75 Questions Must Know Before Sitting on Exam-Previously Asked GK

By | August 2, 2021

1.    On August 16, 1998, the last U.S.A struck Afghanistan with their Tomahawk cruise missiles because their target was

a)    Osama Bin Laden

b)    Communist Militia

c)    Taliban Militia

d)    Iranian build up along the Afghan Iran border

Ans: a) Osama Bin Laden

 

2.  Which of the following is not correct about the Lokpal Bill?

a)    The Bill has 32 clauses.

b)    The committee headed by the Vice-President would recommend the name of a person for appointment as Lokpal Chairperson by the President of India.

c)    It seeks to bring under the purview of Prevention of Corruption Act,the Union Cabinet Ministers in  November 1998.

d)     It was introduced in the Lok Sabha  by the ministers including the Prime Minister.

Ans:  b) The committee headed by the Vice-President would recommend the name of a person for appointment as Lokpal Chairperson by the President of India.

 

3.  NATO was expanded on May 22, 1998 by including

a)  Turkey, Hungary and Czech Republic.

b)  Turkey, Serbia and Slovak Republic.

c)  Hungary, Czech and slovak Republic.

d)  Hungary, Poland and Czech Republic.

Ans: d)  Hungary, Poland and Czech Republic.

 

4.  Which of the following statements is incorrect about the International Space Station?

a)  The Russian-built Zarya module and the USA built Unity module fitted together for the first time.

b)  It revolves around the earth at a height of about 1000 km.

c)  It came into reality in  December 1998.

d)  The project seeks to join more than hundred Space Station components.

Ans: b) It revolves around the earth at a height of about 1000 km.

 

5. The Euro seems to have thrown down a challenge to

a) US dollar

b) Hong Kong dollar

c) Singapore dollar

d) Australian dollar

Ans: a) US dollar

 

6. Which world leader commented as follows on US-British air strikes in Iraq (Operation Desert Fox): “ This is a sad day for the UN and the world”.

a) Nelson Mandela

b) Jiang Zemin

c) Kofi Annan

d) Boris Yelstin

Ans: c) Kodi Annan

 

7. Which  former Republic is moving towards ‘voluntary unification’ with Russia even while retaining its national sovereignty?

a) Ukraine

b) Kazakhstan

c) Belarus

d) Uzbekistan

Ans: c) Belarus

 

8.The Universal Declaration of Human Rights was adopted and proclaimed by the UN General Assembly on:

a) 10 December 1948

b) 10 December 1945

c)  10 December 1955

d)  1 June 1946

Ans: a)  10 December 1948

 

9. The 2004 Olympic Games was held in

a) Rome

b) Athens

c) Tokyo

d) Sydney

Ans: b) Athens

 

10. Among the following, which one is the latest regional economic bloc to be formed?

a) COMECON

b) APEC

c) ASEAN

d) NAFTA

Ans: d) NAFTA

 

11. Bishop Carlos Fellipe Ximenes Belo and Romos-Horta shared the Nobel Prize in

a) 1992

b) 1969

c) 1996

d) 1979

Ans: c) 1996

 

12. To prevent the spreading of social cancer i.e. corruption CBI has been entrusted with the task of exposing the truth. Which year the CBI institution was formed?

a) 1995

b) 1963

c) 1975

d) 1998

Ans: b) 1963

 

13. Place that is meant for Research and experimental purpose in the Antarctica is

a) Indira Point

b) lake Priyadarshini

c) Dakshin Gangotri

d) Panganama

Ans: c)  Dakshin Gangotri

 

14. Which of the following regions of Asia is experiencing the highest growth rate of the population?

a) Middle East Asia

b) South East Asia

c) West Asia

d) Central Asia

Ans: b) South East Asia

 

15. The most important condition laid down by India for signing the CTBT has been stated as:

 a) Pakistan should be declared as a terrorist state.

 b) India should be recognised as a nuclear power .

 c) India should be free to develop the capacity for nuclear deterrence in the interest of her own    national security.

 d) India should be admitted as a permanent member of the UN Security Council.

Ans: c) India should be free to develop the capacity for nuclear deterrence in the interest of her own national security.

