APSC 2011 Question Paper & Answers-APSC Previous Year Question Paper

By | August 2, 2021

 APSC 2011 Question Paper & Answers

1.    Habeas corpus writ is associated with

a)   Anticipatory bill

b)   Quashing the order of an administrative authority

c)   An order of freedom of speech

d)   Production of person before the court

      Ans: d) Production of person before the court

 

APSC 2011 Question Paper & Answers
APSC 2011 Question Paper & Answers


2. Drip irrigation is practiced in India is mostly practiced in India especially for

a)   Tea and coffee

b)   Vegetables (Rabi crops)

c)   Rice

d)   Wheat

      Ans: b) Vegetables (Rabi crops)

 

3. Grey Revolution is associated with

a)   Production of cement

b)   Commercial production of eggs

c)   Steel Production

d)   Production of wool

      Ans: d) Production of wool

 

4. What happens to the mass of an iron piece if it gets rusted?

a)   May increase or decrease depending upon the temperature

b)   Increases

c)   Decreases

d)   Remains the same

      Ans: b) Increases

 

5. The purest form of gold is

a)   22 carat

b)   18 carat

c)   24 carat

d)   28 carat

      Ans: a) 22 carat

 

6. The National Flood Control Programme(NFCP) for flood control in India was launched in

a)   1951

b)   1947

c)   1960

d)   1954

      Ans: d)1954

 

7. The Integrated Wasteland Development Program (IWDP) is sponsored by

a)   NABARD

b)   UNO

c)   Government of India

d)   Asian Development Bank

      Ans: c) Government of India

 

8. In which state of India, hill station Kodaikanal is situated?

a)   Andhra Pradesh

b)   Tamil Nadu

c)   Uttar Pradesh

d)   Rajasthan

      Ans: b
) Tamil Nadu

 

9. Which is the longest river in Asia?

a)   Surama

b)   Brahmaputra

c)   Yangtze

d)   Ganga

      Ans: c) Yangtze

 

10. What is the percentage of oxygen in the Earth’s crust?

a)   92 {37632549f10ffff720969b4ab77e00ced6668940cd3eefd99db86ec5b5daf659}

b)   50 {37632549f10ffff720969b4ab77e00ced6668940cd3eefd99db86ec5b5daf659}

c)   61 {37632549f10ffff720969b4ab77e00ced6668940cd3eefd99db86ec5b5daf659}

d)   45 {37632549f10ffff720969b4ab77e00ced6668940cd3eefd99db86ec5b5daf659}

      Ans: d) 45 {37632549f10ffff720969b4ab77e00ced6668940cd3eefd99db86ec5b5daf659}

 

11. Name the country which is known as “Land of Morning Calm”?

a)   Korea

b)   Japan

c)   Thailand

d)   Indonesia

      Ans: a) Korea

 

12. What is the precise time taken by the earth for one rotation?

a)   24 hr

b)   23 hr 56 min 4.09 sec

c)   24 hr 30 min

d)   24 hr 5 min 5.02 sec

      Ans: b) 23 hr 56 min 4.09 sec

 

13. The total area of Assam is

a)   78,438 km square

b)   75,565  km square

c)   76,000  km square

d)   79,452  km square

Ans: a) 78,438  km square

 

14. The largest continent in the world is

a)   Europe

b)   Africa

c)   Asia

d)   North America

      Ans: c) Asia

 

15. Assam state enjoys___________type of climate

a)   Tropical

b)   Hot

c)   Moderate

d)   warm

      Ans: a) Tropical

 

16. Teral Zone is situated at Assam

a)   North zone

b)   East zone

c)   South zone

d)   West zone

      Ans: b) East zone

 

17. The National Park of Assam where the rare white-winged duck (Deohah) is found is

a)   Nameri National Park

b)   Dibru Saikhowa National Park

c)   Manas National Park

d)   Orang National Park

      Ans: a) Nameri National Park

 

18. What is the name given to the new island emerging out of the Bay of Bengal?

a)   Dhan Khuli

b)   Purbasha

c)   Uttara

d)   Sonali

      Ans: b) Purbasha

 

