rai Mehta Committee

Ans: d) Balwant Rai Mehta Committee

 

38. The Minimum Needs Programme was introduced in the

a)   Fourth Plan

b)   Fifth Plan

c)   Sixth Plan

d)   Seventh Plan

Ans: b) Fifth Plan

 

39. There was a planned holiday in India during

a)   1955-1958

b)   1961-1964

c)   1971-1974

d)   None of the above

Ans: d) None of the above

 

40. What was set up in 1950 for conducting large-scale surveys to meet the data needs of the country for the estimation of the national income and related aggregates?

a)   The Planning Commission

b)   The National Sample Survey

c)   The Bureau of industrial Costs

d)   The Central Statistical Organisation

Ans: b) The National Sample Survey

 

41. Which of the following is not correct in respect of the term disinvestment?

a)   Reduction of public debt

b)   A process of privatization

c)   Release of large amounts of public resources locked up in non-strategic public sector enterprise

d)   Revival of public sector enterprises

Ans: a) Reduction of public debt

 

42. The first systematic attempt of economic planning in India was made in the year

a)   1934

b)   1937

c)   1943

d)   1944

Ans: a) 1934

 

43. The National Highway 1 connects

a)   New Delhi and Mumbai

b)   Kolkata and Amritsar

c)   Jammu and New Delhi

d)   Srinagar and Thiruvananthapuram

      Ans: c) Jammu and New Delhi

 

      44. Which one of the following States is not touched by Tropic of Cancer?

a)   Mizoram

b)   Bihar

c)   Chattisgarh

d)   Madhya Pradesh

      Ans: b) Bihar

 

      45. The famous fort Sonar Killa is located at

a)   Jaipur

b)   Jaisalmer

c)   Jodhpur

d)   Bikaner

      Ans: b) Jaisalmer

 

      46. Bermuda triangle is located in

a)   Caribbean Sea

b)   Gulf of Mexico

c)   Persian Gulf

d)   North Atlantic Ocean

      Ans: d) North Atlantic Ocean

 

      47. Waterloo is located in

a)   Belgium

b)   France

c)   Switzerland

d)   New York

      Ans: a) Belgium

 < /p>

      48. First Indian to win the gold medal in men’s singles tennis at the Asian Games was

a)   Leander Paes

b)   Somdev Devvarman

c)   Rohan Bopanna

d)   Mahesh Bhupathi

      Ans: b) Somdev Devvarman

 

      49. Which is the most recent tax regime proposed to be introduced in the country?

a)   GST (Goods Services Tax)

b)   Agricultural Income Tax

c)   VAT (Value Added Tax)

d)   Central Excise

      Ans: a)  GST (Goods Services Tax)

 

      50. The minimum amount of calorie-based definition of poverty in India was accepted in the

a)   Fourth Plan

b)   Fifth Plan

c)   Sixth Plan

d)   Seventh Plan

      Ans: c) Sixth Plan

 

      51. Under decentralized planning, a planning committee is set up at which level?

a)   Block

b)   Subdivision

c)   District

d)   Town

      Ans: c) District

 

      52. Which is the largest plain of the world?

a)   Siberian Plain

b)   Indo-Gangetic Plain

c)   The Prairies

d)   The Steppe Land

      Ans: a) Siberian Plain

 

      53. Which of the following sea does not have a coastline?

a)   Mediterranean Sea

b)   Sea of Azov

c)   Sargasso Sea

d)   Black Sea

      Ans: c) Sargasso Sea

 

      54. PANIDIHING BIRDS SANCTUARY is located in which district of Assam?

a)   Jorhat

b)   Sibsagar

c)   Dhemaji

d)   Golaghat

     Ans: b) Sibsagar

 

     55. Arrange the National Parks of Assam in the correct order of decreasing size.

a)   Kaziranga, Manas, Nameri, Orang, Dibru Saikhowa

b)   Manas, Dibru Saikhowa, Kaziranga, Orang, Nameri

c)   Manas, Kaziranga, Dibru Saikhowa, Nameri, Orang

d)   Kaziranga, Manas, Nameri, Dibru Saikhowa, Orang

      Ans: c) Manas, Kaziranga, Dibru Saikhowa, Nameri, Orang

 

     56. Which of the following cottage industry workers in Assam suffer most due to the paucity of raw material?

a)   Potters and blacksmiths

b)   Ivory artists

c)   Brass-smiths

d)   Bell metal-smiths

      Ans: b) Ivory artists

 

      57. Longloi, Kailajan, Silbheta and Khanbhaman are famous for which of the following resources?

a)   Coal

b)   Iron ore

c)   Sillimanite

d)   Limestone

      Ans: a) Coal

 

      58. The Yandaboo Treaty was signed in 1826 between

a)   East India Company and the Ahom King

b)   East India Company and the Burmese

c)   British Crown and the Ahom King

d)   British Crown and the Burmese

      Ans: b) East India Company and the Burmese

 

      59. Which of the following states does not have an autonomous district?

a)   Arunachal Pradesh

b)   Meghalaya

c)   Mizoram

d)   Tripura

      Ans: a) Arunachal Pradesh

 

      60. The construction of the Panama Canal in 1914 eliminated the long and hazardous voyage

a)   between North and South America

b)   in the stormy Atlantic Ocean

c)   round the Cape of Good Hope

d)   round the stormy Cape Horn

     Ans: d) round the stormy Cape Horn

 

     61.  If the Arctic ice was somehow replaced with dense forest, which of the following    situations may arise?

a)    it will accelerate the Global Warming

b)    it may or may not affect global warming

c)    it will be decelerate global warming

d)    it will have no effect on global warming

      Ans:  a)  it will accelerate the Global Warming

 

62. The national children’s science congress (NSCS) is an annual event organised with the purpose of

a)    motivating children to take up scientific research on local specific issues.

b)    demonstrating presentations of children

c)    Popularising science among the people

d)    taking science to the village

      Ans:  motivating children to take up scientific research on local specific issues.

 

    

Leave a Reply

Your email address will not be published.