 

16. The International year of the ocean is

 a) 1998

 b) 1965

 c) 1970

 d) 1990

 Ans: a) 1998

 

17. India was represented in the G-15 summit in Cairo by

 a) G. Mc. Balayogi

 b) Krishnakant

 c) Atal Bihari Vajpayee

 d) L K Advani

Ans: c) Atal Bihari Vajpayee

 

18. The author of the book “ India 2020”

 a) Lt. Dr APJ Abdul Kalam

 b) Arun Shourie

 c) Vikram Seth

 d) Arundhati Roy

 Ans: a) Lt. Dr.  APJ Abdul Kalam

 

 19. One monthly magazine published in Assam still cost Re 25 per paise. Its name is

 a) ALOK

 b) ASOMA

 c) Prantic

 d) Jugasankha

 Ans: b) ASOMA

 

20.Srimanta Sankardev Kalakshetra is built as

a) cultural achievement of the state government

b) cultural achievement of the central

c) a consequence of Assam Accord

d) work based on voluntary contributions of the people of  Assam

Ans: c) a consequence of the Assam Accord

 

21. The film “Elizabeth” is directed by

a) Scarlet Pimperel

b) Deepa Mehta

c) Pijusha Jha

d) Sekhar Kapoor

Ans: d) Sekhar Kapoor

 

22. The animal that was unknown to the Indus Valley Civilisation was

a) Elephant

b) Bull

c) Horse

d) Cow

Ans: c) Horse

 

23. The dockyard of the Indus Valley Civilisation was found at

a) Lothal

b) Kalibanga

c) Ropar

d) Rangpur

Ans: a) Lothal

 

24. The ultimate source of law for the vedic thinkers are:

a) People

b) Dharma

c) Monarch

d) Council of Ministers

Ans: b) Dharma

 

25. Dipavamsa is written in

a) Pali

b) Hindi

c) Magadha

d) None of the above

Ans; a) Pali

 

26. The form of government in the Rig Vedic age

a) Direct Democracy

b) Merchant’s Guild

c) Oligarchy

d) Hereditary monarchy

Ans: d) Hereditary monarchy

 

27. Ashoka did not ask for

a) Respect for the present

b) devotion to the Buddhist sangha

c) to refrain from vioence

d) reverence to all ascetics

Ans: b) devotion to the Buddhist sangha

 

28. The capital of Kanishka was

a) Jalandhar

b) Kanishkapura

c) Purusapura

d) Sakal

Ans: c) Purusapura

 

29. Harshavardhana was defeated by the kings of

a) Sungas

b) Maukheris

c) Satvahanas

d) Chalukyas

Ans: d) Chalukyas

 

30. The Mughal Emperor that was granted Dewani to the East India Company was

a) Shah Alam II

b) Shah Alam I

c) Bahadur Shah II

d) Bahadur Shah I

Ans: a) Shah Alam II

31. The Revolt of 1857 in Bihar was led by

a) Nana Saheb

b) Tatya Tope

c) Konwar Singh

d) Khan Bahadur Khan

Ans: c) Konwar Singh

 

32. The Durand line demarcates the borderline between India and

a) Nepal

b) China

c) Afghanistan

d) Bhutan

Ans: c) Afghansistan

 

33. Who said ‘minority cannot be allowed to veto the political progress of the majority’?

a) Attle

b) A. V. Alexander

c) Cripps

d) President Wilson

Ans: a) Attle

 

34. Saugali treaty was concluded between the Britishers and

a) Afghans

b) Gorkhas

c) Pindaris

d) Marathas

Ans: b) Gorkhas

 

35. Who among the following was not a martyr of th Quit India Movement.

a) Kanaklata

b) Bhogeswari Phukanani

c) Kushal Konwar

d) Maniram Dewan

Ans: d) Maniam Dewan

 

36. The “Young Bengal” was formed by

a) Lousie Vivian Direjo

b) Surendranath Banerjee

c) Annie Besant

d) Subhash Chandra Bose

Ans: a) Lousie Vivian Direjo

 

37. Who did not belong to the Junaki Yug?

a) Lakshminath Bezbaruah

b) Nidhiram Farwell

c) Chandrakumar Agarwala

d) Hemchandra Goswami

Ans: b) Nidhiram Farwell

 

38. The Nathula Pass, that connects Tibet with Sikkim is located at an altitude of

a) 14,400 ft

b) 15,000 ft

c) 15,500 ft

d) 19,000 ft

Ans: a) 14,400 ft

 

39. Which of the following pass is located close to the Chinese boundary

a) Jelep La Pass

b) Nathu La Pass

c) Tashi View Pass

d) Shipki La Pass

Ans: a) Jelep La Pass

 

40. The United Arab Emirates
is made up of

a) Five Sheikhdoms

b) Six Sheikhdoms

c) Seven Sheikhdoms

d) Nine Sheikhdoms

Ans: c) Seven Sheikhdoms

 

41. Which one of the following pairs of countries and capitals is wrongly matched?

        Country

Capital

a.    Belgium

Brussels

b.    Brazil

Rio De Janeiro

c.    North Korea

Pyongyang

d.    Sudan

Omdurman

 Ans: d) Sudan            Omdurman

 

42. Which among the following statements is not correct?

a)    Of All the African countries, Nigeria has the highest population.

b)    The river Rio Grande is situated in North America.

c)    The only dependent territory in Europe is Gibraltar.

d)    California has a temperate maritime climate.