19. Which of the following organisations is related to International trade?

a)   EXIM

b)   FPO

c)   IIP

d)   TQM

      Ans: a) EXIM

 

20.World’s largest producer of gold is:

a)   Saudi Arabia

b)   United Arab Emirates

c)   South Africa

d)   Canada

      Ans: c) South Africa

 

21. When did Mizoram turn into a Union Territory?

a)   1969

b)   1972

c)   1949

d)   1951

      Ans: b) 1972

 

22. Which is the world’s longest railway line?

a)   Trans-Siberian line

b)   Texas Railway line

c)   Trans-Austin Railway line

d)   Trans-America line

      Ans: a) Trans-Siberian line

 

23. For a healthy adult Indian, the Body Mass Index (BMI) should lie in the range of?

a)   11.51-18

b)   18.5-24.9

c)   25-30

d)   None of the above

      Ans: b)  18.5-24.9

 

24. Black hole is an object to be found

a)   At the bottom of oceans

b)   Inside a current carrying conductor

c)   In the sky

d)   Underwater

Ans: c) In the sky

 

25. Minimum velocity required by a body to escape the earth’s gravitation (escape velocity) is

a)   9.5 km/s

b)   11.2 km/s

c)   24.25 km/s

d)   13 km/s

      Ans: b) 11.2 km/s

 

26. Which one of the following is not an operating system of computers?

a)   GNEXT/Linux

b)   Windows NT

c)   BSD

d)   Sun 05

Ans: d) Sun 05

 

27. Which is the largest moon in the solar system?

a)   Ganymede

b)   Titan

c)   Lo

d)   Callisto

      Ans: a) Ganymède

 

28. A pacemaker is implanted in the heart when one of the following is defective

a)   SA node

b)   AV node

c)   Purkinje Fibre

d)   Bundle of His

      Ans: a) SA node

 

29. When a person is undergoing prolonged fasting, his/her urine contain an abnormal amount of

a)   Fats

b)   Ketone

c)   Amino acid

d)   Glucose

      Ans: b) Ketone

 

30. The science of improving the Human race is known as

a)   Eugenics

b)   Epigenesis

c)   Epistasis

d)   Euthenics

      Ans: a) Eugenics

 

31. A photon will have less energy if its

a)   Amplitude is higher

b)   Frequency is higher

c)   Wavelength is longer

d)   Wavelength is shorter

      Ans: a) Amplitude is higher

 

32. Liquified Petroleum Gas (LPG) is mainly a mixture of

a)   Propane and butane

b)   Butane and isobutane

c)   Propane and isobutane

d)   Propane and tetralin

      Ans: c) Propane and isobutane

 

33. One of the elements of direct democracy is

a)   Referendum

b)   Equality

c)   Universal Adult Franchise

d)   Free and Fair Election

      Ans: a) Referendum

 

34. “Purna Swaraj” resolution of the congress was adopted on

a)   26th January 1930

b)   26th January 1929

c)   26th January 1931

d)   26th January 1932

      Ans: a) 26th January 1930

 

35. Article 80 of the Indian Constitution deals with the formation of the

a)   Rajya Sabha

b)   Lok Sabha

c)   Legislative Council

d)   District Council

      Ans: a) Rajya Sabha

 

36. The Fundamental duties were incorporated in the Indian Constitution based on the recommendations of the

a)   S.V. Singh Committee

b)   Swaran Singh Committee

c)   C. Hanumantha Rao Committee

d)   None of these

      Ans: b) Swaran Singh Committee

 

37. In the formal sense, the Panchayati Raj system was established in Assam in?

a)   1961

b)   1975

c)   1972

d)   1964

      Ans: d) 1964

 

38. The planning commission in India was established by

a)   Resolution of the Central Government

b)   An act of the parliament

c)   President order

d)   The Constitution of India

      Ans: a) Resolution of the Central Government

 

39. Which of the following methods is not provided by the citizenship act , 1955 to acquire Indian Citizenship?

a)   By birth

b)   By descent

c)   By registration

d)   By exercising the right to vote

      Ans: d) By exercising the right to vote

 

40. Which of the following types of budgeting is followed in India?

a)   Plural budgeting

b)   Cash budgeting

c)   Performance budgeting

d)   Surplus budgeting

Ans: c) Performance budgeting

 

