100 North East Important GK-Assam TET | Police | DSE| DME


North East Important GK

Following are the 100 important GK questions & their answers included for upcoming examinations of Assam TET, Assam Police, DSE & DME. Candidates are advised to note all the questions for future reading perspectives.

North East Important GK

Top 100 North East GK For Assam TET & Police Exam

  1. Who was the first chief justice of High Court?
  2. Mr. H.K. Sema
  3. Mr. Hokishe Sema
  4. Mrs Rano M. Shaiza
  5. Dr. Kuhoi Ahimoni

      Ans: a)  Mr. H.K. Sema

      2. Who was the first Khasi IPS Officer?

  1. Mr. Tali Sunup
  2. Dr. Rev Noksangla
  3. Dr. V.K. Nuh
  4. Mr. T.N. Angami

      Ans: a) Mr Tali Sunup

      3. Which of the following town is situated at the highest altitude?

  1. Mon
  2. Workha
  3. Pfutsero
  4. Zunheboto

      Ans: c) Pfutsero

      4. How many national Parks are situated in the state of Nagaland?

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4

      Ans: a) 1

      5. How many wildlife sanctuaries are there in Nagaland?

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4

      Ans: c) 3

      6. In which year did Jawaharlal Nehru visit Nagaland?

  1. 1647
  2. 1955
  3. 1953
  4. 1964

      Ans: c) 1953

     7. Which of the following countries cover the boundaries of Nagaland?

  1. Myanmar
  2. Bangladesh
  3. China
  4. Bhutan

      Ans: a) Myanmar

      8. The biggest cathedral in Nagaland is

  1. Catholi Cathedral
  2. Workha Cathedral
  3. Tuensang Cathedral
  4. None of the above

      Ans: a) Catholi Cathedral

      9. Which of the following is the most populous village in Assam?

  1. Bara Basti
  2. Longwa village
  3. Tuophema village
  4. Khezakenoma village

      Ans: a)  Bara Basti

     10. In which of the following place, Milky white water falls is located?

  1. Nohkalikai Falls
  2. Kynrem Falls
  3. Triple Falls
  4. Famborg Falls

      Ans: a) Nohkalikai Falls

      11. Which of the following tribes is a vegetarian tribe found in Arunachal Pradesh?

  1. Akas
  2. Adis
  3. Sherdukpen
  4. Sulung

      Ans: c) Sherdukpen

      12. In which of the following tribes, the priest puts on woman dress while performing the

            prayers and rituals?

  1. Nocte
  2. Tusta
  3. Mishmis
  4. Adis

      Ans: d) Adis

      13. The cement factory of Arunachal Pradesh is located in

  1. Upper Dibang
  2. Teju
  3. Along
  4. Changlang

      Ans: b) Teju

      14. In which year, power generation began in Arunachal Pradesh?

  1. 1948
  2. 1962
  3. 1972
  4. 2003

      Ans: d) 2003

      15. Which of the following districts is famous for Marble Stone?

  1. Lohit
  2. Tirap
  3. Tezu
  4. Changlang

      Ans: a) Lohit

      16. Who was the President of India when President’s rule was imposed in Arunachal

            Pradesh in Nov 1979?

  1. N. Sanjeeva Reddy
  2. V.V. Giri
  3. S.S. Sarmah
  4. S.S. Radha Krishnan

      Ans: a) N. Sanjeeva Reddy

      17. Where is Asia’s third largest Orchidarium?

  1. Tipi
  2. Bomdila
  3. Pasighat
  4. Bhalukpong

      Ans: a) Tipi

      18. When was the stupa of Vijaynagar in Changlang district excavated?

  1. 1974
  2. 1973.
  3. 1972
  4. 1971

      Ans: d) 1971

      19. Which cave is a famous holy place for worship of Lord Shiva during the Makar

            Sankranti?