Ans: c) The only dependent territory in Europe is Gibraltar.

 

43. Maoris is used for the original people of

a)    Tasmania

b)    South Africa

c)    New Zealand

d)    Fiji

Ans: c) New Zealand

 

44. Most of the world’s wheat-producing regions have

a)    More than 1500 mm of rainfall.

b)    Less than 300 mm of rainfall.

c)    Very high rainfall.

d)    Less than 1000 mm of rainfall.

Ans: d) Less than 1000 mm of rainfall.

 

45. Which of the following statements is correct?

a)    Maharashtra produces iron ore

b)    Uttar Pradesh has no Cement factory

c)    Punjab produces rice

d)    Andaman Islands have no indigenuous population

Ans: c) Punjab produces rice

 

46. The smallest state in India from the viewpoint of the area is

a)    Goa

b)    Sikkim

c)    Nagaland

d)    Tripura

Ans: a) Goa

 

47. Punjab in winter gets rainfall because of

a)    Retreating monsoon

b)    Cyclones coming from Mediterranean and Gulf of Iran

c)    Southwest monsoon

d)    North east trade wind

Ans: b) Cyclones coming from Mediterranean and Gulf of Iran

 

48. Among the following, which of these are not applicable to Gujarat?

a)    It is the largest producer of groundnut

b)    It is the largest producer of tobacco

c)    It is the largest producer of salt

d)    It is the largest producer of milk product

Ans: b) It is per largest producer of tobacco

 

49. India is self-sufficient in all of the following minerals except

a)    Coal

b)    Copper

c)    Manganese

d)    Mica

Ans: b) Copper

 

50. The first railway line in India from Bombay to Pune passes through

a)    Palghat

b)    Thal Ghat

c)    Bhorghat

d)    Sengottan Pass

Ans: c) Bhorghat

 

51. The limestone required for the Bokajan Cement factory comes mainly from

a)    Silbheta

b)    Dambuk

c)    Koliajan

d)    Dilai hill

Ans: d) Dilai hill

 

52. Nameri wildlife sanctuary, which has recently been upgraded to a National Park, is located in which of the following districts?

a)    Sonitpur

b)    Dhemaji

c)    Tinsukia

d)    North Cachar Hills

Ans: a) Sonitpur

 

53. The total area cropped in Assam now stands at about

a)    27 million hectares

b)    20 million hectares

c)    15 Million hectares

d)    12 million hectares

< span lang="EN">Ans: a) 27 million hectares

 

54. The Gai, a tributary of Brahmaputra is situated between

a)    The Dibang and Dihang

b)    The Dibang and Subansiri

c)    The Subansiri and the Bharati

d)    The Bharati and the Bornadi

Ans: b) The Dibang and Subansiri

 

55. ‘………..that though India was to be a federation, the federation was not the result of an agreement by the states to join in a federation, and that the agreement, no state has the right to secede from it.The Federation is a union because it is indestructible.’Who made the statement during the Constituent Assembly debates?

a)    Jawaharlal Nehru

b)    Sardar Patel

c)    Rajendra Prasad

d)    Dr. B. R. Ambedkar

Ans: d) Dr. B. R. Ambedkar

 

56. Relating to the nature of the Indian Polity, the Preamble is

a)    merely declaratory

b)    too idealistic

c)    beautifully vague

d)    part of the Constitution

Ans: d) part of the Constitution

 

57. Panchayati Raj institutions (PRIs) became constitutionalized bodies under:

a)    Article 12 of the Constitution

b)    Article 40 of the Constitution

c)    The 64th Amendment Bill of 1989

d)    The 73rd and 74th amendment (1992) to the Constitution

Ans: d) The 73rd and 74th amendment (1992) to the Constitution

 

58. Under Article 243 ZD, a District Planning committee forwards the draft development plan for the district as a whole covering Panchayats and Municipalities (after consolidating their plans) to:

a)    the Planning Commission

b)    Governor of the State

c)    the Government of the State

d)  &nb
sp;
Union Finance Minister

Ans: c) the Government of the State

 