41. Which of the following Schedules to the Constitution of India relates to languages?

a)   7th Schedule

b)   8th Schedule

c)   9th Schedule

d)   10th Schedule

Ans: a) 7th Schedule

 

42. The French philosopher Rousseau belonged to the

a)   Eighteenth century

b)   Sixteenth century

c)   Fifteenth century

d)   Seventeenth century

Ans: a) Eighteenth century

 

43. Which of the following can initiate the process of impeachment of the President of India?

a)   Any house of the Parliament

b)   The Lok Sabha alone

c)   The Rajya Sabha alone

d)   The Supreme Court of India

Ans: a) Any house of the Parliament

 

44. Which of the following is not a part of the financial management?

a)   Preparation of the budget

b)   Approval of the budget by the cabinet

c)   Execution and rendering of accounts

d)   Audit and accounts of public expenditure

Ans: c) Execution and rendering of accounts

 

45. Under the Assam Panchayat Act, 1994, the quorum for the the meeting of the Gram Panchayat is

a)   one-half of the total number of members

b)   one-half of the total number of members present

c)   one-third of the total number of members

d)   one-third of the total number of members present

Ans: c) one-third of the total number of members

 

46. Who initiated the Home Rule Movement in India?

a)   Chittaranjan Das

b)   Lajpat Rai

c)   Annie Besant

d)   Maulana Azad

Ans: c) Annie Besant

 

47. The Indus Valley Civilisation belongs to which age?

a)   Neolithic Age

b)   Chalcolithic Age

c)   Mesolithic Age

d)   Palaeolithic Age

      Ans: b) Chalcolithic Age

 

48. Who among the following was the first to visit India?

a)   Huen Tsang

b)   I-Tsing

c)   Fa-Hien

d)   Megasthenes

      Ans: d) Megasthenes

 

49. Ahalya Bai was a distinguished

a)   Maratha leader

b)   Rajput leader

c)   Mughal leader

d)   Sikh leader

      Ans: a) Maratha leader

 

50. During which period did the East India Company begin to build up its territorial power?

a)   Beginning of the 18th century

b)   Last quarter of 17th century

c)   Middle of 18th century

d)   First quarter of the 19th century

      Ans: c) Middle of 18th century

 

51. When did the Third Battle of Panipat take place?

a)   1551

b)   1761

c)   1661

d)   1526

      Ans: b) 1761

 

      52. Which Act transferred power from the Company to the India?

a)   Act of 1861

b)   Act of 1892

c)   Act of 1858

d)   Act of 1853

      Ans: c) Act of 1858

 

      53. The first railway line in india was laid in

a)   1853

b)   1855

c)   1955

d)   1953

      Ans: 1853

 

     54. Which of the following events can be ascribed to the year 1919?

a)   Jallianwala Bagh Massacre

b)   Permanent Settlement of Bengal 58.

c)   Partition of Bengal

d)   Subsidiary Alliance

 

      55. In 1826, the Treaty of Yandaboo was signed by which the British practically occupied Assam from the Burmese, in which year was Burma annexed by the British?

a)   1837

b)   1826

c)   1885

d)   1891

      Ans: c) 1885

 

     56. Who wrote ‘Vande Matram’?

a)   Muhammad lqbal

b)   Sarat Chandra Chatterjee

c)   Rabindra Nath Tagore

d)   Bankim Chandra Chatterjee

      Ans: d) Bankim Chandra Chatterjee

 

     57. The earliest historical dynasty of Assam was that of the

a)   Palas

b)   Varmans

c)   Narakas

d)   Salastambhas

      Ans: b) Varmans

 

     58. The first tea company established in Assam was

a)   Jorhat Tea Company

b)   Assam-Bengal Tea Company

c)   Assam Company

d)   None of the above

      Ans: c) Assam Company

 

      59. The Indian National Congress was founded during the viceroyalty of

a)   Lord Canning

b)   Lord Amherst

c)   Lord Dufferin

d)   Lord Curzon

      Ans: c) Lord Dufferin

 