  1. Tetengkol
  2. Meghna Cave
  3. Pope Raja
  4. None of the above

      Ans: b) Meghna Cave

      20. What is the altitude of Tawang from sea level?

  1. 4500 mtr
  2. 6200 mtr
  3. 4000 mtr
  4. 3500 mtr

      Ans: d) 3500 mtr

      21. Name the world’s second highest pass?

  1. Sela Pass
  2. Chaukan Pass
  3. Pangsau Pass
  4. None of these

      Ans: None of these. Changla Pass is second highest pass and is located in Leh-Ladakh

      22. Where is the Hot Spring in Arunachal Pradesh located?

  1. Dirang
  2. Itafor
  3. Pasighat
  4. Bhalukpong

      Ans: a) Dirang

      23. Headquarters of west Kameng district is

  1. Along
  2. Bomdila
  3. Bhismaknagar
  4. Daporijo

      Ans: b) Bomdila

      24. King dance is associated with which tribe?

  1. Membas
  2. Adi
  3. Sherdukpen
  4. Khowa

      Ans: c) Sherdukpen

      25. Horse dance is associated with

  1. Hill Miris
  2. Khampa
  3. Tangsas
  4. Wansos

      Ans: b) Khampa

      26. Mamtha is a dance of the husking of paddy. Which tribes perform it?

  1. Singphos
  2. Sherdukpen
  3. Khamties
  4. Apatanies

      Ans: a) Singphos

      27. Who among the following is regarded as the father of Arunachal Pradesh?

  1. Dr. daying Ering
  2. Lummer Dai
  3. Prem Khandu Thungon
  4. Chowkhamein Gohain

      Ans: a) Dr. daying Ering

      28. Where is the paper mill of Arunachal Pradesh located?

  1. Tezu
  2. Seppa
  3. Ruksim
  4. Pasighat

      Ans: a) Tezu

      29. In which year the first newspaper ECHO of Arunachal Pradesh published?

  1. 1946
  2. 1969
  3. 1988
  4. 1968

      Ans: c) 1988

      30. Who explored the Miri village in 1825 A.D. ?

  1. Captain Wood
  2. David scott
  3. V. R. Wilcox
  4. None of these

      Ans: c) V. R. Wilcox

      31. Where is the Jairampur World War II Cemetery located?

  1. Slang valley
  2. Jairampur- Manpang Road
  3. Khonsa
  4. Sela Peak

      Ans: b) Jairampur- Manpang Road

      32. When was the census first conducted in Arunachal Pradesh?

  1. 1981
  2. 1991
  3. 1961
  4. 2001

      Ans: c) 1961

      33. In which year Smt. Indira Gandhi visited Along?

  1. 1966
  2. 1974
  3. 1967
  4. 1975

      Ans: a) 1966

      34. The 14th Dalai Lama visited Arunachal Pradesh in the year?

  1. 1993
  2. 1990
  3. 1983
  4. 1987

      Ans: c) 1983

      35. The  Assamese writer who was offered the title Sadasya Mohan from Asom sahitya

            Sabha after Krishnakanta Handique?