59. Among the following, which is wrongly matched?

a)    December 9, 1947 – First meeting of the Constituent Assembly

b)    November 26, 1949 – People of India enacted and gave to themselves the Constitution

c)    January 24, 1950 – The constitution was finally signed by the members of the Constituent Assembly

d)    January 26, 1950 – Date of commencement of the Constitution

Ans: a) December 9, 1947 – First meeting of the Constituent Assembly

 

60. The Dinesh Goswami Committee was concerned with which of the following:

a)    de-nationalization of banks

b)    electoral reforms

c)    insurgency in the North-East

d)    the problem of the Chakmas

 Ans: b) electoral reforms

 

61. Subjects entrusted to the care of the Panchayats are listed in:

a)    11th schedule

b)    12th schedule

c)    state list

d)    7th schedule

Ans: a) 11th schedule

 

62. Which amendment provides for an authoritative version of the constitution in Hindi?

a)    56th amendment

b)    58th amendment

c)    60th amendment

d)    61st amendment

Ans: b) 58th amendment

 

63. The Supreme Court ruled the Parliament had no power to change the basic structure of the Constitution in:

a)    Golamukh case

b)    Minerva Mills case

c)    Kesavananda Bharati case

d)    Gopalan case

Ans: c) Kesavananda Bharati case

 

64. The Union Cabinet (January 1999) approved draft Ninth Plan (1997 – 2002) amounting to:

a)    Rs. 374000 crore

b)    Rs 290000 crore

c)    Rs 859000 crore

d)    Rs 10000 crore

Ans: c) Rs 859000 crore

 

65. As per Reserve Bank of India figures (3rd week of January 1999), the country’s forex (Foreign exchange) reserves stood at:

a)    US dollar 30,108 million

b)    US dollar 27,000 million

c)    US dollar 25,000 million

d)    US dollar 29,000 million

Ans: d) US dollar 29,000 million

 

66. Which one of the following Five-year plan recognised human development as the core of all development efforts?

a)    Third five year plan

b)    Fifth five year plan

c)    Sixth five year plan

d)    Eighth five year plan

Ans: d) Eighth five year plan

 

67. A major shift in the 8th Five-Year plan  from its preceding ones is

a)    The significant reduction in public sector outlays

b)    The concentration of public investment in infrastructure sectors

c)    Major investment in agriculture to promote exports

d)    Major investment in sectors in which industrial sickness has been a chronic problem

Ans: c) Major investment in agriculture to promote exports

 

68. The concept of mixed economy envisages:

a)    integrated and balanced economic development

b)    balanced development of agriculture and industry

c)    equal importance to economic and social values

d)    co-existence of public a
nd private sectors

Ans: d) co-existence of public and private sectors

 

69. The principle of communal representation in India was first introduced by

a)    The Indian Council Act, 1861

b)    The Indian Council Act, 1892

c)    The Indian Council Act, 1909

d)    The Govt. of India Act, 1892

Ans: d) The Govt. of India Act, 1892

 

70. Who edited ‘Young India’?

a)    Lala Lajpat Rai

b)    Annie Besant

c)    Mahatma Gandhi

d)    S.N. Banerjee

Ans: c) Mahatma Gandhi

 

71. Who founded the ‘Servants of India Society’?

a)    M.G. Ranade

b)    G.K. Gokhale

c)    S.N. Banerjee

d)    Dada Bhai naoroji

Ans: b) G.K. Gokhale

 

72. ‘The Surat Split was the saddest episode in the history of the Congress’ was said by:

a)    B.G. Tilak

b)    S.N. Banerjee

c)    Annie Besant

d)    Lala Lajpat Rai

Ans: d) Lala Lajpat Rai

 

73. For whom did Valentine Chirol say,”He was the Father of India Unrest”?

a)    B.C. Pal

b)    Lala Lajpat Rai

c)    B.G. Tilak

d)    Bhagat Singh

Ans: c) B.G. Tilak

 

74. Which Bill was being debated in the Central Legislative Assembly when Bhagat Singh threw a bomb in the Central Legislative Assembly in 1929?

a)    Trade Dispute Bill

b)    Public Safety Bill

c)    IIber Bill

d)    None of these

Ans: a) Trade Dispute Bill

        b) Public Safety Bill

 

75. ‘These deaths, injuries, humiliations and atrocities are the price of liberty, a price or country is asked to pay for its desire to be free’. Who said those words?

a)    Nabin Chandra Bordoloi

b)    T.R. Phukan

c)    Gopinath Bordoloi

d)    Padmadhar Chaliha

Ans: c) Gopinath Bordoloi

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.