      60. Do or Die’ was the slogan during

a)    the Swadeshi Movement

b)   the Non-Cooperation Movement

c)   the Civil Disobedience Movement

d)   the Quit India Movement

      Ans: d) the Quit India Movement

 

      61. Which of the following Land Settlement Systems was followed in Assam?

a)   Mahalwari

b)   Ryotwari

c)   Zamindari

d)   None of the above

      Ans: b) Ryotwari

 

      62. A. O. Hume was a

a)   Social worker

b)   Military commander

c)   Scientist

d)   Civil Servant

      Ans: d) Civil Servant

 

      63. The capital of British India was shifted to Delhi in the year

a)   1947

b)   1937

c)   1911

d)   1908

      Ans: c) 1911

 

      64. The Swadeshi Movement started during

a)   Anti Bengal Partition Movement

b)   Civil Disobedience Movement

c)   Non-Cooperation Movement

d)   None of the above

      Ans: b) Civil Disobedience Movement

 

      65. The third most abundant gas in the atmosphere is

a)   Argon

b)   Carbon dioxide

c)   Hydrogen

d)   Helium

      Ans: a) Argon

 

66. Where is the headquarters of the WTO?

a)   Geneva

b)   New York

c)   Switzerland

d)   Rome

      Ans: a) Geneva

 

67. Who authored the book,” India from Midnight to Millenium” ?

a)   Khushwant Singh

b)   Sashi Tharoor

c)   Mira Nair

d)   Arun Jaitley

      Ans: b) Sashi Tharoor

 

68. The first regular census in India was carried out in the year?

a)    1861

b)  
 1881

c)    1901

d)    1911

      Ans: b) 1881

 

69. Who was the first secretary general of UNO?

a)   Jack Hammarskjold

b)    U Thant

c)    Xavier perez de Cuellar

d)   Trygve Lie

      Ans: d) Trygve Lie

 

70.  Indira Gandhi Centre for Atomic Research is located at

a)    Kalpakkam

b)    Tarapur

c)    Jadugoda

d)    Trombay

      Ans: a) Kalpakkam

 

71.  The Bhakra Dam is located at

a)    Himachal Pradesh

b)    Punjab

c)    Haryana

d)    Uttar Pradesh

      Ans: a)  Himachal Pradesh

 

72.  Which planet takes more time to complete one rotation on its Axis than to complete one Revolution around the sun?

a)    Mars

b)    Venus

c)    Jupiter

d)    Saturn

      Ans: a) Mars

 

73. Who chairs the planning commission in India?

a)    president of India

b)    Vice President of India

c)    Prime Minister of India

d)    none of the above

      Ans: c)  Prime Minister of India

 

74.  Sanjukta Panigrahi was the popular exponent of which Indian classical dance form?

a)   Bharat natyam

b)   Odissi

c)   Kathakali

d)   Kathak

      Ans: b) Odissi

 

75. Swine flu is caused by

a)   Bacteria

b)   Protozoa

c)   Virus

d)   Algae

      Ans: c) Virus

 

      76. How many members are there in the Rajya Sabha from Assam?

a)   7

b)   5

c)   8

d)   9

      Ans: a) 7

 

      77. The states that share common boundary with Bangladesh are:

a)   Bihar, West Bengal, Tripura, Assam

b)   Manipur, Assam, Meghalaya, Tripura

c)   Manipur, Tripura, Assam, Meghalaya, West Bengal

d)   West Bengal, Assam, Meghalaya, Tripura, Mizoram

      Ans: d) West Bengal, Assam, Meghalaya, Tripura, Mizoram

 

      78. The average gradient of the Brahmaputra within Assam is

a)   18 cm/km

b)   20 cm/km

c)   13 cm/km

d)   10 cm/km

      Ans: c) 13 cm/km

 

      79. Which one of the following is not a tributary to the Indus?

a)   Satluj

b)   Saraswati

c)   Chambal

d)   Beas

      Ans: b) Saraswati

 

     80.Clouded leopard and capped langur are important animals of

a)   Manas National Park

b)   Pobitora Wildlife Sanctuary

c)   Nameri Wildlife Sanctuary

d)   Bornadi Wildlife Sanctuary

      Ans: a) Manas National Park

 

   

Leave a Reply

Your email address will not be published.