  1. Dr. Maheswar Neog
  2. Dimbeshwar neog
  3. Mahendra Basu
  4. Mitradev Mahanta

      Ans: a) Dr. Maheswar Neog

      36. Which of the following lakes is the largest natural lake in Mizoram?

  1. Lake Palak
  2. Tawi
  3. Tamdil Lake
  4. None of these

      Ans: a) Lake Palak

      37. Which is the highest peak in Mizoram?

  1. Blue Mountain
  2. Saiha
  3. Lunglei
  4. None of these

      Ans: a) Blue Mountain

     38. Which state is known as the peace garden of the North-east?

  1. Mizoram
  2. Sikkim
  3. Nagaland
  4. Meghalaya

      Ans: a) Mizoram

      39. From where did Mizos historically come?

  1. Myanmar
  2. China
  3. Bhutan
  4. Nepal

      Ans: b) China

      40. Which of the following NorthEastern states celebrate the festival of Chapchar Kut?

  1. Nagaland
  2. Tripura
  3. Mizoram
  4. Sikkim

      Ans: c) Mizoram

      41. What is the height of Aizawl from sea level?

  1. 3550 ft
  2. 4000 ft
  3. 4500 ft
  4. 4200 ft

      Ans: b) 4000 ft

      42. Which of the following dances is important in Mizoram?

  1. Tlanglam dance
  2. Solakia dance
  3. Parlam dance
  4. Bamboo dance

      Ans: b) Solakia dance

      43. The smallest district of Mizoram is

  1. Champhai
  2. Kolasib
  3. Lunglei
  4. Saiha

      Ans: b) Kolasib

      44. The largest district of Mizoram is

  1. Mamit
  2. Champhai
  3. Aizawl
  4. None of these

      Ans: c) Aizawl

      45. The number of National Parks in Mizoram is

  1. 2
  2. 3
  3. 4
  4. 5

      Ans: a) 2

      46. Which of the following town is located at the highest altitude?

  1. Aizawl
  2. Champhai
  3. Khawhat
  4. Saiha

      Ans: b) Champhai

      47. Agriculture is the main occupation of Mizoram followed by

  1. Cashewnut and Oranges
  2. Rubber and Orange
  3. Tea and Rubber
  4. Tea, Coffee and Rubber

      Ans: b) Rubber and Orange

      48. What is the road distance from Aizawl to Guwahati?

  1. 650 km
  2. 720 km
  3. 600 km
  4. 506 km

      Ans: d) 506 km

      49. The lowest populated region of North-East is

  1. Arunachal Pradesh
  2. Sikkim
  3. Mizoram
  4. Tripura

      Ans: c) Mizoram

      50. What is the name of the biggest lake in Nagaland?

  1. Dzuleki
  2. Shilloi lake
  3. Triple Falls
  4. Langfang Kong

      Ans: b) Shilloi Lake

     51. Which one is not a river of Manipur?

  1. Loktak
  2. Tril
  3. Barak
  4. Nambul

      Ans: a) Loktak ( it is a lake)

      52. The biggest freshwater lake in entire North Eastern region of India located in Manipur :

  1. Barapani Lake
  2. Glow lake
  3. Madhuri lake
  4. Loktak Lake

      Ans: d) Loktak Lake

      53. Which is the district that was created by bifurcating the Tirap district?

  1. West Siang
  2. Upper Siang
  3. Changlong
  4. Anjaw

      Ans:

      54. In which of the following place Glow lake is situated?

  1. West Siang
  2. Itanagar
  3. Lohit
  4. Dibang valley

      Ans: c) Lohit

      55. Which of the following rivers is not a tributary of the Subansiri river?

  1. Tenga
  2. Kuru
  3. Gaya
  4. Panjur

      Ans: b) Kuru

     56. The great river of Arunachal Pradesh which flows into Assam is

  1. Lohit
  2. Tirap
  3. Subansiri
  4. Simasang

      Ans: c) Subansiri

     57. Which is the tributary of Lohit river?

  1. Tonga
  2. Bharali
  3. Jamala
  4. Tewai

      Ans: a) Tewai

      58. The official language of Arunachal Pradesh is

  1. Assamese
  2. Apatani
  3. English
  4. Arunachalist

      Ans: c) English

      59. Which is the highest peak in Arunachal Pradesh?

  1. Kangto
  2. Pari Mountain Peak
  3. Patkai Peak
  4. Gorichen peak

      Ans: a) Kangto

      60. Tawang is also known as

  1. Changlang
  2. Tirap
  3. Mon Yul
  4. Daporijo

      Ans: c) Mon Yul

      61. Who among the following issues or renews the Inner Permit at the various districts of

            Arunachal Pradesh?

  1. Deputy Commissioner
  2. Home Minister
  3. Resident Commissioner
  4. Home Commissioner

      Ans: a) Deputy Commissioner

      62. What is the validity period of Restricted Area Permit issued to foreign visitors visiting

            Arunachal Pradesh?

  1. 10 days
  2. 15 days
  3. 20 days
  4. 1 month

      Ans: a) 10 days

     63. In which of the following year did the Khasi Jaintia Hills and Garo Hills start to function as

           Autonomous Hills Council?

  1. 1947
  2. 1948
  3. 1950
  4. 1952

      Ans: d) 1952

      64. The British Capital was shifted from Shillong to Cherrapunji in

  1. 1876
  2. 1857
  3. 1901
  4. 1921

      Ans: a) 1876

      65. The Ri Bhoi and the south Garo hills attained the status of districts of Meghalaya in the

            Year

  1. 1975
  2. 1992
  3. 1999
  4. 2002

      Ans: b) 1992

      66. Name the scholar who gave the name Meghalaya to the state?

  1. P.A. Sangma
  2. Dr. Suniti Kumar
  3. George Gilbert Swell
  4. J.J.M. Nichols’ Roy

      Ans: b) Dr. Suniti Kumar

      67. Meghalaya attained the status of statehood in the year

  1. Jan 10, 1972
  2. Jan 26, 1972
  3. Jan 19, 1972
  4. Jan 21, 1972

      Ans: d) Jan 21, 1972

      68. In 1969, the autonomous state of Meghalaya was inaugurated by

  1. Indira Gandhi
  2. Dr. Rajendra Prasad
  3. Jawaharlal Nehru
  4. J.J.M. Nichols’ Roy

      Ans: a) Indira Gandhi

      69. Manipur Day is celebrated every year on

  1. 20th March
  2. 6th December
  3. 25th November
  4. 21st january

      Ans: d) 21st january

      70. Who wrote the Gita ramayana?

  1. Rudra Kandali
  2. Madhav deva
  3. Durga Bara
  4. Haridhar Bipra

      Ans: b) Madhav deva

      71. Who is famous as Badh Kavya in Assamese?

  1. Hem Saraswati
  2. Ananta Kandali
  3. Sankardeva
  4. Ram Saraswati

      Ans: d) Ram Saraswati

      72. Tripitaka is the sacred book for the

  1. Hindus
  2. Jains
  3. Parsis
  4. Buddhists

      Ans: d) Buddhists

      73. Rengma is a dance form popular among

  1. Kukis
  2. Mizos
  3. Khasis
  4. Nagas

      Ans: d) Nagas

      74. Gaha Sattasai is a collection of poems in Prakrit language. It is believed to have

            collected by

  1. Sudraka
  2. Balakrishnan
  3. Ramanujan
  4. Kalidasa

      Ans: a) Sudraka

      75. Which of the following acts made Assam into an autonomous province?

  1. Indian Council Act 1861
  2. Government of India Act 1935
  3. Rowlatt Act 1919
  4. Charter Act 183

      Ans: b) Government of India Act 1935

      76. In which year Bhabendra Nath Saikia’s film Agnisnan was released?

  1. 1977
  2. 1991
  3. 1985
  4. 1995

      Ans: c) 1985

      77. Mamoni Raisom Goswami received the Jnanpith Award in

  1. 2000
  2. 2001
  3. 2002
  4. 2003

      Ans: a) 2000

      78. When was All Boros Student Union (ABSU) formed?

  1. 1962
  2. 1979
  3. 1987
  4. 1967

      Ans: d) 1967’

      79. The first printed book Dharma Pustak (1813) was written by?

  1. Hem Chandra Goswami
  2. Atmaram Sarma
  3. Bhattadev
  4. Jnanadabhiram Barua

      Ans: b) Atmaram Sarma

      80. The first printed novel Lahori was written by

  1. Jatindra Nath Duarah
  2. Lakshmi Nath Bezbaruah
  3. Gunabhiram Baruah
  4. Padma Nath Gohain Baruah

      Ans: d) Padma Nath Gohain Baruah

      81. Mention the name of the first Assamese person who directed cinema in 1934?

  1. Jyoti Prasad Agarwala (Joymoti)
  2. Bhupen Hazarika (Era Bator Sur)
  3. Brajen Baruah (Dr. Bezbaruah)
  4. Prathamesh Baruah (Devdass)

      Ans: d) Prathamesh Baruah (Devdass)

     82. When did Salasthmba become the King of Kamrupa?

  1. 650 AD
  2. 651 AD
  3. 756 AD
  4. 856 AD

      Ans: à) 650 AD

      83. When did Mughals finally got defeated in Assam by whom and where?

  1. 1682 AD by Gadadhar Singha in the battle of Rangamati
  2. 1671 AD by Chakradhwaj Singha in the battle of Saraighat
  3. 1669 AD by Chakradhwaj Singha in the battle of Alaboi
  4. None of the above

      Ans: b) 1671 AD by Chakradhwaj Singha in the battle of Saraighat

      84. First Moamoria rebellion broke out in the year?

  1. 1769
  2. 1765
  3. 1768
  4. 1770

      Ans: a) 1769

     85. In which year Lower Assam was permanently annexed by the British?

  1. 1826
  2. 1828
  3. 1830
  4. 1845

      Ans: b) 1828

     86. When was Maniram Dewan publicly hanged in public for his involvement in rebellion?

  1. 20 Feb 1857
  2. 28 Feb 1859
  3. 26 Feb 1858
  4. 1 March 1870

      Ans: c) 26 Feb 1858

     87. The first Peasant Revolt or Phulagiri Dhawa was taken place in

  1. 1861
  2. 1862
  3. 1863
  4. 1864

      Ans: a) 1861

     88. Which garden is known as the Garden of the North East?

  1. Arunachal Pradesh
  2. Mizoram
  3. Meghalaya
  4. Nagaland

      Ans: b) Mizoram

     89. About the life of Tea Garden Labour of Assam, Mulk Raj Anand has written a novel. The

           name of the novel was

  1. Majdoor
  2. Chah Banua
  3. Leaf Blunker
  4. Two Leaves and a Bud

      Ans: d) Two Leaves and a Bud

     90. Amjad Ali Khan and Shiv Kumar Sarma are related to which instruments respectively?

  1. Sarod and Santoor
  2. Veena and Sarod
  3. Tabla and flute
  4. Violin and Santoor

      Ans: a) Sarod and Santoor

     91. Who is known as Rup Konwar in Assam?

  1. Bishnu Prasad Rabha
  2. Bhupen Hazarika
  3. Jyoti Prasad Agarwala
  4. Phani Sarma

      Ans: c) Jyoti Prasad Agarwala

      92. Mim Kut, Poul Kut and Chapchar Kut are three festivals of

  1. Mizoram
  2. Tripura
  3. Arunachal Pradesh
  4. Nagaland

      Ans: a) Mizoram

      93. Which one of the following is the earliest stringed musical instrument of India?

  1. Santoor
  2. Sitar
  3. Tanpura
  4. Veena

      Ans: d) Veena

      94. Which of the following month is named after the Roman God of War?

  1. April
  2. August
  3. March
  4. October

      Ans: c) March

      95. Bhakti Ratnakar of Sankardeva contains topics on

  1. Vaishnavism
  2. Shiva
  3. Bishnu
  4. Brahma

      Ans: a) Vaishnavism

      96. The first mobile theatre in Assam is

  1. Kohinoor Theatre
  2. Abahan Theatre
  3. Suradevi Theatre
  4. Nataraj Theatre

      Ans: a) Kohinoor Theatre

      97. The first poetical work of Sankardeva was

  1. Syanmantak Haran
  2. Haris Chandra Upakhyan
  3. Kirtan
  4. Rukmini Haran

      Ans: b) Haris Chandra Upakhyan

      98. Adhalekha Dastabej is written by

  1. Krishna Kanta Handique
  2. Syed Abdul Malik
  3. Bani Kanta Kakati
  4. Mamoni Raisom Goswami

      Ans: d) Mamoni Raisom Goswami

      99. The Oil royalty received by Assam in 2001 was

  1. Rs 1205/-
  2. Rs 850/-
  3. Rs 578.-
  4. Rs 1507/-

      Ans: c) Rs 578/-

      100. The first daily newspaper from Assam to be available in Internet is

  1. The Sentinel
  2. Asomiya Pratidin
  3. The Assam Tribune
  4. The Assam Express

      Ans: b) Asomiya Pratidin

Share This Post:
whatsapp


Comments


Deprecated: Theme without comments.php is deprecated since version 3.0.0 with no alternative available. Please include a comments.php template in your theme. in /home/assamtips/public_html/wp-includes/functions.php on line 5411

Comments are closed.